Web Analytics
More
    Reklāma

    PocketBook Touch Lux 4 e-grāmatu lasītāja apskats

    Jaunākie raksti

    Šodien aicinu izlasīt Kursors.lv lasītāja Ginta sagatavoto PocketBook e-grāmatu lasītāja apskatu. Par PocketBook produktiem zinu jau sen, taču vēl nebija sanācis tikt pie tiem un aprakstīt. Paldies, Gintam, ka šo darbiņu paveica pirms mums! Lai labi lasās! Kristaps Skutelis (Kursors.lv galvenais redaktors).

    Tā nu sagadījies, ka kopš bērnības man patīk lasīt grāmatas. Protams, bija periods starp 15 un 25 gadiem, kad bija aktuāli citi brīvā laika pavadīšanas veidi, bet nu jau labu laiku atkal lasu, īpaši, kad laukā laiks slikts.

    Reklāma

    Kad pirmo reizi pirms 12 gadiem uzzināju, ka ir tādas ierīces – e-grāmatu lasītāji (turpmāk tekstā vienkārši lasītāji), sapratu, ka man tādu vajag. Ierīce ir līdzīga nelielam planšetdatoram, visbiežāk ar 6 collu ekrānu. Galvenā atšķirība no planšetdatora it tā, ka lasītājam ir elektroniskās tintes (e-ink) displejs. No planšetes TFT, IPS vai AMOLED displeja tas atšķiras ar to, ka akumulatora enerģiju tērē tikai tad, kad uz displeja mainās informācija kā arī tas neizstaro gaismu, tādējādi nenogurdina lietotāja acis. Būtībā vizuāli e-ink displejs ir ļoti līdzīgs parastai grāmatas lapai. Atkarībā no paaudzes, tas spēj attēlot līdz 16 pelēkās krāsas toņus. Ja informāciju planšetes displejā spilgtā saules gaismā ir grūtāk saskatīt, tad e-ink displejā jo spilgtāks apgaismojums, jo labāka salasāmība. Par cik e-ink displejs enerģiju tērē tikai pāršķirot lapas, tad parasti lasītāja akumulatora spējas novērtē ar pāršķiramo lappušu skaitu.

    Tā nu tālajā 2010. gadā biju nobriedis lasītāja iegādei. Tajā laikā tirgū bija pieejami visai nedaudz produktu ar e-ink displeju, arī cenas bija visai augstas. Izstudējot visu pieejamo informāciju, izvēle krita uz populārā planšetdatoru ražotāja Prestigio lasītāju PER 3162B par 140 Ls. Sāku lasītāju aktīvi izmantot. Arī sieva to novērtēja un uz Ziemassvētkiem Salavecis atnesa viņai tieši tādu pašu lasītāju. Pēc 7 gadu aktīvas izmantošanas (izlasīju vairāk kā 500 grāmatas), pienāca laiks iegādāties jaunu lasītāju. Šoreiz izvēle krita uz Ukraiņu/Šveices/Ķīnas kopražojumu PocketBook. Izvēlējos tobrīd vienu no top modeļiem Ultra pa 160 € un pirku nost! Šo 3 gadu laikā pārliecinājos, ka PocketBook lasītājs ir kvalitatīvs. Ne ar kādām ķibelēm šajā laikā nesaskāros.

    Laiks rit un pienāca brīdis nomainīt arī sievas veco Prestigio lasītāju. Papētot tirgus situāciju, secināju, ka jāizvēlas starp diviem ražotājiem – Amazon un PocketBook. Ar Amazon Kindle ir neliela problēma – tas atbalsta tikai MOBI un PDF formātus. Protams, ir iespēja to uzlauzt un pēc tam tas saprot gandrīz visus populāros e-grāmatu formātus (populārākie ir FB2 un epub), kā arī var e-grāmatas konvertēt, izmantojot programmu Calibre, taču neviens no variantiem nelikās praktisks. PocketBook lasītāji atbalsta visus iespējamos formātus uzreiz “no kastītes”. Izvērtējot modeļu klāstu, izvēle krita uz PocketBook Touch Lux 4. Tad nu aiziet!

    Visi trīs manā rīcībā esošie lasītāji. No kreisās puses Prestigio PER 3162B, pa vidu – PocketBook Ultra un labajā pusē apskata varonis – PocketBook Touch Lux 4

    PocketBook Touch Lux 4 tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Linux 3.1.35
    • Displejs: 6″ E Ink Carta (758 × 1024)
    • Apgaismojums: +
    • Skārienjūtīgs ekrāns: Kapacitīvais ar multitouch
    • Izmēri: 161.3x108x8
    • Pelēkā gradācijas: 16 līmeņi
    • Akumulators: 1500 mAh Li-po (ap 8000 lappušu)
    • Procesors: 1GHz
    • Operatīvā atmiņa: 512MB
    • Pastāvīgā atmiņa: 8GB
    • USB saskarne: micro USB
    • Atmiņas kartes ligzda: microSD (līdz 32 GB)
    • Audioizeja: –
    • Atbalstītie e-grāmatu formāti: PDF, PDF(DRM), EPUB, EPUB(DRM), DJVU, FB2, FB2.ZIP, DOC, DOCX, RTF, PRC, TXT, CHM, HTM, HTML, MOBI
    • Attēlu formāti: JPEG, BMP, PNG, TIFF
    • Svars: 155g
    • Bezvadu savienojamība: Wi-Fi (802.11 b/g/n)
    • Papildiespējas: PocketBook Cloud, ReadRate, Dropbox PocketBook, Send-to-PocketBook. Grāmatu krātuve, Bibliotēka, Vārdnīca, Pārlūks, Galerija, Kalkulators, Piezīmes, RSS ziņas, Šahs, Klondaika, Scribble, Sudoku
    • Korpusa materiāls: Plastmasa
    • Cena Latvijas internetveikalos: no 110€

    Iepakojums, komplektācija, uzbūve

    Lasītājs ir iepakots glītā, krāsainā kartona kastītē, kuru izdaiļo lepna uzlīme “reddot award 2019 winner”. Kastītē bez paša lasītāja ir 1 metru garš USB type A > micro USB kabelis un īsa instrukcija vairākās valodās, arī latviešu. Pats lasītājs ir veidots no plastmasas. Priekšējā mala ap displeju un 4 vadības pogas – no melnas soft touch plastmasas, aizmugurējais vāciņš, kas apņem lasītāju arī no sāniem un veido arī priekšpusē apakšā nelielu “zodu” – no tirkīzzilas plastmasas. Uztaisīts viss ir ļoti kvalitatīvi, nekādu spraugu salaiduma vietās nav. Spaidot pogas, nekas nekrakšķ un neieliecas.

    Kur ņemt e-grāmatas?

    Vislegālākais veids ir e-grāmatas pirkt interneta tirdzniecības vietnēs. Piemēram, visvairāk e-grāmatu latviešu valodā ir sagatavojusi izdevniecība Zvaigzne ABC. Vēl ievērības cienīga vietne ir las.am un šāda formāta grāmatas piedāvā arī Jānis Roze un Kontinents. Krievu un angļu valodā internetā ir neskaitāmi daudz vietu, kur par maksu vai par brīvu var lejuplādēt e-grāmatas.

    Kā lasītājā ielādēt e-grāmatas?

    Grāmatas lasītājā var ielādēt 3 dažādos veidos:

    1. Izmantojot savu Dropbox kontu.
    2. Atsūtot sev uz e-pastu un atverot to no lasītāja.
    3. Peslēdzot ar vadu pie datora un vienkārši pārkopējot failus kā uz parastu zibatmiņu.

    Ņemot vērā to, cik nesteidzīgi lasītājs darbojas ar visu, kas saistīts ar internetu, pēdējais variants man šķiet visērtākais un visātrākais.

    Kā un ko tad īsti var lasīt?

    Lasot lapaspuses var pāršķirt ar ierasto svaipu, pieskaroties displeja labajai vai kreisajai malai vai ar ierīces apakšā esošajām mehāniskajām pogām. Katrs atradīs sev piemērotāko veidu! Ja nepieciešams, var ieslēgt papildus displeja apgaismojumu, kuram var regulēt spilgtumu (jārēķinās, ka akumulators tukšosies ievērojami ātrāk). Burtu lielumu var mainīt ar diviem pirkstiem uz ekrāna velkot paplašināšanas vai sašaurināšanas žestu, gluži kā telefonā vai planšetdatorā. Protams, to var izdarīt arī uzstādījumos, kur var mainīt arī fontu, atstarpes starp rindiņām un apmaļu lielumu. Lasot ir iespēja izmantot iebūvētās vārdnīcas, lai pārtulkotu kādu nezināmu vārdu. Ir pieejama angļu – latviešu vārdnīca. Ja lasot iepatīkas kāds citāts, to var iekrāsot vai saglabāt piezīmēs. Nezināmu vārdu var meklēt arī ar Google palīdzību. Iebūvētajos 8 GB atmiņas (lietotājam pieejami 6.6 GB) ir iespējams saglabāt ap 7 000 grāmatu, ja ar to ir par maz, var ievietot micro SD karti (līdz 32 GB), kurā vēl var papildus ierakstīt līdz 35 000 grāmatu! Lasītājs atceras, līdz kurai lapaspusei kura no grāmatām ir izlasīta, tā ka vienu lasītāju  bez grūtībām var izmantot visa ģimene, pēc kārtas katram lasot savu grāmatu. Ir iespēja arī katram ģimenes loceklim izveidot savu profilu.

    Pamēģināju pēc kārtas lasīt lasītāja atbalstītos formātus, izņemot PRC un CHM (tik eksotiskus formātus savā 10 gadu e-lasītāja mūžā neesmu sastapis). Secinājums – FB2, FB2.ZIP, EPUB, MOBI, DOC, DOCX, RTF un TXT var lasīt ļoti ērti un pēc vajadzības mērogot burtus. Ja grāmatā ir attēli, tie tiek korekti attēloti, darbojas atsauces, satura rādītājs (ja tas ir korekti izveidots). Sarežģītāk ir ar PDF un DJVU formātiem. Ja tie ir A5 izmērā, tad var daudz maz komfortabli lasīt. Ja PDF ir piemēram krāsains žurnāls A4 formātā ar daudzām fotogrāfijām, tad visi prieki beidzas. Attēlojot lapaspusi pilnā izmērā, burtiņi ir pārāk sīki, lai tos komfortabli varētu salasīt, bet palielinot izmēru, nākas lapaspusi visu laiku pārbīdīt uz visām pusēm, un tas ir ļoti neērti un arī bremzējoši, ja lapaspusē ir fotoattēli. A4 žurnālu lasīšanai joprojām izmantoju Samsung Galaxy Tab S 8.4 planšetdatoru.

    Papildus programmas

    Bez grāmatu lasīšanas ir iespējams sevi izklaidēt ar Sudoku risināšanu, šaha spēlēšanu vai pasjansa likšanu. Sudoku un šaham ir dažādas grūtības pakāpes. Ir vienkārša zīmēšanas programma, inženiertehniskais kalkulators, RSS ziņu lente, Grāmatu veikals (kurš Latvijā nedarbojās) un interneta pārlūks.

    Par pārlūku var piebilst, ka tas ir ļoti lēns. Ja citu iespēju nav, tad ziņu lasīšanai var izmantot, bet jārēķinās, ka tādas “smagas” lapas kā Tvnet lādēsies ļoti ilgi un kustēsies lēni. Diemžēl arī bezmaksas elektronisko bibliotēku 3td.lv man neizdevās palietot. Grāmatu atvērt izdevās, taču nekādi neizdevās pāršķirt lapaspuses. Ļoti žēl, arī to nāksies turpināt lasīt Samsung planšetē, kur tā darbojas ātri un bez ķibelēm.

    Vēl ir iespēja veidot fotoalbūmu, taču diez vai košo AMOLED un IPS displeju ērā kādam gribēsies melnbaltu fotoalbūmu.

    Drošība

    Ražotājs ir pacenties ielikt iepakojuma kastītē mazu lapiņu, kurā iesaka iegādāties lasītājam vāciņus, lai pasargātu to no mehāniskiem bojājumiem. Redzēju video, kurā viens krievu žurnālists centās iznīcināt speciāli tādam nolūkam ražotāja atsūtītus PocketBook lasītājus. Jāsaka, ka viņam tas izdevās visai grūti, jo kritienus no metra augstuma uz grīdas lasītājs pārdzīvoja bez redzamiem bojājumiem un tikai nometot lasītāju no 1.5m augstuma uz flīžu grīdas, ar trešo reizi izdevās tam sasist displeju. Tomēr, kā jau mēs to zinām, dažreiz pietiek ierīci neveiksmīgi nomest pat no niecīga augstuma, to pamatīgi sabojājot, tādēļ piekrītu ražotājam par vāciņu nepieciešamību. Man arī turēt lasītāju ir ērtāk, ja tas ir vāciņos. Latvijas internetveikalos ir pieejami PocketBook ražotie vāciņi sākot no 15€. Aliexpress var atrast visdažādākos vāciņus šim modelim sākot jau no 3€. Vāciņus savam Ultra modelim pasūtīju no Aliespress pa nepilniem 6€.

    Kopsavilkums

    Visā visumā PocketBook produkts ir izdevies godam, par ko liecina arī saņemtais Reddot apbalvojums. Droši varu ieteikt Touch Lux 4 jebkuram grāmatu tārpam! Kādam varbūt pietrūks iespēja atskaņot audiogrāmatas. Manam PocketBook Ultra ir tāda iespēja, taču es to neizmantoju, jo man patīk grāmatas lasīt.

    Man patika:

    • augstā uzbūves kvalitāte
    • praktiski visu e-grāmatu formātu atbalsts
    • regulējamais displeja apgaismojums
    • lielais iebūvētās atmiņas apjoms
    • daudzveidīgās iespējas pāršķirt lapaspuses
    • iespējas iezīmēt iepatikušos citātus

    Man nepatika:

    • ļoti lēnā pārlūkprogrammas darbība
    • novecojušais micro USB spraudnis
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    21 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Edgars
    23.02.2020 17:33

    Kā Kindle lietotājs nevaru saprast, kāpēc par lielu naudu pirkt jebko citu. Kindle lasītājam ir sava e-pasta adrese, uz kuru var nosūtīt ne tikai mobi, bet arī rtf, docx, txt. Var arī garu rakstu no interneta nosūtīt uz Kindle ar vienu klikšķi, izmantojot pārlūkprogrammas spraudni. Legāli pērkot grāmatas, formātam īsti nevajadzētu būt problēmai. Un, ja pērk Amazon veikalā, tad grāmata uzreiz ir lasītājā, nekas papildus nav jādara. Vēl viens pluss Amazon ekosistēmai – praktiski visām grāmatām pieejams bezmaksas paraugs pāris desmitu lappušu garumā.

    Kursors.lv
    23.02.2020 17:45
    Reply to  Edgars

    Kindle parasti ļaudis pērk, lai lasītu saturu, ko var nopirkt Amazon. Ja saturs tiek iegūts citos ceļos (piemēram, zogot), tad labāk izvēlēties lasītājus, kas nav piesieti konkrētam veikalam un nav ierobežoti.

    Edgars
    23.02.2020 21:20

    Tomēr es teiktu, ka arī Zvaigznes grāmatas nogādāt uz Kindle ir ērtāk nekā uz citām ierīcēm.

    Kursors.lv
    23.02.2020 21:36
    Reply to  Edgars

    Zvaigzne savas e-grāmatas pārsvarā piedāvā ePub formātā, bet šīs pašas grāmatas var lejuplādēt arī kā mobi failus. Dažas grāmatas ir arī pdf formātā. Parasti tās ir bērnu grāmatas vai grāmatas, kurās ir ļoti daudz attēlu.

    Tādējādi Zvaigznes grāmatas ir vienlīdz vienkārši (vai grūti) dabūt iekšā dažādos e-grāmatu lasītājos.

    Edgars
    23.02.2020 22:55

    Vai citos lasītājos var iesūtīt pa epastu?

    25.02.2020 21:35
    Reply to  Edgars

    Jā, var, man ir inkbook, kam ir tieši tāda pati fīča.

    Dans
    15.04.2020 18:34

    Klaji meli. Visas zvaigznes e-grāmatas ir mobi formātā.

    Kursors.lv
    15.04.2020 18:40
    Reply to  Dans

    Šāds apgalvojums neatbilst patiesībai. Mobi formātā var lejuplādēt visas ePub grāmatas, kas atrodamas Zvaigznes internetveikalā. Mobi formātā nevar dabūt tās grāmatas, kas ir PDF formātā, tur konvertācija netiek nodrošināta.

    Oskars
    23.02.2020 19:26

    Vispar Linux nav operetajsistema, bet gan kodols. Loti daudzi joprojam nesaprot kas ir Linux.

    Kursors.lv
    23.02.2020 19:32
    Reply to  Oskars

    Jā, ir Linux kodols, bet arī uz tā bāzētās operētājsistēmas ir pavisam normāli saukt par Linux saimes operētājsistēmām.

    24.02.2020 19:59
    Reply to  Oskars

    vispār latviešu valodai ir arī garumzīmes un mīkstinājuma zīmes, bet daži linuksoīdi joprojām to neprot.

    23.02.2020 22:34

    Interesanti, kādēļ e-grāmatas nav populāri lasīt planšetē? Es, piemēram, tās lasu tikai planšetē un neesmu domājis par E-Book reader iegādi. Der visi populārākie formāti, nekas nav jākonvertē un lasīt ir ļoti ērti. Vai es kaut ko zaudēju bez speciālā ebook rīdera?

    Kursors.lv
    23.02.2020 22:39
    Reply to  NR71

    Te drīzāk problēmas var radīt raksturs :) Parastā planšetdatorā tomēr pie rokas ir normāls tīmekļa pārlūks un lietotnes ar saviem nebeidzamajiem paziņojumiem. Tu sāc lasīt grāmatu un visai drīz pieķer pie domas, ka nodarbojies ar muļķībām – lasi e-pastus, pārlūko tīmekli un spēlē spēles. Ja raksturs ir cits kā krams, tad, protams, der planšetdators vai pat telefons. Es pēdējās dažas grāmatas esmu izlasījis uz telefona, jo man nav laika noņemties ar citām ierīcēm, bet telefons vienmēr pie rokas.

    24.02.2020 14:30

    Es pat brīnos, ka tu nepiemini e-ink, kas, manuprāt, ir galvenais iemesls. Ar jūtīgākām acīm ilgi planšetē/telefonā nepalasīsi.

    Edgars
    23.02.2020 23:02
    Reply to  NR71

    Nu, ar ebook tu vari braukt uz džungļiem un nedēļām ilgi lasīt bez uzlādes. Lasot netraucē paziņojumi un citu izklaides iespēju klātesamība. Ekrāns nespīd, it kā tas esot labāk acīm. Mazāks un vieglāks par planšeti. Ja nokrīt zemē, nekas nenotiek, ekrānu grūti saplēst. Kindle var arī peldināt.

    RRR
    24.02.2020 09:11
    Reply to  NR71

    Ja lasi reti, tad var arī planšetē. Toties, ja lasi regulāri, tad viennozīmīgi e-reader.
    Galvenokārt acu dēļ.

    agijs
    24.02.2020 11:14

    Piebildīšu autoram par pieredzi ar iepriekšējiem modeļiem. Ir izdevies sabojāt divus Pocketbook 622 un 623, šķiet ka nevis tos nometot, bet uzgāžoties virsū gultā vai dīvānā. Tātad pēc lasīšanas jānovieto drošā attālumā no lietotāja :) Lietošanas pieredze ar visiem gana laba, vienīgais mazais 5″ collu Pocketbook 515 modelis ir bez skārienekrāna līdz ar to lietošana ir mazliet piņķerīgāka tieši navigējot pa bibliotēku, toties mazs.
    Tagadējai Ultrai ir Aliexpress pirktais vāciņš (līdzīgs kā raksta bildē) kurš ir balto Pocketbook Ultra padarījis pelēku, tā ka ieteiktu pirkt oriģinālo.
    Ja būtu doma pirkt jaunu, tad droši vien atkal skatītos Pocketbook labākā esošā modeļa virzienā, un noteikti ar apgaismojumu.

    SPP
    24.02.2020 12:30
    Reply to  agijs

    Man ir Pocketbook Basic 613 no tālā 2013.gada. Gribas jaunu, bet gaidīju, kad šis noplīsīs, laikam nesagaidīšu. Pirms jaunā gada tika nomests uz grīdas (bez vāciņa)- korpuss atvēries, puse ekrāna melna, sāku jau priecāties! Tomēr saspiežot korpusu viss atkal strādā…Nenokaujams. Korpusā ir plaisiņas (krāsa?), tas laikam no uzsēšanās reizēm, bet viss strādā.

    24.02.2020 14:26

    Melnās piektdienas akcijas laikā par ~60€ iepirku bezreklāmu Kindle 2019 un bēdu nezinu. Galvenais pirkšanas iemesls bija acu negurdinoša lasīšanas iespēja netraucējot guļambiedrus. To arī nodrošina e-ink ekrāns, kas realitātē izskatās gluži kā drukāts uz papīra lapas, un lasīšana vakarā netraucē iemigšanai.

    Ikars
    24.02.2020 16:35

    Kā Kindle Paperwhite 6” un PocketBook InkPad2 8” lietotājs esmu sapratis, ka ar 6” ekrānu var lasīt ja esi kautkur ceļojumā un vajag pēc iespējas visu kompakti, bet mājās lasot 8” ir tieši papīra grāmatas lapas izmērs. Kindle ir tikai lasītājs ar saviem dažiem formātiem, kur visu pārējo ir jāiestūķē caur Calibre app. InkPad 2 ir audio izeja. Uzliec robotu lasīt angļu vai kādā citā valodā un seko ar acīm automātiskai lasīšanai kā karaoke, vai vienkārši klausies kā audiogrāmatu ja acis piekusušas lasīt.

    Kriss
    27.02.2020 12:33

    Vai šajos lasītājos ir iespējams ielādēt arī kādas kartes? Es saprotu, ka nav gps. Šeit vairāk domāju, iespēju izmantot kā atlasu vai kā karti- līdzīgi, kā tas ir orientēšanās sportā.

    Reklāma