Web Analytics
More
    Reklāma

    Sastindzis uz Marsa esošais Curiosity robots

    Jaunākie raksti

    Gandrīz pirms gada kosmosa entuziastu sirdis pāršalca bēdas par to, ka savu 15 gadus ilgo misiju uz Marsa beidzot pārtrauca robots “Opportunity”, bet nu nelaime notikusi ar jaunāko “Curiosity” robotu. Tiesa šajā situācijā tas ir vienkārši iestrēdzis uz vietas, jo ir pazaudējis telpas izjūtu.

    Vēl nenoskaidrotu apstākļu dēl “Curiosity” vairs nepārvietojas pa Marsu, jo pirms pāris dienām tas nebija spējīgs nolasīt informāciju par apkārtni un šķēršļiem, tāpēc pārtrauca savu kustību. Visas pārējās sistēmas gan darbojas, līdz ar to robots ir vienkārši sastindzis uz vietas, kamēr inženieri no Zemes nosūtīs programmas labojumus un pareizās koordinātes, lai to atgrieztu atpakaļ uz ceļa. Tā kā attāluma dēļ “Curiosity” nav iespējams vadīt reālā laikā, tāpēc ir ļoti svarīgi sagatavot programmatūru ar instrukcijām par paredzēto ceļu un objektiem tajā, jo tādējādi iespējams izvairīties no instrumentu sabojāšanas.

    Reklāma

    Abi pieminētie NASA pašgājēji ir pārsnieguši visas cerības savā kalpošanas laikā, jo “Opportunity” 90 dienu vietā darbojās gandrīz 15 gadus, bet “Curiosity” aptuveni 2 gadu vietā, darbojas jau 7 gadus, kas ir devis ļoti daudz vērtīgas zinātniskās informācijas par planētu.

    Tāpat jau tiek gatavots jauns robots, kurš šī gada vasarā tiks palaists kosmosā, taču līdz tam ikvienam no mums ir iespēja izveidot savu virtuālo biļeti, kura kopā ar braucamo dosies uz sarkano planētu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    28.01.2020 15:39

    “Registration for Mars 2020 is now closed.”

    Krotow
    28.01.2020 20:35

    Nekas, drīz tur aizbrauks Masks un sprāgonīšus iekurbulēs.

    Interesanti, vai kas ir palicis pāri no krievu zondēm uz Venēras :)

    Filips Līcis
    29.01.2020 08:12

    Ir gan krieviem palikuši un klāt nākuši arī tanki, bet pirms braukt atdzīvināt to sprāgonīti, kā pats izteicies, viņi tev pieregulēs dažas skrūvītes! Tā kā mazāk vajag……….

    Reklāma