Web Analytics
More
    Reklāma

    Saeima oficiāli pieņem kopbraukšanas regulējumu

    Jaunākie raksti

    Šodien Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Autopārvadājumu likumā, kas paredz ieviest kopbraukšanas pakalpojumu regulējumu komercpārvadājumos ar vieglo automobili. Turpmāk tādas mobilās lietotnes kā Taxify arī Latvijā, līdzīgi kā tas notiek citur pasaulē, paralēli taksometru pakalpojumiem varēs piedāvāt arī privāto autovadītāju pakalpojumus, būtiski paplašinot piedāvājumu un klientu izvēles iespējas.

    Saeimā šodien pieņemtais likumprojekts paredz kopbraukšanu noteikt kā pasažieru komercpārvadājumus ar vieglo automobili, kurā ir ne vairāk kā četras pasažieru sēdvietas. Šādu pakalpojumu varēs piedāvāt, pieprasīt un apstiprināt, tikai izmantojot mobilo lietotni, kā arī apmaksāt pakalpojumu varēs tikai bezskaidrā naudā. Par taksometru pakalpojumiem, kā līdz šim, arī izmantojot mobilās lietotnes varēs norēķināties gan skaidrā, gan bezskaidrā naudā. Jaunais regulējums stāsies spēkā nākamā gada 1.martā.

    Reklāma

    “Ļoti pozitīvi vērtējam šo Saeimas soli nozares sakārtošanas virzienā, beidzot pieņemot kopbraukšanas regulējumu. Taxify šobrīd darbojas 19 valstīs visā pasaulē, un mūsu pieredze apliecina, ka pilsētās, kurās pieejami gan privātie vadītāji (kopbraukšana), gan kvalitatīvi un uzticami licencētie taksometri, ir pietiekams pieprasījums pēc abu veidu pakalpojuma, jo katram ir sava auditorija,” atzīmē Taxify pārstāvis Juris Krūmiņš. Kopbraukšanas pakalpojums pēdējos dažos gados visā pasaulē ir piedzīvojis strauju popularitātes pieaugumu. Lielākais ieguvums ir iespēja iedzīvotājiem gūt ienākumus sev ērtā laikā, bez ilgtermiņa saistībām vai formēta darba laika, bet ar garantētu klientu plūsmu. Turpretī klienti novērtē konkurētspējīgu, ievērojami patīkamāku pieredzi.

    Vadītāju reģistrāciju gan kopbraukšanas, gan taksometru pakalpojumiem nodrošinās Autotransporta direkcija, kas izsniegs arī licences privātajiem vadītājiem pasažieru komercpārvadājumiem ar vieglo automobili. Jaunais regulējums arī noteiks vadītāju nodokļu nomaksas kārtību. Piemēram, mūsu kaimiņvalstī Igaunijā, kur kopbraukšanas regulējums jau stājies spēkā, 2016. gadā kopumā 319 Uber un Taxify privātie vadītāji brīvprātīgi deklarējuši un nomaksājuši nodokļus valsts budžetā no ienākumiem 450 000 eiro apmērā.

    Savukārt taksometru pakalpojumus varēs piedāvāt, ja pārvadātājs būs saņēmis licenci, ko izsniegs deviņas republikas pilsētu pašvaldības un pieci plānošanas reģioni. Patlaban pasažieru pārvadājumus ar taksometru drīkst veikt tikai tad, ja pārvadātājs ir saņēmis licenci, ko izsniedz pašvaldība.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    29.09.2017 11:56

    Varēja gan neķēmoties un saukt lietas īstajos vārdos. Ar kopābraukšanu šim nav absolūti nekā kopīga, ne vairāk par to, ka tehniski kopā tu brauc arī ar vilciena mašīnistu.

    Reklāma