Web Analytics
More
    Reklāma

    Izsludināta pieteikšanās 100 stipendijām skolas vecuma meitenēm programmēšanas apguvei

    Jaunākie raksti

    Vakar, 28.aprīlī, starptautiskās “Meitenes IKT nozarē” dienas ietvaros Latvijas Universitātes Dabaszinātņu akadēmiskajā centrā studenti un jaunie profesionāļi pulcējās Tele2 Shared Service Center rīkotā pasākumā “Girls Make IT Happen 2016”. Pasākuma laikā tika runāts par informācijas tehnoloģiju (IT) nozares tendencēm un meiteņu lomu tajā, kā arī izsludinātas 100 stipendijas 3. – 4. klašu meitenēm programmēšanas pamatu apguvei.

    Tele2 Shared Service Center stipendijas tiks piešķirtas pirmajām 100 meitenēm, kas tiks reģistrētas mājaslapā www.learnit.lv, no tām pilsētām, kurās būs vislielākais interesentu skaits. Stipendija segs LearnIT kursu apguvi, kas norisināsies no 2016.gada septembra katru otro sestdienu divu mēnešu garumā. Pieteikšanās stipendijai sākas šodien, 29.aprīlī, plkst. 11:00. Nodarbībās meitenēm būs iespēja apgūt mūsdienu tehnoloģijas, attīstīt loģisko un kritisko domāšanu un izpaust radošumu, bet mācībām noslēdzoties skolnieces spēs izprast programmēšanas pamatprincipus.

    Reklāma

    Kā pasākumā norādīja CV-Online Latvia vadītājs Aivis Brodiņš, IT nozare ir otrā pieprasītākā darba kategorija Latvijā, kas sastāda 10% no visiem darba sludinājumiem. CV-Online dati liecina, ka no portāla lietotājiem 17% sieviešu ir pieredze un vēlme strādāt IT nozarē. No visiem profesionāļiem, kas pēdējo 3 gadu laikā pieteikušies IT pozīcijām, 15% ir sievietes, bet no darbā pieņemtajiem – 13%. Tomēr šim procentuālajam sadalījumam ik gadu ir tendence pieaugt. “Pieprasījums pēc IT speciālistiem turpina būtiski palielināties – pēdējo 6 gadu laikā tas pieaudzis divas reizes un varam prognozēt, ka tas tā turpināsies. Šī nozare viennozīmīgi izceļas ar labām karjeras perspektīvām gan Latvijā, gan Eiropā un pasaulē, un tā ir lieliska nozare, kurā savu nākotni veidot arī sievietēm,” skaidro Aivis Brodiņš.

    Zaiga Zirdziņa, Evolution Gaming IT pakalpojumu nodaļas vadītāja, daloties ar savu vairāk nekā 20 gadu laikā iegūto pieredzi, uzsvēra, ka meitenēm ir jābūt gatavām izaicināt gan sevi, gan citus, neskatoties uz stereotipiem, ar kuriem var nākties saskarties. “Neklausieties mammās un vecmāmiņās, kuras saka, ka fizika nav piemērota meitenēm un meitenēm jāstudē filoloģija, neklausieties citos un dariet to, ko dzīvē patiesi vēlaties,” jaunās profesionāles iedrošināja Zaiga Zirdziņa.

    Arī Tele2 AB vadītāja Alisona Kirkbija (Allison Kirkby) atzīst, ka būtiskākais jaunām meitenēm ir izvēlēties savu sirdslietu, jo tādējādi ir lielāka iespēja būt izcilam tajā, ko dari. “IT nozarē meitenes var ieņemt dažādas lomas, un tāpat ir arī dažāda veida IT uzņēmumi, kuros strādāt. Viennozīmīgi šī nozare ir vieta jauniem cilvēkiem, kas vēlas mainīt pasauli, izmantojot jaunās tehnoloģijas un iespējas, kas mūsdienās pieejamas,” atklāja Alisona Kirkbija.

    Pasākuma dalībnieki atzina – lai iedrošinātu arvien vairāk meiteņu pievērsties IT jomai, izglītošana jāsāk jau bērnībā. Kā norāda Linda Sinka, LearnIT līdzdibinātāja, skolēnu programmēšanas nodarbībās redzams, ka meitenes programmēšana aizrauj tikpat ļoti kā zēnus. “Bērni ir atvērti un zinātkāri, viņiem nav stereotipu par to, ka programmēšana ir kaut kas sarežģīts vai arī, ka tā ir piemērota tikai zēniem. Viņiem nav aizspriedumu un viņi ātri mācās un mēs redzam, ka meitenes ir ļoti motivētas sasniegt labāko rezultātu, tikai viņas vajag iedrošināt,” stāsta Linda Sinka.

    Lai veicinātu jaunu meiteņu pievēršanos IT nozarei, Tele2 Shared Service Center uzsāk sadarbību ar LearnIT, nodrošinot 100 stipendijas 3. – 4. klašu meitenēm programmēšanas apguvei nākamajā mācību gadā. “Mēs ar lielu lepnumu atbalstām šo iniciatīvu un ceram, ka nākotnē arvien vairāk meiteņu iesaistīsies aizraujošajā IT nozarē,” atzīst Kims Leandersons, Tele2 Shared Service Center vadītājs.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Imants Imants
    29.04.2016 11:46

    Labi, ka augstskolām vēl neliek noteikt obligātās meiteņu kvotas uz budžeta vietām.

    x
    29.04.2016 11:58

    nu, te nebūtu nekādu problēmu vinnēt sūdzību par šķirošanu pēc dzimuma.

    Jānis A
    29.04.2016 12:19

    Iedomājies, ja meiteņu vietā būtu puiši, ak jel.. man pat bail domāt par to. Un nedod dievs, tas būtu vēl tādā valstī kā USA, būtu tāda trobele, pasaules gala līmenī.

    Janis
    29.04.2016 15:05
    Reply to  Jānis A

    Tas taču radīts ar domu, mēģina iepludināt meitenes nūģu profesijā… :D
    Dzimstība taču jāpalielina, lai nesēž tik pie datoriem..

    Jānis A
    29.04.2016 17:55
    Reply to  Janis

    Nē, nē, es jau esmu tikai un vienīgi par. Es vienkārši aizdomājos, ka tagad taču ir 2015+ gads ar visu nereālo politkorektumu un feminacistu trešo vilni.

    Bet nu jā kā jau minēju prieks par to, varbūt tagad tomēr būs kādas 3-4 meitenes (nevis 1) uz 100 čaliem (programmētājiem, nevis vispār IT jomā strādājošiem cilvēkiem)

    Vārds
    29.04.2016 17:56

    Diskriminācija pēc dzimuma. Tas uzreiz iekrita acīs. Jā, iedomāsimies , ka piedāvājums būtu 100 puišiem. Tiesu darbi neizbēgami.

    digitalk
    29.04.2016 23:34

    tuvredzīgajiem – te nav nekādas diskriminācijas pēc dzimuma, tā nav pieņemšana darbā utt., bet gan privāta sponsora nodrošināta stipendija. tik pat labi varat sākt cepties, ka tiek piešķirtas privātās stipendijas izcilniekiem-studentiem – tā taču ir diskriminācija pēc izglītības līmeņa.

    Reklāma