Web Analytics
More
    Reklāma

    Apple publisko informāciju par to, kādiem datiem piekļūst dažādas saziņas lietotnes

    Jaunākie raksti

    Iepriekšējais gads noslēdzās ar Facebook publiski pausto kritiku uzņēmumam Apple, kas ir izmainījis datu glabāšanas principus, daļēji liedzot iespēju klientiem piegādāt atbilstošas reklāmas. Tāpat iOS 14 versijas lietotājiem ir iespējams redzēt kādai informācijai piekļūst lietotnes.

    Saistībā ar šo Apple savā AppStore lietotņu veikalā piedāvā iespēju redzēt to informāciju, kādu konkrētā lietotne savāc no ikdienas lietotāja. To ir iespējams apskatīt tieši AppStore, atverot vēlamo lietotni pirms lejupielādēšanas, un tad meklēt App Privacy informāciju. Izmantojot šo informāciju, medijs Forbes salīdzināja četras saziņas lietotnes, un šie dati ir visai atškirīgi.

    Reklāma

    Šis attēls vislabāk atspoguļo to, kādus datus par lietotāju ievāc katra no lietotnēm. Kā redzams, tad nosacīti vismazāk klientu informācijā savu degunu bāž lietotnes Signal un Apple iMessage, kur pirmā saglabā tikai telefona numuru, bet iMessage attiecīgi e-pastu, numuru, meklēšanas vēsturi. Nopietnāka situācija ir WhatsApp un Facebook Messenger, kur principā tiek ievākta informācija par katru darbību. WhatsApp gadījumā no saraksta varētu izcelt pirkumu informāciju, reklāmas datus un lokāciju. Pārējais vairāk vai mazāk saistīts ar ikdienas lietošanas informāciju kā kontakti, e-pasti, kas man vairs neliekas tik ļoti privāta informācija.

    Facebook Messenger gadījumā laikam tiek sekots visam, jo kā varam redzēt shematiskajā attēlā, tad tiek ievākti vairāk nekā 150 dažādi dati par lietotāju. Šeit komentāri principā ir lieki, jo šī saziņas lietotne tiešām zina katru darbību, ko dara viņas lietotāji. Tajā visam ierastajam izseko arī to, ko lietotāji, piemēram, spēlē. Tāpat apmainās ar bildēm un video, kā arī informācija par sportiskajām aktivitātēm. Ja kāds tomēr ir noraizējies par savu datu drošību, tad šo visu punktu uzskaite varētu likties kā neliels murgs un varbūt tomēr jāapdomā par Messenger lietošanu ikdienā. Pat man pašam radās pārdomas par šīs informācijas daudzumu, kāds par mani ir pieejams trešajām pusēm.

    Amizantā kārtā Facebook šobrīd izvērš kampaņu pret Apple un baumo, ka Google kādu laiciņu neatjauno savas lietotnes, lai nenāktos cilvēkiem parādīt, cik daudz tā izseko savu lietotāju darbības.

    Avots9TO5Mac
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Fufcix
    06.01.2021 13:28

    kādreiz gribēju lietot Signal, bet paziņu lokā neviens nelieto. visiem WhatsApp, paskatoties attēlu tas jau ir Orvela 1984. palikšu kā līdz šim pie sms :-)

    Artis
    06.01.2021 14:55

    Vai Facebook Messenger šo informāciju vāc par visām darbībām, kas tiek veiktas telefonā, vai arī tikai par darbībām, kuras tiek veiktas caur pašu lietotni?

    whale.to
    06.01.2021 15:50
    Reply to  Artis

    Varu apstiprināt, kad jebkura facebook aplikācija (arī whatsapp, instagram) vāc datus telefonā, kas ir nesaistīti ar servisu.

    Reklāma