Web Analytics
More
    Reklāma

    Dodies virtuālā tūrē pa Marsu un palīdzi atklāt planētas virsmas noslēpumus

    Jaunākie raksti

    Īsteniem Marsa faniem un ikvienam, kurš to vēlas iepazīt kaut nedaudz tuvāk, NASA projekta “4l4Mars” ietvaros piedāvā veikt virtuālo tūri pa šo pagaidām vientuļo planētu.  Papildus tam lietotājs var sniegt savu artavu Marsa virsmas izpētē.

    Kā norādījis NASA – ar šī projekta palīdzību ikviens interesents var izpētīt Sarkano planētu, nesperot ne soli laukā no savas mājas. Tā ir virtuāla tūre, kuras mērķis ir ne vien iepazīstināt ar Marsa ainavu, bet arī veids, kā labāk izzināt Marsa virsmu un apmācīt uz šīs planētas esošos “Mars rover” braucamos tādu reljefa tipu kā smiltis, ieži, augsne noteikšanā, kā arī veiksmīgākā šķēršļu un potenciāli bīstamu vietu identificēšanā un apbraukšanā.

    Reklāma

    “Mars rover” braucamajiem ir tendence iestrēgt smiltīs, no kurām dažkārt nav iespējams izkļūt ārā, vai arī citu līdzīgu iemeslu dēļ pārtraukt savu misiju. Projekta ietvaros plānots tos padarīt par ļoti patstāvīgiem, izmantojot lietotāju sniegto informāciju par Marsa reljefa raksturojumu. Atverot klasifikācijas rīku, lietotājs var izvēlēties kādu no reljefa virsmas tipiem un, izmantojot zīmēšanas rīku, norādīt uz tiem attēla laukumiem, kuros redzams izvēlētais reljefa veids. Tāpat vēlams pievērst uzmanību vēl citām virsmas iezīmēm. Kad tas izdarīts, jānospiež “Done”, lai pārietu uz nākamo Marsa virsmas attēlu.

    Izmantojot robota “Curiosity” uzņemtos Marsa virsmas attēlus un īpašu tīmekļa rīku, lietotājs var norādīt uz virtuālās tūres laikā sastaptajiem šķēršļiem, potenciāli neizbraucamām vietām un citām problēmām, no kurām “Mars rover” nākotnē varētu izvairīties. Iegūtā informācija tiks izmantota mašīnmācīšanās algoritma treniņam bīstamu vietu identificēšanā. Plānots, ka šis algoritms tiks izmantots gan Marsa Zinātnes laboratorijas operāciju sistēmās, gan “Mars rover” programmatūras uzlabošanā, lai to turpmākais ceļš būtu pēc iespējas raitāks un bez aizķeršanās.

    Lai būtu pavisam skaidrs – virtuālās tūres laikā lietotājs nevadīs pašu “Curiosity” robotu pa Marsa virsmu, jo tā nav videospēle. Projekts vienkārši sniedz iespēju virtuāli apskatīt Marsu un veicināt planētas plašāku izpēti.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma