Web Analytics
More
    Reklāma

    FTX atzinis, ka ap 9 miljardiem dolāru vērti klientu līdzekļi “izkūpējuši gaisā”

    Jaunākie raksti

    Pērnā gada novembrī ziņojām, ka savulaik viena no vadošajām kriptovalūtu biržām pasaulē FTX iesniedza bankrota pieteikumu. Tika noskaidrots, ka uzņēmums ar tā vadītāju Semu Benkmenu Frīdu priekšgalā piesavinājās klientu līdzekļus vairāku miljardu dolāru apmērā ar mērķi atbalstīt pārējos FTX grupas uzņēmumus. Taču, kad FTX saprata, ka trūkst līdzekļu, ko samaksāt klientiem, biržai bija jāpiesaka bankrots. Dažus mēnešus pēc tam izmeklēšana šajā lietā turpinās, un bankrotējušās biržas vadītājs beidzot atklājis precīzāku informāciju par krāpniecības apmēriem.

    FTX šī brīža izpilddirektors Džons Rejs informējis, ka klientiem neatmaksāto līdzekļu apjoms kopumā sasniedz 11,2 miljardus ASV dolāru. No visas šīs summas uzņēmumam šobrīd izdevies identificēt aktīvus vien ap 2,2 miljardu dolāru apmērā, taču tikai 694 miljonus dolāru no tā iespējams atmaksāt uzreiz. Līdz ar to pastāv klientu līdzekļu iztrūkums 9 miljardu dolāru apmērā. Šī nauda tika aizdota citiem FTX grupas uzņēmumiem to atbalstīšanai. Izskanējušas arī versijas, ka par šiem līdzekļiem FTX vadība iegādājās sev luksusa lietas, dārgus auto, īpašumus utml.

    Reklāma

    Ar dažādām mahinācijām FTX nodarbojās daudzus gadus, un daļa nesmukumu joprojām turpina atklāties. Tāpēc diezgan pelnīti, ka Rejs FTX nosaucis par “pilnīgu korporatīvās kontroles neveiksmi”. Viņš arī norāda, ka atrodamā informācija par klientu aktīviem bieži ir sajaukta, ieraksti – nepilnīgi vai nav vispār. Tāpēc šobrīd nav 100% zināmi patiesie zaudējumu apmēri.

    Kas attiecas uz pašiem FTX klientiem, tiem šie pāris mēneši bijuši neziņas un raižu pilni. Daļa šajā biržā glabāja aktīvus vairāku desmitu un simtu miljonu dolāru vērtībā. Lai arī beidzot ir mazliet lielāka skaidrība, cik šī skāde ir nopietna, uzņēmums vēl nevar pateikt, cik daudz klientu un kādas summas varētu atgūt.

    AvotsGizmodo
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reinholds
    06.03.2023 13:15

    Uzvārds jāsalabo.

    Krotow
    06.03.2023 20:31

    Drīzāk jāsecina ka nekādu aktīvu nav bijis un cipars bija no pirksta izzīsts. Tāda pati Banka Baltija un MMM, tikai Amerikas versijā.

    Reklāma