Web Analytics
More
    Reklāma

    ES uzsākusi oficiālu izmeklēšanu pret “X” saistībā ar dezinformācijas izplatīšanu par karu Izraēlā

    Jaunākie raksti

    Pirms pāris dienām rakstījām, ka Eiropas Savienība (ES) brīdinājusi mikroblogošanas vietnes “X” bosu Īlonu Masku par nespēju kontrolēt dezinformācijas straujo izplatību platformā un pienākumiem saistībā ar Digitālo pakalpojumu likumu. Konkrēti šajā gadījumā runa ir par saturu saistībā ar karu Izraēlā. Tiesa, “X” izpilddirektore Linda Jakarino informējusi, ka vietne kopš “Hamas” iebrukuma Izraēlā noņēmusi vai atzīmējusi “desmitiem tūkstošu ierakstu”. Tāpat “X” aktīvi dzēš ar “Hamas” teroristu grupējumu saistītus lietotāju kontus un plāno papildus aktivitātes dezinformācijas mazināšanai. Taču ar to laikam nepietiek, jo ES paziņojusi, ka uzsāk oficiālu izmeklēšanu pret “X” saistībā ar augstāk minētajiem pārkāpumiem.

    Būtiski, ka šī ir pirmā izmeklēšana, kas uzsākta saistībā ar ES Digitālo pakalpojumu likumu. Tas paredz, ka lielajām tiešsaistes platformām ir pienākums mazināt dezinformācijas radītos riskus un nelegāla satura apjomu. Kopš kara sākuma Izraēlā faktu pārbaudītāji “X” platformā ir fiksējuši lērumu nepatiesu ziņu, kas ilustrē valstī notiekošo karadarbību, saistītas ar Izraēlas atriebības plāniem utml. “X” arī tiek ievietoti videoklipi no citiem bruņotiem konfliktiem, kā arī safabricējumi no videospēlēm.

    Uzsāktās izmeklēšanas ietvaros “X” līdz 18. oktobrim ir jāsniedz ES atskaite par “X krīzes reaģēšanas protokola aktivizēšanu un darbību” jeb, konkrētāk, jāinformē par īstenotajām aktivitātēm un rezultātiem saistībā ar dezinformācijas un nelegāla satura noņemšanu. Savukārt līdz 31. oktobrim “X” jāizpilda vēl citas prasības saistībā ar Digitālo pakalpojumu likumu. Pretējā gadījumā ES var piespriest “X” maksāt soda naudu līdz 6% no uzņēmuma globālā gada apgrozījuma.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma