Web Analytics
More
    Reklāma

    Kursors.lv izmēģina Latvijā ražotu augstumā regulējamu biroja galdu

    Jaunākie raksti

    Lai arī par augstumā regulējamiem galdiem vairāk runā kopš 20. gs. deviņdesmitajiem gadiem, tomēr ergonomiskai darba vides iekārtošanai ir krietni senāka vēsture. Piemēram, jau 19. gs. par strādāšanu pie paaugstinātiem galdiem runāja tādi vīri kā Ernests Hemingvejs un Čārlzs Dikenss, un noteikti esam pavisam senus laikus attēlojošās filmās redzējuši, ka grāmatveži strādā stāvot kājās pie rakstāmpultīm. Hei, viens no “Mērnieku Laiku” autoriem – Matīss Kaudzītis rakstīja stāvot kājās pie koka sāvpults!

    Jau senos laikos ļaudis ir aizdomājušies, ka sēdēšana pie darba galda varētu nebūt vienīgais veids kā strādāt. Mūsdienās par veselīgu dzīvesveidu runā teju uz katra stūra un ilgstošas sēdēšanas slikto ietekmi uz cilvēka organismu mēdz salīdzināt ar smēķēšanu. Pieaugot moderno tehnoloģiju izplatībai, mēs neizbēgami savu darba dienu arvien biežāk aizvadām pie datora ekrāna un mūsu ikdienas kustības nereti aprobežojas tikai ar pāris īsiem gājieniem uz virtuvi pēc kafijas un vienu lielāku pusdienu medību ekspedīciju. Visas pārējās 6 stundas pavadām pusguļus izgāzušies savos mīkstajos un komfortablajos ofisa krēslos. Tas neizklausās diez ko veselīgi. Precīzi!

    Reklāma

    DSC00844

    Cilvēks ir radīts kustībai un dienas laikā 20-25% laika vajadzētu pavadīt stāvus. Šajā laikā ietilpst arī sporta nodarbības, gājiens uz ofisu vai pusdienās. Ja par nepieciešamību vairāk staigāt noteikti esam aizdomājušies jau iepriekš, tad sēdēšanas aizvietošana ar veselīgākām nodarbēm varētu būt vēl ne pārāk izpētīta nozare. Pētījumi rāda, ka īslaicīga, bet bieža stāvēšana ir veselīgāka par ilglaicīgu, bet retu stāvēšanu. Stundas laikā ķermeņa pozu ieteicams mainīt divas līdz četras reizes, taču strādāt stāvus nevajadzētu ilgāk par 20 minūtēm vienā piegājienā.

    Par laimi, tehnoloģijas ir attīstījušās un augstumā regulējami galdi ir kļuvuši gan pieejamāki, gan lētāki. Savā būtībā šie galdi nav sarežģīti. Tie var balstīties uz divām vai trīs kājām un mehāniski vai elektroniski regulēt savu augstumu. Piemēram, KATE Latvijā ražotie augstumā regulējamie galdi var mainīt augstumu no 65 cm līdz 130 cm un pacelt līdz 100 kg lielu svaru. Elektronikas vadības blokā var ieprogrammēt vairākus augstuma režīmus un pašus galdus var aprīkot arī ar spiediena sensoru, kas automātiski atslēdz elektroniku, ja uz galda virsmu spiež pārāk liels svars. Tas ļaus izvairīties no situācijām, kad galds var no sienas noraut plauktus vai bērns saspiest savus pirkstus. Galdiem ir pieejamas dažādu izmēru virsmas – no 120 cm līdz 220 cm platumā un 60 cm līdz 90 cm dziļumā. Tādējādi KATE ar augstumā regulējamām kājām var aprīkot dažāda izmēra galdus, sākot no kompaktām darba vietām līdz iespaidīgiem sapulču galdiem. Interesanti, ka varam ar šādām modernām kājām aprīkot arī mūsu esošo (iemīļoto) galda virsmu.

    Šādus galdus es pats iepriekš biju redzējis stilīgu tehnoloģiju kompāniju ofisos, taču pats tā nopietni pie šāda galda strādājis nebiju. Pateicoties mēbeļu ražotāja KATE iniciatīvai, es veselu nedēļu savā darba ikdienā centos iestrādāt augstumā regulējamu galdu. Uz testu saņēmu ALTIUS galdu, kas izmanto LINAK trīs posmu kājas un  LINAK elektroniku. KATE piedāvā arī lētākus ALTIUS ROL sērijas augstumā regulējamus galdus un tie atšķiras ar vienkāršākām ROL veidotām divu posmu kājām. ROL galdu cenas sākas no 451 eiro, bet LINAK galdu cenas sākas no 786 eiro. Izvēloties sev piemērotāko galdu, būtu jāsaprot kāda ir nepieciešamā celtspēja, apdares līmenis (materiāli un papildaprīkojums) un motoru skaits. Galds ar vienu motoru noteikti mocīsies daudz vairāk un līdz ar to arī būs krietni skaļāks. Tāpat pērkot galdu pavisam noteikti ir jāizmēģina to pakustināt. Lētāki galdi bieži vien ir arī izteikti nestabili un pie tādiem strādāt būs neērti.

    Nedēļas sākumā visnotaļ skeptiski raudzījos uz to, ka pēkšņi mainīšu savus strādāšanas paradumus un biežāk strādāšu stāvot. Tomēr jau pēc pāris dienām sapratu, ka paradumu maiņa šoreiz var nebūt arī nemaz tik smaga. No rītiem cenšos darbā būt laicīgi un tad organisms vēl ir spēka pilns, taču mazliet miegains. Šajā brīdī galda pacelšana un strādāšana stāvot kājās šķiet ļoti vietā. Padsmit minūšu laikā esmu izlasījis aktuālākās ziņas, izdzēris savu kafijas krūzi un var nolaist galdu, lai pastrādātu jau ierastākā veidā – sēžot. Līdz pusdienām ir dažas tikšanās un zinu, ka tās apmeklējot uzkrāju staigāšanas punktus (tā kā esmu tehnoloģiju fans, tad to palīdz darīt viedaproces). Pēc pusdienām ir ļoti liela vēlme izgāzties krēslā, taču zinu, ka tas beigsies ar miegošanos un kaķu video skatīšanos. Ceļam galdu augšā un fokusējamies uz nopietnākiem darbiem! Kad uz e-pastiem esmu atbildējis, var atkal nolaist galdu un pastrādāt sēžot. Lai arī katra darba diena ir atšķirīga un bieži vien sanāk strādāt ārpus biroja, tik un tā jau pa nedēļu sapratu, ka rīta un pēcpusdienas darbus var paveikt stāvot kājās.

    Pats galds man šķita lieliski nostrādāts. Rāmis izskatījās izturīgs un pašu galdu turēja stabili. Tāpat patestēju galda motoru izturību pacilājot uz piedzīvojumiem kāru kolēģi un secināju, ka par tiem 100 kg nav melots. Paši motori darbojas klusi un pacelšanas un nolaišanas darbības tiek veiktas precīzi un plūdeni. Tiešām godam nostrādāts produkts! Testa galds bija aprīkots arī ar akustisko starpsienu. Tā ir veidota no auduma materiāla un ļauj nodrošināt privāto telpu un slāpē skaņas.

    DSC00834

    Interesantāk gāja ar vadības pults apgūšanu. Uz tās ir lērums pogu un ne pārāk informatīvs displejs (tajā ir vieta tikai dažiem simboliem). Tomēr pastudējot pults pamācību, noskaidroju, ka ar to var saglabāt atmiņā sēdēšanas un stāvēšanas augstumus, uzskaitīt kājās nostāvēto minūšu (CLO) un procesā nodedzināto kaloriju skaitu (CAL). Tāpat pults ar vienkāršu simbolu palīdzību regulāri aicinās celties kājās. Šo laiku var pielāgot diapazonā no 15 minūtēm līdz 2 stundām. Šī ir funkcionāli bagātākā pults un maksā ap 80 EUR. KATE piedāvā arī vienkāršākas un tādējādi lētākas pultis.

    DSC00836

    Testējot šo galdu iedomājos par vēl kādu tā pielietojuma scenāriju. Domāju, ka šāda veida galds varētu būt noderīgs arī bērnistabā. Augstumā regulējamu galdu var nolaist mazam bērnam ērtākā augstumā un pacelt augstāk bērnam pieaugot un pastiepjoties garākam.

    Augstumā regulējami galdi zināmā mērā ir līdzīgi mūsdienās tik populārajām viedaprocēm. Proti, viedaproces ne vienmēr ir lētas un precīzas, taču ap tām uzbūvētā servisu un lietotņu ekosistēma motivē kustēties vairāk. Un katrs dienas laikā sperts solis ir no svara. Līdzīgi ir arī ar augstumā regulējamiem galdiem. Jā, tie vēl ne tuvu nemaksā kā parasti neregulējami galdi, tomēr ieguldot līdzekļus modernā galdā mēs veicam ieguldījumu savā veselībā. Pat ja pie tā pastāvēsim reizi dienā, ilgtermiņā darīsim labu savai veselībai. Tādējādi sanāk, ka pa šo nedēļu uzlaboju arī savu veselību.

    pic1l

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    23 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    P.
    08.03.2016 10:12

    Kamēr nebūs inteliģentas viedtālruņa aplikācijas galda augstuma kontrolei, tikmēr hipsteri nepirks. ;)

    x
    08.03.2016 10:15

    Interesanta tēma. Pirms laika bija diskusija par supergaldiem, kas augstumu regulē ar milimetra daļas precizitāti, kas man liekas ne pārāk vajadzīgi. Nu ko līdzīgu ražo tepat uz vietas. Vai, to jau mēs nemaz nezinām. Nu, vienalga. >Lētāki galdi bieži vien ir arī izteikti nestabili un pie tādiem strādāt būs neērti. Cik nestabili – tiktāl, ka darbs pie šāda galda būs arī nedrošs? Droši vien iemesls ir brīvgājiens lētāku kāju posmos. Pults zem galda ir diezgan īpatnējs novietojums, laikam pats to liktu pie tālās malas vai pat pie audekla ekrāna, stiprināmu ar…kā pareizi sauc ļipučku? Te gan jāskatās, cik stingri nospriegots audums, lai var nospiest pogas uz pults. Runājot par bildēt, pārdomas izraisa tumbočka zem galda, kas momentā aprij 1/3 vietas un nosaka to, ka sēžot vieta labajā sānā tiks izmantota neracionāli. Var jau tās atvilktnes aizstumt prom, bet tad kāpēc tās vispār ir jāliek zem galda. Nu un sistēmbloks zem galda, kas tas par NASA worksteišenu mūsdienu birojā :) Bet par bērniem un to augšanu – tīra patiesība. Tikai aug viņi gana lēni, lai šim nolūkam derētu arī galds ar mehāniski regulējamām kājām. Pats esmu braucis uz klasi gada sākumā, lai regulētu skolas solus, kas pirmklasniekam prasās krietni zemāks kā… Read more »

    Dāvids Spunde
    08.03.2016 18:07
    Reply to  x

    Sliktā galda rāmī kaitina pamatā divas lietas:
    1. Brīvkustība paceltā stāvoklī – ir grūtī strādāt ja galdam pieskaroties sāk šupoties ekrāns vai izlīst kafija. Tā būs tāda kaitinoša atzīme ik dienas, kura atgādinās ka mazliet ietaupīji vai aŗi nepietiekami iedziļinājies tirgū piedāvātajos produktos. Turklāt šādi rāmji ar laiku sāk kustēties ar vien vairāk. Ne velti tiem nedod vairāk par 2 gadiem, kamēr labs galda rāmis kalpo arī visus 10 gadus.
    2. Darbojoties ar galdu tam ir jāuzskāk / jāaptur kustība lēni + tas viss jādara klusi. Ja galdu lietojot tas izdvesīs nepatīkumus trokšņus, tad lietotājs to vienkārši pārstās lietot vai arī patstāvīgi traucēs kolēģiem.

    zzzz
    08.03.2016 10:46

    786 eiro … par to, ka it kā skaita kalorijas, un rāda centimetrus. Un homeopātiskā skaņu slāpējošā sieniņa :)

    Jam
    08.03.2016 10:57

    Cena kosmoss! Peļņa noteikti labu labā sanāk uz šo produktu.

    Dāvids
    08.03.2016 17:49
    Reply to  Jam

    Ņemot vērā ka labāka galda par šo pasaulē nav, tad cena ir adekvāta.

    PurvaVelns
    08.03.2016 11:12

    cena spārda… turklāt, kur tādu briesmoni ieliksi? kā gifs rāda – pareizi, noliktavā! ne jau birojā…

    08.03.2016 18:11
    Reply to  PurvaVelns

    Ne visiem ir 10 kvadrātmetru plaši biroji :)

    PurvaVelns
    08.03.2016 19:48

    kā Tu to domā? Kāda nozīme biroja kvadratūrai? Tas galds no dizaina viedokļa ir aglijs = pieņemu, ka vislabāk iederas noliktavā (kas arī bildītē redzams)

    Dāvids Spunde
    08.03.2016 20:11
    Reply to  PurvaVelns

    Ne jau konkrētais galds tiek tirgots, bet gan parādīts koncepts kā tāds. Ievērojot dažas tehniskas nianses vari uzbūvēt vai pasūtīt kādu vien galdu vēlies. Rāmji mēdz būt pelēki, balti, melni. Var taisīt arī uz 4 vai vairāk kājām Virsmām ir pieejami simtiem, ja ne tūkstošiem materiālu / kombināciju. Tas ir vienkārši.

    PurvaVelns
    08.03.2016 20:43
    Reply to  Dāvids Spunde

    Tagad viss skaidrs.

    Nex
    08.03.2016 11:34

    Ikea ir jau gadu. Ne tik glauns, bet bez tā vadukumšķa attēlā. Maksā ap 500€

    08.03.2016 18:11
    Reply to  Nex

    Kāda tieši mehānika un elektronika tiek izmantota?

    Dāvids Spunde
    08.03.2016 18:22

    Vēl nesen izmantoja jau rakstā pieminēto lietuviešu ROL. Protams ar to viegli neiet, bet IKEA ar šo produktu arī necīnās par labāko “performance”. Ir aizdoma ka viņi tagad aizgāja pie ķīniešiem, bet tas ir baumu līmenī.

    nex
    09.03.2016 10:31

    http://www.ikea.com/lt/lt/catalog/products/00255256/
    un http://www.ikea.com/lt/lt/catalog/products/00253238/
    Nepētīju un tā tieši uz paša redzamā vietā nav arī rakstīts, bet darbojas. Paskaļš un 70kg limits (ko nepārbaudīju ar savu svaru) un virsma varēja būt no labāka materiāla, bet arī dēļ viegluma (un lētuma) laikam draza.

    Mājas apstākļos lietot var, nogāzies nav. 3 datorus un nedaudz ēdamā tur.

    Vadība diezgan līdzīga vizuāli kā apskatītā bildēt, bet pogas tikai 2: uz augšu un uz leju. Pārējās ļoti nav nepieciešamas.

    No ikeas par 530 var dabūt minimumu (vai pa 460 un piemeklēt tepat kādu tīkamāku virsmu, ko es ieteiktu darīt mazāk slinkiem ļaudīm). Ja gribas pa smalko un $ netrūkst, tad var doties pie kates – tā man apmēram izskatās.

    Dāvids Spunde
    09.03.2016 11:08
    Reply to  nex

    Pēc bildēm spriežot tas ir ROL ražojums. Pa šo pašu naudu var nopirkt arī galdu uz LINAK DL15 bāzes, kurš ir daudz labāks. IKEA nekonkurē profesionālajos produktos. Kā jau pareizi raksti – mājas lietošanai ir ok.
    Lai cik tas daudziem neliktos dīvaini, tad LV šie galdi maksā ļoti lēti. Izvēlēties IKEA versiju nav pamata. Arī pa 370Eur ar PVN var iegādāties šim līdzīgu galdu (vienmotora versija)

    Miks
    10.03.2016 15:01
    Reply to  Nex

    Ar šito man liekas ir tāpat kā ar lielāko daļu tehnikas – skopais maksā 2x. Ja skatās kustināmo galdu virzienā jāņem to kas labs – nevis kas lētāks.

    Dāvids Spunde
    08.03.2016 17:56

    Prieks redzēt mūsu ražoto galda rāmi šeit :) Nekā labāka par Linak DL16 nav. Kristap, es jau kādu gadu ja ne vairāk mēģinu tev iedot uz testu ergonomiskos produktus. Kad uzklausīsi salons.lv piedāvājumu? Būtu interesanti iedot patestēt vairākus galda rāmjus, tad cilvēkiem būs skaidrība kāpēc ir galdi pa 300, 450 un arī 800. Celtspējai tik pat kā nav nekādas nozīmes. Visu izšķir – galda stabilitāte paceltā stāvoklī, skaļums un kustība un galu galā – ilgmūžība. + nevajag aizmirst ka ir vēl daudz interesantu aksesuāru.

    08.03.2016 18:29
    Reply to  Dāvids Spunde

    Sveiks, Dāvid! Es neesmu par Tevi aizmirsis. Vienkārši līdz šim nebija īsti fiziski iespējas patestēt tik lielus produktus. Tagad mums ir plašāks ofiss, paši arī jau skatāmies uz šāda tipa galdiem un pavisam noteikti varam patestēt dažādus variantus, padalīties ar iespaidiem Kursora lasītājiem un beigās vēl kaut ko varbūt arī nopirkt pašu izmantošanai. Padod man, lūdzu, ziņu uz e-pastu (kristaps@kursors.lv) un sarunājam tikšanos.

    Dāvids Spunde
    08.03.2016 18:32

    Prieks dzirdēt un labi saprotu kā ir ar to aizņemtību. Paldies, epastu aizsūtīšu.

    Uģis Zieds
    09.03.2016 06:57

    Man jau vairāk kā pusgadu ir elektriski regulējams galds (mehānismu un galda virsmu iegādājos atsevišķi). Galvenais ir stabilitāte paceltā stāvoklī!

    10.03.2016 15:38
    gamer
    06.07.2021 22:44

    Tie standarta ražotie biroja stāvgaldi jau tīri ok cenu ziņā. Bet no pieredzzes nav piemēroti visiem biroja/iztabas izkārtojumiem. LV vairākās vietās ir iespēja arī iegādāties kustomizētus elektriskos stāvgaldus ar individuāli pielāgotām galda dimensijām, un dažādiem statīvu papildinājumiem. Pirms ķert ikea standartiņu, domāju ir vērts iečekot visus stavgaldu variantus.

    Reklāma