Web Analytics
More
    Reklāma

    Sonos Beam (2nd) un Sub Mini viedo skandu apskats

    Jaunākie raksti

    Neilgi pēc Sonos Era 100 apskata manos nagos nonācis vēl viens jauks atskaņotāju pārītis no Sonos. Šoreiz tā ir otrās paaudzes televizora skanda Sonos Beam, kā arī sabvūferis Sub Mini, kas it nemaz nav tiks mazs, ja skatāmies nosaukuma anglisko nozīmi.

    Sonos Beam būs vidējā TV skanda, kas pieejama uzņēmuma līnijā, jo pagājušajā gadā tai pievienojās lētāks modelis – Ray, ko jau apskatīja Kristaps. Tāpat ir pieejama ļoti dārga premium līnijas ierīce Sonos Arc, kas maksās gandrīz vienu tūkstoti eiro. Ray cena attiecīgi būs 299 eiro, bet Beam varēs iegādāties par 549 eiro.

    Reklāma

    Sonos Ray televizora skandas apskats

    Ar TV skandu Sonos sakarā tiek saprasts tas, ka to var pa tiešo saslēgt ar televizoru, izmantojot HDMI pieslēgvietu. Šis savienojums ļaus to izmantot par galveno skaļruni, baudot TV saturu, kā arī pārvaldīt tumbas ar televizora pulti. Tāpat tiks saglabāta iespēja tumbām pieslēgties caur Wi-Fi savienojumu, kas ir ierastā Sonos prakse. Šajā reizē es apskatīšu abu skaļruņu komplektu, jo sabvūferis Sub Mini kalpos kā papildinājums Beam.

    Jau uzstādīšanas brīdī Sonos lietotne saprot, ka Sub Mini darbosies pārī ar Beam, nodrošinot labāku basu skanējumu. Lielākais un patīkamākais uzsvars uz to, ka Sonos ir piedomājis pie savu produktu integrācijas, saprotot, ka tie tiks lietoti kopā, lai nodrošinātu mājas kinozāles līmeņa skanējumu. Nebūs nepieciešams katru ieslēgt atsevišķi, bet par to visu pēc kārtas.

    Dizains un uzbūve

    Sākšu ar galvenās skandas Beam izskatu. Vizuāli to varētu salīdzināt ar gara izmēra tableti, bet kopumā tā ir diezgan klasiska TV skandas forma. Tas ir horizontāli novietots skaļrunis, kura garums ir 65.1cm, platums 10cm, bet augstums 6.9cm. Nevarētu teikt, ka tā ir  pavisam maza skanda, bet Sonos Beam diezgan labi iederas zem jebkura mūsdienu cienoša viedā televizora. Sonos Beam svars ir 2.8kg.

    Mūzikas pārvaldība atrodas augšpusē, un tā ir izcelta ar melnas krāsas elementiem. Tāpat augšā atrodas divi gaismas indikatori, no kuriem viens ziņo par to, vai skaļrunis ir ieslēgts un atrodas pie strāvas, bet otrs informē par balss vadības aktivāciju. Salīdzinot ar lētāko Ray versiju, Beam ir aprīkots ar Sonos balss vadību un viedo asistentu, par kuru rakstīju Era 100 skaļruņa apskatā.

    Skaņas daļa principā būs pieejama gandrīz 360 grādu ap skaļruni, uz ko norāda reste, kas nav pieejama vienīgi pašā aizmugurē, kurā atradīsies elektrības un HDMI pieslēgvietas. Pārējais dizaina ziņā ir diezgan viekāršs, bez liekiem elementiem. Sonos Beam ir pieejams gan melnā, gan baltā krāsā.

    Otrais apskates objekts ir Sub Mini, kas dizainiski ir krietni interesantāks skaļrunis. Tam būs cilindra forma ar ovālu izgriezumu visā platumā, kurā atrodas skaļruņi. Kaut arī nosaukumā ticis izmantots vārds “mini”, tomēr šo sabvūferi galīgi par tādu negribētos saukt. Tā augstums būs 30.5cm un diametrs 23cm, bet svars 6.35kg. Jā, Sub Mini ir visai pamatīgs sabvūferis, bet tā kā tas paredzēts lietošanai uz zemes, papildu smaguma stabilitāte noteikti nāks par labu, kā arī uzlabos skaņu.

    Sub Mini nav gandrīz nekādu pogu, ja neskaita vienu, kas atbild par savienošanos ar citiem produktiem. Vienīgi šai skandai mani neapmierināja vadu pārvaldība, jo elektrības vadam nav rasts risinājums, kā tas tiktu ērti izvadīts no apakšas, jo skaļrunis tam vienkārši jāliek pāri. Kaut arī vads ir plāns un Sub Mini atrodas uz nelielām kājiņām, tomēr šāds vienkārss risinājums noteikti neraksturo Sonos produktu kvalitāti.

    Gan Beam, gan Sub Mini var saslēgt ar LAN kabeli, kas ļaus nodrošināt nepārtrauktu interneta savienojumu, jo tā ir atslēga uz Sonos produktu lietošanu.

    Savienojumi

    Sonos Beam un Sub Mini atrodas tajā uzņēmuma produktu kategorijā, kurus nevar savienot ar Bluetooth savienojumu, jo šie skaļruņi pamatā ir domāti saslēgšanai ar televizoru un mājas kinozāles veidošanai.

    Līdz ar to Beam komplektā būs pieejams gan HDMI vads, kuru pieslēgt pie TV, gan optiskais audio pārveidotājs, kas paredzēts TV modeļiem ar šādu pieslēgvietu. Skaļrunī ir iebūvēts infrasarkano staru uztvērējs, lai tā skaļumu regulētu ar “parasto” TV pulti, ja nav iespēja izmantot HDMI eARC un modernās TV pultis. Sonos Sub Mini gan nesaņems nekādus papildu savienojuma vadus, jo tas izmantos bezvadu interneta pieslēgumu, lai pieslēgtos Beam skaļrunim.

    Sonos Beam ērti savienosies ar Apple ierīcēm, jo tas saņēmis AirPlay 2 atbalstu, līdzīgi kā Ray modelis. Tāpat Beam varēs vadīt ar balsi, jo šis modelis ir aprīkots ar Sonos viedo asistentu, kas gan nemaz nav tik vieds, kā to norāda mana pieredze ar Era 100 skaļruni. Šajā jautājumā man nelielu komentāru sniedza Kristaps, kurš norādīja, ka par viedo skaļruni to sauc tāpēc, ka pārvaldība notiek ar mobilās lietotnes palīdzību. Un tā tas arī ir, jo visa uzstādīšana, savienošanās pārī ar Sub Mini un kontrole notiek Sonos mobilajā lietotnē.

    Skanējums

    Atzīšos, ka apskatot vairākus Sonos produktus, noteikti būšu kļuvis par to fanu, jo skanējums tiešām ir bagāts un dzidrs. Šeit gan pie skanējuma analīzes jāņem vērā tas, ka man ir pieejams galvenais TV skaļrunis kopā ar sabvūferi. Tas jau bāzē nozīmē, ka šai komplektācijai ir ļoti labs basu skanējums, kas arī pierādījās praksē. Sonos Beam ir aprīkots ar pieciem pastiprinātājiem, vienu centrālo tvīteri, kā arī četriem vidējās frekvences skaļruņiem. Tikmēr Sub Mini saņēmis divus pastiprinātājus un divus zemfrekvences skaļruņus.

    Ja pašam Beam basi nav tik izteikti, un tos var salīdzināt ar izmēros mazāko un uzbūvē atšķirīgo Era 100 skaļruni, tad pievienojot Sub Mini, skanējums ieguva pavisam citu nokrāsu. To arī varēja labi just, gan lietotnē brīžiem atslēdzot sabvūferi, gan ar roku fiziski pieskaroties Sub Mini skaļruņiem, kas vērsti uz iekšējo atvērumu. Sabvūferis uzreiz deva šo pilno basu skanējumu, tomēr tas arī nebija pārāk smagnējs. Abi skaļruņi pilnībā papildināja viens otru, ko es uzskatu par Sonos integrācijas un ekosistēmas ieguvumu.

    Jāpiezīmē, ka Sonos Beam nodrošina Dolby Atmos skanējumu, kas ir visai nopietns rādītājs, lai nodrošinātu lielisku mazo mājas kinozāli. Šim komplektam nebija nekādu problēmu ar skaņu piepildīt aptuveni 30 kvadrātmetru lielu istabu. Tāpat Sonos ir piedomājies pie tā, lai ar telefona palīdzību kalibrētu skanējumu istabā. Tas gan būs pieejams tikai iPhone lietotājiem. Šīs kalibrācijas doma ir ar telefona mikrofonu palīdzību noskenēt istabas akustiku, lai pielāgotu skaļruni.

    Varbūt praksē ir grūti spriest par šīs funkcionalitātes reālo noderīgumu, bet tas, kas bija jūtams, ka skaņa Beam priekšā vai atrodoties aiz tā atšķīrās. Nevarētu teikt, ka skaņas kvalitāte kritās, bet gan mainījās pats piepildījums un skanējuma dzidrums, kas man ir svarīgs. Protams, mans viedoklis ir ļoti subjektīvs, bet skaidrs, ka šī kombinācija spēs atskaņot gan tīru balsi, gan dažāda stila mūziku, ko var dzirdēt filmās, raidījumos un seriālos.

    Ar šo visu Sonos Beam un Sub Mini tika lieliski galā. Iespējamie uzlabojumi varētu būt pašā Beam, ja to izvēlas lietot atsevišķi, jo tā skaņa noteikti būs krietni “plikāka”, bez laba basa pamata. Nopietno mūzikas skanējuma analīzi atstāšu lietpratēju no Rtings ziņā.

    Uzstādīšana un lietošana

    Sonos produktus vairs nav iespējams uzstādīt bez lietotnes palīdzības, jo tiem ir nepieciešams pieslēgties internetam, lai veiktu pirmreizējo palaišanu. Tāpat lietotne pēcāk palīdz ar dažādiem skanējuma uzstādījumiem un kopējo mūzikas pārvaldību. Piemēram, ar vienas lietotnes palīdzību atskaņot mūziku gan no saistītajiem Apple un Spotify kontiem.

    Izņēmums nav arī Sonos Beam un Sub Mini produkti. Šajā uzstādīšanas reizē galvenais produkts ir TV skaļrunis Beam, ko uzstādīju vispirms. Procesā neradās nekādu lielu problēmu, jo pieslēdzot to elektrībai un atverot Sonos lietotni telefonā, tika piedāvāta automātiskā uzstādīšana. Tā ir pietiekami ātra, jo galvenais darbs ir pieslēgties bezvadu interneta savienojumam.

    Pēc tam es ķēros klāt Sub Mini skaļrunim, kura autentificēšanās un atrašanās notika ar iPhone NFC sistēmas palīdzību. Proti, bija nepieciešams telefonu pietuvināt Sub Mini skaļruņa augšējai daļai, lai tas tiktu atpazīts. Pēc tam notika savienošanās ar galveno Beam skaļruni. Ātri un ērti, jo tagad šie abi skaļruņi darbojas kā viens.

    Pēc tam es izmantoju iespēju pieregulēt atbilstošo skanējumu telpai ar Sonos Trueplay režīmu. Šī ir tā lieta, kuru minēju jau iepriekš, kas ir pieejama tikai iOS platformas lietotājiem. Proti, ar telefona mikrofonu palīdzību aptuveni minūti ir jāskenē telpa, kurā novietots Sonos Beam, lai pielāgotu tā skanējumu, bet vēl pirms tam būs nepieciešams apsēsties tam pretim. Tas savukārt palīdz nobalansēt vairākus skaļruņus, ja tie ir saslēgti vienā komplektā.

    Sonos diezgan daudz piedomājis pie šī režīma, jo bija nepieciešams pagriezt telefonu par 180 grādiem, kam attiecīgi bija pielāgota lietotnes informācija.

    Pēcāk dažādie uzstādījumi un savienošanās ar mūzikas straumēšanas servisiem ir identiska, ko apskatīju Sonos Era apskatā. Protams, šajā reizē uzstādījumi ir papildināti ar iespēju atslēgt sabvūferi, kā arī dažādi ar TV saistīti pārvaldības risinājumi. Diemžēl tā kā mans mājas televizors jau ir ar senu vēsturi, tad nebija iespējams izmantot un pārbaudīt šo funkcionalitāti, bet uz datora monitora netiktu sasniegts viedā TV efekts. Tā kā te var sagaidīt līdzīgu pieredzi, kāda bija Kristapam ar Sonos Ray skandu.

    Nobeigumā

    Otrās paaudzes Sonos Beam un Sub Mini komplekts būs lielisks pamats, uz kā būvēt visai foršu mājas kinozāli, kā arī ikdienā baudīt ļoti labu un kvalitatīvu mūzikas skanējumu. Beam atbild par mūzikas un balss skanējumu, bet Sub Mini sabvūfēris piešķir to basa garšu un mūzikas “biezumu”. Pateicoties Sonos integrācijai, abas ierīces darbosies kā viena, katrai veicot savu skanējuma daļu, balstoties uz audio materiāla vajadzībām.

    Sub Beam un Sub Mini tiek pārvaldīts un lietots kā viens skaļrunis, pateicoties Sonos lietotnei vai savienotajai TV pultij. Izvēle būs lietotāja rokās. Kaut arī šis komplekts maksā 1048 EUR (Beam 549 EUR un Sub Mini 499 EUR), kas nav maza summa, audiomīļi spēs novērtēt augsto Sonos skaņas kvalitāti, kā arī vieglo pārvaldību. Protams, lai šī investīcija apmaksātos, noteikti ir nepieciešams arī pietiekami moderns televizors, kā arī daudz stundām jābūt pavadītām pie TV ekrāna.

    Tīri ikdienā klausīties mūziku no šāda produktu komplekta varētu būt lieka izšķērdība, pat ja basa skanējums ir tik patīkams. Pastāv iespēja Sub Mini savienot ar Era 100, kas varētu būt nedaudz lētāka alternatīva. Tomēr Sonos pasaulē Beam un Sub Mini komplekts ir viens no lētākajiem un skaita ziņā mazākajiem, jo tam var pievienot gan divus Era 100 vai Era 300 skaļruņus. Tad izmaksas visai ātri dubultotos.

    AvotsSonos
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    11 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Tītars
    20.06.2023 17:30

    Gen 3 un Sub mini ir tie paši skaļruņi taču Gen 3 skaitās jaudīgāks.

    RADIOTEHNIKA
    20.06.2023 23:32
    Reply to  Tītars

    Sitie visi mūsdienu subwooferi nav labi, tapēc jo ir pagājuši vairāk kā 50 gadi kopš RADIOTEHNIKAS laikmeta, un neskatoties uz to RADIOTEHNIKAS S90 neviena mūsdienu tumba nevar pārspēt

    Biteme
    21.06.2023 10:04
    Reply to  RADIOTEHNIKA

    Eu, nu pietiek tās nostaļģijas. Pasaki vēl, ka visas S90 izpirka Holivudas slavenības savām privātmājām…
    Tolaik tas bija OK jo neko labāku mēs par savu naudu nopirkt nevarējām.

    Rūdolfs Putniņš
    21.06.2023 09:03

    1000EUR par komplektu, kas nespēj fiziski atskaņot pat stereo? Mūsdienu klausītājs laikam ir gatavs ziedot jebko par skandu, kas ir ērta.

    Biteme
    21.06.2023 09:36

    Kas tevi izbrīna) Liela daļa cilvēku pat nezin, kas ir stereo skaņa – tepat kursora komentāros tas labi redzams, kad 2 skaļruņus telefonā sauc par stereo.

    Rūdolfs Putniņš
    21.06.2023 11:47
    Reply to  Biteme

    Nu vismaz ir tas atmoss! Atgādina, kad tikko parādījās teļļuki ar HD Ready bļembu. Signālu jau spēj pieņemt, bet kas tur galā nāk ārā…

    Mapsis
    21.06.2023 17:45

    Tak daudzi mūsdienās pērk vienkārši kaut kādu vienu tumbiņu, citi pērk vairākas šīs (vienas) tumbiņas, lai var pa vairākām istabām reizē klausīties. Cilvēki jau dažādi, ir tādi kuri nekad mūžā nav dzirdējuši kvalitatīvu sistēmu, ir s90 slavinātāji (arī nav dzirdējuši kvalitatīvu sistēmu, vai vienkārši nostaļģijas vadīti), un ir tādi kuriem vienkārši pie kājas. 😁
    Turklāt tā ir visās jomās, ne tikai audio

    Rūdolfs Putniņš
    21.06.2023 19:41
    Reply to  Mapsis

    Nu jā, bet to tad sauc par virtuves radio vai fona mūzikas apskaņošanu.

    Rūdolfs Rancāns
    22.06.2023 10:17

    Kāda būtu labākā skaņas sistēma zem 1000€? Kompakta, ērta, vienkārša.. KEF LSX stilā.
    Pašlaik testēju era 300, bet neesmu sajūsmā.

    Rūdolfs Putniņš
    22.06.2023 17:04

    Pašlaik viens FB tirgo KEF LSX par 5XXEUR, var to nočekot. No Vācijas var nopirkt lietotu KEF LS50W 1st gen zem 1000EUR.

    RADIOTEHNIKA
    23.06.2023 02:57

    Radiotehnika s30 noteikti

    Reklāma