Web Analytics
More
    Reklāma

    Matter un Thread – kas ir šie jaunie vārdi Lietu Interneta pasaulē?

    Jaunākie raksti

    Lietu Internets ir mums visapkārt – gandrīz katrā mājsaimniecības ierīcē nu ir procesors un savienojuma iespējas ar viedtālruni vai speciālu galveno ierīci (vārteju). Visas šīs ierīces, dažādi sensori un viedās mājas vadības ierīces tad arī veido to, ko pieņemts dēvēt par Lietu Internetu jeb angliski IoT (Internet of Things).

    Lietu Interneta spožums un posts jau iekodēti nosaukumā – no vienas puses mēs it kā vēlamies kopējā tīklā savienot dažādus sensorus un ierīces, bet no otras puses Internets ir briesmīgs haoss, ko diez vai katrs ir gatavs savā mājoklī pārvaldīt.

    Reklāma

    No trešās puses Lietu Internets mums jau iepriekš ir parādījis, ka ne visiem lielajiem ražotājiem var uzticēties. Viens no sliktajiem piemēriem ir Google paspārnē esošais Nest, kas visai veikli atkratījās no Revolv ierīču atbalsta, ko bija paturējis pie dzīvības knapus divus gadus kopš Revolv iegādes.

    Ja mājās jau ir kāds viedais skaļrunis, spuldze ar viedtālruņa vadību vai veļasmašīna ar Wi-Fi savienojumu, zināsi, ka šo ierīču pārvaldība un darbība ne vienmēr ir ideāla pieredze. Ierīču iestatīšanas ērtums un sadarbība savā starpā ir lielākie klupšanas akmeņi mājas lietotājam.

    Avots: Connectivity Standards Alliance

    Matter un Thread ir divi jauni standarti, kas zem viena jumta vēlas palikt visas vai vismaz vairumu populāro Lietu Interneta ierīču.

    Matter būs vienots protokols, kas nodrošinās dažādu viedās mājas ierīču ērtu sadarbību un pārvaldīšanas iespējas. Nenāksies katrai viedajai spuldzei, katram tosterim turēt viedtālrunī savu lietotni. Matter plānos ir viedās ierīces ērti un vienkārši pārvaldīt ar mājās jau esoša Wi-Fi palīdzību. Turklāt Matter sola, ka visa ierīču kontrole būs lokāla, nevis ierīces paļausies uz mākoni, kas, visticamāk, ir vecs laptops kaut kur Āzijā.

    Avots: csa-iot.org, daļa no Matter atbalstītājiem

    Ideja jau skan dievīgi – lietotājam nevajadzēs paļauties uz ārējiem spēkiem, tā vietā Matter nodrošinās, ka mājokļa pārvaldība ir neatkarīga no lielo uzņēmumu untumiem un serveru stabilitātes.

    Šobrīd absolūts vairums Lietu Interneta ierīču paļaujas uz serveru darbību un stabilitāti, bet Matter vēlas nodrošināt atteikšanos no dažkārt tik trauslā interneta savienojuma. Vienlaikus tas nozīmētu ātrāku viedā mājokļa darbību un uzlabotu drošību.

    Thread protokols ir milzīga daļa no šī plāna, lai atteiktos no mākoņiem un citiem maz uzticamiem lielo tirgus spēlētāju pakalpojumiem. Thread ir zema enerģijas patēriņa bezvadu savienojuma protokols, kas turklāt paredz, ka katra tīklā esošā ierīce ir bezvadu savienojuma atkārtotājs (angļu – low-powered mesh-based wireless protocol). Thread arī rūpēšoties par zemu aiztures laiku bezvadu savienojumiem.

    Avots: Apple, Apple HomePod Mini

    Diemžēl Thread protokols ir nākotnes vīzija. Tuvas nākotnes, bet tomēr nākotnes. Solījumu ir daudz, bet darbībā ierīces redzēsim pēc aptuveni gada.

    Thread jau atbalsta sekojošas ierīces:

    • Apple HomePod Mini
    • Eve Energy smart plug
    • Eve Window and Door sensori
    • Eve Aqua
    • Google Nest Wifi
    • Google Nest Hub Max
    • Nanoleaf Essential A19 smart spuldzes
    • Nanoleaf Essentials smart light strip
    Avots: threadgroup.org, daļa no Thread atbalstītājiem

    Kas bija un ir pirms Thread protokola? Šobrīd viedie mājas savienojumi tiek panākti ar Zigbee, Z-Wave, Bluetooth un Wi-Fi palīdzību, kas rada sadrumstalotību, neskaidrības, nesaderību un bailes no viedās mājas ieviešanas sarežģījumiem.

    Pirmās paaudzes Matter izmantos Wi-Fi un Thread kombināciju, lai izveidotu savienojumu starp ierīcēm. Bluetooth būs papildu tehnoloģija, kas nodrošinās vienkāršāku un ātrāku savienojuma izveidi ierīču iestatīšanas laikā. Tātad tiek izmantotas tehnoloģijas, kas mums ir jau mājās un pazīstamas.

    Kuri ražotāji atbalstīs Matter?

    Tā vien izskatās, ka Apple, Amazon un Google būs lielākais Matter virzītājspēks. Bet Matter idejai pieslējušies arī Belkin, GE Lighting un pat Comcast. Matter atbalstu saņems dažādas Amazon Alexa, Apple HomeKit, Google Nest un Samsung Smart Things ekosistēmu ierīces.

    Avots: Google, Google Nest Wifi

    Lai arī tiek solīts, ka Matter varētu nonākt arī vecākās ierīcēs ar programmatūras atjauninājumu, tomēr uz to paļauties nevajadzētu. Matter pieprasa visai lielas procesoru jaudas. Protams, tās nav galddatoru procesoru jaudas, bet tās būs visai pieklājīgas jaudas, ja skatāmies uz citām Lietu Interneta ierīču spējām.

    Visiem populārajiem digitālajiem asistentiem (Siri, Alexa, un Google Assistant) vajadzētu sastrādāties ar Matter sertificētām ierīcēm, bet par šo pagaidām nekas skaidri nav pateikts.

    Kur tad ir Matter saderīgās ierīces?

    Ar pirmās paaudzes Matter saderīgās ierīces veikalos sāks plašāk nonākt šī gada nogalē, bet pastāv iespēja, ka ierīces var arī kavēties. Visai pieklājīgs Matter saderīgo ierīču klāsts tika demonstrēts CES 2022 laikā. Tie solīts, ka pāris esošas bezvadu tīkla ierīces saņems atjauninājumus Matter saderībai, bet pārsvarā šīs ierīces pie mums nav nopērkamas.

    Avots: silabs.com, Matter ierīces

    Kas bremzē Matter ieviešanu?

    Absolūti lielākais vairums mājas lietotāju vēl arvien paļaujas uz piektās paaudzes Wi-Fi (Wi-Fi 5), bet kārtīgam Lietu Internetam mājoklī vajadzēs Wi-Fi 6, Wi-Fi 6E un pat nākotnes Wi-Fi 7. Diemžēl pagaidām ar Wi-Fi 6 maršrutētāju cenām vēl mēdz būt pietiekami traki, lai arī parādījušies pat Wi-Fi 6 maršrutētāji cenās ap 40 eiro.

    Wi-Fi 6 ir viens jauns triks, un tas ir WPA3 drošības protokols. WPA3 drošības protokols būs tas, kas sargās mājas ierīces. Cik noprotams, Matter pieprasīs WPA3 izmantošanu bezvadu savienojumos.

    Avots: Sonoff

    Google un Nest Wi-Fi jau vairākas esošās bezvadu režģtīkla ierīces uzsākuši aprīkot ar WPA3 drošību, bet mums tas nedod gandrīz neko, jo Nest ierīces pie mums netiek atbalstītas. Nest var izmantot tikai lielajās Eiropas valstīs.

    Labā ziņa, ka vairums jauno Wi-Fi maršrutētāju jau nāk ar WPA3 atbalstu, kas parasti tiek reklamēts uz ierīču iepakojuma.

    Nobeigumā

    Kopumā ir jāsaka, ka par Matter un tā spējām zem viena jumta apvienot dažādu ražotāju Lietu Interneta ierīces vēl arvien jautājumu ir vairāk nekā atbilžu. Solis pareizā virzienā tiek sperts, bet pagaidām redzam tikai solījumus.

    Būs interesanti redzēt, vai tiešām izdosies vienotā mājas tīklā salikt kopā atšķirīgas ierīces. Solīts tiek daudz, un šoreiz tieši tiek domāts par ierindas mājas lietotājiem. Protams, viedā māja un Lietu Internets vēl arvien nāk ar savām izmaksām, bet Matter pavērs plašākas iespējas kombinēt viedo māju risinājumus no dažādiem ražotājiem.

    Avots: Connectivity Standards Alliance

    Visinteresantākais ir solījums, ka viss darbosies arī bezsaistē, bet te jāatceras, ka tehnoloģiju gigantiem ir vēlme pārdot tavus datus ik uz soļa. Arī tos datus, ka guļamistabā ir 20 grādi, bet dušas telpa vakaros tiek uzsildīta līdz 23 grādiem.

    Vai plānotais izdosies? To redzēsim pēc vismaz gada, varbūt vēl ilgāk. Skaidrs gan ir tas, ka nāksies atkal sapirkties jaunas, atbalstītas ierīces, bet šoreiz varēsi izvēlēties ražotāju, nevis tevi ieslēgs katra atsevišķa ražotāja ekosistēmā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reinis Rozitis
    14.04.2022 14:31
    Krotow
    14.04.2022 16:03

    No malas raugoties rādās ka pirmās paaudzes IoT lietotāji ar ierīcēm, kas vadās tikai caur mākoņservisiem, drīz pamatīgi ieberzīsies dēļ viņu vēl strādājošo dzelžu neatbalsta. Kopumā virziens uz iespēju vadīt IoT verķus arī lokāli un tikai caur aizsargātiem savienojumiem, ir pareizs.

    Elektriķis
    14.04.2022 16:41
    Reply to  Krotow

    Jau labu laiku ir pieejams šāds: https://homey.app/en-us/
    Šim var pievienot kaudzi visādu verķu, arī Aranet4.

    KKTK
    19.04.2022 23:30

    Izklausās, pēc kaut kādas buļļa kakas protokola.

    Reklāma