Web Analytics
More
    Reklāma

    MSI Claw pārnēsājamās spēļu konsoles apskats

    Jaunākie raksti

    Pēdējā aptuveni gada laikā mobilās spēļu konsoles ir sabirušas kā no pārpilnības raga. Protams, ir arī vecāki mobilo spēļu konsoļu modeļi, piemēram, Nintendo Switch, bet šoreiz pamatā runāju par gana moderniem Steam Deck, ASUS ROG Ally un nu arī MSI Claw.

    Steam Deck ir savā ziņā visa šī trakuma aizsācējs, Steam Deck iznāca 2022. gada februārī, pēcāk sekoja dažādi uzlabojumi un arī OLED ekrāna versijas. ASUS ROG Ally iznāca pagājušā gada jūnijā, bet šo ierīci mums neaizdeva, jo laikam jau ASUS paši uzskata Ally par savu mūžu nodzīvojušu. Šī gada rudenī vai ap Ziemassvētkiem gaidāms Ally X uzlabotais konsoles modelis, vismaz tā baumo. Droši vien vajadzētu pieminēt arī Lenovo Legion Go, bet par šo pie mums runā ļoti maz.

    ReklāmaAdvertisement

    MSI paspēja vēl CES 2024 norises laikā izziņot MSI Claw pārnēsājamo spēļu konsoli, kas saņēmusi Intel Core Ultra 7 155H procesoru ar integrētu Intel Arc video apakšsistēmu. MSI Claw ir 7 collu 1920 x 1080 punktu IPS LCD ekrāns ar 120 Hz un pat RGB izgaismojums. MSI Claw darbina Windows 11 ar pielāgotu MSI Center programmatūru.

    Tehniskā specifikācija

    • Procesors: Intel Core Ultra 7 155H ar Intel AI Boost (NPU), Intel Arc Graphics
    • RAM: 16 GB, LPDDR5-6400
    • Atmiņa: 1 TB M.2 2230 SSD (NVMe PCIe Gen4)
    • OS: Windows 11 Home
    • Ekrāns: 7″ FHD (1920 x 1080), 120 Hz, IPS-Level, skārienekrāns
    • Akumulators: 54.5 Wh, 65 W PD USB Type-C uzlādes ierīce
    • Skaļruņi: 2x 2 W
    • Wi-Fi: Intel Killer BE Wi-Fi 7 + Bluetooth 5.4
    • Pieslēgvietas: 1x 3.5 mm austiņu, 1x Type-C (USB / DP / Thunderbolt 4) ar PD lādēšanu, 1x Micro SD Card Reader
    • Papildu: RGB izgaismojums, pirkstu nospiedumu nolasītājs
    • Izmēri: 294 x 117 x 21.2 mm
    • Svars: 675 g
    • Cena: ap 700 eiro par Intel Core Ultra 5 + 512 GB versiju vai 850 eiro par Intel Core Ultra 7 + 1 TB versiju

    Uzreiz atzīšos, ka kādus pāris gadus biju Nintendo Switch lietotājs, man bija parastā Switch versija ar 6.2 collu 1280 x 720 izšķirtspējas IPS ekrānu. Man bija 9 vai 10 spēles kasetītēs un vismaz divas reizes vairāk spēļu digitālajā veikalā. Protams, pieturējos pie klasikas – Mario Cart, Smash Bros, Overcooked daļas, šādas tādas lēkājamās 2D spēles un gan jau vēl kaut kas bija, ko tagad ātrumā neatminos. Switch man apnika, tas šķita pārāk ierobežots, spēles bija drīzāk nopietnas (grūtas) un bērni uz tām nepavilkās. Tā nu no Switch šķiros pirms aptuveni pusotra gada. Šis viss ievads ir par to, ka neesmu ar pīpi pirmo reizi uz jumta.

    Izskats un uzbūve

    Pīpe pirmo reizi būtu jāpiesauc, ja runājam par jaunajām, Windows un Linux (SteamOS) darbinātajām konsolēm. Šeit man MSI Claw bija sava veida pārsteigums. Gan pozitīvs, gan arī negatīvs. MSI Claw ir vienīgā mobilā konsole, kas izmanto Intel procesoru, pārējie visi (ja neskaita mūžseno Switch) izmanto AMD procesorus, un izrādās, ka tam ir labs iemesls.

    Šī jau nebūtu spēļu konsole, ja te nebūtu visas zināmās pogas (A, B, X, Y), tā dēvētās plecu pogas, prieka puļķis un vēl pāris papildu pogas ap ekrānu un ierīces aizmugurē. Galvenās, biežāk izmantotās pogas ir patīkamas, arī prieka puļķim neko nevar pārmest, tas būtu dēvējams par vienlīdz patīkamu ar mājas spēļu konsoļu pultīs iebūvētajiem.

    MSI Claw ir pamatīga izmēra, bet ne kaitinoši liela pārnēsājamā spēļu konsole ar jauku 7″ 120 Hz skārienekrānu, vismaz uz papīra pieņemamu veiktspēju, šāda tipa ierīcei labu dzesēšanu un pat visai dulliem skaļruņiem. Te ir arī gandrīz par ierastām saucamas vadības pogas, USB Tpe-C uzlāde un citi labumi. Dārgākajai konsoles versijai ir līdzi arī pamatīgs pārnēsājamais maciņš, kas ir visai liels pluss. Daudzi nav sajūsmā, ka MSI Claw netiek piedāvāta atbalsta kājiņa, kā tas ir Nintendo Switch, bet te laikam vairāk domāts par dzesēšanu, nevis par kājiņām.

    Konsolei līdzi tiek dota uzlādes ierīce, kas gan ir nedaudz par šerpu izmēros, faktiski tā droši vien ir kaut kāda ultrabook tipa klēpjdatora uzlādes ierīce, bet jebkurā gadījumā tā pie konsoles izmēriem nekādi neiederas. MSI Claw atbalsta PD uzlādi, attiecīgi vajag vien kārtīgu vismaz 65 W telefona lādētāju ar PD, lai varētu lādēt konsoli. Manuprāt, izmēru, svara, ērtību jomā te viss ir pārdomāts, padomāts arī par dzesēšanu, jo te tomēr ir iekšā gana jaudīgs Intel klēpjdatoru procesors.

    Ekrāns

    Jau minēju, ka MSI Claw ir 7″ 120 Hz skārienekrāns, tam ir visai augsta vai pat nevajadzīgi augsta 1920 x 1080 izšķirtspēja. ROG Ally ir tāda pati izšķirtspēja un citi ekrāna parametri, Steam Deck ir mazāka 1280 x 800 izšķirtspēja. Izšķirtspējas izvēle ir būtiska, kad sāk runāt par jaudām, jo jaunajās spēlēs 1920 x 1080 izšķirtspēja mēdz būt par šerpu MSI Claw spējām. Kopumā ekrāns ir ļoti patīkams, bet es labāk balsotu par 1280 x 800 vai līdzīgu izšķirtspēju, lai nav jaudīgās spēlēs jādodas uzreiz pielāgot vizuālos efektus un arī samazināt spēles renderēšanas izšķirtspēju.

    Programmatūra

    Kopā ar Windows 11 startējas MSI Center programmatūra, kas atbild par spēļu bibliotēkas veidošanu, kā arī par ierīces atjaunināšanu. Kā jau Windows 11 varēja gaidīt, te ir ierastie, pagalam kaitinošos laikos nākošie atjauninājumi.

    Arī Arc videokartes atjauninājumi veicami vismaz trīs veidos – ar MSI Center programmatūru, ar Windows Update vai arī ieejot Intel atbalsta lapā. Šis, protams, rada lielisku haosu cilvēkam, kurš ir ienācis tikai nedaudz pageimot.

    Kopumā programmatūra izskatās visai zaļa un pa fikso pārmesta no datora un mobilo konsoli.

    Veiktspēja un spēlēšana

    Apskatam saņemta konsoles jaudīgākā versija ar Intel Core Ultra 7 155H, Intel AI Boost (NPU) un Intel Arc Graphics video apakšsistēmu. Nekādus plašos testus neveicu, bet Geekbench 6 gan izlaidu, lai var kaut attāli spriest par MSI Claw spējām. Kā nekā, šis tomēr kaut kur pašos pamatos šis ir teju kabatas dators.

    Uz aci šķiet, ka MSI Claw vismaz no Epic veikala kaut kā šausmīgi lēni ielādē un uzinstalē spēles. Mans pamatīgi padzīvojušais klēpjdators ar AMD Ryzen 7 3750H, 1 TB NVMe 3.0 SSD un Intel AX200 Wi-Fi 6 tīkla karti to pašu paveic vismaz trīs reizes ātrāk. Lejupielāde ir aptuveni 2.5x ātrāka klēpjdatoram, arī instalēšana izskatās būtiski veiklāka.

    Pamatā gan MSI Claw ir spēļu konsole, tāpēc papļāpāsim par šo spēju. Jāsaka, ka te universālas receptes nav, vienkāršākās spēles MSI Claw darbinās lieliski, bet, piemēram, Dakar Desert Rally bija teju nespēlējama, lai arī spēle nemaz nav tik ļoti prasīga. Arī ar samazinātu izšķirtspēju un nosēdinātiem vizuāliem efektiem spēle raustījās neparezamos, bet gana biežos mirkļos. Par MSI Claw spēļu raustīšanos jau biju redzējis vairākus video, bet tam īsti neticēju, līdz neredzēju pats savām acīm. Tiek arī sacīts, ka AMD procesoru konsolēm šāda raustīšanās nav. Te varētu būt Intel Arc draiveru vaina, bet neviens neko skaidri nepasaka līdz galam.

    Ja runājam par grūtākām (spēļu vadības ziņā) un modernākām spēlēm, tad MSI Claw var ik pa laikam vienkārši nepietikt pogas, lai spēli ērti spēlētu. Tas ir jāņem vērā, kad vēlēsies trasē salabot mašīnu vai veikt kādu citu it kā pašsaprotamu darbību.

    No Epic veikala bija iekrātas dažas Yooka-Laylee un līdzīgas platformeru (platformas?) tipa spēles. Šīs gan darbojās apbrīnojami labi – visas pogas uzreiz bija smuki piemapotas, te nekādām sūdzībām nebūtu jārodas. Ja reiz piesaucam Epic veikalu, tad jāatzīmē, ka veikala 2FA nekādi nav iespējams ievadīt ar ekrāna tastatūru, bet tā ir drīzāk Windows 11, nevis MSI Claw vaina.

    FPS tipa spēles diez vai spēlēsi 7″ ekrānā, kas arī mani darītu uzmanīgu, kad izvēlētos šādas vai līdzīgas mobilās konsoles. Manuprāt, MSI Claw un citi konkurenti tieši der jau piesauktajām braukšanas spēlēm (droši vien ne braukšanas simulatoriem), platformeriem un kādām vienkāršāk vadāmām citām spēlēm.

    Protams, MSI Claw kaut kādā mērā spēj darbināt arī pavisam dullās spēles no dzelžu prasību viedokļa. Redzēts, ka cilvēki mēģina iedzīvināt Cyberpunk 2077 vai pat The Last Of Us Part I, kas varbūt nav pats labākais un atbilstošākais konsoles pielietojums. Īsāk sakot, ir jāsaprot, ka te drīzāk ir runa par klēpjdatora dzelžu tipa jaudu ar iebūvētu Intel Arc video apakšsistēmu, nevis par pamatīgu spēļu klēpjdatoru, kura videokarte vien tērē līdz teju 150 W (RTX 4080 klēpjdatoros pieejama līdz 145 W).

    Ja runājam par jaudām, tad nevar nepieminēt akumulatoru. Tas gan var būt klupšanas akmens, jo Dakar Desert Rally spēlē ar vienu uzlādi varēja rotaļāties aptuveni stundu un 15 minūtes. Mazāk prasīgās spēles varēsi darbināt arī ilgāk, bet pārkāpt stundai un 40 minūtēm diez vai ar vienu uzlādi izdosies spēļu laikā.

    Nobeigumā

    Ja no MSI Claw nesagaida galddatora jaudas, tad viss būs kārtībā. Protams, ik pa laikam salīdzinoši mazais 7″ ekrāns ievieš kaut kādas korekcijas kaut vai tajā pašā spēles saskarnes izmērā, bet visādi citādi jaunās mobilās spēļu konsoles ir apbrīnas vērtas ierīces.

    Es gan neesmu Netflix lietotājs, bet lasīts, ka MSI Claw nespēj no šī video straumēšanas servisa ielādēt video baudīšanai bezsaistē. Tas pats bieži attiecas uz spēlēm, kas iegūtas no Epic, Steam un citiem modernajiem avotiem – spēles bezsaistē var vienkārši nedarboties vai nesaglabāt mākonī paveikto. Tas varētu nebūt pieņamami tiem, kuri bieži lido, bet diez vai citām mobilajām konsolēm veicas labāk.

    No pircēja viedokļa drošāks, bet ne obligāti labāks veids spēļu baudīšanai varētu būt Steam Deck, jo Steam (Valve) nav bijuši slinki un atzīmē spēles, kas veiksmīgi sadarbojas ar mobilo konsoli. Steam Deck arī nav mūžīgā čakarēšanās ar Windows atjauninājumiem, jo te ir speciāli pielāgota SteamOS operētājsistēma, tās pamatā ir Linux.

    Vienvārdsakot – MSI Claw nebūt nav zemē metama mobilā konsole, bet no cenas līdera es biju gaidījis gludāku darbību spēlēs un arī noslīpētāku MSI Center lietotnes izskatu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Vjačeslavs
    10.06.2024 15:41

    > Droši vien vajadzētu pieminēt arī Lenovo Legion Go, bet par šo pie mums runā ļoti maz.
    Lol what? Nav vērts pieminēt burtiski labāko pārnesājamo klasē?

    KaliLinuxUser
    10.06.2024 19:14

    Tā nav konsole, bet modificēta planšete Windows spēļu izmantošanai. Sūdīgi modificēta.

    freelife
    10.06.2024 22:41
    Reklāma