Web Analytics
More
    Reklāma

    Jauniešus motivēs lielāku vērību pievērst STEM mācību priekšmetu apguvei

    Jaunākie raksti

    IT Izglītības fonds sadarbībā ar informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmumiem Accenture un EazyBI ir uzsācis kampaņu “Start IT”. Tās ietvaros tehnoloģiju nozares profesionāļi apmeklēs 100 klases Rīgas un Pierīgas skolās, lai 11. un 12. klašu skolēniem plašāk pastāstītu par IT nozari, kā arī aicinātu jauniešus lielāku vērību pievērst STEM mācību priekšmetu apguvei.

    “Ikdienas darbā esam novērojuši, ka skolēniem joprojām ir stereotipi par karjeras iespējām IT jomā. Liela daļa skolēnu uzskata, ka darbs IT nozarē ir saistīts tikai ar programmēšanu, lai gan nozares profesiju spektrs ir ļoti plašs. Lekcijās IT speciālisti iepazīstinās skolēnus ar IT daudzveidību, dalīsies savos karjeras pieredzes stāstos, kā arī aicinās skolēnus lielāku uzmanību pievērst STEM mācību priekšmetiem, kuru apguve ir priekšnoteikums veiksmīgām studijām daudzos virzienos, t.sk. datorzinātnē. STEM mācību priekšmetu apguve jaunietim sniedz plašākas iespējas izvēlēties studiju programmu un nākotnes profesiju,” skaidro IT Izglītības fonda vadītāja Zanda Zilgalve.

    Reklāma

    Nozīmīga loma bērna profesijas izvēlē ir vecāku viedoklim un uzskatiem. Vecāki var ietekmēt bērna izglītības procesu un tam sekojošo karjeras attīstību. Novērojams, ja vecāki ir saistīti ar nozari un sniedz bērnam viedokli par konkrēto nozari kā perspektīvu jomu, tad tas var veicināt bērna vēlmi kvalitatīvi apgūt konkrētus mācību priekšmetus, lai vēlāk sekmīgi uzsāktu studijas. Savukārt, ja vecāki strādā citās jomās, tad bērnam iegūt informāciju ir grūtāk.

    “Lai varētu izmantot vecāku un bērnu īpašo saikni, nepieciešami kompleksi risinājumi vecāku iesaistei karjeras izglītībā. Tas ir ilgtermiņa darbs visām iesaistītajām pusēm, tomēr ir iniciatīvas izglītībā, kuras var īstenot jau šobrīd. Jaunieša profesijas izvēli var ietekmēt arī zinošs un kompetents skolotājs, radinieks vai jomas profesionālis. Mūsu pieredze liecina, ka skolēniem ir interese uzklausīt dažādu nozaru profesionāļus, kuri jauniešiem var palīdzēt pieņemt lēmumu par nākotnes studiju virzienu. Tāpēc aicinu ne tikai IT uzņēmumus, bet arī citu nozares uzņēmumus un nevaldības organizācijas domāt par veidiem, kā paplašināt profesionāļu vizītes skolās, lai skolēniem būtu lielāka skaidrība, kur iegūtās zināšanas, piemēram, matemātikā viņiem praktiski varētu noderēt nākotnē un dzīvē,” turpina Z. Zilgalve.

    Tehnoloģijas attīstās straujiem soļiem, nozarē parādās jauni virzieni un jaunas profesijas. “IT jomai ir milzīgs potenciāls, turklāt digitālās un IT prasmes nākotnē būs būtiskas ikvienam, jo tehnoloģijas tiek izmantotas visās nozarēs. Mūsdienās jauniešiem ir liela interese par attiecīgo virzienu, bet bieži vien stereotipu vai nepilnīgo STEM mācību priekšmetu zināšanu dēļ viņi neizvēlas attiecīgo virzienu kā profesiju. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc Accenture investē izglītībā un iesaistījās šajā iniciatīvā. Arī darbiniekiem ir pastiprināta interese. Pieredzējuši speciālisti izsaka vēlmi un pauž gatavību apmeklēt izglītības iestādes, lai skolēniem aizraujošā veidā pastāstītu par nozari un karjeras iespējām,” atzīmē IT uzņēmuma Accenture mārketinga un komunikācijas nodaļas vadītāja Baltijā, IT Izglītības fonda valdes locekle Kristīne Grauziņa.

    “Priecājamies par iespēju dot ieguldījumu skolēnu izpratnes paplašināšanā par IT kā nozari un karjeras iespējām ar to saistītajās profesijās. Šī nozare attīstās ļoti strauji un šādas iniciatīvas ne tikai ļauj izglītot jauniešus par aktualitātēm un profesiju specifiku, bet arī pamudina aizdomāties par nākotni un tās dažādajām iespējām IT pasaulē,” norāda IT uzņēmuma EazyBI pārstāve Līva Pavasare.

    Kampaņa “Start IT” norisināsies no 18. septembra līdz 12. decembrim, kā arī no 16. janvāra līdz 30. aprīlim. Šajā mācību gadā pirmās vieslekcijas veiksmīgi jau novadītas.

    Iepriekšējā mācību gadā IT Izglītības fonds īstenoja līdzīgu pilotprojektu, kura ietvaros 31 profesionālis apmeklēja 28 vidusskolas Rīgā, Daugavpilī, Ventspilī un Liepājā, lai pastāstītu 9. – 12. klašu skolēniem par karjeras iespējām IT nozarē. Kopumā tika apmeklētas 83 klases, speciālistiem tiekoties ar 1640 jauniešiem. Lielā interese no skolu un skolēnu puses fondu mudināja iniciatīvu turpināt arī šogad.

    IT Izglītības fonda dibinātāji ir Accenture, Rīgas Tehniskā universitāte, Mitigate.  Fonda atbalstītāji ir EazyBI, Latvijas Mobilais Telefons, VISMA. Fonda sadarbības partneri: Izglītības un zinātnes ministrija, Workland, Omniva, Tipogrāfija ULMA, Latvijas lauku forums – viedie ciemi, EDU Vilnius, GO Vilnius, ZAB Reihmanis & Partneri,  VEFRESH, Valsts izglītības satura centrs, Skola2030, Elements of AI, Riga TechGirls, Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija, Latvijas Universitāte, Transporta un sakaru institūts, Rīgas Valsts 1. ģimnāzija, Rīgas 22. vidusskola, Rīgas Kultūru vidusskola, Rīgas Itas Kozakēvičas Poļu vidusskola.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Usinss
    06.10.2023 09:43

    Lūk arī kļūda! STEM jāpiesaista jau no pirmskolas. Nevis pēkšņi. Vajag domāt ilgtermiņā. Loģisko domāšanu jaattīsta agrā bērnībā.

    Rūdolfs Putniņš
    06.10.2023 16:50

    Vai tiešām karjeras iespējas ir vienīgais, ar ko cilvēku ir iespējams piesaistīt STEM priekšmetu apguvei?

    Reklāma