Web Analytics
More
    Reklāma

    Brūvēšanas spožums: aizraujošs skats uz kafijas automātu attīstību

    Jaunākie raksti

    Mūsdienu kafijas kultūra ir visuresoša. Kafijas pagatavošanas tehnoloģiju brīnumus ir viegli uzskatīt par pašsaprotamiem – galu galā automāts ir tikai vēl viena viedierīce, izgatavota uz montāžas konveijera un nosūtīta līdz Jūsu durvīm, vai ne? Tomēr aiz katras automātā perfekti pagatavotās krūzes slēpjas aizraujošs stāsts par inovācijām un atjautību. Ne tik senā pagātnē rīta kafijas tase sākās ar gājienu uz aku pēc ūdens!

    Kafijas automātu agrīnās dienas

    Kafijas automātu stāsta sākums meklējums gadsimtus senā pagātnē. Tas sākās ar gluži cilvēcisku vēlmi optimizēt darbietilpīgo kafijas pagatavošanas procesu. Apskatīsim, kā ir attīstījušies mūsu iemīļotie kafijas automāti. Atcerieties šo gājienu uz aku, kuru mēs tikko minējām? Neviens taču nevēlas katru reizi doties uz aku pēc svaiga ūdens, lai pagatavotu vienu tasīti! Varat tam neticēt, bet agrākās dokumentētās ziņas par kafijas automātu datētas ar 19. gadsimtu. Tāpat kā tas ir ar daudziem agrīniem izgudrojumiem, vairāki cilvēki var strīdēties par pirmtiesībām uz šo izgudrojumu. Tas galvenokārt ir tāpēc, ka automāta izveidē tika izmantotas daudzas dažādas idejas – mēs pat varētu apgalvot, ka zobrata un iekšdedzes dzinēja izgudrotājiem bija sava loma kafijas automāta izgudrošanā!

    Reklāma

    Agrīnie patenti liecina, ka Andželo Moriondo, kurš 1884. gadā patentēja ar tvaiku darbināmu kafijas pagatavošanas ierīci, iespējams, ir pelnījis lielāko atzinību. Nākamie izgudrotāji rotaļājās ar šo jauno iekārtu, to uzlabojot un pilnveidojot, bet nākamais lielais automāta pavērsiens būs nākamajā gadsimtā – vairāk par to pēc brīža!

    Šīs agrīnās iekārtas bija lielas un neērtas. Tajās tika lietots tvaika spiediens, lai izspiestu karstu ūdeni caur kafijas biezumiem. Tās bija tālas no mūsdienu smalkajām iekārtām, taču šie mūsdienu automātu priekšteči nenoliedzami bija svarīgs solis kafijas pagatavošanas tehnoloģijas attīstībā.

    Kafijas ekstrakcija: pārsteidzošs šķērslis

    Pieaugot pieprasījumam pēc kafijas, pieauga arī efektīvāku ekstrakcijas metožu meklējumi. Luidži Bezzera 1901. gada patents “ātrajam kafijas automātam” ielika pamatu mūsdienu espresso automātiem. Bezzera automāts bija pirmais, par kuru zināms tas, ka tajā izmantots augsts spiediens, lai ātri iegūtu kafiju. Kā mūsu lasītāji jau noteikti zina, tieši spiediens ir bagātīgāka un garšīgāka dzēriena noslēpums! Bezzera dizains iezīmēja izšķirošu pavērsienu kafijas pagatavošanas tehnoloģiju attīstībā. Šis izgudrojums bija svarīgs priekštecis turpmākiem sasniegumiem kafijas pagatavošanas mākslā, lai mūsu iecienītā dzēriena gatavošana būtu gudrāka, nevis grūtāka.

    Arī šis patents iekustināja radošuma un konkurences vilni izgudrotāju vidū, kuri vēlējās uzlabot esošo dizainu un gūt labumu no pieaugošā pieprasījuma pēc espresso. Nākamajās desmitgadēs tehnoloģija turpināja strauji attīstīties. Ievērojami sasniegumi ietver sūkņu darbināmu mašīnu ieviešanu un tvaika aizstāšanu ar elektriskiem sūkņiem.

    Neskatoties uz dizaina progresu, sākotnējie modeļi joprojām bija lieli un neparocīgi lietošanā. Tie bija piemēroti lietošanai komerciālos uzņēmumos un kafejnīcās, taču tikai vislielākie kafijas entuziasti apsvēra iespēju šo ierīci izmantot mājās. Tikai 20. gadsimta otrajā pusē mazāki kafijas automāti sāka parādīties tirgū, pateicoties sasniegumiem ražošanas procesu pilnveidē un lietotājam draudzīgāku dizainu izstrādē.

    Citi tehnoloģiju sasniegumi

    Gadu gaitā kafijas pagatavošanas tehnoloģija ir turpinājusi attīstīties un šajā ceļā savu ieguldījumu devuši neskaitāmi izgudrotāji un novatori. No automātisko espresso automātu izstrādes 20. gadsimta vidū līdz kapsulu sistēmu ieviešanai 21. gadsimtā, katrs solis ir radījis jaunu ērtības un precizitātes līmeni. Patentiem ir bijusi izšķiroša nozīme šo jauninājumu aizsardzībā un izgudrotāju atzinības nodrošināšanā par viņu ieguldījumu šajā jomā.

    Daļu no tiekšanās uz labāku un kvalitatīvāku pagatavošanas procesu var saistīt ar kafijas kultūras attīstību. Tā vēl vairāk pastiprināja interesi par kafijas automātiem, kura 1960. gadu beigās uz kādu laiku bija norimusi. Kafijas kultūras attīstība veicināja jaunas, progresīvas pagatavošanas tehnoloģijas, piemēram, temperatūras un spiediena profilēšanu, kas ļauj baristām precīzi noregulēt katru pagatavošanas procesa aspektu. Tagad, skatoties nākotnē,  mēs virzāmies uz viedajiem kafijas automātiem, kas ir savienoti ar IoT!

    Kafijas automātu nākotne

    Nē, mums nav kristāla bumbas, lai ielūkotos nākotnē, tomēr kafijas automātu attīstībā šobrīd nekas neliecina par intereses noplakšanu. Ražotāji iegulda lielus līdzekļus pētniecībā un attīstībā, lai paplašinātu iespējamā robežas, sadarbojoties ar baristām, inženieriem un kafijas cienītājiem, lai atklātu jaunus kafijas garšas pilnības līmeņus. No alternatīvu kafijas pagatavošanas metožu izpētes līdz jaunāko tehnoloģiju integrācijai vai dizaina robežu pārkāpšanai, kafijas automātu nākotne noteikti būs vienlīdz aizraujoša un garšīga!

    Daudzos veidos kafijas automāta attīstība liecina par cilvēku radošumu un mūsu tiekšanos pēc pilnības, kā arī mūsu vēlmes pēc ērtības. No visai piezemētiem pirmsākumiem līdz mūsdienu modernākajiem kafijas pagatavošanas tehnoloģiskiem šedevriem, ideāla krūze ir realitāte, nevis sapnis. Nākamreiz, kad baudīsiet iecienīto kafiju no savas virtuves automāta, neaizmirstiet pacelt tostu par izgudrotājiem un novatoriem, kuri palīdzēja piepildīt mūsu kofeīna pilnos sapņus!

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Kristus
    27.06.2024 17:34

    interesants tehnoloģiju jaunums..

    Biteme
    27.06.2024 17:52

    Apsēstība ar absolūto kontroli pār temperatūru, spiedienu un maluma vienmērīgumu ar laiku sāk noplakt un paliek sajēga par to, ka 90-95% komerciāli gatavotās kafijas ir štrunts par lielu naudu (kur lauvas tiesu veido telpu īre, algas+laikam jau peļņa), savukārt automāts mājās ir labs tik ilgi kamēr neatklāj cik ātri ūdens siltajā laikā kļūst glumš (padeves caurulīte, rezervuārs) un cik ātri sāk pelēt kafijas biezumu paliekas konteinerā un ap to (jo mazliet jau nobirst arī garām). Ja par to neinteresējas un nesāk nodarboties ar tīrīšanu un kopšanu, tad līdz pirmajiem remontiem automāts ir OK. Ērtības nāk komplektā ar kvalitātes kompromisu, diemžēl.

    Karlis
    27.06.2024 18:52
    Reply to  Biteme

    Pilnīgi piekrītu. Vēl tik pienu varēji pieminēt.

    Biteme
    27.06.2024 17:58

    Precizējums – Luidži Bezzera 1901. gada patents “ātrajam kafijas automātam” nekad netika izsniegts, jo “in 1901 Luigi Bezzera patented the first espresso coffee machine”.

    Starp mašīnu un automātu ir tikpat liela atšķirība kā starp zirga piedziņas pļaujmašīnu un kombainu, kas met laukā iepakotas siena ķīpas. Droši vien daudzi tāpat nesapratīs, par ko runa)

    Reklāma