Web Analytics
More
    Reklāma

    Pandēmija beigusies un datorus pērk krietni mazāk

    Jaunākie raksti

    Pasaules ekonomiskie izaicinājumi un atgūšanās no nesenās pandēmijas ir diezgan ietekmējuši datoru pārdošanas apjomus. Šī gada pirmajā ceturksnī piegādāto produktu skaits krities aptuveni par trešdaļu, salīdzinot ar situāciju pirms gada.

    Kopējie pārdošanas apjomi ir vidēji kritušies par 29 līdz 33 procentiem. Vismazāko kritumu piedzīvojis zīmols HP, kura samazinājums ir bijis 24.1%, pēc tam sekojot Asus ar 29.3%. Vislielākais pārdoto datoru apjoma kritums šoreiz ir skāris Apple, kuram tie ir bijuši 45.5%. Lenovo, kas ir tirgus līderis, skāris 30.3% kritums, salīdzinot ar 2022. gada pirmajiem trim mēnešiem.

    Reklāma

    Par kopējo tirgus aktivitātes kritumu gan nav jālauza galvas, jo tas ir saistīts ar šī brīža augsto inflāciju visā pasaulē, kā arī nenoteiktību ekonomiskajā izaugsmē. Tāpat ir skaidrs, ka ir krities mākslīgi augstais pieprasījums pēc datoriem, kas radās pandēmijas laikā. Iespējams, ka pircēji jau iepriekš iegādājušies ļoti jaudīgus datorus, kurus šobrīd nemaz nav nepieciešams nomainīt.

    Avots: Canalys

    Tomēr eksperti uzskata, ka šis ir bijis lielākais samazinājums šajā gadā un situācija uzlabosies jau otrajā ceturksnī. Tāpat sagaidāms, ka iekārtas mainīs privātais sektors, jo notiek pāreja uz Windows 11, kā arī skolā varētu notikt Chromebook tipa datoru nomaiņa.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    10 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Andris
    12.04.2023 12:00

    20 un 21 gadā notika milzīgs pārdošanas apjomu pieaugums jo visiem mājāssēdētājiem vajadzēja datorus. Tagad visi ir sapirkušies – protams ka ir arī milzīgs kritums.
    Tas pats kas ar darbiniekiem IT. Tajos “briesmīgajos” gados tur “briesmīgie buržuji” silikona ielejā ņēma darbā visus ko vien varēja atrast, jo bija liels pieprasījuma pieaugums IT sfērā. Bija pat tādas situācijas ka nevis nebija iespējams normālu darbinieku atrast starp kandidātiem, bet nebija vispār kandidātu. Protams ka tagad atkal visus šos “pārpalikumus” šie milži met ārā. Bet, viss pārējais tirgus tagad var atkal atrast darbiniekus.

    davix
    12.04.2023 13:20

    Iespējams korektāks virsraksts būtu “pārdošanas apjomi atgriežas ierastajā līmenī”. Kā jau Andris minēja, šis ir ļoti tendenciozs paziņojums par kritumu, ja salīdzina pret iepriekš esošo virs normas kāpumu. Šis ir solis “fake news” virzienā, izmantojot no konteksta izvilktus atsevišķus datus, lai tos interpretētu pēc savas patikas. Labi vēl kā vienā rindkopā par šo ir minēts, bet virsraksts atstāts “clickbait” stilā.

    Kursors.lv
    12.04.2023 13:38
    Reply to  davix

    Es Tavu domu saprotu, bet īsti nevaru piekrist. Kas ir “ierastais līmenis” un kāpēc tas ir “ierasts”? Šāda veida datus parasti piesaka salīdzinot ar iepriekšējo periodu un tipiski tas ir viens gads. Te drīzāk virsrakstu varēja veidot kaut kā apspēlējot pandēmijas laika pieprasījumu.

    davix
    12.04.2023 14:42

    Jā, šis nav korektākais formulējums “ierastais līmenis” no manas puses. Doma ir tā, ka Covid laikā, pieprasījums būtiski pieauga, ko datos mēs varētu definēt kā “ekstrēmu” jeb “izlēcēju”, ja skatītos garākā laikrindā. Tādēļ lai arī salīdzinājums pret iepriekšējā gada atbilstošo periodu ir ļoti izplatīta prakse, šajā gadījumā korektāk būtu sniegt salīdzinājumu arī pret laika periodu pirms Covid. Protams daudz ērtāka datu interpretācija no autora un lasītājiem būtu, izmantojot grafisku laikrindas attēlojumu pa gadiem – kad iespējams viegli uztvertu, ka kritums ir tikai salīdzinot pret iepriekšējo periodu, nevis periodu pirms Covid.

    Kursors.lv
    12.04.2023 14:45
    Reply to  davix

    Šādi labāk skan virsraksts? :)

    davix
    12.04.2023 15:11

    Ja, infektologi Jurijs Perevoščikovs un Uga Dumpis neiebilst, tad lai tā būtu :)

    Kursors.lv
    12.04.2023 16:26
    Reply to  davix

    OK, viņiem ir dažas stundas pie šī raksta komentāros paust savu viedokli :)

    Hu huu
    12.04.2023 15:06

    Kriss, ir cita lieta. Nav datora jaudai jābūt.. Ar 2000-4000 cpu un 4-8 ram, 128 ssd var vidusmēra cilvēks iztikt. Tad kāpēc pirkt jaunu? :) atbilde ir tik vienkārši 😄

    KKTK
    13.04.2023 09:43

    Viena gada periods parasti ir tikai lai visādi miku-meku wanabe žurnālisti spētu salīdzināt divus skaitļus un par to uzrakstīt kko. Reāli skats ir pavisam savādāks. Milzīgs daudzums cilvēki ir pārgājuši uz darbu ar laptopiem. Pieprasījums pēc jauniem vēl jo projām ir liels. Un pēc 2-3 gadiem. Visi laptopi, kas tika sapirkti pandēmijā, būs jau apbružāti un atkal vajadzēs jaunus: https://www.statista.com/statistics/272595/global-shipments-forecast-for-tablets-laptops-and-desktop-pcs/

    Krotow
    13.04.2023 18:39
    Reply to  KKTK

    Par biznesa pāreju uz laptopiem tiesa. Daudz kur tagad darbiniekiem stacionāro datoru vietā izdala laptopus, lai darbinieks var strādāt arī no mājām vai citā pieņemamā laikā. Apbružātības iespaids gan atkarīgs no veicamā darba un laptopa pagarināšanas iespējām. Ja var dubultot RAM un ielikt jaunu disku, tad tie laptopi darbā dzīvo manāmi ilgāk par 3 gadiem.

    Reklāma