Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ROG STRIX Z490-E GAMING sistēmplates apskats

    Jaunākie raksti

    Iepriekš esam iepazinušies ar MSI MPG Z490 GAMING CARBON WIFI un ASUS PRIME Z490-A sistēmplatēm, tāpēc ir skaidrs, ko piedāvā šī jaunā platforma un Intel Comet Lake paaudzes procesori. Šodien piedāvāju jūsu uzmanībai ASUS ROG STRIX Z490-E GAMING sistēmplates apskatu. Ar savu ~320 eiro cenu šī Intel Z490 čipseta sistēmplate ASUS piedāvājumā ir starp dārgākajiem produktiem, taču reizē piedāvā arī visnotaļ plašas iespējas.

    Ko jaunu mums piedāvā Intel Z490 čipsets?

    Pirms ķeramies pie konkrētā produkta apskata, atsvaidzināsim atmiņā Intel jaunumus. Pašās aprīļa beigās Intel izziņoja savu jaunāko entuziastu klases platformu – Intel Z490, jaunos Comet Lake paaudzes galddatoru procesorus un partneri uzreiz izziņoja gūzmu saderīgu sistēmplašu.

    Reklāma

    Intel Z390 un Z490 čipsetu salīdzinājums (Attēls no Hexus.net)

    Jaunais Intel Z490 čipsets nāk ar izmaiņām procesora ligzdai, jo iepriekš izmantoto LGA 1151 nomaina jaunā LGA 1200 procesora ligzda. Tas nozīmē, ka jaunajās sistēmplatēs nevarēsim izmantot Coffee Lake un vecāku paaudžu procesorus. Ja raugāmies nākotnē, tad satraukties nevajag, jo Intel Z490 sistēmplates atbalstīs Intel nākamās procesoru paaudzes Rocket Lake produktus. Solīts, ka tie beidzot atnesīs PCIe 4.0 atbalstu vismaz tām sistēmplatēm, kas šobrīd tiek reklamētas kā “PCIe 4.0 ready”. Sagaidāms, ka šie jaunie procesori tiks izlaisti šī gada pašās beigās vai vispār nākamā gada sākumā.

    Visādi citādi izmaiņas starp abiem čipsetiem nav lielas. Klāt ir nācis integrēts Wi-Fi 6 CNVi atbalsts, kas ļauj sistēmplašu ražotājiem savos produktos iestrādāt AX200 bezvadu tīkla risinājumus un jaunais čipsets atbalsta arī 2.5 gigabitu Ethernet tīkla savienojumu. Protams, sistēmplašu ražotāji paši izlemj, kuros produktos šīs jaunās iespējas iekļaut. Plus, jaunais čipsets ļauj ar Core i7 un Core i9 procesoriem izmantot ātrāku DDR4-2933 operatīvo atmiņu.

    Pozitīvi, ka uz jaunās LGA 1200 procesora ligzdas varam izmantot arī vecākus LGA 115x (LGA 1150, LGA 1151, LGA 1155, LGA 1156) ligzdai paredzētus dzesētājus. Tas ir svarīgi, jo testos noskaidrojām, ka kopā ar Intel Core i7-10700 nākušais dzesētājs nespēj pienācīgi atdzesēt šo procesoru un uz šo testu esmu sarūpējis krietni labāku dzesēšanu. Patiesībā arī procesoru, bet par to lasi tālāk.

    Parunāsim par Intel Comet Lake procesoriem

    Pašā vasaras sākumā izlaistie Comet Lake paaudzes galddatoru procesori joprojām veidoti izmantojot 14nm tehnoloģiju, kamēr AMD savus Ryzen 3000 procesorus veido izmantojot 7nm tehnoloģiju. Jaudīgākais AMD Ryzen 9 3950X procesors darbojas ar 16 fiziskiem kodoliem, kamēr jaudīgākais Intel Core i9 procesors darbojas ar 10 kodoliem. Tiesa, mazliet atšķiras abu procesoru bāzes frekvence (3.70 GHz Intel gadījumā pret 3.5 GHz AMD gadījumā). Šis ir uzskatāms par pavisam inkrementālu uzlabojumu un dod iespēju AMD ar vēl lielāku muti iegrauzties entuziastu tirgus segmenta pīrāgā.

    Jaudīgākais Intel Core i9-10900K, kas darbojas ar 10 kodoliem un 5.3GHz (boost) takts frekvenci ir ar 125W TDP, taču turbo režīmā jaudas prasības pieaugs līdz 250W un sistēmplašu ražotāji vispār iet vēl tālāk un rēķinās ar 320-350W jaudu, lai nodrošinātu maksimāli ilgu darbību turbo režīmā. Šis ir jāņem vērā izvēloties gan barošanas bloku, gan dzesētāju. Tāpat kā iepriekšējās paaudzēs, Intel piedāvā arī procesoru “K” versijas, kas dod iespēju padarboties ar virstaktēšanu.

    Zemāk vari iepazīties ar pavasarī izziņotajiem jaunajiem Celeron, Pentium Gold, Core i3, Core i5, Core i7 un Core i9 procesoriem.

    Kas ir ASUS ROG STRIX Z490-E GAMING?

    ASUS ir labi pastrādājis un sarūpējis mums ap 20 Intel Z490 čipseta sistēmplates. To cenas sākas no ļoti pieejamiem 160 eiro un sniedzas līdz kosmiskiem 900 eiro par sistēmplati. ASUS ROG sērijas produkti ir paredzēti videospēļu cienītājiem un ROG STRIX apakšsērijas produktus izmanto daudzi populāri geimeri un strīmeri. Konkrētā uz šoreiz apskatāmā ASUS ROG STRIX Z490-E ir visdārgākā un spējīgākā no visām šī čipseta ROG STRIX sistēmplatēm. Kā redzam sarakstā zemāk, tā maksā krietni virs vidējās Intel Z490 čipseta sistēmplašu cenas un dārgākas ir tikai entuziastu klases ROG MAXIMUS apakšsērijas sistēmplates.

    Produkta iepakojums ieturēts ierastos sarkani melnos toņos un diezgan uzskatāmi attēlo sistēmplates funkcijas un iespējas. Šajā ziņā ASUS mūs priecē, jo piedāvā ļoti informatīvus iepakojumus.

    Tā kā šis ir padārgs ASUS produkts, kastē atradīsim sauju noderīgu aksesuāru. Papildus lietotāja pamācībai, draiveru diskam un uzlīmēm, atradīsim arī Wi-Fi antenu, četrus SATA kabeļus, kabeļu savilcējus, divus RGB apgaismojuma ierīču/lentu pagarināšanas kabeļus, M.2 skrūvītes, temperatūras mērīšanas kabeli, kā arī atslēgu piekariņu un mazu 40mm ventilatoru procesora barošanas elementu dzesēšanai.

    Komplektā iekļauto 40mm ventilatoru var pieskrūvēt virs procesora barošanas bloka (VRM) un tas dzesēs arī dzesēšanas cauruli (heatpipe), kas veidota U burta formā un pieskaras procesora barošanas elementiem teju apkārt procesoram. Tāpat šo pašu ventilatoru var izmantot arī M.2 atmiņas moduļu dzesēšanai un ASUS piedāvā gatavus ventilatora statīva 3D dizainus.

    Šo ATX izmēra (30.5 cm x 24.4 cm) sistēmplati varam izmantot ar jaunajiem Intel 10. paaudzes (Comet Lake) procesoriem un ražotājs sola stabilu darbību arī virstaktētā režīmā. ir padomāts par pienācīgu barošanas sistēmu procesoram un tāpat arī adekvātu pasīvo dzesēšanu, ko var uzlabot ar komplektā iekļauto ventilatoru. Kā jau ROG produktiem pierasts, dizains ieturēts tumšos toņos, ko paspilgtina vairāki RGB apgaismojuma elementi un tāpat varēsim pieslēgt klāt vēl arī savas RGB apgaismojuma lentas vai ierīces.

    Procesors tiek barots izmantojot 8+4 kontaktu ligzdu risinājumu ar metāla apvalku labākai siltuma novadei. Sistēmplate izmanto 14+2 pakāpju strāvas padevi procesoram un visu šo saimniecību dzesē masīvi metāla radiatori, ko savā starpā savieno karstuma novades kanāls (heatpipe). Uz sistēmplates ir arī divas pieslēgvietas šasijas, jeb korpusa ventilatoriem. Tos pēc tam varam kontrolēt vai nu no BIOS, vai no ASUS AI Suite 3 programmas.

    ASUS sola, ka ar šajā sistēmplatē iebūvētajām barošanas un dzesēšanas spējām būs pietiekami, lai mēs varētu pilnvērtīgi darbināt un arī virstaktēt pat jaudīgākos Intel Comet Lake paaudzes procesorus. Ņem vērā, ka vecākus procesorus šajā sistēmplatē darbināt nevarēsim pat ja proesora ligzda izskatās tāda pati.

    Sistēmplatei ir četras DIMM ligzdas, kurās varam ievietot DDR4 operatīvo atmiņu līdz 128GB kopējam apjomam un sistēmplate atbalsta pat 4800MHz maksimālo operatīvās atmiņas frekvenci.

    Visnotaļ ērtā vietā pa labi no operatīvās atmiņas moduļiem ASUS ir iebūvējis arī informatīvas gaismas diodes, kas ļauj uzskatāmi saprast, kādā sistēmas ielādes fazē mēs atrodamies. Tas var palīdzēt noteikt, kura komponente ir defektīva un traucē mums veiksmīgi iestartēt sistēmu.

    Pa tiešo ar procesoru ar datiem apmainās divi augšējie PCIe 3.0 x16 sloti. Ja izmantojam vienu no tiem, tas darbosies x16 režīmā, bet ja izmantosim uzreiz divus (piemēram, vairāku videokaršu slēgumos – atbalstīti gan NVIDIA SLI, gan AMD CrossFireX slēgumi), tie abi darbosies x8 režīmā. Tāpat abiem augšējiem pilnizmēra slotiem ir spēcināta uzbūve, lai smagās videokartes tos neizlauztu. Trešais PCIe 3.0 x16 slots darbojas x4 režīmā. Mazāku paplašinājuma karšu pieslēgšanai varam izmantot veselus trīs PCIe 3.0 x1 slotus.

    Šī sistēmplate piedāvā divas M.2 ligzdas un tās mēs varam izmantot atmiņas moduļu ievietošanai. Fiziski varam tajās ievietot 2242/2260/2280/22110 izmēru ierīces, kas darbosies PCIe 3.0 x4 vai SATA režīmos. Sistēmplatei ir iebūvēta Intel Wi-Fi 6 bezvadu tīkla karte, kas atbalsta 802.11 a/b/g/n/ac/ax savienojumus gan 2.4GHz, gan 5GHz frekvencēs un nodrošina līdz 2.4Gbps datu pārraides ātrumus, kā arī Bluetooth 5.1 savienojumus. Par vada tīkla savienojumu atbild Intel I225-V 2.5Gb tīkla karte.

    Abus M.2 slotus sedz noskrūvējamas dzesēšanas plāksnes, kuras apakšpusē vēl klāj arī termouzlīme, kas labāk no atmiņas moduļa čipiem novada karstumu uz dzesēšanas plāksni.

    Šī sistēmplate ļauj pieslēgt līdz sešām SATA 6Gb/s ierīcēm un paaugstinātas veiktspējas vai datu drošības nolūkos varam tās savienot RAID 0, 1, 5 un 10 slēgumos.

    Sistēmplates I/O panelis ir burtiski nosēts ar noderīgām pieslēgvietām. No kreisās puses varam apskatīt HDMI 1.4 un DisplayPort 1.4 video portus. Tiem seko četri USB 2.0 (Type-A) porti un BIOS Flashback poga, kas ļauj uzstādīt BIOS programmatūru pat bez sistēmplatei pievienota procesora vai operatīvās atmiņas. Tālāk seko divi USB 3.2 Gen 1 (Type-A) porti un četri USB 3.2 Gen 2 no kuriem trīs ir Type-A un viens Type-C. Šie ir tie ātrie porti pie kuriem var slēgt, piemēram, atmiņas ierīces. Tālāk seko porti pie kuriem pieskrūvējam antentas kabeļus un audio bloks, kuru pārvalda SupremeFX S1220A kodeks.

    Sistēmplatei ir arī Thunderbolt 3 atbalsts un tajā varam ievietot ASUS ThunderboltEX 3-TR paplašinājuma karti ar kuru varam iegūt līdz 40 Gbps ātru datu pārraidi ar perifērijas ierīcēm (piemēram, Seagate FireCuda Gaming Dock). Uz sistēmplates ir arī atsevišķa Thunderbolt 3 pieslēgvieta (header).

    RGB gaismas spēles varam aktivizēt trīs apgabaliem uz šīs sistēmplates – uz I/O paneļa sāna un virs čipseta (to gan nosedz pamatīga izmēra videokarte). Papildus vēl iegūstam divas Aura RGB lentu pieslēgvietas un divas adresējamas Gen 2 apgaismojuma aksesuāru pieslēgvietas. Tāpat ir padomāts arī par adekvātu dzesēšanu, jo uz sistēmplates ir atsevišķas pieslēgvietas AIO un paša veidotas šķidruma dzesēšanas sistēmām.

    Starp citu, attēlā augstāk varam redzēt arī ASUS Q-Code displeju, kas attēlo diagnostikas kodus un ļauj saprast, kurā sistēmas ielādes fāzē mēs atrodamies un kura komponente varētu būt vainīga pie sistēmas startēšanās problēmām. Noderīga funkcija, tiesa es to labāk gribētu redzēt sistēmplates augšējā labajā stūrī.

    Programmatūra

    Arī šai sistēmplatei ražotājs izmanto savu ierasto UEFI BIOS dizainu un funkciju klāstu. Mums tiek piedāvāts vienkāršais režīms (EZ Mode), kur pat bērnam būs skaidrs, kas ir kas, kā arī normālais režīms, kur var padziļināti pielāgot dažnedažādus sistēmas iestatījumus un veikt komponenšu virstaktēšanu. Papildus no BIOS varam kontrolēt arī sistēmas dzesēšanu (Q-Fan konfigurators) – gan sistēmas ventilatorus (arī tos, kas dzesē čipsetu), gan papildus pieslēgto šķidruma dzesi. Šāds BIOS būs informatīvs gan iesācējiem, gan profesionāliem virstaktētājiem.

    Armoury Crate programma ļauj ērtāk iegūt draiverus un citu noderīgu programmatūru mūsu ROG sistēmplatēm vai portatīvajiem datoriem. Tāpat no šīs programmas tiek kontrolēts Aura RGB apgaismojums.

    Windows vidē pavisam noteikti ir vērts apskatīt AI Suite 3 programmu, kas piedāvā dažādas noderīgas funkcijas – automātisku virstaktēšanu, ventilatoru/dzesētāju kontroli, kā arī citas noderīgas funkcijas.


    RAMCACHE III programma ļauj paātrināt sistēmas darbību pārnesot datus no datu uzglabāšanas ierīcēm (arī NVMe atmiņas ierīcēm) uz operatīvo atmiņu.

    ASUS EZ Update, kā jau programmas nosaukums liecina, piedāvā iespēju ērti un vienkārši atjaunot mūsu BIOS versiju.

    Noderīga ir arī Sonic Studio 3 programma, kas var kalpot kā ekvalaizers mūsu programmām un spēlēm, kā arī rīks ar ko varam sadalīt uz kurām audio izejām iet laukā kuru programmu audio. Te noderīgas funkcijas atradīs gan vienkārši geimeri, gan strīmeri.

    ASUS piedāvā arī ASUS Turbo LAN programmu ar kuru varam pielāgot daudz un dažādus tīkla savienojumu aspektus, lai, piemēram, mūsu spēlēm atvēlētu absolūti visus pieejamos tīkla resursus.

    Mums nav obligāti jāuzstāda visas šīs programmas un dators pilnvērtīgi darbosies arī bez tām, tomēr pozitīvi, ka ASUS piedāvā dažādas noderīgas programmas, ko varam izmantot pēc vajadzības. Tās arī ar katru ierīču paaudzi kļūst arvien nostrādātākas un labākas.

    Veiktspējas testi

    Esam izveidojuši vēl vienu testu datoru uz kura turpmāk tiks testētas jaunākās sistēmplates, videokartes un citas interesantas datoru ierīces. Pēdējo mēnešu laikā esam pamatīgi uzlabojuši arī šo datoru un sapirkuši tam krietni jaudīgāku modulāru barošanas bloku, ātru operatīvo atmiņu un NVMe SSD atmiņu. Tāpat šī sistēmplate testēta ar jaudīgo Intel Core i9-10900K procesoru un spējīgāku AIO dzesētāju. Šīm saistītajām komponentēm būtu jāļauj attīstīt sistēmplates maksimālo sniegumu!

    Testēšana notiek uz šāda datora:

    Intel Core i9-10900K ar 10 kodoliem un 20 pavedieniem (threads) ir visjaudīgākais Intel Z490 platformai pieejamais procesors. Tam ir 125W TDP, iebūvēta Intel UHD Graphics 630 videokarte un tas atbalsta DDR4-2933 operatīvo atmiņu. Un tā kā tas ir “K” modelis, mums ir plašas iespējas to mēģināt virstaktēt.

    Pirmajā Intel Z490 sistēmplates testā mēs izmantojām mazliet vienkāršāku Intel Core i7-10700 procesoru ar līdzi tam nākušo dzesētāju un secinājām, ka tas nespēj tikt galā ar procesora radīto temperatūru. Tā kā šoreiz izvēlētajam jaudīgākajam procesoram nemaz līdzi komplektā nenāk dzesētājs, nācās piepirkt atsevišķu risinājumu. Otrā testu datorā jau kādu pusgadu veiksmīgi izmantojam NZXT Kraken X63 280mm AIO un šoreiz gribējās patestēt divreiz lētāku un vienkāršāku Cooler Master MasterLiquid 240 AIO sistēmu ar diviem ventilatoriem. Par abām dzesēšanas sistēmām noteikti būtu ko teikt arī plašākam rakstam, taču šoreiz var piebilst tikai to, ka Cooler Master produkts ir jūtami lētāks arī vizuāli un darbībā, tomēr gods godam temperatūras spēj noturēt līmenī un ne mums procesors karstuma dēļ samazināja veiktspēju (maksimālā temperatūra bija 89 grādi vienam kodolam, bet vidēji temperatūra nesasniedza pat 50 grādus). Tāpat ļoti labi tiek dzesēta pati sistēmplate, kam maksimālā temperatūra visu mūsu testu laikā pakāpās tikai līdz 34 grādiem. Kopumā šī sistēmplate uzrādīja par dažiem grādiem zemākas temperatūras nekā iepriekš testētā ASUS PRIME Z490-A.

    AMD Ryzen Threadripper sistēmplašu testos esam pasākuši izmantot arī AIDA64 atmiņas veiktspējas testus un paredzams, ka tos izmantosim arī turpmāk, lai varam labāk salīdzināt dažādu sistēmplašu reālo veiktspēju tieši atmiņas operācijās. Šajos testos iegūts mazliet labāks rezultāts nekā ASUS PRIME Z490-A testos.

    Tālāk testējam sistēmu ar Cinebench (R15 un R20 versijas), kas pārbauda procesora spējas. Cinebench R15 testā iegūti 2599 un Cinebench R20 testā – 5689 punkti. Tā kā testu sistēmai kopš MSI MPG Z490 GAMING CARBON WI-FI sistēmplates testa ir pamatīgi uzlabojumi (nomainīts procesors, operatīvā atmiņa, SSD un dzesētājs), tad rezultāti nav tieši salīdzināmi. Tomēr es aicinu atvērt arī MSI produkta apskatu un pavērot, cik liela starpība ir starp abu sistēmu veiktspējām. Rezultāti ir ļoti tieši salīdzināmi ar iepriekš testēto ASUS PRIME Z490-A, kas šajos testos uzrādīja mazliet zemākus rezultātus, attiecīgi 2547 un 5629 punktus.

    Ar SuperPi programmu varam likt procesoram aprēķināt Pī (π) skaitli. Piemēram, 1 miljonu garu pī skaitli ar šo datoru varam aprēķināt 7.6 sekundēs. Interesanti, ka iepriekšējās paaudzes Intel Z390 sistēma ar Intel Core i9-9900K procesoru uz ASUS ROG MAXIMUS XI EXTREME sistēmplates šajā testā sasniedza ļoti līdzīgu 7.734 sekunžu rezultātu. Arī ar ASUS PRIME Z490-A sistēmplati rezultāts bija 7.6 sekundes.

    Ar wPrime varam izmērīt procesora vairākkodolu kopdarbības veiktspēju. Šajos testos uzdodam datoram rēķināt pirmo 32 un 1024 miljonu skaitļu kvadrātsaknes. Jo mazāks laiks, jo labāk. Interesantā kārtā iepriekš pieminētā MSI MPG Z490 GAMING CARBON WI-FI sistēma 32M testā uzrādīja labāku laiku veicot aprēķinus 3.303 sekundēs. 1024M testā gan rezultāts sliktāks – 93.372 sekundes. ASUS PRIME Z490-A gadījumā iegūti 5.006 un 72.389 sekunžu rezultāti.

    Zemāk divi testi, kas pārbauda procesora spējas atkodēt HEVC formāta video. Šajos testos konkrētā sistēma piekāpjas ASUS PRIME Z490-A, jo MSI Z490 sistēmplate x265 Benchmark testā spēja norenderēt video aptuveni 32 sekundēs ar aptuveni 34fps un HEVC Decode Benchmark testā ieguva 1709.95 punktus. ASUS PRIME Z490-A sistēmplates testā x265 Benchmark tests tika veikts 24.54 sekundēs ar 45.97 fps, bet HEVC Decode Benchmark testā iegūti 2010.34 punkti.

    Populārajā 7-zip arhivatorā ir iestrādāts arī veiktspējas tests, kas ļauj labāk saprast, kādas ir konkrētā datora arhivēšanas un atarhivēšanas spējas. Šajā testā ASUS produktam veicas krietni labāk, jo MSI sistēma spēja sasniegt 63744 MIPS rezultātu. Taču te jāņem vērā, ka šoreiz mēs izmantojam ne tikai ātrāku atmiņu, bet dubultā apjomā un izskatās, ka tam ir noteicošā nozīme šajā konkrētajā testā. ASUS PRIME Z490-A sistēmplates testā rezultāts bija 82009 MIPS.

    Tagad atpakaļ pie klasiskajiem veiktspējas testiem – Geekbench un RealBench. Tie pārbauda procesora viena kodola vai vairāku kodolu kopdarbības spējas pildot dažādus uzdevumus. Šeit nav nekādu pārsteigumu un testētā sistēma pārspēj MSI sistēmu, kas uzrādīja sekojošus rezultātus: 1253 (Single-Core), 7824 (Multi-Core) un 98052 (OpenCL). ASUS PRIME Z490-A sistēmplates testā rezultāti bija ļoti līdzīgi – 1354 punkti Single-Core un 10161 punkti Multi-Core testos. Vienīgi OpenCL testā tika iegūts jūtami augstāks 101210 punktu rezultāts.

    Arī RealBench testā šoreiz mums ir labāks rezultāts pret 183075 punktiem, ko ieguvām iepriekšējā testā ar MSI Z490 sistēmplati. ASUS PRIME Z490-A sistēmplates testā rezultāts bija 190040 punkti.

    Ar PassMark PerformanceTest mēs varam iegūt sistēmas kopējo veiktspējas novērtējumu. Te labi redzam, cik milzīga nozīme ir ātrai pamatatmiņai, jo tā Disk Mark apakštestā iepriekš bija divreiz mazāk veiktspējīga. Kopumā MSI plate šajā testā ieguva 6217.4 punktus, bet ASUS PRIME Z490-A apvienojumā ar ātru atmiņu sasniedza 7519 punktu atzīmi.

    Ar PCMark10 arī varam iegūt kopējo sistēmas veiktspējas novērtējumu klasiskiem biroja darbiem un ātrākas atmiņas dēļ arī šajā testā iegūstam augstāku rezultātu par 7101 punktiem, ko ieguvām MSI produkta testā. ASUS PRIME Z490-A testā tika iegūts mazliet augstāks 7638 punktu rezultāts.

    Kopš AMD Ryzen Threadripper testiem esam pasākuši lietot arī V-RAY testu un renderējam divus attēlus Blender rīkā. V-RAY testā iepriekš testētā ASUS sistēmplate uzrādīja 17 172 punktu rezultātu.

    BMW testu Ryzen Threadripper sistēma norenderēja 1:09 min, bet Intel Core i9-9900K ar šo uzdevumu tika galā tikai 2:48 minūtēs. Šoreiz rezultāts – 2:25min, tātad mazliet labāk par paaudzi vecāku Intel sistēmu. Classroom tests Ryzen Threadripper gadījumā bija gatavs 3 minūtēs, bet uz Intel Core i9-9900K sistēmas tas tapa veselās 8:40min, bet šoreiz tas renderējās 7:32min. Diezgan ievērojama vienas minūtes starpība. Salīdzinot ar ASUS PRIME Z490-A testu, BMW rendera rezultāts sakrīt sekundi sekundē, bet Classroom tests šoreiz izpildījās par 4 sekundēm ātrāk.

    Lai arī diemžēl šī pilnvērtīgā testu sistēma nebija gatava uz mūsu pirmo Intel Z490 sistēmas testu, tagad viss vajadzīgais ir sapirkts un turpmāk centīsimies nemainīt testu sistēmas konfigurāciju, lai varētu precīzāk salīdzināt dažādas uz šī čipseta būvētās sistēmplates.

    Secinājumi

    Šī sistēmplate piedāvā iespēju darbināt pašus jaudīgākos Intel Comet Lake paaudzes procesorus un tos arī virstaktēt. Lieti noder adekvātais operatīvās atmiņas atbalsts, iespēja izmantot divas M.2 atmiņas ierīces un lērums pieslēgvietu dzesēšanai, apgaismojumam un citām perifērijas ierīcēm. Šī ir laba Intel Z490 sistēmplate, kas savu visnotaļ augsto cenu cenšas pamatot ar iebūvētu Wi-Fi 6 bezvadu tīklu karti, pārdomātu un spējīgu dzesēšanu un bagātīgu pieslēgvietu klāstu. Vai ar šo sistēmplati iegūsim krietni augstāku veiktspēju nekā ar lētāku Intel Z490 produktu? Ne obligāti un pat ja starpība būs, tā nebūs pārāk būtiska. Drīzāk katram jāizvērtē savas vajadzības pēc dažādiem papildus labumiem, ko var piedāvāt moderna sistēmplate.

    Ja tu šobrīd izmanto uz Intel Z390 platformas būvētu sistēmu ar kādu no jaudīgajiem procesoriem, tad es neredzu lielu ieguvumu pāriet uz Intel Z490 platformu. Veiktspējas ieguvumi nebūs lieli, jo mums vēl nav pieejams PCIe 4.0, kas var sniegt būtisku ātrumu pieaugumu. Vēl jāpagaida, kad Intel izlaidīs nākamo Rocket Lake procesoru paaudzi. Tie būs savietojami ar Intel Z490 čipsetu un tas būs labs laiks, lai būvētu jaunu uz Intel tehnoloģijām bāzētu sistēmu. Bet kopumā liels prieks, ka AMD ir parādījis virzienu un Intel tagad nākas aulēkšot līdzi.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Tālis
    30.10.2020 10:06

    Hey! Viedie prāti, apskatnieki – ar ko atšķiras LGA 1151 un LGA 1156 ligzdas. Vai varat, lūdzu, minēt kādus 3 punktus par katru – priekšrocības, trūkumi, kopējais un atšķirīgais?

    Reklāma