Web Analytics
More
    Reklāma

    PowerColor Red Devil Radeon RX 5700 XT videokartes apskats

    Jaunākie raksti

    Pēc ilgiem un nesekmīgiem mēģinājumiem no mūsu datoru komponenšu ražotājiem partneriem sarunāt uz testu kādu Radeon videokarti, pagājušā gada nogalē nopirkām paši Gigabyte Radeon RX 5700 XT GAMING OC 8G. Veidojot šīs videokartes apskatu sapratām, ka veiktspēja tur ir, taču pietrūkst stabilitātes. Videokarte gluži vienkārši uz trīs dažādām sistēmām rādīja dažādus pigorus un principā nebija normāli izmantojama. Pēc testa atgriezu to atpakaļ veikalam uz garantijas remontu un redzēsim, kāds būs remonta slēdziens.

    Kamēr mūsu Radeon karte ir servisā, radās iespēja izmēģināt vēl vienu Radeon RX 5700 XT videokarti. Paldies, Valērij! Nu jau kādu mēnesi PowerColor Red Devil Radeon RX 5700 XT ir primārā videokarte mūsu testu sistēmā. Pieredze ar šo karti ir krietni pozitīvāka, tomēr esam novērojuši arī šādas tādas problēmas.

    Reklāma

    PowerColor varbūt nav tas atpazīstamākais datoru komponenšu ražotājs, jo pa lielam nodarbojas tikai ar AMD Radeon videokaršu ražošanu. Taču šajā savā nišā PowerColor produkti ir gana labi atpazīstami un iecienīti. Piemēram, apskatīto Red Devil Radeon RX 5700 XT videokarti daudzi cienījami apskatnieki rekomendē kā vienu no labākajiem Radeon RX 5700 XT pirkumiem.

    Latvijā Radeon RX 5700 XT videokartes, kas joprojām ir veiktspējīgākais piedāvājums no AMD, maksā no aptuveni 445 eiro līdz 555 eiro un apskatāmā PowerColor Red Devil Radeon RX 5700 XT videokarte šeit maksā nepilnus 500 eiro. Tātad, kā redzam, te ir runa par dārgā gala Radeon RX 5700 XT videokarti. Apskatā pārbaudīsim ar kādu veiktspēju varam rēķināties gan videospēlēs, gan sintētiskajos veiktspējas testos un kā darbojas šīs videokartes dzesēšanas sistēma.

    PowerColor šobrīd piedāvā vairākas Radeon RX 5700 XT versijas, kam atšķiras dzesēšanas sistēmas (sākot no viena līdz trīs ventilatoriem), dizains un rūpnīcā iestatītās GPU takts frekvences. Īpašs izņēmums ir PowerColor Liquid Devil Radeon RX 5700 XT, kas ir apveltīta ar šķidruma dzesēšanas sistēmu un maksā vājprātīgus 670 eiro.

    Produkta kastē nav nekā lieka. Tajā atradīsim tikai videokarti, draiveru instalācijas disku un pāris papīrīšus.

    Ja runājam par PowerColor Red Devil Radeon RX 5700 XT galvenajiem tehniskajiem parametriem, tad videokarte ir bāzēta uz 7 nm RDNA 1 arhitektūras tāpat kā citas Radeon RX 5000 sērijas videokartes: RX 5500, RX 5500 XT, RX 5600, RX 5600 XT un RX 5700. Šī videokarte spēkojas ar tādām NVIDIA alternatīvām kā GeForce RTX 2060 SUPER un GeForce RTX 2070 SUPER. AMD šim PCIe 4.0 x16 produktam ir izvēlējies standarta GDDR6 videoatmiņu ar 8GB apjomu un 256 bitu saskarni, kas rezultātā nodrošina 14 Gbps atmiņas ātrumu (līdz 448 GB/s atmiņas joslas platumu). Radeon RX 5700 XT videokartēs izmantotajam grafiskajam procesoram ir 10.3 miljardi tranzistoru un 1605 MHz bāzes frekvence, kas var tikt palielināta līdz 1905 MHz Boost frekvencei.

    Videokartes dizains un uzbūves kvalitāte

    Šī ir pamatīga izmēra un reizē arī pamatīgi uzbūvēta videokarte! Korpuss ir stingrs un materiālu izvēle adekvāta. Videokartei ir 300mm x 132mm x 53mm izmēri un komponente braši aizņems trīs slotus. Gaumes lieta, bet personīgi man šī videokarte liekas pietiekami gaumīgi nostrādāta – ieturēta pelēkos toņos ar maziem sarkaniem akcentiem ventilatoru centrā. Iepriekš PowerColor produkti ir bijuši krietni sarkanāki.

    Videokarte izmanto trīs 90mm ventilatorus un ražotājs nav mēģinājis īpaši sarežģīt to uzbūvi ar savādas formas lāpstiņām vai pārklāt ventilatorus vienu virs otra. Dažkārt vienkārši ir arī pārbaudīti un labi. Papildus AMD references dizainam PowerColor ir izveidojis divu BIOS sistēmu, kas ļauj videokarti izmantot vai klusajā, vai virstaktēšanas (OC) režīmā. Klusajā režīmā tiek veiktas izmaiņas videokartes spriegumos (jauda samazināta līdz 180W) un videokartei ir mazliet mazāka veiktspēja, taču tā darbojas klusāk. Bet jāsaka, ka arī OC režīmā šī nav pārlieku skaļa videokarte. Pie tam, ventilatori vispār negriežas, kamēr temperatūra nav pārsniegusi 60 Celsija grādus. Tādējādi darbojoties Windows vidē mēs ventilatorus nedzirdēsim praktiski nekad.

    Kā varam redzēt grafikā zemāk, videokartes dzesēšanas sistēma labi dara savu darbu un pat pilnā slodzē (noklusētajā režīmā bez papildus virstaktēšanas) spēj noturēt temperatūru samērā zemu.

    Videokartes aizmugurē atrodam pamatīgu metāla aizsargplāksni ar izgaismotu dēmona logo. Tā ir bieza un nosedz teju visu videokarti – tas palīdz kartei saglabāt savu formu un nesalocīties, taču pārlieku nepiepalīdz dzesēšanai, jo tai nepieskaras neviena siltuma novades caurule. Vienīgais ieguvums ir plāksnē izgrieztie caurumi.

    Videokartei ir divas 8 kontaktu barošanas pieslēgvietas un pie lielākas slodzes tā var darboties ar 200W jaudu. Ar atslēgtu enerģijas ierobežotāju novēroju ap 220W jaudu. PowerColor rekomendē šo videokarti uzstādīt datoros, kam ir vismaz 700W barošanas bloks.

    Gan logo videokartes augšpusē, gan aizmugurē ir RGB izgaismots. Izgaismojumu var kontrolēt ar DevilZone programmu (par to lasi tālāk). Ja apgaismojums nepatīk, to var pilnībā atslēgt.

    Kā varam redzēt attēlos, videokartei ir pamatīga izmēra radiators ar piecām 6mm “biezām” vara siltuma novadīšanas caurulēm. Šāds risinājums ļauj videokartei saglabāt pienācīgi zemu temperatūru arī “klusajā” režīmā, kad ventilatori negriežas.

    Videokarte nodrošina trīs DisplayPort 1.4a un vienu HDMI 2.0b video izejas. Tās ir izgaismotas, lai varētu ērtāk pieslēgt kabeļus. Šī videokarte izmanto DSC 1.2a video signāla kompresijas tehnoloģiju un nodrošina vairākus augstas izšķirtspējas režīmus: 8K līdz 60Hz, 4K līdz 240Hz un 1080p līdz 360Hz. Tāpat ir pieejams HDR un 30 bitu krāsu dziļuma atbalsts izmantošanai radošajās lietotnēs.

    Navi paaudzes AMD videokartēs vairs nav CrossFire atbalsta, tāpēc varam aizmirst par vairāku videokaršu izmantošanu vienotos slēgumos, ja vien videospēļu izstrādātāji neizmanto DirectX 12 un Vulkan multi GPU iespējas.

    Programmatūra

    PowerColor nepiedāvā paši savu programmatūru ar kuru var veikt videokartes virstaktēšanu un šo uzdevumu varam novelt uz AMD Radeon draiveru programmatūras pleciem, kas pavisam nesen ir ieguvusi citādākus vaibstus. Ar šo programmu varam veikt videokartes procesora un videoatmiņas manuālu vai automātisku virstaktēšanu. Programmatūra piedāvā veidot atsevišķus virstaktēšanas profilus dažādām spēlēm vai programmām. Automātiskajā režīmā man izdevās iegūt 2130MHz video procesoram un 1900MHz videoatmiņai.

    Turpat AMD Radeon programmatūras veiktspējas sadaļā varam redzēt monitoringa sadaļu (Metrics), kurā tiek attēlota visa aktuālā videokartes raksturlielumu informācija. Protams, neviens mums neliedz izmantot arī citas programmas, piemēram, iecienīto MSI Afterbuner vai GPU-z.

    Savukārt ar DevilZone programmu, kas iegūstama no PowerColor tīmekļa vietnes, mēs varam ļoti vienkāršā veidā regulēt videokartes RGB apgaismojumu. Šī ir viena no vienkāršākajām un gaumīgākajām šāda veida programmām, ko esmu redzējis. Tiesa, tā var kontrolēt tikai PowerColor videokartes un nemēģina “izkrāsot” citu ražotāju komponentes. Un no otras puses, ASUS gaismiņu programmatūra neredz šo videokarti un tas liegs saskaņot vienotu dažādu komponenšu izgaismojumu.

    PowerColor Red Devil Radeon RX 5700 XT veiktspēja

    Lai saprastu šīs videokartes reālo darbību, veikšu vairākus veiktspējas testus un padarbināšu dažas populāras videospēles. Testēšana notiek uz šāda datora:

    Pieredze rāda, ka Radeon videokartes nepiedāvā būtiskas virstaktēšanas iespējas, tāpēc visi veiktspējas testi veikti kartei esot OC režīmā (BIOS) un noklusētajos iestatījumos.

    Sāksim ar sintētiskajiem veiktspējas testiem no 3DMark un Unigine. Rezultātos redzam, ka šī videokarte ir priekšā GeForce RTX 2060 un visām testētajām GeForce GTX sērijas videokartēm, taču piekāpjas GeForce RTX 2070 SUPER. Visos 3DMark un gandrīz visos Unigine testos PowerColor ražotā videokarte pārspēj mūsu iepriekš testēto Radeon videokarti no Gigabyte. Starpība gan nav pārlieku liela.

    OK, viena lieta ir veiktspējas testi, bet kāda situācija ir ar videospēlēm? Esam nopirkuši vairākas aktuālas videospēles, kurās varam veikt salīdzināmus kadru atjaunošanās ātruma (fps) mērījumus 1080p, 1440p un 4K izšķirtspējās. Izvēlamies DX12, atslēdzam visa veida fps limiterus un arī Vsync, lai netraucē mūsu rezultātiem un palaižam spēli visaugstākajos grafikas iestatījumos pilnekrāna režīmā. Pamata testi tiek veikti ar atslēgtu ray tracing un DLSS, lai varam salīdzināt vairāk videokartes. Ja videokarte atbalsta šīs funkcijas, tam veltām atsevišķu sadaļu, jo pārbaudām arī ray tracing ietekmi uz fps.

    Cik fps skaitās labs rādītājs?

    • <30 fps – ļoti čābīga spēlēšana
    • 30-40 fps – viduvēja spēlēšana
    • 40-60 fps – laba spēlēšana
    • >60 fps – ļoti laba spēlēšana

    Sāksim ar World of Tanks enCore testu. Tajā trīs izšķirtspējās notestējam visas pieejamās videokartes un salīdzinām tās pēc to snieguma 1080p izšķirtspējā. Ja pie videokartes beigās redzam (OC) atzīmi, tad ar to jāsaprot, ka tests veikts virstaktētā režīmā. Šī testa rezultātos redzam, ka, lai arī 1080p izšķirtspējā Radeon RX 5700 XT videokartes piekāpjas GeForce RTX 2070 SUPER, 2K izšķirtspējā tās ir vienā līmenī ar NVIDIA videokartēm un atsevišķos gadījumos pat var pārspēt šīs videokartes. Ar 4K izšķirtspēju Radeon kartēm šajā testā ir gājis sliktāk un tur atkal priekšā NVIDIA videokartes.

    Shadow of the Tomb Raider spēli ar šo videokarti varam lieliski spēlēt visās izšķirtspējās un interesanti, ka 1080p un 2K izšķirtspējās šī Radeon videokarte izpogā GeForce RTX 2070 SUPER.

    Tādu pašu situāciju varam novērot arī Assassin’s Creed Odyssey videospēlē. Te ar šo videokarti varēsim labi spēlēt 1080p un 2K izšķirtspējās un sirdi sildīs fakts, ka šis Radeons ir spējīgāks par GeForce RTX 2070 SUPER, kas maksā vismaz 100 eiro dārgāk.

    Arī Tom Clancy’s The Division 2 varēsim spēlēt 1080p un 2K izšķirtspējās maksimālā kvalitātē, taču šeit vairs nav tāda pārākuma pār GeForce videokartēm. Kaut kas šajā spēlē uzbūvēts citādāk un PowerColor videokarte piekāpjas visām testētajām GeForce RTX sērijas videokartēm un pat Gigabyte veidotajam Radeon.

    Līdzīga situācija arī Far Cry New Dawn, kur šī videokarte netiek galā ar GeForce RTX sērijas konkurentiem, taču tāpat spēj nodrošināt cienījamu sniegumu visās trīs testētajās izšķirtspējās.

    Testu rezultāti liecina, ka ar šo videokarti maksimālos iestatījumos teju jebkuru modernu videospēli varēsim spēlēt 1080p un 2K izšķirtspējās un mazliet nāksies samazināt grafikas iestatījumus tikai uzrāpjoties līdz 4K izšķirtspējai. Cienījams sniegums! Interesanti, ka atsevišķās spēlēs šī Radeon videokarte uzrāda augstāku sniegumu par GeForce RTX 2070 SUPER, kas maksā dārgāk. Ja nav vajadzības pēc NVIDIA labumiem kā ray tracing vai NVENC tehnoloģijas video straumēšanai, tad izvēle ir diezgan skaidra par labu AMD videokartei.

    Un kā ar stabilitāti? Pēc manas izteikti sliktās pieredzes ar Gigabyte veidoto Radeon RX 5700 XT videokarti, man bija liela interese izmēģināt cita ražotāja veikumu, lai saprastu vai man vienīgajam bija tik slikta pieredze. Kopumā gribu teikt, ka ar testējamo PowerColor videokarti man bija krietni mazāk problēmu, tomēr nevaru teikt, ka to nebija necik. Testa laikā, kad šo videokarti izmantoju manā ikdienā lietojamajā datorā, vienu reizi novēroju negaidītu sistēmas pārstartēšanos (tiesa, to var izraisīt jebkas) un krietni biežāk novēroju, ka Chrome tīmekļa pārlūkā visa lapa paliek melna, kad tur ir kāds video. Tas ir tā, ka, piemēram, ritini cauri Facebook ziņojumiem un kad joslā parādās kāds video, pēkšņi visa lapa paliek melna. Ritini tālāk un atkal lapa tiek attēlota normāli. Tādu pašu problēmu novēroju arī ar dažiem YouTube video. Gigabyte videokartes gadījumā arī bija problēmas ar video, taču tad pārlūks vienkārši uzkārās un tas bija ļoti bieži. Tas man liek domāt, ka kaut kas nav līdz galam labi ar AMD videokaršu dzelžu vai programmatūras stabilitāti un tādējādi es šim produktam nevaru iedot “Kursors.lv rekomendē” nozīmīti. Stabilitāte ir svarīga un pagaidām to spēj nodrošināt Intel/NVIDIA tandēms.

    Secinājumi: Viena no labākajām Radeon RX 5700 XT videokartēm

    PowerColor Red Devil Radeon RX 5700 XT ar savu aptuveni 500 eiro cenu ir viena no dārgākajām Radeon RX 5700 XT videokartēm, taču reizē arī kopā ar Sapphire Nitro+ piedāvā lielisku veiktspēju. Ja paveiksies nopirkt stabilu ierīci, tad labs un jūtami lētāks pirkums ir arī Gigabyte Radeon RX 5700 XT GAMING OC 8G.

    Uzbūves ziņā PowerColor videokarte ir ļoti vienkārša un tas šoreiz pat ir pluss, jo ražotājs ir pieturējies pie pārbaudītām tehnoloģijām – pamatīga dzesētāja un trīs ventilatoru konfigurācijas. Šī ir ļoti labi dzesēta un izteikti klusa videokarte, kas reizē arī nodrošina pietiekamu jaudu izcilam 1080p un 2K geimingam. Ja pieveram acis uz potenciālo produkta nestabilitāti, tad šis noteikti ir lielisks veiktspējas un cenas attiecības produkts.

    Idejiski šī videokarte veiktspējas rezultātu ziņā ir pa vidu starp GeForce RTX 2060 SUPER un GeForce RTX 2070 SUPER, tomēr mūsu testos varējām uzskatāmi redzēt, ka atsevišķās spēlēs šī videokarte pārspēja krietni dārgāko GeForce RTX 2070 SUPER. Tāpat dažādos citos testos varam redzēt, ka veiktspējas un klusuma ziņā PowerColor versija pārspēj citu ražotāju Radeon RX 5700 XT videokartes. Šajā gadījumā patiešām ir vērts piemaksāt tos pārdesmit eiro.

    Citas Radeon RX 5700 XT videokartes testēt pagaidām neplānojam, taču ir interese iepazīties ar citiem Radeon 5000 sērijas produktiem, lai saprastu ne tikai to veiktspēju, bet beidzot redzētu Radeon videokarti, kuru nepavada nestabilitātes problēmas.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    14 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Speeder
    09.02.2020 21:22

    Būtu lieliski, ja testos salīdzināšanai būtu vecās labās GTX 1080, vai GTX 1080ti. Manuprāt, RX 5700 XT būtu kaut kur pa vidu.

    Centis Ābele
    10.02.2020 14:26

    Nesaprotu vispār jēgu no šitās pāķu garāžas testēšanas, ja nav ar ko salīdzināt, nafig vispār salīdzināt? Ir tak gpu.userbenchmark tomshardware un 10itiem citu saitu ar 10 000 reiz lielāku pieredzi. Kam šī pastalu salīdzināšana domāta, tiem kas angliski nemāk lasīt?

    Centis Ābele
    10.02.2020 14:49

    ”latviski lasošie ir pelnījuši kvalitatīvu tehnoloģiju saturu”, pilnīgi piekrītu, bet tā vietā jūs radat šeit savu personīgo pāris (5?) cilvēku blogu. Kaut vai pirms kādas nedēļas pilnīgi visos ārzemju tehnikas ziņu portālos bija virsraksts, ka Huawei uzvar Trampu, dēļ U.K. 5G lēmuma. bet kas bija galvenā joprojām kursora izceltā tēma… “Huawei mani apbižoja, ko darīt ak vai”. Ziņas un realitāte nav tas pats, kas blogs!

    Centis Ābele
    10.02.2020 16:02

    Nav mans darbs jums rakstīt vai tulkot rakstus. “kursors veidots kā vadošais tehnoloģiju resurss Latvijas interneta vidē”, bet sanāk ka realitātē, tas vnk ir pāris cilvēku personīgais viedokļu blogs, kas ignorē svarīgas tehnoloģiju ziņas, jo redz daži blogeri pārāk mīl Apple un ienīst Huawei.

    Centis Ābele
    10.02.2020 16:57

    Ļaunu jau tak jums nevēlu, bet šitādā garā turpinot būsiet “boot” rīta kafija kārtējā. Ieteikums – skataties ko citas eng/top lapas dara, kādas ziņas populāras, kādi virsraksti, komentāri populāri.

    Speeder
    10.02.2020 19:42
    Reply to  Centis Ābele

    Pēc Tavas loģikas, Centi, sanāk, ka labāk šajā jomā vispār neko nedarīt, ja nav milzu resursi. Cilvēks cīnās, pamazām audzē muskuļus un gan jau izaugs arī līdz citam līmenim. Turklāt tādā veidā arī krāj pieredzi. Prieks, ka Latvijā vispār kāds to dara.

    Speeder
    15.02.2020 21:12

    Interesanti, ka starp GTX 1080 un 5700 XT lielākā atšķirība ir tieši ar 1440p, bet uz 1080p ieguvuma praktiski nekāda. Varbūt ir vērts tieši priekš stabila QHD gaming tādu pirkt. Vienīgi tie AMD gļuki ar softu.

    Reklāma