Web Analytics
More
    Reklāma

    Samazināto lidojumu skaits negatīvi ietekmē laikapstākļu prognožu precizitāti

    Jaunākie raksti

    Šobrīd debesīs ir mazāka lidojumu kustība nekā pēc 11. septembra notikumiem 2001. gadā vai Islandes vulkāna pelnu izmešiem 2010. gadā, un kā izrādās, ka komerciālo lidmašīnu neesamība debesīs ietekmē meteorologu iegūtos datus un precīzu laikapstākļu prognozēšanu.

    Pati par sevi šī joma it nemaz nav pateicīgākā, par kuru solīt noteiktas lietas, jo vidējam latvietim parasti nekad nav labi, un šo stāvoklī varētu pastiprināt daļējs meteoroloģisko datu trūkums. Pasaules Meteoroloģijas organizācija (World Meteorological Organization – WMO) savā globālajā novērošanas sistēmā (Global Observing System) izmanto datus no satelītiem, uz zemes bāzētām stacijām, kā arī no lidmašīnām. Tieši šis trešais komponents šobrīd ir ierobežots. Lidojumu skaits pasaulē marta beigās samazinājies par 42%.

    Reklāma

    Avots: Pasaules Meteoroloģijas organizācija

    Satelīti un zemes esošās bāzes darbojas automātiski, un vīrusa izplatība tos neietekmē tik ļoti, lai pārtrauktu to darbību, izņemot, ja apkalpojošais personāls saslimst un nespēj tikt līdz tām. Taču daļā pasaules lidojumi šobrīd ir gandrīz apstājušies, kas nozīmē, ka lidmašīnas neuzturas debesīs un nespēj pārraidīt informāciju uz kopējo sistēmu. Protams, šāds zaudējums tik ļot neietekmē rādījumus, jo aprēķiniem var tikt izmantota cita pieejamā informācija. Gada laikā vairāk nekā 3500 komerciālo lidmašīnu spēj sniegt vairāk nekā 250 miljonus novērojumu.

    Meteoroloģijas organizācija norāda, ka turpinoties lidošanas ierobežojumiem, mēs varam zaudēt datu uzticamību, kā arī dienesta speciālajam gaisa transportam nav iespēja ievākt datus par vēja ātrumu un virzienu, un vides temperatūru. Komerciālās lidmašīnas sniedz līdzīgus datus par temperatūru, spiedienu, vēja virzienu un ātrumu, kā arī mitrumu. Šajā ārkārtas situācijā daļa datu zuduma tiek kompensēti ar satelītu rādījumiem Zemes orbītā. Ļoti daudz iekārtu, kā meteoroloģiskie baloni, radari, bojas un stacijas, spēj darboties autonomi, tāpēc par tiem jāuztraucas mazāk.

    Iepriekšējie pētījumi rāda, ka neizmantojot lidmašīnu sniegtos datus, Ziemeļu puslodes vēju ātrumu precizitāte kritās par 15%, bet gaisa spiediens par 3%.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    -=-
    12.04.2020 09:45

    Domāju, ka mazāk lidmašīnu gaisā ir lielāks ieguvums nekā samazināta meteo prognožu precizitāte. Tāpat tas ir ideāls darbs kur principā atbildība par saviem vārdiem nav jāuzņemas, tad tagad varēs prognozēt vēl neprecīzāk..

    Reklāma