Web Analytics
More
    Reklāma

    Dānija un Norvēģija kopā būvēs lielāko ūdeņraža pasažieru prāmi pasaulē

    Jaunākie raksti

    Dānija un Norvēģija apvienos spēkus, lai būvēto lielāko ūdeņraža pasažieru prāmi pasaulē. Tas spēs uzņemt 1800 pasažierus, kursējot maršrutā starp Kopenhāgenu un Oslo.

    Uzsvars šajā projektā ir uz vārdiem “zaļais ūdeņradis”, proti, ūdeņradis tiks saražots, izmantojot atjaunojamos enerģijas avotus. Par to rūpēsies dāņu uzņēmums “Ørsted”, kas ir pasaulē lielākais uzņēmums, kas specializējas vēja turbīnu uzstādīšanā jūrā un enerģijas ieguvē.

    Reklāma

    Abas valstis pieteikušās Eiropas Savienības līdzfinansējumam inovatīvu tehnoloģiju izstrādei, lai šo projektu patiešām realizētu. Prāmi paredzēts nosaukt par “Europa Seaways” un tā operators būs kompānija “DFDS”. Papildus pasažieriem, prāmis spēšot uzņemt 380 vieglās mašīnas vai 120 kravas auto, bet to darbinās 23 megavatu ūdeņraža degvielas šūnu sistēma, kas būs lielākā tāda veida sistēma pasaulē.

    “DFDS” vadītājs Torstens Karlsens norāda, ka šobrīd jaudīgākās un lielākās ūdeņraža degvielas šūnu sistēmas attīsta 1-5 megavatus, tāpēc šādas sistēmas izstrāde pati par sevi būs liels inženierzinātņu sasniegums. Ja viss izdosies kā plānots, kuģis darbu uzsāks 2027. gadā. Neoficiāli zināms, ka Eiropas Komijas plānotajā “ilgtspējas un viedās mobilitātes” stratēģijā ietverts punkts, ka 2035. gadā ekspluatācijā jānonāk arī bezizmešu kuģiem, līdz ar to šis projekts varētu būt sava veida ceļrādis citiem, kuri vēlēsies radīt šādu jūras transportu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Cipariņš
    14.12.2020 08:56

    Patlaban ASV par 1 kg ūdeņraža uzpildes stacijās ir jāmaksā no 6-10 USD un tas ir līdzvērtīgs 50kWh enerģijas, vai 7,5 litriem benzīna. Baidos, ka brauciens ar prāmi būs visai padārgs.

    Cipariņš
    14.12.2020 08:59
    Reply to  Cipariņš

    Precizējums, 50kWh ir elektroenerģijas daudzums, lai elektrolīzes ceļā saražotu 1kg ūdeņraža. Ja ņem vērā, ka elektrība Dānijā maksā 28centi par kilovatstundu, lēti nebūs.

    Last edited 3 years ago by Cipariņš
    Reklāma