Web Analytics
More
    Reklāma

    Arī Latvijas tiesa atzīst, ka “īkšķis uz augšu” emocijikonai ir juridisks spēks

    Jaunākie raksti

    Pirms mēneša rakstījām, ka Kanādas tiesa emocijzīmei “īkšķis uz augšu” 👍 piemērojusi juridisku spēku, kas ilustrē teiktā apstiprinājumu, vienošanos. Toreiz šis lēmums tika pieņemts pēc lauksaimnieka un graudu pircēja saziņas, kur piekrišana tika ilustrēta ar 👍 zīmi, radot pārpratumus. Ņemot vērā mūsdienu saziņas paradumus, arī Latvijas tiesa secinājusi, ka 👍 var nozīmēt rakstisku vienošanos.

    Rīgas Apgabaltiesas Civillietu kolēģija publiskojusi spriedumu, kurā norāda, ka “īkšķis uz augšu” var kalpot kā rakstiska vai jebkāda cita vienošanās. Šāds spriedums pieņemts pēc tam, kad tikusi izskatīta lieta, kurā darbinieks iesniedzis sūdzību sakarā ar atlaišanu no darba. Par pašu lietu nav daudz, ko teikt, taču vienā no punktiem norādīts, ka darba devējs biznesa komunikācijas lietotnē “Slack” informējis darbiniekus par to, ka attiecīgajā dienā būs jāstrādā no biroja. Savukārt prasītājs uz šo ziņu bija reaģējis ar 👍, kas tiesas ieskatā nozīmē vienošanos, piekrišanu. Taču pēc iesniegtās sūdzības var saprast, ka darbinieks acīmredzot nebija līdz galam izpratis šīs emocijikonas nozīmi.

    Reklāma

    To, ka 👍 var uzskatīt par rakstisku vienošanos, Rīgas Apgabaltiesa pamato arī ar Kembridžas vārdnīcā teikto, kurā “īkšķis uz augšu” zīme tiek interpretēta kā kaut kā apstiprinājums. Līdz ar to tagad būsim vēl uzmanīgi ne tikai ar valodas lietojumu, bet arī pareizu un atbilstošu emocijzīmju izmantošanu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    26 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Budzis
    19.08.2023 13:19

    Kur tas ir noteikts? Es to lietoju kā apstiprinājumu, ka zina ir izlasīta un pieņemts zināšanai , bet nebūt nenozīmē ka es tajā raksturo akceptējusi un atbalstu

    grh
    19.08.2023 13:39
    Reply to  Budzis

    Ja tev paprasa, piemēram: vai apstiprini, ka rīt būsi darbā?
    Tu parādi īkšķi uz augšu.
    Tu apstiprini, ka ziņa ir izlasīta un pieņemta zināšanai vai atbildi uz jautājumu apstiprinoši?
    Ir taču konteksts jāskatās.
    Uz jautājumiem neatbild ar “izlasīšanas apstiprinājumiem”

    budzis
    22.08.2023 09:10
    Reply to  grh

    Es uzrakstu ok vai Jā

    Npip
    19.08.2023 13:46
    Reply to  Budzis

    Tad jau labāk likt plaši ieplestas acis ar parsteigumu. Vai bēdigu sejiņu. Jebkura atbilde ir apliecinajums, ka zina ir izlasīta. Lai situacija būtu nepārprotama, tad jāsniedz atbilde. Katra ziņā, ja taisās nepildit, tad ir citas atbilstošākas ikonas.

    Arcca
    19.08.2023 16:25
    Reply to  Budzis

    Tāpēc nav ko krāmēt visas reakcijas vienā emocijikonā. Standarta prakse ziņas apstiprinājumam ir īkšķis uz augšu, bet tikai tam, ka ziņa redzēta – 👀

    Skauts
    21.08.2023 10:06
    Reply to  Arcca

    Paga, paga, šī ikona vairāk nozīmē nevis, ka ziņa ir redzēta, bet vairāk uz to, ka esi šokā par ziņā izlasīto.

    budzis
    22.08.2023 09:14
    Reply to  Arcca

    Vēsturnieki saka, Romā īkšķis uz augšu nozīmēja letālu iznākumu zaudējušajam gladiātoram.
    Visi simboliem (grafiskie vai žesti) noteikta nozīme noteiktās indivīdu grupās ir tāda, par kādu šī grupa ir vienojusies.

    Raivis Terinks
    19.08.2023 14:22

    Tad jau ex-veselības ministres watsap ziņa ” Oi, sūri!“ pielīdzināma likumam.

    digitalk
    19.08.2023 14:59

    ja tam darbiniekam būtu finanse, tad viņš ar savu advokātu nonestu darbadevēju un visu Tieslietu ministriju ar apgabaltiesām par līdzenu būvlaukumu. diemžēl, visticamāk, cilvēkam nav to daudzo tūkstošu, tāpēc nāksies lasīt šādas stulbziņas ar Kembridžas vārdnīcu, kā argumentu…

    [edit] Latvijas Civillikumā ir atrunāta tikai mutvārdu vienošanās, kā iespēja noslēgt saistošu līgumu. tur nav nekādu smaiļuku un “emocijikonu”.

    Fons
    19.08.2023 18:21

    Īkšķis uz augšu ir patīk, nevis apstiprinu.

    20.08.2023 06:00

    Tad jautājums – kam bija vajadzīgi tie tūkstoši e-paraksta izveidē?

    digitalk
    20.08.2023 06:10
    Reply to  Kristaps

    tas ir ļoti sarežģīts jautājums, uz kuru Latvijas valsts nespēj atbildēt, bet spēj Igaunijas kompānija Smart-ID. kura tagad ir nokārtojusi “eksāmenu” un kļuvusi legāla LV struktūrās, ne tikai visādās zviedru SEBos un Hanza/Swedbankās. /s (sarkasms)

    Juris
    20.08.2023 10:30
    Reply to  digitalk

    kādu “eksamenu” ir nokārtojuši- vieniga atskiriba eparaksts vairs nedarbojas uz android 5-8 bet smartID darbojas, bet ja salidzina tad pat valsts institucijam sie mobile, eID smartID ir dziļi kaķim zem astes

    par to kas notiek ar autentifikaciju ja kads nobankrotēs, elektronisko dokumentu ilgtspēju ( jo saglabātie dokumenti uz FDD,CD-ROM tut ja Jakarta salūst vairs nav lasāmi un ja kads atceras eparakstu pirms 10 gadiem, tad nekur nav teikta ka to var apstiprinat atvert ari šodien

    vienošanos apzīmē rokasspiediens nevis ikskis uz augšu uz leju uz sāniem

    digitalk
    20.08.2023 15:56
    Reply to  Juris

    “eksāmens” ir Smart-ID sertifikācija LV līmenī, t.i., šī autentifikācija ir ieguvusi augstāko pakāpi. ar to tagad varēs ielogoties arī visādos Latvijas valsts portālos, nu kad kāds valsts portāls to ieviesīs.

    tldr; Smart-ID=eID.

    digitalk
    20.08.2023 16:24
    Reply to  Juris

    un es tev pilnīgi piekrītu par elektronisko parakstu koncepcijas iepuvumu. juristi tiesvedībā drukā dokumentus, jo uz kompja/tabletes/telefona nevar tik ātri pāršķirt dokumentu. vēl LV likumdošana nosaka, ka NEVAJAG rakstīt laiku un datumu. tad tev ir izdruka, kurā nekas nav pateikts — kad, kāpēc, cikos? sliktākais jau ir tas, ka dokumentu secībai laikā ir ļoti liela nozīme jurispudencē. nav interneta, nav pierādījumu?

    un kas ir ar līguma atcelšanu? cilvēks manā acu priekšā saplēsa vienošanos strēmelēs, jo es biju izpildījis visus nosacījumus. tagad ko? ak, atcelts līguma paraksts? kā pārbaudīsi? oi, serveris guļ…

    īkšķi ir Romas imperatoru prerogatīva. augšup — gladiators ir pelnījis dzīvot, lejup — galini nost. un nekāda sakara ar Kembridžas vārdnīcu.

    Čiekurs
    20.08.2023 23:51
    Reply to  digitalk

    comment image

    budzis
    22.08.2023 09:20
    Reply to  digitalk

    Vēsturnieki saka, ka īkšķis augšā esot nozīmējis – galvu nost (akcepts lūzera likvidēšanai) ;)

    digitalk
    22.08.2023 10:34
    Reply to  budzis

    interesanta versija, kas nesakrīt ar vispārpieņemto. varētu palūgt avotu?

    Oskars
    20.08.2023 14:11

    Nelietoju modernas emocijzimes un vispar tracina ka visur tiek iepsraustas taas. Visi sie yt, tiktok, ig utt lietotaji mani kretine.

    Jānis
    20.08.2023 14:57

    Cilvēce tiešām dodas otrajā virzienā

    Māra
    21.08.2023 04:07

    Anekdote. Trako bariņš psihsnē sēž uz āra trepēm. Viens: ” Gribētos aliņu pasūkt!” Citiem arī kāro. Pirmais savāc naudiņu no visiem. Sanāk katram pa krūzei alus. Pirmais žvīks un pāri sētai. Tuvējā kioskā nopērk četrus kausus ar alu. Pārdevēja vaicā, kur ieliet. Trakais noņem cepuri un sāka, lai lej cepurē. Pārdevēja lej arī, bet puse no kausa paliek, nevar ieliet. Trakais apgriež cepuri otrādi un saka, lai lej tur. Atnes nu trakais pārējiem alu un saka, lai dzer. Izdzer pusi kausa pa mutrh pārējie un vaicā, kur pārējais alus. Pirmais trakais apgriež cepuri otrādi un sāka, ka te jau arī ir pārējais.
    Secinājums.
    “Īkšķis uz augšu” ir ar tikpat lielu juridisku spēku kā īkšķis uz leju un cepure uz augšu un uz leju.

    Nepiekrītu
    21.08.2023 17:01

    Emocijzīme nav un nevar būt pielīdzināma valodai. Rakstība nav emocijzīmes vai hieroglifi. Latviešu alfabētā ir 33 burti un nekādas emocijzīmes tajās neietilpst. Tas, kā kaut kur otrā pasaules malā kādam tiesnesim nav bijis pietiekami daudz kompetences, lai atšķirtu jēdzienus, nenozīmē, ka visiem pārējiem tagad būtu jāmāžojas pakaļ. Tiem, kas sacer šādus rakstus ir jāpadomā, kāda ir pašu juridiskā atbildība tīši maldinot cilvēkus.

    Kursors.lv
    21.08.2023 17:24
    Reply to  Nepiekrītu

    Nu, kas gan mēs tādi esam, lai apšaubītu tiesneša lemto? :)

    trx450
    24.08.2023 20:15
    Reply to  Nepiekrītu

    ⛔️⛔️⛔️⛔️🔥🔥🔥 Stāt , pietiek! Laikam vajag tikai ar 33 burtiem visu izskaidrot. Ja deg sarkanais vai tad brauc zem sarkanā? 🔴🟡🟢

    bobis
    21.08.2023 20:04

    Krapniekiem visas durvis vala.

    bobis
    21.08.2023 20:11

    Kas talak, sadalis borzajos un lohos, borzajiem ir likumigs speks visas darbibas, bet lohi ir lohi. Zinot cik intelektuali bernuki aug, nav nekads brinums.

    Reklāma