Web Analytics
More
    Reklāma

    Tele2 lielās ar savu vienas bāzes stacijas 5G tīklu

    Jaunākie raksti

    Šodien piedāvāju jums lasīšanai mazliet neierasta formāta rakstu. Aizvakar Tele2 atsūtīja savu kārtējo preses relīzi, taču es nespēju to pilnā apmērā publicēt, jo tas nebūtu korekti pret lasītājiem. Tele2 vispār ir bēdīgi slavens uzņēmums ar to, ka medijiem sūta ļoti pārpozitīvi sagrozītus vēstījumus par sevi un saviem pakalpojumiem, kas nereti robežojas ar klajiem meliem. Tāpēc šoreiz iziesim cauri viņu preses relīzei un pielikšu klāt arī savus komentārus, lai Tele2 tekstu pievilktu kaut cik tuvāk realitātei.

    Vadošais mobilo sakaru operators “Tele2” sekmīgi veicis Latvijā pirmo video zvanu 5G tīklā. Pirmajā 5G interneta pārraidē tika pārsniegts 1 Gbps liels ātrums, savukārt vidējais lejupielādes ātrums 5G tīklā bija virs 750 Mbps, kas ir 15 reizes lielāks nekā vidēji visā 4G tīklā Latvijā aizvadītajā gadā.

    Ļoti daudziem uzņēmumiem patīk sevi saukt par savas jomas vadošajiem uzņēmumiem un es parasti no preses relīzēm šādus slavinošus apzīmējumus ravēju laukā. Man nav ne laika, ne vēlmes šādus apgalvojumus pārbaudīt un labāk izņemt šādu tekstu nekā publicēt lasītājiem potenciālus melus. Tomēr vienmēr arī cenšos izprast no kurienes viņi rauj to vadošumu. Es labi atceros, ka 4G mobilo sakaru ēras pirmajos gados Tele2 bija visnotaļ slikta pakalpojumu kvalitāte, taču ap 2016. gadu situācija mainījās uz labo pusi. Acīmredzot, 4G tehnoloģijas kļuva pietiekami lētas un Tele2 izlēma tās beidzot normāli ieviest. Sekojošajos gados Tele2 labi veicās SPRK testos, kamēr abu pārējo operatoru tīklus lietotāji spēja pamatīgi noslogot. Tātad, kājas Tele2 vadošumam aug no SPRK pētījumu rezultātiem.

    Pēc tam seko daļa par video zvanu, kas man liekas ļoti baltiem diegiem šūta. No kura laika video zvani ir kaut kas tāds, kas pieprasa 5G tīklu? Kaut kā nejūtu, ka tie būtu problēma arī 4G vai pat 3G tīklos. Te laikam Tele2 vēlējās uzrakstīt kaut ko masām saprotamu, kaut absolūti nerelevantu. Jo kā gan citādi pastāstīt, ka viņu viena bāzes stacija uz vienu mobilo ierīci var dabūt internetu? Autonomie auto taču vēl ir nākotne. Tikpat labi varēja rakstīt, ka WhatsApp ziņa nosūtās par tik un tik nanosekundēm ātrāk.

    Tālāk seko dižošanās ar lejuplādes ātrumiem. Un ja ekrānšāviņš nav pašu zīmēts, tad ātrumi ir iespaidīgi. Bet tad atkal, tukšā tīklā, kuram pieslēgusies viena ierīce (vai kāds cits ļoti, ļoti mazs skaits ierīču) būtu stulbi nespēt dabūt laukā teorētisko maksimumu. Ļausim Tele2 padižoties ar šādu pašsaprotamu rezultātu (proti, inženieri ir pareizos kabeļus iesprauduši pareizajos portos) un gaidīsim pāris gadus, kad reāli lietotāji ar reālām 5G ierīcēm sāks noslogot šo tīklu, kas, cerams, sastāvēs no vairāk nekā vienas 5G bāzes stacijas. Cerams, ka šoreiz Tele2 neatkārtos 4G ēras sākuma neveiksmes.

    Intereses pēc gan apskatījos vai Speedtest lapā ir informācija par 5G tīkliem un kartē redzu, ka Rīgā vismaz teorētiski Tele2 tiešām beidzot kaut ko uz to pusi ir ieslēguši.

    “Tele2 5G tīkls Mūkusalas Biznesa Centrā darbojas sekmīgi, apliecinot mūsu gatavību spert nākamos soļus jaunākās paaudzes tīkla attīstībā. Ceram pēc iespējas ātrāk palaist šo tīklu komercrežīmā, lai to varētu sākt izmantot visi tie mūsu klienti, kuru rīcībā būs 5G viedtelefons. Mobilā interneta ātrums, kādu jau šobrīd spējam sasniegt ar 5G
    tehnoloģiju, ir konkurētspējīgs optiskā interneta piedāvātajam ātrumam,” atzīst Tele2 tehniskā direktore Līga Krūmiņa.

    OK, esam nonākuši līdz 5G tīklam. Mazliet patīsim lentu atpakaļ uz notikumiem pirms aptuveni mēneša. Kad kļuva zināms, ka LMT plāno 19. jūlijā (piektdienā) Liepājā palaist savu pirmo 5G bāzes staciju, Tele2 dienu iepriekš, 18. jūlijā (ceturtdienā) pasteidzās visus medijus apziņot ar vēsti, ka pirmie ir palaiduši 5G tīklu. Tikai.. tas nav līdz galam korekti, jo ceturtdien viņi tikai bija paspējuši saslēgt pareizos kabeļus pareizajos portos, bet bāzes stacijai nebija nepieciešamās programmatūras. Klasisks Tele2 gājiens vēlamo uzdot par esošo un diemžēl vairums mediju uz šo tekstu uzķērās. Tagad gan tai bāzes stacijai būtu jādarbojas un ja nu mūsu rokās pagadās kāda 5G ierīce, tad principā mēs to varētu pat pārbaudīt. Bet, jā, šādu ierīču Latvijā vēl praktiski nav. Lai gan tas pats Tele2 jau iepriekš informēja, ka šomēnes (viņi saka, ka pirmie Latvijā) sāks tirgot Huawei Mate20 X 5G telefonu. Malači, pēc nogulētās 4G ēras izskatās, ka Tele2 ir saņēmies radīt inovatora tēlu 5G ērā. Būs uzmanīgi jāseko līdzi darbiem, jo runāt ir viegli.

    Jāatzīmē, ka “Tele2” saskaņā ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) datiem pēdējo trīs gadu laikā nodrošina ātrāko 4G mobilā interneta lejupielādes ātrumu Latvijā: vidējais ātrums 4G tīklā sasniedz 45,68 Mbps. Turklāt “Tele2” starp visiem operatoriem sasniedza arī vislielāko pieslēguma ātrumu – 4G tīklā tas bija
    123,85 Mbps.

    Te arī iepriekš pieminētā atsauce uz SPRK pētījumiem. Pagājušā gada rezultāti tiešām ir izteikti par labu Tele2. Ja netici, vari pārbaudīt pats.

    Pirmos 5G viedtelefonus “Tele2” klientu centros visiem interesentiem būs iespēja iegādāties jau augusta beigās. Pārdošanā būs pieejami Huawei Mate20 X 5G telefoni, kuru mazumtirdzniecības cena būs 999 eiro.

    Izskatās, ka Huawei ir izlēmuši būt aktīvi 5G jomas pionieri un pat Latvijā pirmie no lielajiem ražotājiem piedāvās 5G telefonus. Pats vēl neesmu rokās turējis Mate20 X 5G telefonu, taču izskatās, ka nākamnedēļ tas tiks atrādīts medijiem un ikvienam būs iespēja notestēt gan šo telefonu, gan Tele2 5G bāzes stacijas spējas. Pilnīgi jācenšas tikt uz šo pasākumu, jo ļoti šaurās entuziastu aprindās tas tomēr ir diezgan nozīmīgs notikums. Ja šo telefonu izdosies dabūt uz testu, būtu jāaizbrauc arī uz Liepāju notestēt LMT 5G tīklu (khem, bāzes staciju).

    Kad pavisam nesen Samsung prezentēja jaunos Galaxy Note10 sērijas viedtālruņus, prasīju uzņēmuma pārstāvei, vai un kad šo telefonu 5G versijas tiks piedāvātas Latvijas pircējiem. Konkrētu atbildi nesaņēmu un tas man liek secināt, ka Samsung īsti neraujas uz Latviju vilkt telefonus, kuru pilnu potenciālu tāpat vēl pāris gadus gandrīz neviens nespēs izmantot. Tas ir saprotami, bet reizē arī slikti, jo tas kopumā nepalīdz iekustināt 5G tīklu attīstību, jo kāpēc attīstīt tīklu, ko neviens neizmantos?

    “Lai arī droši varam teikt, ka 5G ēra Latvijā ir sākusies, vienlaikus ir jāatzīmē, ka 4G vēl ilgus gadus būs mobilo sakaru “darba zirgs”, jo 5G attīstība notiks pakāpeniski, ņemot vērā tā lielās izmaksas, kā arī limitēto gala ierīču un dažādu 5G tehnoloģisko risinājumu pieejamību tirgū,” atgādina Līga Krūmiņa.

    Starp citu, Tele2 piedāvā iespēju kļūt par uzņēmuma tehniskās direktores Līgas Krūmiņas labo roku (praktikantu) un veselu gadu no uzņēmuma iekšienes vērot Tele2 tehnoloģiju attīstību. Manuprāt, interesants piedāvājums un laba iespēja mācīties no jomas eksperta.

    Bet ja runājam par 5G tehnoloģiju attīstību, tad vairāk par telefoniem es gaidu, kad kāds operators ar šo tīklu noklās Rīgu un varēs normāli testēt dažādas lietu interneta ierīces. Jo 5G tīkls pamatā paredzēts tieši biznesa pielietojumiem un gala lietotāju ieguvums vismaz pirmajos gados ir tikai sekundārs. Bet, protams, vieglāk no sākuma ir runāt par tik pašsaprotamām lietām kā viedtālruņiem un video zvaniem.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    63 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Kaspars Meinerts
    16.08.2019 11:58

    Man jau liekās, ka tā nopietni par šo tēmu mēs varēsim sākt runāt apmēram pēc gadiem diviem vai trijiem, kad sāks parādīties 5G gala iekārtas par pieejamu cenu. Šobrīd tas viss ir tikai dižošanās un mērīšanās, kuram tad nu no operatoriem ir sterilāka testa vide.

    Un protams, vēl ir jātiek pāri 5G folijcepurīšu klana spiedienam.

    Kaspars Meinerts
    16.08.2019 16:01

    Protams, jaunumi tomēr ir un paliek jaunumi, bet tiešām gribētos redzēt kas notiktu, kad pie šāda torņa pieslēgtos n-tās iekārtas nevis dažas.

    Janis
    16.08.2019 13:39

    “es gaidu, kad kāds operators ar šo tīklu noklās Rīgu un varēs normāli testēt dažādas lietu interneta ierīces”

    Vai kāds man var izskaidrot KĀ 5G palīdzēs IoT, ko nevarētu ar esošo 4G izdarīt? Neskaitāmas reizes dzirdu šo apgalvojumu, bet reālu pamatojumu tam nekad neesmu dzirdējis. IoT vajag zemas izmaksas un mazu energopatēriņu nevis 1ms latency un 1gbps ātrumu.

    Es par 5G
    16.08.2019 18:48

    5G mazākas aiztures, kas dažiem ir ļoti svarīgi. Piemērām spēlēs. 4G normāliem shooter geimiem galīgi neder.

    Remarx
    19.08.2019 00:30

    Pagaidīsim 2022.gada otro pusi kad Latvijā tiks beidzot izdalīts Virszemes TV atņemtais 700MHz josla. Gribas zināt kā sadalīs frekvenču plānu pa reģioniem. Jo laukos raidīt ar 3GHz frekvenci nu nav prāta darbs. Apraides zona var lietus laikā sasniegt 1-2km.
    Latvijas avīzē bija pagājušo gadu labs rakst par šo tēmu. Es viņiem piekrītu 100% Raksta nosaukums ir “Televīzijai jāatbrīvo frekvence 5G vajadzībām”.

    Krotow
    19.08.2019 14:27
    Reply to  Remarx

    Tai pašā laikā atbildīgajām iestādēm nāksies risināt digitālās TV apraides jautājumu pa 4G/5G. Ieskaitot dekoderu sponsorēšanu maznodrošinātajiem. Īpaši valsts pierobežā, kur dzīvojošie sakaru neesamības dēļ skatās kaimiņvalsts TV, kas mūsu valstī notiekošo pasniedz tendenciozā un sagrozītā veidā. Kas pārvēršas jau par reālu drošības problēmu.

    16.08.2019 16:19
    Reply to  Janis

    Viens no tehniskiem pielietojumiem (bet pagaidām tas (vismaz manā izpratnē) kaut kā neiet kontekstā ar asimetrisko augšup un lejuplādes ātrumu) ir autonomajā transportā – proti jau šobrīd ir risinājumi par attālinātu operatoru gadījumos, kad autopilots nespēj atrisināt kaut kādu problēmu, tad kaut kādam tīkla latency varētu būtiska nozīme attālinātas vadības nodrošināšanai un tad teorētiski varbūt 4G torņi ir pa šauru no kapacitātes viedokļa (jau šobrīd parastā ikdienas var novērot visādās torņa zonas samazināšanas (“zone shrink”) kaut kādas pārslodzes gadījumā ..

    Otra lieta, ja seko līdzi Teslas izvēlētajam risinājumam par to ka dažādu lidar/radar utt tehnoloģiju vietā par galveno tiek ņemta attēla/video analīze, tad varbūt šāds low latency tīkls ļauj kaut kādas lietas darīt reālā laikā kaut kur centralizēti (datucentrā) pretēji tam, lai iebūvētu to visu (GPU chipus utt) pašā transportlīdzeklī un “apmācību” veikt post-factum,

    Citādi jau pārējais viss šķiet ir marketings, jo nu līdz šim pārējais (esošais IoT) strādā arī ar 3G..

    Nedaudz nenopietns likās kaut kur raksts/informācija, ka 5G nodrošināšot tādu lietu kā attālinātas operācijas – ja vien ar to nav domāts, ka operāciju burtiski veic mikroautobusa kastē, tad ņemot vērā, ka eksitē optika, tāds mērķis šķiet pārspīlēts ..

    Muah
    16.08.2019 13:57

    Izskatās pārspīlēti emocionāli tas viss komentārs. Reāli jau Tele2 relīzē nav nekādu nepatiesu faktu.
    Un abu operatoru pašreizējās PR aktivitātes ir tikai PR aktivitātes, lai informētu par 5G kā tādu un gatavību to ieviest.
    Par 5G un IoT. Tur tomēr ir nopietnas cerības. Pašlaik nav lielas izvēles – vai nu LoRa vai Sigfox. Savstarpēji nesavietojami tīkli un gala iekārtas. 5G varētu to visu beidzot standartizēt un arī nodrošināt pieņemamu pārklājumu. Sigfox šobrīd Latvijā nav vispār. LoRa ir smieklīgs pārklājums.

    16.08.2019 14:09

    Gandrīz gigabits download un tikai 50mbit upload? Kaut kā DSL atgādina ar savu asimetriju. Ja noklāj privatmāju ciematu ar 5G, tad tie 50mbit upload sadalās uz visu ciematu. un rezultātā atkal visi raudās ka nevar uz Instagramu iekačāt bildites jo Vasja 3 majas talak uploado sievas porno uz pornabu aizsitot visu trubu. Ja būtu 500mbit, tad cita lieta – pūt cik vari un cik serveri taj galā atbalsta un momemta visu uploado un pazudi.
    Un kāpēc vispār upload ātrumam vienmer tiek pieversts tik maz nozimes?

    K. Johansons
    16.08.2019 14:18

    Gribētos jautāt par to ietekmi uz cilvēka veselību uzstādot 5G tīklu, īsti nav skaidrs. Kaut kas te bļaustās, ka viss ir slikti un to nevajag, bet kāds šīs nozares pārstāvis ar izglītību fizikā var izskaidrot kā ir īstenībā?

    wils
    16.08.2019 14:44
    Reply to  K. Johansons

    Fizikas stundās gulējām?

    K. Johansons
    16.08.2019 16:05
    Reply to  wils

    Baigi interesanti nebija jo par 5g nestāstīja :)

    16.08.2019 15:55
    Reply to  K. Johansons

    Daļā no 5G frekvencēm šobrīd darbojas Lattelekoma digitālā virszemes televīzijas.

    Remarx
    19.08.2019 00:48
    Reply to  Artis Ābols

    Virszemes Lattelecom televīzija pašlaik darbojas no 470 – 790MHz Tas ir 21. līdz 61. decimetru viļņu kanālam. Jau no 2022.gada 1. janvāra frekvenču josla ir 470 – 696MHz

    16.08.2019 16:24
    Reply to  K. Johansons

    Vairāk jau nepieciešams bioloģijā/anatomijā (pie tam ar ievirzi par ilglaicīgiem efektiem).. fiziķiem jau tā nosacīti ir viens pīpis, ko mikroviļņi vai gamma starojums dara ar organismiem – viļņi paliek viļņi :)

    Dyatlov – not great not terrible [tm]

    Igors
    17.08.2019 17:17
    Reply to  Reinis Rozitis

    Ir ļoti mazs sakars ar zināšanām bioloģijām un vai anatomijā. Tieši fizikas zināšanas ļauj kritērijus nodefinēt. Saprast vai saiti var saraut vai nē, absorbcijas absolūtajiem apjomiem etc. Tā ir tīra kvantu ķīmija.

    geksis
    17.08.2019 11:04
    Reply to  K. Johansons

    Burkāni nogalina!

    * Praktiski visi slimnieki kādreiz ir ēduši burkānus.

    * 99,9% no vēža mirušo ir ēduši burkānus.

    * 97% fašistu ir ēduši burkānus.

    * 90% mazgadīgo noziedznieku nāk no ģimenēm, kurās ēd burkānus.

    * 1839.gadā dzimušo vidū, kuri vēlāk ir ēduši burkānus, novērota 100% mirstība.

    * Visiem burkānus ēdušajiem, kuri ir dzimuši starp 1900. un 1915.gadu, ir krunkaina āda, trūkst daudzu zobu, ir trausli kauli un vāja redze, ja vien burkānu izraisītās slimības jau nav tos novedušas kapā.

    digitalk
    17.08.2019 11:14
    Reply to  geksis

    vai tad tas oriģinālā nebija par gurķiem? bet statistika ir par 1000% pareiza!

    yuris72
    17.08.2019 13:20
    Reply to  digitalk

    Jā, bija.. ~tā: “visi kas 1850. gadā ēda svaigus gurķus ir miruši”.

    Skābene
    18.08.2019 08:51
    Reply to  K. Johansons

    5g frekvencē jau tagad raida digitālā televīzija! Kāpēc tā tevi nesatrauc?

    Astro
    18.08.2019 23:35
    Reply to  Skābene

    Tiešām? Par to publiskajā telpā gan nav daudz informācijas. FR1 vai FR2 frekvencēs?
    Ja tehnoloģija tā pati, kam tad 5g vajadzīgi tie torņi ik pēc 200m? Televīzijai taču antenas nav tik cieši izvietotas.

    Krotow
    19.08.2019 14:30

    Nez kāpēc folijcepures neraud par gaismu, kas viņiem spīd virsū kopš dzimšanas. Tie paši viļņi, tikai vēl īsāki.

    digitalk
    17.08.2019 10:57

    man patīk raksta ironiskais tonis. vēlos sagaidīt līdzīgus arī par, piemēram, “sponsoru” Asus.

    digitalk
    17.08.2019 14:03

    problēma ir informācijas daudzumā, tāpēc ka “sponsors”. tā vietā, lai meklētu līdzīgu info par konkurentiem, kuri arī izlaiž līdzīgu produkciju, tiek sludināts asus to un asus šito. ērti, protams, ka PR var vienkārši pārpublicēt, bet pasaulē ir arī citas firmas ar interesantiem sasniegumiem.

    ps. nav jau tā, kas es šaubītos par bloga objektivitāti, tikai vienpusēji paliek.

    digitalk
    17.08.2019 22:28

    tas viss ir ļoti jauki, bet vai sadarbības “līgumā” ir noteikums publicēt visas preses relīzes? piemēram šo, pilnīgi bezjēdzīgo un mazinteresanto “Asustek tikko izziņojis pēdējo trīs mēnešu darbības rezultātus”.

    Krotow
    19.08.2019 14:32

    ASUS varētu kaut vai pacensties uztaisīt mātesdēli ar PCIe 4.0 čipsetu bez kretīniskā dīcējventilatora. Tad no viņu PR vismaz būtu jēga.

    Krotow
    19.08.2019 18:08

    Šobrīd ir tikai viena man zināma X570 mātesplate bez čipseta ventilatora – Gigabyte X570 AORUS XTREME. Pie mums vēl nav nopērkama. Un cena ir baisa.

    Nevienc
    17.08.2019 17:36

    Ienācu un izgāju. Kristaps kaut ko saēdies vai arī viņam ir lmt pieslēguma. Nu tik klaji par kaut ko “drst” ir jāmāk. Pie tam publiski. Vai iedomājies, ka kādreiz, kur tev nebūs nedz lmt nedz bite pieslēguma un vajadzēs internetu, būs jāslēdzas pie tele2 kurs nav adekvāts nekāda ziņā un klaji melo.
    Kur pr ir samelots lūdzu? Vadošais uzņēmums? – da viņš var būt vadošais uzņēmums ar to, ka nevienam citam darbiniekiem nav zili krēsli tik daudz kā viņiem. Pareizi?
    Sēdi miera un iemācies rakstīt analītiskāk par zīmoliem, kas vakaros vai citā dienas laikā neapmierina. Ja viņi būtu tik sūdīgi, tad būtu jādomā kā Latvijā ir nereāli daudz idioti (uzķerusies uz viņu viltibam) vai arī viņi sen būtu bankrotējuši.

    Jānis Rozenšteins
    19.08.2019 09:56

    Kā šodien atceros Tele2 relīzi, ka 4G vidējais ātrums viņiem ir lielākais Latvijā un Kursors momentā diezgan skarbiem vārdiem kliedza pretī, ka tās ir muļķības un Tele2 PR nodaļa sagroza faktus utt utt.

    Nepagāja ilga laiks līdz ienāca SPRK dati un tiešām, Tele2 bija lielākais vidējais ātrums.
    Bija tik skaisti vērot kā nu šim blogam ar “savu” viedokli nācās izlocīties.

    Ierakstam meklētājā kursors.lv sākumlapā Tele2 un palasām tikai virsrakstus, tad viegli sapratīsim, ka tā ir kompānija, kas šeit kādam nepatīk. Un tā tas jau ir gadiem. Un gadiem mums saka, ka sagrozīta informācija vai tendenciozi pasniegts, tajā pašā laikā informācija vienmēr (cik man zināms) ir bijusi patiesa. Tāpat kā rakstā, par ko ir šis viedoklis.

    Bet aicinājums godīgi pateikt – Mums Kursorā nepatīk Tele2!

    Jo citādāk tas viss izskatās pēc ļoti švakām atrunām…

    Pičs
    19.08.2019 11:25

    Tele 2 ir kā Samsungs. Galvenais ir izbļaut, ka viņiem ir kaut kas ātrāk nekā Apple (LMT). Tas nekas, ka nestrādā. Piem FaceFail. Un kad kāds atļaujas iebilst, tad negribas pieņemt šādu tekstu, jo paši tic savai puspatiesībai.

    Jānis Rozenšteins
    19.08.2019 13:37

    Ja jau esam pilnīgi precīzi, tad jau arī LMT vajadzēja piekasīties. Palaida 5G, bet es ejot pa ielu Liepājā ar 5G telefonu rokās jauno tehnoloģiju lietot nevarēju. Kāpēc? Jo bija jāsazinās ar LMT, lai viņi aktivizē kaut ko, lai es varētu lietot. (tāda bija situācija pirms mēneša, kad tīklu “palaida”.
    Atkal tā pati situācija – tehniski 5G ir ieviests, bet vienkārši lietot nevaru, kas man īsti nepatīk, jo LMT taču pirmie ieviesa 5G, bet uz palaišanas laiku tas bija tikai teorētiski pieejams.

    Par šī brīža situāciju nemāku teikt, iespējams kas ir mainījies.

    Viss ko es saku no malas – agrākajos un nedaudz arī tagadējos rakstos ir izteikta tendence – Bite -Ļoti labi, LMT – ok, Tele2 – slikti. Saprotu kādēļ, bet subjektīvās/objektīvās informācijas balanss ir ļoti svarīgs, jo subjektīvajam viedoklim ir jābalstās uz objektīviem faktiem. Tas neizslēdz Tele2 PR daļas kļūdas, tā nedrīkst maldināt, kā viņi to darīja. Bet maldināja arī LMT par 5G un Bite, par to ka viņiem ir lielisks pārklājums (uzlabojies ir, bet nu atpaliek pat šodien).

    gunthers
    17.08.2019 23:58

    he, he, he…
    lmt aktivitātes izskatās vel smieklīgākas, liekot visos tv kanalos savu it kā pirmā 5g tikla reklāmu. Tiešām tie spīdošie droniņi visi ir 5g tiklā??? bet lmt jau 5g ir Liepājā ne Rīgā, kā mums neskaitāmas reizes dienā cenšas iepotēt!
    Galu galā kāds arī ir noticējis!
    Lai veicas!

    banans
    18.08.2019 09:43

    LMT jau tādi paši, nospiež ‘on’ podziņu vienam serverītim viņu galvenajā ēkā un tagad dižojas reklāmās, ka viņiem PIRMAIS 5G tīkls!!!! :D Smieties vai raudāt?

    Normalās valstīs piem. Londonā vai pāris ASV pilsētās ir kāds kvartāls apjūgts ar 5G un tad tur ir izliktas reklāmas, ka ‘šeit’ izmanto 5G ārumu u.t.t. :D A pie mums, kā vienmēr….

    Astro
    19.08.2019 00:22

    Teikšu no savas pieredzes – LMT ir pie kājas viņu klienti. Viņiem jau sen nav nekā tāda, kā dēļ būtu vērts par viņiem pat atcerēties. Ja kāds.šeit bez pamata lielās, tad tas ir LMT. Tā tas notiek jau gadiem. Un jā, esu Tele2 klients. Tāpēc, ka viņi jau krietnu laiciņu ir labākie. Sākās ar to, ka vajadzēja mobilo internetu. Nevis stacionāro, pie kāda Rīgas torņa: :-) Pilnvērtīgi Latvijā to nodrošina tikai Tele2. Kad to sapratu, pārgāju pie šiem. Līdz ar.to beidzās nejēdzīgā naudas tērēšana par puspakalpojumiem un nervu bojāšana ar LMT klientu daļu.

    Andron MacBeton
    19.08.2019 09:30

    Tele2 ir pajolu kantoris.
    Bet tā kā pārējie ir tādi paši – vienlīdzīga un godīga konkurence :-)
    Man to 17Gā pilsētā nahuj nevajag. Labāk būtu ieguldijuši to naudu lai laukos bāzesstacijām pievilktu sakarīgāku linku. Savādāk tev mežā spīd (LTS+17Gā)^3, bet ātrums ir nekāds.
    LMT, piemēram, no kaukādas Mārupes bāzesstacijas līdz viņu mājaslapai traceroute rādija 7 hopus. Tas teu vairs nau double-NAT…

    Ingmars
    19.08.2019 13:03

    Kā es novēroju, šim “blogAm” ir mīļie zīmoli un nemīļie zīmoli….jo šeit starp TELE2 un LMT plātīšanās ziņā nav nu nekādas starpības… taču “blogs” aiztiek tikai vienu…

    Ingmars
    19.08.2019 16:15

    Jūs runājat ļoti skaļi… “darboties pret sabiedrības interesēm”, “sniegt nepatiesu informāciju”… vai tiešām tā ir?? Vai tie ir Jūsu minējumi? Vai Jūs zināt visu patiesību ? :) Jums ir tiesibas izteikties, protams. Jauku dienu.

    Ingmars
    20.08.2019 11:46

    Izskatās, ka tieši to Jūs darāt – skaļi apgalvojat bez pierādījumiem. Pavisam noteikti ir pierādījies, ka Jūs nudien nepārzināt visas nianses (esat skaļi apgalvojuši vienu, bet pavisam drīz izrādījies , ka esat nošāvuši greizi, kaut vai tas TELE2 intenreta ātruma gadījums un citi, kas saistīti ar dažādu gadžetu pieejamību). Kā jau teicu – Jums ir tiesības uz viedokli.

    Ingmars
    20.08.2019 13:19

    Jūs pārāk saasināti uztverat kritiku. Pēc kaismīgo komentāru apjoma un intensitātes izskatās, ka laiks Jums ir, un daudz :D Jauku dienu, neķeriet kreņķi

    Krotow
    19.08.2019 14:22

    Lai nu divgovs paklusē kamēr patiešām ierīces ar 5G atbalstu kļūs daudzmaz izplatītas kaut vai Rīgā. Pirms pāris gadiem ar Tele2 4G jau aplauzāmies – Biķerniekos pie Brīvības ielas, pieslēdzoties ar Tele2 4G USB puļķi, ātrums bija ap 50 Mbps, taču pēc minūtes nokrita uz 150 Kbps un tur arī palika. Paātrināt nekādi neizdevās. Pie kam tai pašā laikā sakari ar Tele2 mājas lapu visu laiku darbojas ar 50 Mbps. Kā to lai nosauc? Ja viņi tāpat taisās nodrošināt 5G sakarus, tad labāk lai pat nesāk.

    eziitiss
    19.08.2019 14:27

    Pašreiz nevienam operatoram īsti nav jēgas iegultīd 5G tehnoloģijās (izņemot mārketingu), jo 3GPP vēl 5G nav nostandartizējusi. Pašreiz katrs no ražotājiem to interpretē drusku pa savam iekārtu/bāzes staciju saderība ir nosacīta. Ja var ticēt 3GPP pašreizējamajiem plāniem, skaidrība varētu parādīties tikai ap 2020 gadu, kad plāno publicēt IMT-2020 standartu

    eziitiss
    19.08.2019 22:55

    Specifikācija nav standarts. Standartu izdos ITU. 3GPP iesniegs ierosinājumus/specifikciju. To var iesniegt arī citas organizācijas. Maz ticams ka tas atšķirsies no 3GPP release 15/16, bet investēt miljonus un pēc tam aplausties … gudrāk nogaidit

    Aldis Butlers
    06.09.2019 00:36

    Puiši dvancētie, kā, lai es te pasaku, ka Turībā Tele2 pulēs 5G raķeti. Septembris 18, 18:00. Citēju:”Drauds cilvēces eksistencei vai liels solis izaugsmē? Par 5G tehnoloģiju diskutēs profesors, ķīmiķis Ivars Kalviņš un “Tele2” valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs. Pasākums ir bez maksas. Aicināts ikviens!”

    Reklāma