Web Analytics
More
    Reklāma

    No 2024. gada savas mobilās ierīces Eiropā varēsim uzlādēt ar vienu lādētāju

    Jaunākie raksti

    Pēc samērā ilgām un plašām diskusijām par mobilo ierīču uzlādi Eiropas Parlaments (EP) vakar, 4. oktobrī, teju vienprātīgi pieņēmis direktīvu, ka no 2024. gada visas mobilās ierīces Eiropas Savienībā (ES) varēs uzlādēt ar vienu lādētāju. Līdz ar to tiem elektronikas ražotājiem, kas savus produktus tirgo arī Eiropā, iekārtas būs jāaprīko ar USB Type-C pieslēgvietu. Zināms, ka jaunie noteikumi īpaši ietekmēs “Apple”, kas daudzās savās ierīcēs joprojām izmanto “Lightning” pieslēgvietu.

    Jaunais likums pieņemts plenārsēdē ar 602 balsīm par, 13 pret un 8 atturoties.

    Reklāma

    Skaidrots, ka ar USB Type-C uzlādes pieslēgvietu līdz 2024. gada beigām būs jāaprīko visas ierīces, kuras darbojas ar jaudu līdz 100 vatiem un uzlādējamas, izmantojot vadu kabeli. Šie nosacījumi attiecas uz jaunajiem mobilajiem tālruņiem, planšetdatoriem, digitālajām kamerām, austiņām, VR/AR brillēm, rokas videospēļu konsolēm un portatīvajiem skaļruņiem, e-lasītājiem, tastatūrām, pelēm, portatīvajām navigācijas sistēmām, no 2026. gada arī uz portatīvajiem datoriem.

    Izņēmumi attieksies uz tām ierīcēm, kuras ir pārāk mazas, lai tajās varētu iebūvēt USB Type-C pieslēgvietu – viedpulksteņiem, sporta aprocēm un citiem mazajiem gadžetiem. Tomēr sagaidāms, ka laika gaitā līdzīgas prasības varētu skart arī šo ierīču ražotājus.

    Jāpiezīmē, ka pieņemtā direktīva ir daļa no plašākiem ES centieniem samazināt elektronisko atkritumu apjomu, mudināt patērētājus pieņemt ilgtspējīgākus lēmumus un padarīt ērtāku dažādu ierīču lietošanu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    15 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Skābene
    05.10.2022 11:04

    Ļoti labi, lādētāju nedošana līdzi ierīcēm tikai paātrina šādus procesus.

    Biteme
    05.10.2022 11:15
    Reply to  Skābene

    Nākamais solis – nelikt kastē arī telefonu. Mēs jums to iedevām jau iepriekšējā reizē!

    kas attiecas uz lādētājiem, tad doma ir laba, bet vairums cilvēku nerubī no jaudām, tāpēc lādēs ar to, kam der vads un lādēsies ka jātur pie vada vesela mūžība.

    Ja samazinātu telefona cenu par lādētāja tiesu un vienlaicīgi lādētājus korpusa krāsa attēlotu tā jaudas robežas, cilvēki zinātu – aha, manam jaunajam telefonam vajag zilo lādētāju, tāpēc veco balto lādētāju es nelietošu.

    Elektriķis
    05.10.2022 11:47
    Reply to  Biteme

    Tu aizmirsi daltoniķus.

    Last edited 1 year ago by Elektriķis
    Biteme
    05.10.2022 15:03
    Reply to  Elektriķis

    Aizmirsu) Nu, tāpēc jau dizaineri, kas automātiski iekodē info visām statistiski būtiskām pircēju grupām.

    digitalk
    05.10.2022 14:50

    neko tur nevarēs ar vienu lādētāju, tas tik birokrātu slapjajos sapņos.

    piespraudu planšeti pie tās pašas firmas telefona barokļa — vispār nelādē, jauda par maz. tā arī dzīvosim turpmāk, vienots vads visiem, tikai būs jāmeklē, kurš baroklis der. īpašu jautrību sagādās vienādie pēc izmēra un izskata barokļi, kuriem jauda uzrakstīta mikrodrukā pelēks uz melna ;)

    Kursors.lv
    05.10.2022 14:57
    Reply to  digitalk

    Par kāda ražotāja produktiem (un lādētājiem) ir runa?

    digitalk
    05.10.2022 15:02

    es speciāli nerakstīju, tāpēc ka perspektīvā tā būs ar daudziem. vienots fizisks štekeris nenozīmē, ka barokļi neatšķirsies ar QC, PD un jaudām. rezultātā sēdēsi uz 5V/1-2A nepacietībā dīdoties.

    ps. Apple.
    pss. var jau būt, ka štekeris vainīgs, lai arī ar telefonu strādā.

    Last edited 1 year ago by digitalk
    Kursors.lv
    05.10.2022 15:08
    Reply to  digitalk

    Es tieši gribētu uzzināt, kas tur tieši bija par ierīcēm un lādētājiem. Es Tev pilnībā piekrītu tajā, ka tie lādēšanas standarti ir nenormāls čakars un ir ļoti grūti panākt maksimālās uzlādes jaudas, jo ir jābūt ne tikai saderīgam lādētājam un gala ierīcei, bet pat kabelim. Tomēr no otras puses – reāli ar visu var uzlādēt visu, ja uzlādes jauda/ātrums nav svarīgs. Citiem vārdiem sakot, mūsdienu ierīces var uzlādēt arī ar arhaiskiem lādētājiem, tikai tas būt ellīgi lēni.

    digitalk
    05.10.2022 15:14

    vēl aspekts, ka sliktākajā variantā ierīci nedrīkst lietot vai pat jāizslēdz. nesens piemērs bija telefons ar waze navigāciju, kurš nevarēja “paēst” no lēta autolādētāja. uzlādes līmenis brauciena laikā lēni un neatvairāmi kritās :))

    Kursors.lv
    05.10.2022 15:25
    Reply to  digitalk

    Jā, nu tas jau ir cits stāsts, jo gan GPS, gan displeja izgaismošana būtiski “ēd” enerģiju.

    Skābene
    05.10.2022 15:26

    Šī iemesla dēļ ir jābeidz skopoties ar lādētājiem un jaunajām ierīcēm jādod līdzi lādētājs, kas ir spējīgs šo ierīci lādēt tieši tā, kā to paredzējis ražotājs. Vecais lādētājs nekad neatbildīs jaunās ierīces specifikācijai.
    Ja kāds domā par zaļumu, tad būtu jāveicina veco lādētāju savākšana un nodošana pārstrādei.

    Kursors.lv
    05.10.2022 15:33
    Reply to  Skābene

    Un no otras puses raugoties – jo lēnāk lādēsi savu ierīci, jo ilgāk tās akumulators saglabās savu resursu :D

    Wings
    05.10.2022 16:28

    Precīzi!
    Es gandrīz visām iericēm izmantoju ne vairāk par 20w ladetaju (kaut kāds vecs samsung stekeri), vai pat 15w. Ātro uzlādi sledzu ārā (kad vel izmantoju samsung, iphonam laikam nevar izslēgt, vismaz es neatradu), telefonu ladeju pa nakti, planšeta (galxy tab s7), iphone 13, un 13pro, powerbankus, pulksteni, viss ar to veco lēno lādētāju. Iznēmums ir airis ar m1, tam dzimtais 30w lādētājs.
    Tas ne tikai paildzina kopējo darbības mūžu (gados), bet vispār ikdienas baterijas darbību, vismaz note9 tā bija pēc ātrās uzlādes atslēgšanas.
    Iznemums būtu iepriekš piminētais auto variants izmantojot navigāciju un spilgtumu uz max, vai arī tos kuriem tiešām nepieciešama šī ātrā uzlāde, visiem pārējiem labāk izmantot oldskool lēno nakts lādēšanu un tas ir fakts, kaut tīri no fizikas viedokļa.

    Skābene
    05.10.2022 16:46
    Reply to  Wings

    Ar Note 20 lādētāju varu lādēt gan laptopu, gan telefonu, tur viss ok. Ar Note 8 lādētāju laptopu nevelk, bet jaunākus telefonus vairāk vai mazāk var lādēt, bet lēnāk. Ar Note 4 lādētāju jau ir pavisam bēdīgi, jo uzlāde jaunajās ierīcēs notiek tikai pie izslēgta ekrāna, vai Airplane modē, ja ekrāns ieslēgts, tad lādējas ārā arī pie vada.
    Ar Nokia lādētāju, var tikai nopūsties un ielikt atpakaļ atvilktnē. :D

    Tievais
    05.10.2022 15:30

    Nu nomainiet tak virsrakstu! Tas netbilst raksta tēmai, jo avotā ir taču domātas – Jaunas ierīces kuras tiks ražotas sākot no 2024.gada, – nevis jebkuras ierīces, arī kaut 10gadu vecas, varēs uzlādēt ar vienu lādētāju.

    Reklāma