Web Analytics
More
    Reklāma

    Oficiāli palaists Matter viedās mājas ierīču protokols, atbalsts varētu parādīties jau Apple iOS 16.1 versijā

    Jaunākie raksti

    Par Matter protokolu esam jau informējuši iepriekš, un 4. oktobris ir tas datums, kad oficiāli palaista Matter 1.0 versija, kas to ļaus izmantot lielajiem tehnoloģiju uzņēmumiem. Kā norāda informācija, Apple gatavojas Matter protokola atbalstam iOS 16.1 versijā.

    Matter būs vienots protokols, kas nodrošinās dažādu viedās mājas ierīču ērtu sadarbību un pārvaldīšanas iespējas. Tas nozīmē, ka vairs nebūs nepieciešama atsevišķa lietotne, lai darbinātu kādu viedo mājas ierīci, bet to visu varēs pārvaldīt ar Apple HomeKit vai Google Home, kā arī ar Samsung un Amazon ierīcēm. Runājot tieši par Apple, tad gaidāmā iOS 16.1 operētājsistēmas versija jau veic sagatavošanās darbus.

    Oficiāli izlaižot Matter 1.0 standartu, tas ļauj autorizētajām laboratorijām sertificēt produktus, lai tos pārbaudītu ikdienas lietošanā. Tas nozīmē, ka būs vieglāk pārvaldīt dažādus jaunus viedos mājas gadžetus, kā arī jau esoši produkti spēs atbalstīt Matter 1.0 pēc to atjaunošanas. Šim standartam vajadzētu krietni mainīt un paplašināt iespēju ikvienam no mums lietot dažādus viedpalīgus savā ikdienā.

    Ja Matter atbalsts nonāks pie iPhone lietotājiem ar jaunāko operētājsistēmas versiju, tas būs diezgan liels atjauninājums un krietni paplašinās funkcionalitāti. Principā ikviens no mums sajutīs Matter nozīmi un iespējas mūsu dzīvēs.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    12 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    AppleFan
    06.10.2022 09:36

    Šis man ļoti interesē, bet līdz galam tā arī neesmu saprati.. Internetā informācija arī diezgan skopa un vispārēja. Personīgi ļoti tracina, kad piemēram, nevar EZVIZ produktus pievienot HomeKit un lielos vilcienos katrs viedās mājas aksesuārs ir jāvada caur citu aplikāciju.

    Oskars Pūris
    06.10.2022 10:14
    Reply to  AppleFan

    Sveiks! Ne Tevi vienu tas tracina! 😄 Es arī kādu mirkli esmu aizrāvies ar viedo “dzīvokli”. Personīgi mani novērojumi sekojoši: Pirmais un lielākais trūkums – skopais viedierīču piedāvājums tirdzniecībā Latvijā! Piemēram, viedās spuldzes Aqara iegādāties nav iespējams! Tagad mājās ir tā, ka pilnīgs kišmiš ar Aqara, Xiomi un Yeelight iekārtām! Cerība, ka Matter protokols šo risinās ir, bet neticu, ka tas notiks ātri … Otrais – esmu vēl zaļš viedās mājas filozofijā, iespējams tāpēc visa tā padarīšana liekas pilnīgi neaptēsta! Cik es esmu nervus pakāsis dēļ tā visa … Nu kautvai piemērs – vēlējos izveidot elementāru automatizāciju lai Aqara hub iebūvētai led gaismeklis, kas atrodas priekšnama rozetē iesprausts, vakarā 19:00 ieslēdzas uz 85%, tad 23:00 uz 2% un no rīta 09:00 izslēdzas. Liekās, kas, nu kas var būt vienkāršāks?! Ok, kad veidoju automātizāciju Apple Homekit testējot viss darbojas, bet realitātē nekas nenotiek! Turpretī izveidojot visu tieši to pašu Aqara aplikācijā – viss darbojas 🤷‍♂️ Rezultātā, pēc miljards neveiksmīgiem mēģinājumiem, esmu nonesis AppleHomekit no iOS un iPad os, un atstāju tikai apple tv, lai teorētiski varētu vadīt iekārtas atrodoties ārpus mājas, bet līdz tam vēl neesmu nonācis. Ļoti gribētos rast iespēju aprunāties ar citiem “viedās mājas” iekārtu lietotājiem Latvijā vai latviski.… Read more »

    Oskars Pūris
    06.10.2022 14:54

    Tur jau tā lieta … Atklāti sakot, es vispār brīnos, ka apple, kam patīk visas olas turēt savā groziņā, uz ko tādu parakstījās. Ceru, ka šis nebūs no risinājumiem, kas darbojas, bet tomēr ar izņēmumiem :) Uz jauno protokolu skatos ar cerībām un reizē ar skepsi. Dzīvosim – redzēsim! :)

    Jānis
    06.10.2022 12:01

    Varbūt Kursors var uzrakstīt kādu sakarīgu pārskatu, par Latvijā pieejamiem, reāli izmantojamiem “Gudrās mājas” variantiem ?? Interesē arī iespējamie servisi, ne tikai lampiņa On/Off.

    Tītars
    06.10.2022 13:55
    Reply to  Jānis

    Tā īsumā – pašvaki ar tām opcijām. Sanāk sūtīt no ārzemēm un ilgi pētīt katru moduli.

    KKTK
    06.10.2022 20:30
    Reply to  Jānis

    Fibaro tirgo LV. Garantija un tā. A kādus servisus tev vajag? Man pēc YR laika ziņām atslēdz rekuperatoru, ja ārā zemāk par -10C. Tagad ar dinamisko elektrības tarifu gribētos uzprogrammēt “lēto” rozeti, kas izslēdzas pīķa stundās, bet tajā Fibaro Mini nevar programmēt :/
    Citādi, lasu brīnos, kādas jums vēl aplikācijas? Lai cik “gudra” māja nebūtu gaismas vadībai tāpat jābūt dublētai ar sienas sledžiem. Pārējais jau HH:MM trigerēts. Vai kombinācijas ar slēdzi un diennakts laiku.

    Last edited 1 year ago by KKTK
    AHU
    07.10.2022 09:15
    Reply to  KKTK

    Kādēļ Tu slēdz laukā vent. iekārtu, ja āra temp. ir zemāka par -10c? Kāda jēga tad no ventilācijas?

    P.s
    Kursor! Kā jūms darbojas komentāru sadaļas apstiprināšana?

    P.s.s
    Man apgaismojums, tv, putekļusūcējs, aizkaru atvēršana/aizvēršana, apkures/dzesēšanas regulēšana, saslēgti caur “samsung smarthings”, pašas iekārtas ir dažādu ražotāju, sonoff, ikea, samsung, danfoss, tapo.
    Nepatīk tas, ka opcijas smarthingā atsevisķiem ražotājiem ir ierobežotas, un tas ka smart things aplikācija uz iphona strādā sliktāk/lēnāk nekā uz samsung viedtālruņiem.

    Kursors.lv
    07.10.2022 09:30
    Reply to  AHU

    Manuprāt, ar komentāriem ir tā, ka visi komentāri, kas publicēti ar iepriekš neredzētu epastu, automātiski nonāk premoderācijas sarakstā un katru apstiprinu publikācijai.

    KKTK
    07.10.2022 12:20
    Reply to  AHU

    Slēdzu ārā tāpēc, jo gaisa temp. starpība starp āra un vēlamās iekšā ir tik liela, ka rekuperators pēc (maniem uzskatiem) sāk pārāk daudz tērēt elektrību piesildīšanai. Jā, piesildīšanu arī var atslēgt, bet ne tik vienkārši kā visu ar “smart” rozeti. Es jau nepieminēju to, ka pat pie lieliem mīnusiem, denas vidū rozete piespiedu kārtā tāpat ieslēgsies un 4h noventilēs.

    Interesanti par aizkaru virināšanu. Padalīsies?
    Es ar žalūzijām neatradu sistemātiskus ikdienas paradumus. Ja nu vienīgais visiem braucot prom aizvērt žalūzijas ciet. Bet tas ir tik reti, ka nav dārga releja un scēnas vērts.

    Ainars
    06.10.2022 16:40

    Pagaidām visus tos ražotājus (pašam ir Aqara, Xiaomi, Sonos ) vadu ar Homey Hub. Ja nemaldos, ar to var vadīt vēl daudz un dažādu ražotāju gadžetus. Ir jau tam ar izņēmumi, bet nu esošie iet zem vienas aplikācijas.
    https://homey.app/en-us/
    Es gan nekādas dižās automatizācijas neesmu salicis. Tik cik pats taisu vaļā/ciet aizkarus, slēdzu iekšā/ārā Sonos. It kā opcijas tajā homey ir, bet nekad neesmu sapratis, kā ta automatizācija strādā😀

    Oskars Pūris
    07.10.2022 13:39
    Reply to  Ainars

    Homey izklausās interesanti! Manā gadījumā arī tāpēc, ka tad vienotā vadības tīklā varēs iekļaut ar Sonos skandas, kas izmētātas pa dzīvokli. Paldies, Ainar, noteikti izpētīšu tuvāk kas un kā. Protams lieta nav lētajām, bet jau sapratu, ka jo lētāk pērku jo lielāka čakare 🙂

    Reklāma