Web Analytics
More
    Reklāma

    Noderīgu videokonferenču rīku apkopojums

    Jaunākie raksti

    Diemžēl dzīvojam tādos laikos, kad modernās aizjūras gastronomijas un ceļošanas iespējas neskaitāmiem cilvēkiem radījušas iepriekš neiedomājamas problēmas. Daži netiek vairs mājās no ceļojuma, daži gatavi plēsties par pēdējo mīksta papīra lapiņu, bet nevajag piemirst arī tos, kuri mēģina vēl strādāt.

    Lielos uzņēmumos parasti attālinātas saziņas problēmas jau ir novērstas, bet ko pasākt mazākiem uzņēmumiem, mazākām komandām, kuras tikās ik nedēļu vai vairākas reizes nedēļā? Šeit mums talkā nāks videokonferenču servisi, tos arī mēģināšu šodien uzskaitīt, novērtēt to labās un ne tik labās iespējas.

    Reklāma

    Uzreiz norādīšu, ka pats esmu lietojis tikai daļu no minētajiem servisiem, turklāt laikam neesmu lietojis nevienu maksas servisu, ja neskaita Microsoft Teams versiju, kas nāk kopā ar Office 365 maksas versiju.

    Toties esmu redzējis darbībā pāris mūsu pašu bāleliņu videoprezentāciju servisus (viens runātājs, citi tikai skatās, gluži kā YouTube), kuru darbība nav diez ko uzticama. Konkrēti nevienu vārdā nesaukšu un ar pirkstu nerādīšu (iespējams, kāds ir jau paspējis laboties), bet bāleliņu serveri vienkārši netur slodzes, kad pie tiešraides pieslēdzas vairāk par 40 lietotājiem. Un tā nav nekāda 4K 60 kadru sekundē pārraide, tā ir ar 240p vai maksimums 360p izšķirtspēju un mono skaņu ar knapu 64 kbps skaņu. Šis gan drīzāk ir brīdinājums tiem, kuri izskata iespējas ar pašmāju risinājumiem nodrošināt attālinātas apmācības, kamēr skolas ir slēgtas. Lūdzu, lūdzu, mums tam ir YouTube, Twitch un vēl vesela strīpa ar globāliem video straumēšanas servisiem, kuri spēj bez raizēm nodrošināt Google un Samsung milzīgās tiešsaistes prezentācijas.

    Vēl ir viena neliela nianse, par ko ne vienmēr aizdomājamies ikdienā, kad mums tiek nodrošināts dators ar visu programmatūru – saderība un prasības pret datora dzelžiem, kā arī nedrīkst piemirst interneta pieslēguma stabilitāti un ātrumu. Labs, mājās izmantojams videokonferences serviss būs tas, kas darbosies uz tava datora. Bieži tiek netaisni aizmirsts par Linux lietotājiem, jo kaut kā iegājies, ka jautājums “vai tev mājās ir dators” ietver arī to, ka uz datora stāv Windows 10. Cik tagad attāli vēroju Izglītības ministrijas mokas ar attālinātu apmācību, rodas sajūta, ka kaut kas beigās tomēr darbosies ekskluzīvi tikai uz Windows.

    Maksas videokonferenču servisi

    Sākšu ar maksas servisiem, bet tie noteikti pie mums mazām darbavietu komandām var nebūt diez ko interesanti. Te gan jāsaka, ka bezmaksas videokonferenču servisi drīzumā varētu kļūt pārāk noslogoti, bet par šo vēl ir pāragri spriest.

    Spriežot pēc tīmekļa atsauksmēm, populārākie maksas videokonferenču servisi ir GoToMeeting, CyberLink U Meeting, Zoom Meetings un Google Hangouts Meet. Interesanti, ka raksta tapšanas laikā saņēmu ziņu, ka Google padarījusi Hangouts Meet par bezmaksas servisu līdz jūlijam. Tātad par Hangouts Meet parunāsim nedaudz zemāk – pie bezmaksas servisiem.

    GoToMeeting

    GoToMeeting uzskatāms par vienu no labākajiem videokonferenču servisiem, tas nodrošina balss un video saziņu, kā arī iespēju parādīt savu dators darbvirsmu. GoToMeeting darbosies arī Android un iOS viedierīcēs, kas ir liels šī servisa pluss, jo daudzi konkurenti ar šo grēko.

    GoToMeeting varēsi pieregulēt skaņas un attēla kvalitāti, kā arī ielūgumi uz GoToMeeting konferenci izsūtāmi ar vienu klikšķi. GoToMeeting Android un iOS lietotnes tikušas pie ļoti augsta novērtējuma.

    GoToMeeting mēnešmaksa ir gana zema – tā ir 11 līdz nepilni 15 eiro mēnesī, par dārgāko plānu iegūsi 250 cilvēku vienlaicīgu saziņu, konferences ierakstu HD izšķirtspējā un daudzas citas iespējas.

    GoToMeeting

    CyberLink U Meeting

    Šo konferenču servisu neesmu nekad ne lietojis, ne tuvumā redzējis. Pašā vienkāršākajās versijā CyberLink U Meeting Basic plāns ir bez maksas, bet tad viena virtuālā tikšanās tiek ierobežota pie 30 minūtēm un 25 cilvēkiem.

    Pro 50 versija maksā 30 dolārus mēnesī, tad konferencei var pievienoties 50 cilvēki, laika ierobežojums ir 24 stundas. Pro 50 versija piedāvā arī dažādas pielāgojumu iespējas, administratora paneli un citus labumus. Ir arī CyberLink U Meeting Pro 100 versija, kas atšķiras tikai ar cenu un lietotāju daudzumu.

    Nedaudz dīvaina ir U Meeting PerfectCam iespēja, kas sola izveidot virtuālu meikapu – varēsi pieslieties no gultas vienos dienā, nedaudz pieglaust matus un būt gatava, gluži kā tikko no vizāžista. Saprotu, ka kaķēna austiņas U Meeting PerfectCam nepiedāvā.

    CyberLink U Meeting

    Zoom Meetings

    Zoom Meetings izmanto iebūvētu 256-bitu TLS šifrēšanu, turklāt šifrēšana ir aktīva gan pašai konferencei, gan arī pārsūtītajām datnēm. Zoom Meetings piedāvā automātiski uzsākt video konferenci ar Gmail, Outlook un iCal starpniecību.

    Zoom Meetings pieejama arī bezmaksas versija ar gana plašu iespēju klāstu – līdz 100 dalībniekiem, līdz 40 minūtēm. Bet administratora rīki, ieraksti un citi labumi pieejami sākot no 15 dolāriem mēnesī.

    Zoom Meetings

    Microsoft Teams

    Laikam nevar nepieminēt arī Microsoft Teams, kas gan pamatā ir kaut kas starp čatiņu un kalendāru, bet Microsoft Teams ir iespēja veikt arī videokonferenci ar visu datora ekrāna satura parādīšanu, ar konkrētas programmas ekrāna parādīšanu, Microsoft Teams varēsi palaist PowerPoint prezentāciju. Microsoft Teams nāk kopā ar Office 365, bet pieejama arī Teams bezmaksas versija. Diemžēl neesmu lietojis Microsoft Teams bezmaksas versiju, bet tīmekļa lapa sola, ka visam jābūt lieliski.

    Microsoft Teams

    Bezmaksas videokonferenču servisi

    Bezmaksas sadaļa mazajā Latvijā noteikti būs interesantāka, jo lielie uzņēmumi izmanto kaut ko jau gadiem, kamēr pāris cilvēku uzņēmumiem iepriekš šāda vajadzība attālināti diendienā sazināties nav bijusi.

    Google Hangouts Meet

    Burtiski tikko Google padarījusi savu Hangouts Meet videokonferences servisu par bezmaksas servisu visiem līdz 1. jūlijam. Hangouts Meet bez maksas pieejams skolēniem, studentiem, skolotājiem, kā arī biznesa lietotājiem.

    Hangouts Meet videokonferencēs var piedalīties līdz 250 lietotājiem vienlaikus, kā arī šo konferenci varēsi straumēt citiem skatītājiem. Skatītāju skaits var būt līdz 100 000 dalībnieku. Hangouts Meet videokonferenci var ierakstīt, kā arī to iespējams uzglabāt Google Drive. Hangouts Meet ērti sadarbojas ar Google Calendar lietotni.

    Hangouts Meet varētu būt viens no ērtākajiem risinājumiem, jo dalībai videokonferencē vajadzēs tikai atvērt ielūguma saiti savā tīmekļa pārlūkā. Protams, pieejamas arī Hangouts Meet Android un iOS lietotnes.

    Cisco Webex Meetings

    Cisco Webex Meetings videokonferenču serviss tiek dēvēts par premium pakalpojumu, kam netiek piemērota nekāda maksa. Cisco Webex Meetings iekļauj 1 GB mākoņdatu krātuvi un iespēju pievienoties līdz 100 konferences dalībniekiem. Bezmaksas Cisco Webex Meetings izmantotājiem pieejama arī HD izšķirtspēja. Cisco Webex Meetings ļauj veikt konfreneces ierakstu MP4 formātā.

    Cisco Webex Meetings konferences ielūgums ir veidojams kā tīmekļa pārlūka saite, varēsi pievienoties un pilnībā izmantot visas iespējas arī tad, ja datorā ir tikai tīmekļa pārlūks. Tiek gan ieteikts izmantot Cisco Webex Meetings datora lietotni, lai nodrošinātu ērtāku iespēju izmantošanu un kvalitatīvāku attēlu. Cisco Webex Meetings ir arī Android un iOS lietotnes.

    Cisco Webex Meetings

    Skype

    Skype droši vien nedrīkst nepieminēt, kaut arī pēdējos gados Microsoft izdevies pamatīgi sabojāt iespaidu par Skype. Kādreiz tik populārais balss zvanu un video zvanu serviss tika novests līdz nepazīšanai, tas tika apkrāmēts ar bezjēdzīgām iespējām, vienlaikus cieta pamata funkcijas. Atzīšos, ka Skype neesmu lietojis vismaz piecus gadus.

    Skype arī piedāvā veikt videozvanus gan datora un viedtālruņu lietotnēs, gan arī ar parasta tīmekļa pārlūka starpniecību. Skype vienlaikus var pievienoties 50 konferences dalībnieki. Tiek runāts, ka Skype visai labi sadarbojas ar Linux.

    Arī Skype iebūvēti dažādi nelieli triki, kas var izrādīties ērti – Skype piedāvā izpludināt fonu, tādējādi skatītāji var koncentrēties uz runātāju, nevis viņa istabu. Tāpat šāda fona izpludināšana palīdz sargāt mājinieku privātumu, ja gadījumā kāds vienā veļiņā noskrien runātājam gar muguru.

    Skype piedāvājumā ir arī runātā pārveide tekstā (subtitru formātā), kā arī pastāv iespēja veikt saziņas ierakstu. Skype for Business ir maksas versija, tā piedāvā dalībnieku skaitu palielināt līdz 250, kā arī Office integrāciju un augstāku drošību.

    Skype

    Slack

    Kursora komanda izmanto Slack, mēs gan vairāk to izmantojam čatiņam, bet Slack ir viens no tiem servisiem, kas atļauj uzstādīt dažādus spraudņus. Slack pieejami arī iebūvēti videozvani, tomēr man ir aizdomas, ka labāk izmantot kādu no augstākminētajiem servisiem kopā ar Slack spraudni. Slack piedāvā Zoom, Cisco Webex Meetings, Skype, BlueJeans, GoToMeeting un citu servisu integrāciju.

    Slack

    Nobeigumā

    Šeit noteikti nav uzskaitīti visi videokonferenču servisi un lietotnes, bet vismaz šis var izrādīties iedrošinājums kādam parakt dziļāk, lai savai komandai piedāvātu kādu ērtāku saziņas rīku.

    Es pats ikdienā izmantoju Microsoft Teams, tā nav mana izvēle, bet gan uzņēmuma ieviests risinājums līdz ar citiem Office produktiem. Teams nav slikts, bet diez vai tā būtu mana pirmā izvēle mazāka izmēra komandai.

    Manuprāt, videokonferences ir vērtīgāks rīks par parastu balss zvanu vai tikai balss konferenci, jo video tomēr liek visiem iesaistītajiem vairāk koncentrēties. Balss zvana laikā parasti tiek pārskatīti e-pasti, lasītas ziņas un glūnēts tviterī. Tāpat videokonference ir labāks saziņas rīks, ja saruna norit angliski vai citā ne-dzimtajā valodā. Tomēr attēls un skaņa kopā rada labāku priekšstatu par runāto. Te vēlreiz vēlētos pieminēt Skype, kas runāto pārvērš uzrakstītā tekstā, bet šī iespēja strādās angļu valodā. Skype iebūvēta arī tulkošana 10 lielākajās pasaules valodās.

    Būsim iecietīgi un uzmanīgi!

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma