Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS RT-AC86U spēlēm paredzētā maršrutētāja apskats

    Jaunākie raksti

    ASUS ik pa laikam izlaiž produktus, kas ar savu esību un pārspēlēto izskatu piesauc sātanu, arī šoreiz ASUS RT-AC86U nedaudz izskatās pēc spāņu inkvizīcijas vai attāli atgādina sliktos varoņu tēlus no Gredzenu Pavēlnieka, tam gan nav astoņas ārprātīgas antenas, un maršrutētājs neaizņem kvadrātmetru uz galda. Nenoliedzami daudziem patīk šādi agresīva izskata priekšmeti mājās.

    Par laimi, ASUS neaprobežojas tikai ar ārišķībām, arī iekšas maršrutētājiem ir gana jaudīgas, lai atstātu kaunā dažu vecāku klēpjdatoru.

    Reklāma

    Šoreiz ASUS RT-AC86U lapā sarakstīts plašs klāsts ar visāda veida mārketinga trikiem un dažiem pavisam absurdiem apgalvojumiem. Piemēram, ASUS RT-AC86U nodrošina 120% Wi-Fi pārklājumu, kas ir pretrunā ar matemātiku un fiziku. Ja labi ieskatās, nedaudz zemāk norādīts, ka pārklājums ir 120%, kad to salīdzina ar citiem maršrutētājiem bez Range Boost tehnoloģijas.

    Tehniskā specifikācija

    • Procesors: 1.8 GHz, divi kodoli
    • RAM: 512 MB
    • Antenas: 4 x 4 MIMO (2.4 GHz 3 x 3, 5 GHz 4 x 4)
    • Pieslēgvietas: 1 x RJ45 WAN, 4 x Gigabit LAN, USB 3.0 un 2.0 (atbalsta 3G/4G USB modemu)
    • Izmantotie savienojumu standarti: IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac, IPv4, IPv6
    • LED indikatori: Power, WAN, LAN, Wireless, WPS
    • Izmēri un svars: 220 x 160 x 85 mm, aptuveni 860 g
    • Papildus: AiProtection Trend Micro aizsardzība, MU-MIMO, Traffic Analyzer, Adaptive QoS, WTFast Gamers Private Network, Parental Control
    • Cena: ap 220 eiro

    Izskats un uzbūve

    ASUS RT-AC86U atšķiras no citiem ASUS maršrutētājiem ar to, ka RT-AC86U paredzēts novietot un izmantot tikai vertikālā stāvoklī, attiecīgi tas uz galda neaizņems milzu platību, bet vienlaikus jārēķinās, ka RT-AC86U nebūs piestiprināms pie sienas. Pilnībā pie sienas piespiest ASUS RT-AC86U neizdosies, jo ārā no aizmugures nāks vismaz daži vadi.

    Šim elles monstram ir trīs antenas un pāris sarkanu acu, lai tas izskatītos pavisam dulli. Antenas ir atturīga izskata, tās ērti fiksējas, kā jau ierasts ASUS produktiem.

    Patīkami, ka ražotājs nav piemirsis uzstādīt LED indikācijas pieslēgvietām un savienojumiem. Ar LED indikatoru novākšanu pēdējā laikā grēko daudzi ražotāji. Ja nevēlies, lai LED gaismiņas spīd tumsā, tās varēsi izslēgt ar fizisku pogu. Manuprāt, ērti un pārdomāti. Tāpat uz korpusa sāna atradīsi pogu Wi-Fi atslēgšanai, kas varētu noderēt geimeriem, lai liegtu iespēju mājiniekiem sēdināt interneta ātrumu ar savām ikdienas YouTube filmiņām un citām muļķībām.

    Maršrutētāja aizmugurē ir WAN pieslēgvieta kopā ar četrām Gigabit Ethernet pieslēgvietām, WPS pogu un ieslēgšanas pogu. ASUS RT-AC86U aizmugurē atradīsi divas USB pieslēgvietas – vienu USB 2.0 (3G vai 4G mobilo sakaru datu puļķim), vienu USB 3.0. Maršrutētāja programmatūra ļauj pievienot ārējo cieto disku, ko varēsi izmantot par nelielu datu glabātuvi. Nekādus dižos ātrumus no šāda tīkla diska negaidi, varēsi sasniegt aptuveni 25 MB/s datu nolasīšanai no pievienotā cietā diska. Protams, šo ātrumu pamatīgi ietekmēs arī pievienotā diska ātrumi.

    Kopumā man ir jāatzīst, ka ASUS RT-AC86U ir pagaidām mans favorīts no ASUS piedāvātā maršrutētāju klāsta, jo tas neaizņem milzu vietu dzīvoklī. ASUS RT-AC86U izskats ir gana atturīgs, to varēsi paslēpt no acīm. Milzu gulošie astoņu antenu ASUS modeļi manai mājvietai ir par traku, tos pat īsti ērti nevarēsi novietot uz 30… 40 cm dziļa skapja. Vienlaikus ASUS RT-AC86U piedāvā saprātīgu pieslēgvietu klāstu un ātrdarbību.

    Programmatūra un veiktspēja

    ASUS RT-AC86U bezvadu maršrutētāju var ieteikt jebkuram iesācējam, jo tā pirmreizējā iestatīšana kopā ar Windows 10 datoru ir vienkārši ekselenta. Atliek vien ieslēgt ASUS RT-AC86U, ar datoru pieslēgties maršrutētāja izveidotajam bezvadu tīklam, lai Windows 10 pats atvērtu ASUS RT-AC86U konfigurācijas lapu tīmekļa pārlūkā. Arī tālākie soļi ir elementāri, viss ir paskaidrots, maršrutētāja programmatūra atjauninās pati. Esmu pozitīvā šokā!

    Ilgu laiku nebiju redzējis nevienu tīkla produktu, kas tika labi padotos iestatīšanai. ASUS RT-AC86U iestatīšana, kā jau minēju iepriekš, ir ļoti ātra un nesāpīga. Nevienā mirklī neradās šaubas par darāmo, arī maršrutētājs uzvedās kā pieklājas. Varbūt varētu vēlēties, lai ASUS RT-AC86U nedaudz ātrāk pārstartētos un ieslēgtos, bet tie ir nieki, salīdzinot ar iepriekš redzētajiem tīkla produktiem. 2.4 GHz Wi-Fi iespējojas salīdzinoši ātri pēc pārstartēšanas, bet 5 GHz vēl jāuzgaida kādas divas minūtes.

    Tātad, lai iestatītu ASUS RT-AC86U, nākas tikai to ieslēgt, nedaudz uzgaidīt, ar datoru vai viedtālruni pievienoties maršrutētāja izveidotajam bezvadu tīklam. Windows 10 pats tevi pārmetīs uz iestatīšanas lapu tīmekļa pārlūkā, no viedtālruņa nāksies pārlūkā ievadīt router.asus.com, lai pārietu uz iestatīšanas lapu. Iestatīšana aizņems ne vairāk par divām minūtēm, ja vien ASUS RT-AC86U nepieprasīt uzstādīt atjauninājumu. Tad gan pirmreizējā iestatīšana aizņems ilgāk.

    ASUS RT-AC86U iestatāms arī ar viedtālruņu lietotnes palīdzību. Te arī, visticamāk, neradīsies jautājumi pat pilnīgam iesācējam. Lietotne darbojas ātri, ne reizi nenovēroju kādu nepilnību vai muļķīgi izvietotu un nesaprotamu informāciju. Nedaudz dīvaini ir veikt ASUS RT-AC86U atjaunināšanu ar lietotnes palīdzību, jo uzspiešana uz maršrutētāja programmatūras versijas ļauj tikai nokopēt versijas numura tekstu, tā nepārmet lietotāju uz atjauninājuma veikšanu.

    Patīkami redzēt, ka ASUS RT-AC86U vizualizē procesora un RAM atmiņas tēriņus, attiecīgi varēsi slēgt iekšā vai arī funkcijas, kas ir nepieciešamas vai kas noēd pārlieku lielu maršrutētāja resursu. Visai saprotami atdalīti ātrie iestatījumi no dažādiem papildus iestatījumiem, kas paredzēti pieredzējušiem lietotājiem ar specifiskākām prasībām. Īsāk sakot – būs grūti kaut ko sačakarēt.

    Ja galīgi nav skaidrs, ko katrs iestatījums dara, uzbrauc ar peli uz jautājuma zīmes, un tiks parādīts neliels skaidrojums par katru iestatījumu.

    ASUS RT-AC86U izmanto MIMO tehnoloģiju ātrākai datu pārraidei bezvadu tīklā – 3×3 2.4 GHz frekvencē un 4×4 5 GHz frekvencē. Teorētiski tas nozīmē 750 Mbps 2.4 GHz un 2167 Mbps 5 GHz frekvencēs. Te gan jānorāda, ka pat šobrīd ir visai pamatīgi jāmeklē, lai atrastu klēpjdatoru ar 2×2 atbalstu, kur nu vēl ar 4×4 tehnoloģiju. Protams, ASUS pats piedāvā galddatoriem 4×4 tīkla karti ASUS PCE-AC88 ar ārējām antenām, bet tīkla kartes cena ir ap 150 eiro.

    Man diemžēl pie rokas nebija tik advancētas un saderīgas tehnoloģijas, tāpēc par ASUS RT-AC86U maksimālajām spējām varu spriest tikai no tīmeklī pieejamās informācijas. ASUS RT-AC86U maksimālais lejupielādes ātrums esot sasniegts 667.8 Mbps (aptuveni 5 metru attālumā), kas ir tīri pieņemams sniegums. 15 metru attālumā ātrums nokrīt par aptuveni 10%, aptuveni 30 metru attālumā vēl arvien ātrumi ir iespaidīgi – 589.6 Mbps.

    ASUS RT-AC86U aplaimots var veselu gūzmu dažādu iespēju, kuru klāstā ir iebūvēta programmatūra, kas spēj filtrēt pārsūtīto saturu, tīkla spēļu ātrdarbības uzlabošana un tamlīdzīgas iespējas. Šie gan ASUS maršrutētājiem nav nekādi jaunumi, bet tos ir vērts uzskaitīt:

    • Maršrutētājā iebūvēts WTFast Game Accelerator un Adaptive QoS atbalsts, ko noteikti spēs novērtēt tīkla spēļu cienītāji. Ja vēlies uzzināt plašāk par WTFast Game Accelerator atbalstu ASUS maršrutētājiem, dodies uz izstrādātāja lapu.
    • Adaptive QoS (Quality of Service) ļauj prioretizēt spēļu spēlēšanai nepieciešamo tīmekļa trafiku, tāpat Adaptive QoS atpazīs PlayStation 3, PlayStation 4, PS4 Pro, PlayStation Vita, Wii U, 3DS un Xbox One, lai arī konsolēm prioretizētu spēļu tīmekļa trafiku.

    • AiProtection Powered by Trend Micro ir iebūvēts pārsūtītā satura filtrs, ar to varēsi pasargāt visas pievienotās ierīces no dažādiem tīmekļa uzbrukumiem. Mūsdienās tiek uzsvērts, ka Lietu Interneta ierīces ir ļoti ievainojamas – AiProtection pasargās arī tās.
    • AiMesh ir ASUS uzturēta iespēja savienot vairākus maršrutētājus vienotā bezvadu režģtīklā. Idejas no vienas puses ir tuvu perfektai – ja nepietiek ar esošā maršrutētāja pārklājumu, ātri izveido bezvadu režģtīklu no diviem ASUS maršrutētājiem. Diemžēl ASUS maršrutētāji ar AiMesh atbalstu ir diezgan dārgi, tādējādi nekāds dižais finansiālais ieguvums no šāda bezvadu režģtīkla izveides nav. Tikpat maksās jau gatava bezvadu režģtīkla ierīču komplekta iegāde.

    Nobeigumā

    Man gribētos nodēvēt ASUS RT-AC86U par gana dārgu maršrutētāju, bet tas varētu būt viens no labākajiem šobrīd pieejamajiem risinājumiem spējīga mājas tīkla uzbūvei. Atzīšos, ka es pats noteikti vismaz trīs reizes apdomātu 220 eiro tērēšanu par bezvadu maršrutētāju, jo konkurenti nesnauž. Bet nav arī gluži tā, ka konkurenti piedāvātu līdzvērtīgu programmatūru – man ļoti patīk ideja par jau gatavu visa mājas tīkla aizsardzību pret uzbrukumiem.

    ASUS visai daudz darījis, lai ASUS RT-AC86U un citi ražotāja maršrutētāji būtu ērti izmantojami un ātri iestatāmi. ASUS ir izstrādājis un turpina uzturēt universālu iestatījumu lejupielādes un atjaunošanas sistēmu – tu vari izgūt iestatījumus no sava esošā ASUS maršrutētāja, un ātri ielādēt tos jaunajā maršrutētājā. Nebūs jāmeklē interneta pakalpojumu sniedzēja līgums ar statisko IP adresi un citiem iestatījumiem.

    Neesmu pilnībā pārliecināts par ASUS RT-AC86U izskatu, tas nav pārāk konservatīvs, ne katrā mājā tās iederēsies. Melni sarkanu ķieģeli turēt blakus modernam televizoram nav pārāk iedvesmojoši. Varētu vēlēties, lai ASUS plašākam produktu klāstam piedāvātu arī gaišus korpusus. Ne visi dzīvo tumšā alā ar agresīvi sārtu LED un lāzeru izgaismotām pentagrammām.

    ASUS RT-AC86U iespējas un ātrumu novērtēs tīkla spēļu entuziasti, turklāt nenāksies iegādāties divas reizes dārgāko un piecas reizes lielāko astoņu antenu ASUS ROG Rapture GT-AC5300.

    Patika

    • Lieliska programmatūra, ērti uzstādīt un pārvaldīt
    • Labi un lieliski Wi-Fi ātrumi
    • Kompakts dizains

    Nepatika

    • Dīvains dizains
    • Ne tā zemākā cena
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    10 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Andris
    18.04.2019 14:52

    Interesanti būtu redzēt aprakstu šim modelim: Asus 4G-AC68U, un varētu salīdzināt ar kādu 4G rūteri, ko dod līdzi tele2 vai lattelecom, lai būtu internets un televīzija caur smart TV.

    Andris
    18.04.2019 21:11
    Reply to  Artis Ābols

    Būtu forši vismaz kādu salīdzinošos testus uztaisīt, jo, piemēram, patreiz man ir huawei, ko piedāvā lattelecom. Vakaros ar televīziju ir kā ir, izmantojot Shortcut aplikāciju Smart TV, Netflix arī raustās. Gribētos zināt vai Asus spētu to risināt. Tas Huawei jau arī nav īpaši konfigurējams.

    oppo
    19.04.2019 00:50

    vispār neredzu vajadzību šiem ārprātīgi dārgajiem rūteriem. par to cenu jau var pus datoru salikt. un lai nestāsta neviens, ka pa 200+ eur nevar kabeli nomest no 20Eur vērta Netis sūda līdz konsolei/datoram.

    oppo
    19.04.2019 00:54
    Reply to  oppo

    pašam mājas vidū stāv RB2011 un uz manu fazendu, caur 12nieku caurumu esmu 3x utp izvilcis, salinkojis visas iekārtas. abus kompjus pirmajos piecos portos un ps4 iemetu simtniekā.

    Kursors.lv
    19.04.2019 11:55
    Reply to  oppo

    Cik cilvēku, tik vajadzību un ne visiem der viss. Es sava dzīvoklī papildus vadus noteikti nevalkātu, tāpēc WiFi ir vienīgā izvēle. Protams, diskutabls jautājums par to vai es pats pirktu rūteri par 200 eiro. Tad ir jābūt ļoti specifiskām vajadzībām.

    Andris
    20.04.2019 10:26

    Vadus nevalkā, vadus (iz)velk. Drēbes valkā ;)

    Andris
    19.04.2019 10:20

    “Nepatika
    Dīvains dizains” ieteiktu “Neierasts dizains”. Dizains nevar būt dīvains

    rudzu rikas
    17.10.2020 22:05

    Ir man tieši RT-AC86U jau vairāk kā 2.5gadus. Pirms pāris dienām sāka parādīties “gļuki” ar 2.4Ghz frekvenci… ieslēdzot wi-fi, tumbās (pieslēgtas pc ar vadiem) parādās sprakšķoša skaņa. Un kā vēlāk arī izrādījās 2.4ghz strādā nestabili, bieži diskonekti. Lieki teikt, ka nekas mainīts netika, ne novietojums, ne updeiti. Agrāk viss darbojās lieliski. Jaunākas asus-wrt merlin firmware uzlikšana nepalīdzēja. Atvēru googli un, protams, uzreiz atradu, ka ar 2.4ghz tieši šim modelim ir problēmas arī daudziem citiem. 5Ghz strādā lieliski… man bija uzlikts “time sheduler” 2.4ghz konkrētam mērķim, nācās pārlikt uz 5ghz. Jaunu rūteri kaut kā vēl neesmu gatavs pirkt, jo tās iespējas un produktivitāte kuras es sagaidu no rūtera (izmantoju kā NAS) maksā sākot no 200eur+

    Reklāma