Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ROG Rapture GT-AC2900 spēlēm paredzētā maršrutētāja apskats

    Jaunākie raksti

    Ar nelielu nožēlu nākas atzīt, ka šoreiz apskatam saņemtais maršrutētājs ir tik spējīgs, ka mums nemaz nav ierīču, lai izmēģinātu pilnas ASUS ROG Rapture GT-AC2900 spējas. Maksimums, kas mums pieejams no Wi-Fi tehnoloģijām ir 3×4 MIMO antena, bet arī tai ir labpaticies nesadzīvot ar Windows 10 atjauninājumiem. ROG Rapture GT-AC2900 maršrutētājam ir 4×4 antenas, kas tāpat pilnībā nesaprastos ar 3×4 Wi-Fi tīkla karti.

    ROG Rapture GT-AC2900 uzskatāms par vienu no vislabāk aprīkotajiem Wi-Fi 5 maršrutētājiem, jo tas ieguvis pat Nvidia GeForce NOW spēļu straumēšanas servisa sertifikāciju, iepriekš nebiju redzējis nevienu maršrutētāju ar pilnu atbilstību Nvidia prasībām. Tāpat maršrutētājs ticis pie trīs iespējām uzlabot darbību spēlīšu dzenāšanai.

    Reklāma

    ASUS piedomājis arī pie dažādām uzbūves niansēm ROG Rapture GT-AC2900 maršrutētājam – tas ir saņēmis gana glītas RGB LED gaismiņas, kā arī beidzot šis ir pieņemama izmēra maršrutētājs, kas novietojams vertikāli, horizontāli un pat skrūvējams pie sienas.

    Tehniskā specifikācija

    • Produkta kategorija: AC2900 (750 + 2167 Mbps)
    • Procesors: Broadcom BCM4906, 1.8 GHz, divi kodoli
    • Atmiņas: RAM 512 MB, 256 MB iebūvētā atmiņa
    • Antenas: trīs ārējās antenas, viena iebūvēta antena, 3 x 3 MU-MIMO (2.4 GHz 3 x 3, 5 GHz 4 x 4), ASUS AiRadar, Beamforming, 1024-QAM high data rate
    • Pieslēgvietas: 1 x RJ45 WAN, 4 x Gigabit LAN, 1 x USB 3.0 un 1x USB 2.0
    • Izmantotie savienojumu standarti: IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac
    • LED indikatori: Power, WAN, Wi-Fi
    • Pogas: WPS, Reset, Power, Wireless on/off , LED on/off , Boost Key
    • Izmēri un svars: aptuveni 221 x 169 x 111 mm, aptuveni 780 g
    • Papildus: Adaptive QoS, WTFast Gamers Private Network, AiProtection Pro, Parental Control, AiDisk File Server, AiRadar 2.0, Range Boost
    • Cena: ap 300 eiro tīmekļa veikalos

    Izskats un uzbūve

    ASUS šoreiz ļoti pacenties, lai ROG Rapture GT-AC2900 būtu ne tikai jaudīgs, bet arī universāli novietojams maršrutētājs. Iepriekš ASUS bezvadu tīkla produktos ļoti bieži saskārāmies ar problēmu, ka maršrutētāji paredzēti novietošanai tikai horizontāli vai tikai vertikāli, tos pat nevarēja pieskrūvēt pie sienas. Ar ROG Rapture GT-AC2900 ir viss labi – maršrutētājs novietojams vertikāli vai horizontāli, tas arī skrūvējams pie sienas. Par šo parūpējas kāja, kas pievienojama ROG Rapture GT-AC2900 aizmugurē (skrūvēšanai pie sienas vai noguldīšanai) vai maršrutētāja apakšā (novietošanai vertikāli).

    Uzbūvē izmantoti ierastie materiāli – ļoti kvalitatīva, melna plastmasa. ROG Rapture GT-AC2900 ieturēts pazīstamā un visai agresīvā ASUS Republic Of Gamers zīmola stiliņā ar lauztām līnijām dizainā un ornamentos, kā arī ar RGB LED izgaismojumu. Iepriekš redzēti pāris maršrutētāji ar Aura RGB LED izgaismojumu, bet ROG Rapture GT-AC2900 ir viskrāšņāk izgaismotais ASUS modelis, kāds pie mums jebkad nonācis. Nevaru gan pilnībā attaisnot gaismiņu izmantošanu maršrutētāja dizainā, tās šķiet pārlieku spilgtas un agresīvas, man būtu gribējies redzēt arī kādu iespēju gaismiņas padarīt blāvākas vai ierobežot to darbības laiku, lai naktī tās nežilbinātu.

    Nav arī gluži tā, ka Aura RGB LED izgaismojums ir pilnīgi bezjēdzīgs, to iespējams pārslēgt režīmā, kas parāda mājas Wi-Fi noslogojumu. Tiek minēts, ka RGB LED izgaismojums arī ziņojot par uzbrukumu tavam maršrutētājam. Bet pat šīs nianses man neļāva Aura RGB LED izgaismojumu iemīlēt, jo pat dzīvojamai istabai tas ir par spilgtu, arī vairums izgaismojumu režīmi ir mirguļojoši, kas ikdienā ir ne tikai traucējoši, bet pat kaitinoši.

    Maršrutētāja aizmugurē ir WAN pieslēgvieta kopā ar četrām Gigabit Ethernet pieslēgvietām un ieslēgšanas pogu. ROG Rapture GT-AC2900 aizmugurē atradīsi divas USB pieslēgvietas – vienu USB 2.0 (3G vai 4G mobilo sakaru datu puļķim), vienu USB 3.0. ROG Rapture GT-AC2900 sānā ir pogas RGB LED gaismiņu pieregulēšanai, Wi-Fi iespējošanai, Boost poga un atiestatīšanas poga.

    Maršrutētāja programmatūra ļauj pievienot ārējo cieto disku pie USB 3.0 pieslēgvietas, ko varēsi izmantot par nelielu datu glabātuvi. Šoreiz izdevās sasniegt visai cienījamus ātrumus no šāda tīkla diska – aptuveni 45 MB/s datu nolasīšanai no pievienotā cietā diska. Protams, šo ātrumu pamatīgi ietekmēs arī pievienotā diska ātrumi.

    Nezinu, kā citiem, bet man ROG Rapture GT-AC2900 dikti atgādina ASUS RT-AC86U spēlēm paredzētā maršrutētāja izskatu un iespējas. ROG Rapture GT-AC2900 ir kā RT-AC86U kļūdu labojums, bet arī cena ir visai pamatīgi augusi.

    Iestatīšana

    Šoreiz atkal varu uzteikt ASUS par lieliski paveiktu darbu, jo ROG Rapture GT-AC2900 maršrutētāja iestatīšana neizvērtās par tīmekļa resursu pārlūkošanu – viss darbojas tieši, kā tiek solīts. Iestatīšana ir gludi nostrādāta, maršrutētājs no kastes izņemts jau saņēmis stabilu programmatūras versiju, kas kādreiz ASUS bija visai liels klupšanas akmens.

    ROG Rapture GT-AC2900 bezvadu maršrutētāju var ieteikt jebkuram iesācējam, jo tā pirmreizējā iestatīšana kopā ar Windows 10 datoru ir vienkārši ekselenta. Atliek vien ieslēgt maršrutētāju, ar datoru pieslēgties tā izveidotajam bezvadu tīklam, lai Windows 10 pats atvērtu ROG Rapture GT-AC2900 konfigurācijas lapu tīmekļa pārlūkā. Arī tālākie soļi ir elementāri, viss ir paskaidrots, maršrutētāja programmatūra atjauninās pati. Ļoti patīkami!

    Ilgu laiku nebiju redzējis nevienu tīkla produktu, kas tika labi padotos iestatīšanai. ROG Rapture GT-AC2900 iestatīšana, kā jau minēju iepriekš, ir ļoti ātra un nesāpīga. Nevienā mirklī neradās šaubas par darāmo, arī maršrutētājs uzvedās, kā pieklājas. Varbūt varētu vēlēties, lai ROG Rapture GT-AC2900 nedaudz ātrāk pārstartētos un ieslēgtos, bet tie ir nieki, salīdzinot ar iepriekš redzētajiem tīkla produktiem. 2.4 GHz Wi-Fi iespējojas salīdzinoši ātri pēc pārstartēšanas, bet 5 GHz vēl jāuzgaida kādas divas minūtes.

    Tātad, lai iestatītu ROG Rapture GT-AC2900, nākas tikai to ieslēgt, nedaudz uzgaidīt, ar datoru vai viedtālruni pievienoties maršrutētāja izveidotajam bezvadu tīklam. Windows 10 pats tevi pārmetīs uz iestatīšanas lapu tīmekļa pārlūkā, no viedtālruņa nāksies pārlūkā ievadīt router.asus.com, lai pārietu uz iestatīšanas lapu. Iestatīšana aizņems ne vairāk par divām minūtēm, ja vien ROG Rapture GT-AC2900 nepieprasīt uzstādīt atjauninājumu. Tad gan pirmreizējā iestatīšana aizņems ilgāk.

    Maršrutētājs iestatāms arī ar viedtālruņu lietotnes palīdzību. Te arī, visticamāk, neradīsies jautājumi pat pilnīgam iesācējam. Lietotne darbojas ātri, ne reizi nenovēroju kādu nepilnību vai muļķīgi izvietotu un nesaprotamu informāciju. Nedaudz dīvaini ir veikt ROG Rapture GT-AC2900 atjaunināšanu ar lietotnes palīdzību, jo uzspiešana uz maršrutētāja programmatūras versijas ļauj tikai nokopēt versijas numura tekstu, tā nepārmet lietotāju uz atjauninājuma veikšanu.

    Patīkami redzēt, ka ASUS vizualizē procesora un RAM atmiņas tēriņus, attiecīgi varēsi slēgt iekšā vai arī funkcijas, kas ir nepieciešamas vai kas noēd pārlieku lielu maršrutētāja resursu. Visai saprotami atdalīti ātrie iestatījumi no dažādiem papildus iestatījumiem, kas paredzēti pieredzējušiem lietotājiem ar specifiskākām prasībām. Īsāk sakot – būs grūti kaut ko sačakarēt.

    Ja galīgi nav skaidrs, ko katrs iestatījums dara, uzbrauc ar peli uz jautājuma zīmes, un tiks parādīts neliels skaidrojums par katru iestatījumu.

    Papildu iespējas

    ASUS ROG Rapture GT-AC2900 saņēmis veselu gūzmu dažādu iespēju, kuru klāstā ir iebūvēta programmatūra, kas spēj filtrēt pārsūtīto saturu, tīkla spēļu ātrdarbības uzlabošana un tamlīdzīgas iespējas.

    Šie gan ASUS maršrutētājiem nav nekādi jaunumi, bet tos ir vērts uzskaitīt:

    • Maršrutētājā iebūvēts WTFast Game Accelerator un Adaptive QoS atbalsts, ko noteikti spēs novērtēt tīkla spēļu cienītāji. Ja vēlies uzzināt plašāk par WTFast Game Accelerator atbalstu ASUS maršrutētājiem, dodies uz izstrādātāja lapu. Spēļu entuziasti, iespējams, novērtēs Gamers Private Network, kas sola nodrošināt ātrāko savienojumu ar tiešsaistes spēles serveri (League of Legends, Diablo 3, World of Tanks, CSGO, World of Warcraft, Dota 2 u.c.).
    • Adaptive QoS (Quality of Service) ļauj prioretizēt spēļu spēlēšanai nepieciešamo tīmekļa trafiku, tāpat Adaptive QoS atpazīs PlayStation 3, PlayStation 4, PS4 Pro, PlayStation Vita, Wii U, 3DS un Xbox One, lai arī konsolēm prioretizētu spēļu tīmekļa trafiku.
    • AiProtection Powered by Trend Micro ir iebūvēts pārsūtītā satura filtrs, ar to varēsi pasargāt visas pievienotās ierīces no dažādiem tīmekļa uzbrukumiem. Mūsdienās tiek uzsvērts, ka Lietu Interneta ierīces ir ļoti ievainojamas – AiProtection pasargās arī tās.
    • AiMesh ir ASUS uzturēta iespēja savienot vairākus maršrutētājus vienotā bezvadu režģtīklā. Idejas no vienas puses ir tuvu perfektai – ja nepietiek ar esošā maršrutētāja pārklājumu, ātri izveido bezvadu režģtīklu no diviem vai vairākiem ASUS maršrutētājiem. Diemžēl ASUS maršrutētāji ar AiMesh atbalstu ir diezgan dārgi, tādējādi nekāds dižais finansiālais ieguvums no šāda bezvadu režģtīkla izveides nav. Tikpat maksās jau gatava bezvadu režģtīkla ierīču komplekta iegāde.

    Ātrdarbība

    ROG Rapture GT-AC2900 piedāvā teorētiskus 750 Mbit/s 2.4 GHz tīklā un 2167 Mbit/s 5 GHz tīklā, maršrutētājs izmanto Wi-Fi 5 (802.11ac) standartu kopā ar 1024-QAM tehnoloģiju un MU-MIMO atbalstu. Tāpat ROG Rapture GT-AC2900 ticis pie signāla stiprumu uzlabojošas AiRadar 2.0 tehnoloģijas. Protams, arī klienta ierīcei ir jāprot izmantot šīs tehnoloģijas, lai sasniegtu maksimālus datu pārsūtīšanas ātrumus.

    Veiktie mērījumi ar 1 GB ZIP datnes pārsūtīšanu 2.4 GHz tīklā no NAS tipa glabātuves (pievienota maršrutētājam ar LAN kabeli) uzrādīja aptuveni 19 MB/s tiešā redzamībā, kamēr aiz vienas reģipša sienas ātrums nokrita jau aptuveni pie 10 MB/s.

    Diemžēl šoreiz tehnikas neesamība noveda pie tā, ka 5 GHz tīkla mērījumus varēju veikt tikai ar 2×2 tīkla karti datorā, kas uzrādīja aptuveni 48 MB/s, tas arī ir tuvu maksimumam, ko sniedz 2×2 tīkla kartes. Cik vēsta internets, ROG Rapture GT-AC2900 uzrāda ļoti labus rezultātus – aptuveni 110 MB/s tiešā redzamībā 160 MHz un nedaudz virs 76 MB/s tiešā redzamībā 80 MHz.

    Kā jau iepriekš minēju, USB pievienotā atmiņa vai USB cietais disks darbojas ar aptuveni 45 MB/s, kas ir pieņemami 1080p un pat 4K filmas baudīšanai. ASUS AiDisk ļauj izveidot mājas FTP serveri. ASUS AiDisk atpazīst cietos diskus līdz 2 TB, kā arī spēj apkalpot datnes ne lielākas par 8 GB.

    Šie ir tiešām iespaidīgi ātrumi, bet nedrīkst piemirst, ka arī datorā jābūt atbilstošai tīkla kartei. Lētākos klēpjdatoros vēl arvien atradīsi tikai Wi-Fi 5 1×1 bezvadu tīkla kartes (ielādes ātrumi aptuveni līdz 30 MB/s), bet arī stipri dārgiem klēpjdatoriem ir Wi-Fi 5 2×2 tīkla kartes, kas nodrošina reālā dzīvē (nevis teorijā) tuvu pie 50 MB/s. Wi-Fi 5 3×3 tīkla kartes jau ir pārsvarā gadījumu speciāli jāpasūta klāt klēpjdatoriem. Bet ROG Rapture GT-AC2900 ir 4×4 MU-MIMO tehnoloģija, tās atbalstu vari meklēt vien burtiski pāris visai dārgās galddatoru un klēpjdatoru bezvadu tīkla kartēs. Teorētiski pastāv arī 4×4 klēpjdatoru tīkla kartes, bet neesmu pārliecināts par to pieejamību pie mums. Šis jau ir mirklis, kad jāsāk skatīties Wi-Fi 6 jeb 802.11ax virzienā, ja ir vēlme pēc ātrāka un stabilāka bezvadu tīmekļa mājās.

    Kāda tad īsti būs lielākā esošā Wi-Fi 5 standarta atšķirība lietotājam, kad to salīdzina ar jauno Wi-Fi 6? Wi-Fi 6 piedāvā lielākus datu pārraides ātrumus, bet tas ir tikai otrs būtiskākais ieguvums. Lielākais Wi-Fi 6 pluss ar bi-directional MU-MIMO ir spēja vienlaicīgi vairākiem klientiem nodrošināt ļoti labus datu pārraides ātrumus un stabilitāti, kamēr Wi-Fi 5 ar visiem spēkiem un tehnoloģijām cenšas piedāvāt vienai klienta ierīcei ideālus datu pārraides ātrumus.

    Labā ziņa ir tā, ka beidzot esam sev pasūtījuši Wi-Fi 6 bezvadu tīkla karti (Intel Wi-Fi 6 AX200), lai būtu iespējams jau tuvāko nedēļu laikā beidzot ieraudzīt īstus Wi-Fi 6 bezvadu tīkla ātrumus. Neliels satraukums ir par Intel AX200 tīkla kartes saderību ar AMD Ryzen procesoru, bet to būs iespējams pārbaudīt tikai tad, kad Intel AX200 tīkla karte atceļos no tālajām aizjūras zemēm.

    Nobeigumā

    ASUS ir ļoti centies, lai ROG Rapture GT-AC2900 piedāvātu gandrīz to pašu, kas pieejams jūtami dārgākajos ASUS ROG Rapture GT-AX11000 un ASUS ROG Rapture GT-AC5300 maršrutētājos. Manās acīs ROG Rapture GT-AC2900 dikti atgādina ASUS RT-AC86U spēlēm paredzētā maršrutētāja izskatu un iespējas, jaunāko ROG Rapture GT-AC2900 varētu pat dēvēt par vecākā RT-AC86U kļūdu labojumu – jaunais maršrutētājs piedāvā iespēju to pieskrūvēt pie sienas, tam ir visai ērtas vadības pogas un dažiem patiks RGB LED izgaismojums.

    ROG Rapture GT-AC2900 saņēmis Nvidia GeForce NOW spēļu straumēšanas servisa sertifikāciju, kas nozīmē to, ka, visticamāk, te būs viss vislabākajā kārtībā arī ar citiem spēļu straumēšanas servisiem (Google Stadia un citiem).

    Diemžēl ROG Rapture GT-AC2900 cena tuvojas 300 eiro, kas ir ļoti daudz par bezvadu maršrutētāju, lai arī kādas Wi-Fi 5 tehnoloģijas nebūtu tajā sabāztas. Par šo cenu, visticamāk, jau šobrīd būtu jāskatās Wi-Fi 6 maršrutētāja virzienā, jo šādas ierīces parasti iegādājamies aptuveni pieciem gadiem. Ar Wi-Fi 6 vēl arvien ir gana liela iespēja iegādāties ierīci, kas neatbilst visiem Wi-Fi 6 standarta punktiem, jo Wi-Fi 6 standartu nofinišēja nesen, bet ASUS un citi ražotāji bija pasteigušies izlaist vairākas tīkla ierīces, kas būtu uzskatāmas par Wi-Fi 6 ready vai kaut ko uz to pusi. Var nākties nedaudz papētīt tīmekli pirms sava Wi-Fi 6 maršrutētāja iegādes.

    Wi-Fi 6 šobrīd sāk parādīties viedtālruņos, izlaisti pirmie klēpjdatori ar Wi-Fi 6 tīkla kartēm, kā arī ik pa laikam izskan apgalvojumi, ka Wi-Fi 6 standarta klientu ierīces jau nākamā gada sākumā (visticamāk, pēc CES 2020) sāks aumaļām plūst pie mums.

    Patika

    • Milzum daudz papildu iespēju
    • Lieli datu pārraides ātrumi
    • Daudziem patiks ieslēdzamas RGB LED gaismiņas
    • Iespēja beidzot novietot maršrutētāju horizontāli un pieskrūvēt pie sienas

    Ne tik ļoti patika

    • Augsta cena
    • Speciāli jāpiemeklē 100% saderīgas klienta ierīces ar 4×4 MU-MIMO, lai iegūtu solītos ātrumus
    • Nav Wi-Fi 6
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma