Web Analytics
More
    Reklāma

    “App Store” beidzot pieejama Džeka Dorsija radītā “Twitter” alternatīva

    Jaunākie raksti

    Pērnā gada novembrī jau rakstījām, ka līdz ar “Twitter” nonākšanu Īlona Maska īpašumā tā bijušais vadītājs Džeks Dorsijs izziņoja jaunu sociālo tīklu, “Twitter” konkurentu “Bluesky”. Tas ir blokķēdē bāzēts decentralizēts sociālais tīkls, kas būtībā piedāvā līdzīgas iespējas kā “Twitter”. Pēc četriem mēnešiem “Bluesky” beidzot nonākusi “App Store”, taču joprojām pieejama beta versijā un ļoti ierobežotam lietotāju skaitam.

    Kļūt par “Bluesky” lietotāju šobrīd var, saņemot ielūgumu vai arī piesakoties gaidīšanas sarakstā. Lielos vilcienos “Bluesky” daudz neatšķiras no “Twitter”. Tomēr vērīgākie var manīt, ka, izveidojot jaunu ierakstu “Bluesky”, parādās jautājums “What’s up?”, bet “Twitter” – “What’s happening?”. Tāpat “Bluesky” piedāvā vienkāršāku ziņas izveidi, ļaujot pievienot arī fotoattēlus. Taču pārējais ir ļoti līdzīgs, ieskaitot lietotāju meklēšanu, sekošanu, ziņu plūsmu utt.

    Reklāma

    Avots: App Store

    Lai arī Dorsijs par “Bluesky” plašāk ieminējās 2022. gada novembrī, patiesībā darbs pie šīs lietotnes sākās jau 2019. gadā un tā eksistēja kā “Twitter” finansēts blakus projekts. Dorsijs to uzskatīja par atvērtāku alternatīvu arvien centralizētākajam “Twitter”. 2021. gadā “Bluesky” atdalījās no “Twitter” un kļuva par atsevišķu uzņēmumu. Tiesa, ziņas par to gan bijušas visai skopas.

    Līdz ar parādīšanos “App Store” “Bluesky” pievienojas pārējo “Twitter” konkurentu bariņam, kur vadībā izvirzījies decentralizētais sociālais tīkls “Mastodon”. Tā lietotāju skaits strauji palielinājās brīdī, kad Masks kļuva par “Twitter” jauno vadītāju. Decembra beigās šis skaits pietuvojās diviem miljoniem lietotāju.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Kristaps K.
    04.03.2023 13:14

    Bet pats Džeks Dorsijs aktīvi lieto arī Nostr. https://iris.to/jack@cash.app

    Hašvaldis Blokčeins-Halvenings (HBH)
    05.03.2023 14:00

    Latviski to sauks par “blusas kāju”

    Reklāma