Web Analytics
More
    Reklāma

    NASA un IBM veido MI modeli laikapstākļu un klimata prognozēšanai

    Jaunākie raksti

    Mākslīgā intelekta (MI) iespējas tiek aktīvi izmantotas dažādās jomās, un nozīmīgs potenciāls tam ir arī klimata pārmaiņu un laikapstākļu prognozēšanā. Saistībā ar to NASA sadarbībā ar kompāniju IBM plāno izstrādāt MI pamata modeli, ko izmantos tieši klimata un laikapstākļu lietojumprogrammām.

    NASA un IBM vēlas apvienot savas zināšanas un prasmes Zemes zinātnes un MI jomās, lai izveidotu modeli, kam “vajadzētu piedāvāt būtiskas priekšrocības salīdzinājumā ar esošo tehnoloģiju”. Pašreizējie MI modeļi, kā “GraphCast” un “Fourcastnet” jau ģenerē laika prognozes precīzāk un ātrāk nekā tradicionālie meteoroloģiskie modeļi. Tomēr IBM atzīmē, ka tie ir MI emulatori, nevis pamata modeļi, kas, savukārt, nodrošina ģeneratīvo MI lietojumprogrammu darbību. MI emulatori var prognozēt laikapstākļus, pamatojoties uz apmācības datu kopām, taču tiem nav citu lietojumprogrammu.

    Reklāma

    Veidojot MI pamata modeli, NASA un IBM ir vairāki mērķi. Piemēram, panākt ātrāku secinājumu izdarīšanu, nodrošināt precīzākas prognozes, lielāku datu daudzveidību un lielāku pieejamību. Paredzēts, ka ar šī modeļa palīdzību būs iespējams prognozēt meteoroloģiskās parādības un laikapstākļus, noteikt apstākļus, kas veicina visu – sākot no lidmašīnu turbulences līdz mežu ugunsgrēkiem – utt.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma