Web Analytics
More
    Reklāma

    Huawei MatePad Paper planšetdatora ar elektroniskās tintes displeju apskats

    Jaunākie raksti

    Kamēr tautieši svinēja Līgo un Jāņus, tikmēr es biju devies uz Stambulu, lai uz vietas redzētu tos Huawei produktus, kuri būs pieejami Latvijas un Eiropas tirgum. Šajā prezentācijā viens no interesantākajiem produktiem man likās planšetdators Huawei MatePad Paper ar elektrioniskās tintes (angliski E-Ink) displeju, jo tirgū nav pārāk daudz spēlētāju ar šādu specifikāciju.

    Jā, ir Kindle un reMarkable ierīces, kuras var konkurēt ar MatePad Paper, tomēr šeit viena no lielajām lietām ir tieši displeja izmērs, kas sasniedz 10,3 collas, tātad tas ir tādā izmērā kā Apple un Samsung piedāvātie planšetdatori, bet tiešais konkurents būs tieši reMarkable. Tieši šis izmērs un elektroniskās tintes displejs Huawei jauno planšetdatoru padara par visai interesantu ierīci, un esmu priecīgs, ka varu dalīties savā pieredzē ar jums.

    Reklāma

    Tehniskā specifikācija

    • Izmēri un svars: 225.2 x 182.7 x 6.65 mm, 360 g
    • Ekrāns: elektroniskās tintes displjes, 1872 x 1440 pikseļi (ap 227 ppi)
    • Operētājsistēma: HarmonyOS 2
    • Procesors: Huawei Kirin 820E
    • Atmiņa: 64 GB
    • RAM: 4 GB
    • Kameras: nav
    • Savienojumi: 802.11 a/b/g/n/ac/ax, Bluetooth 5.2
    • Papildu funkcijas: pirkstu nospiedumu lasītājs, otrās paaudzes M-Pencil atbalsts
    • Akumulators: Li-Ion 3625 mAh
    • Cena: 499 EUR (iekļauts M-Pencil irbulis)

    Kas ir Huawei MatePad Paper?

    Veicot nelielu izpēti mūsu pašu rakstu arhīvā, atradu Kristapa veidoto apskatu par reMarkable 2 planšetdatoru, un jau no pirmā attēla uzreiz varu teikt, ka MatePad Paper izskatās pēc visai precīzas kopijas. Ar to es nedomāju neko sliktu, bet kopumā šīs divas ierīces attiecīgi veido šāda veida tirgu, kas ir planšetdators ar elektroniskās tintes ekrānu.

    Kā jau priekšā saka angliskais vārds “paper”, tad šo ierīci paredzēts lietot pierakstu veikšanai un lasīšanai, ko nodrošina speciālais displejs. Jā, tas būs melnbalts un spēs vēl attēlot arī pelēkos toņus, tomēr bonus ir ilgais darbības laiks. Ar pilnu uzlādi MatePad rādīja darbības laiku vairāk nekā 20h, kas ir iespaidīgi. Tāpat tas ir daļēji matēts un nedaudz abrazīvs, kas tiešām imitēs to sajūtu, ka lietotājs raksta uz papīru, lai kļūtu par digitālo piezīmju grāmatiņu. Šo var uzskatīt kā bonusu, jo rakstīt uz gluda stikla nebūt nav tik ērti.

    Taču tas nav viss, ko piedāvā šis Huawei planšetdators, jo ar to mēs varēsim arī pieslēgties internetam un lejupielādēt papildu lietotnes no Huawei pielāgotās pasaules, līdz ar to tas pildīs arī planšetdatora funkciju, kādu to iedomājamies, balstoties uz citu zīmolu iekārtām. Pamatā gan funkcijas laikam būs lasīšana un šie pieraksti, jo pāris dienas palietojot to interneta dzīļu pārmeklēšanai vai YouTube video skatīšanai, šī pieredze uz šāda displeja būs diezgan izaicinoša. Es vienkārši to neieteiktu darīt ar šādas konfigurācijas iekārtu.

    MatePad Paper būs aprīkots ar četriem skaļruņiem un USB-C tipa pieslēgvietu, līdz ar to paplašinot tā pielietojumu arī mūzikas atskaņošanai. Par ko var uzslavēt Huawei, tad tā ir interfeisa tulkošana latviešu valodā, kas noteikti padarīs to pieejamu lielākam lietotāju skaitam. Plašetdators gan nebūs aprīkots ar aizmugurējo vai priekšējo fotokameru, līdz ar to bilžu uzņemšana atkritīs un ar to saistībās atmiņas aizpildīšanās problēmas atkritīs. Papildu funkcionalitāte ir darbošanās ar Microsoft Word tipa dokumentiem, kuri paredzēti tieši rakstīšanai, izmantojot Huawei sniegtās lietotnes.

    Kopumā pēc pirmajiem iespaidiem es šo ierīci tomēr ieteiktu tiešām digitālo grāmatu lasīšani vai pierakstu veikšanai. Patīkami pārsteidza tas, ka jau pamata komplektācijā MatePad Paper ir aprīkots ar digitālo irbuli, un tas darbojas pietiekami labi. Kaut arī aizture ir salīdzinoši liela pret konkurentiem (26 ms), tomēr pie mierīga rakstības ātruma tas nav jūtams. Tāpat zīmulis tiešām labi atbild uz dažādām kustībām un spiedieniem. Protams, pie korpusa tas piestiprināsies ar magnētu pālīdzību. Kur gan tas būtu redzēts…

    Laba uzbūve un specifikācija

    Jaunais Huawei MatePad Paper izskatās pēc kvalitatīva produkta, kas nav mazsvarīgi. Kā jau minēju iepriekš, tas ir 10,3 collu izmēra planšetdators, kura svars ir 360g. Tas tiešām ir viegls, pieņemot, ka tam vēl nav kameru izbīdījumu, to ir ļoti viegli pārnēsāt vai turēt vienā rokā. Kas gan pie ilgākas lietošanas varēt nogurt. Jārēķinās, ka vairāk būs jāizmanto kreisā roka, jo tieši tajā pusē ir izveidota platāka turēšanas mala, bet to varēs pagriezt arī otrādi, ja tā būs ērtāk.

    Šim planšetdatoram neieraudzīsim nevienu skrūvi, kas liek domāt un cerēt, ka tas ir pietiekami noslēgts, lai neuzkrātos lieki putekļi un būtu lielāka aizsardzība pret mitrumu. Tomēr šī ierīce nav saņēmusi oficiālu atzinumu par noteiktu IP klases aizsardzību. Aizmugurējā daļā ir veidota mākslīgās ādas imitācijā, lai veidotu papildu saķeri, kad tas tiek lietots. Viss korpuss kopumā ir veidots no plastmasas, tāpat arī sānā esošās skaļuma regulēšanas pogas. To ievietojot pārbildītā mugursomā, nebija jāuztraucas par kādām deformācijām, un tās arī nenovēroju, lietojot to pāris nedēļas.

    Līdzīgi kā citiem planšetdatoriem, arī MatePad Paper ir saņēmis pirkstu nospieduma lasītāju, kas gan nevis izcelts uz āru, bet tam izveidota neliela iedobe augšējā labajā daļā. Priekšā atradīsies elektroniskās tintes displejs, kura izšķirtspēja ir 1872×1404 pikseļi. Pats planšetdators būs nieka 6,65 mm biezs, un tas tiešām ir pat pārāk viegls, ja tā var teikt. Tā kā svara ziņā un pārnēsāšanā tas nesagādās lielas problēmas.

    Huawei MatePad Paper darbinās uzņēmuma veidots procesors Kirin 820E, 4 GB operatīvā atmiņa, un tas būs aprīkots ar 64 GB ietilpību. Kā jau norādīju iepriekš, tad pie pilna akumulatora planšetdators varētu darboties aptuveni 20h, tad ar speciālo baterijas saglabašanas režīmu, tas varētu izturēt pat 28 dienas. Vismaz tā norāda Huawei. MatePad Paper saņēmis ātrās uzlādes iespēju, kas ļauj tam piecu minūšu laikā lietošanas laiku papildināt līdz divām stundām, izmantojot 22,5W uzlādes spraudni. Pilnai uzlādei būs nepieciešama nedaudz vairāk par pusotru stundu.

    Ērtības nodrošinās arī USB-C pieslēgvieta, lai nebūtu jākrāmējas ar liekiem lādētājiem. Kā jau visi Huawei produkti, tad zīmols savu iekārtu iepakojumos joprojām iekļauj gan kabeli, gan spraudni. Šajā komplektācijā pieejams USB-C to USB-A tipa uzlādes kabelis. Un šis produkts bāzes komplektācijā nāk arī ar M Pencil, tomēr papildu būs jāiegādājas īpašais apvalks, kas ir pieejams arī man. Jāatzīst, ka man ļoti patika magnētu sistēma, ar kuru planšetdators stiprinājās pie šī apvalka, un turējās pietiekami stingri, lai nebūtu jāuztraucas par tā izkrišanu.

    Planšetdators ir pieejams tikai melnā krāsā, bet otrās paaudzes M-Pencil irbulis būs sudraboti pelēks. Tāpat melnā krāsā ir Huawei piedāvātais oriģinālais apvalks.

    Ko mēs varam iesākt ar šo planšetdatoru?

    Pašā ievadā jāatgādina, ka Huawei savus produktus šobrīd aprīko ar pašu veidoto operētājsistēmu HarmonyOS 2, līdz ar to tā ir trešā platforma blakus Android un Apple ekosistēmām.

    Lietošanas sakarā man domās ļoti dalās, jo no vienas puses varētu teikt, ka šo planšetdatoru var lietot tāpat kā jebkuru citu, kurš ir aprīkots ar LCD vai OLED krāsu displeju. Tomēr godīgāk būtu ieteikt to tiem lietotājiem, kuri izbaudi digitālo grāmatu lasīšanu, digitālo zīmēšanu un pierakstu veikšanu šādā formātā. Galvenais iemesls ir elektroniskās tintes displejs, jo tas ļoti labi atstaro saules gaismu, kā arī sniedz iespēju uz tā veikt pierakstus.

    Tātad tā pielietojums ir kā lasīt fiziski iespiestu grāmatu vai rakstīt ar melnu pildspalvu savā pierakstu kladē, jo tieši to imitē sajūtas. Kā jau Kristaps minēja reMarkable apskatā, tad šis ekrāns ir nedaudz raupjš un matēts. Tas rada sajūtu, ka, izmantojot digitālo zīmuli ar gumijas uzgali, it kā notiek tā skrāpēšana, tomēr tas ir tikai sajūtu līmenī. Varbūt lietojot to ļoti intensīvi un konstanti “kasot” vienu vietu, izdotos arī uzvilkt skrāpējumu. Domāju, ka tas parasti nav lietošanas pašmērķis.

    Atgriežoties pie lasīšanās arī ir vairāki “bet”, un pirmais ir grāmatas iegūšana šajā ierīcē, kas man bija izaicinājums. No vienas puses es noteikti daļu kritikas ņemu uz sevi, jo ikdienā lietoju Apple produktus, un mēs zinām ekosistēmas īpatnības. Tomēr lielākais pārsteigums bija tas, ka MatePad Paper dators neatpazīst kā ārējo ierīci, kurā var iekopēt informāciju. Līdz ar to paliek dažādi mākoņu risinājumi, jo arī savienojoties caur Bluetooth, nevarēja tā vienkārši no iPhone vai Mac nosūtīt elektroniskā formāta grāmatu. Failu pārsūtīšana man neizdevās arī pretējā virzienā, proti, no MatePad Paper uz Apple ierīcēm. Tās savienojās, bet sūtīšanas laikā radās kļūda.

    Vismaz veicot testu ar Windows datoru, izdevās no tā nosūtīt failus uz planšetdatoru. Tiesa, to tāpat nevarēja darīt vienkārši iekopējot kādā MatePad Paper mapē, bet nācās sūtīt dokumentu uz Bluetooth ierīci, kas savienota ar datoru, attiecīgi izvēloties konkrēto iekārtu. Attiecīgi viss nav tik traki, kā sākuma šķita, un ikdienā to būs ērtāk darbināt ar Windows datoru, ne Apple.

    Šajā reizē izlīdzējos ar “lēto” versiju jeb nosūtīju to uz savu e-pastu. Katrā ziņā nostrādāja. Tāpat nebija iespējams izmantot tiešsaistes grāmatu ieguves servisu, jo tas nedarbojas Latvijā… Līdz ar to paliku ar nedaudz garu degunu, lai veiktu adekvātāku testu.

    Tad atkal nākamais “bet”, ka šis planšetdators nepiedāvā horizontālo ekrāna skatīšanās režīmu, līdz ar to tas vienmēr būs jālieto vertikāli. Vienīgi tas reaģēs uz ekrānu pagriešanu pa 180 grādiem, ierīci apgriežot kājām gaisā. Tas nozīmē, ka grāmatu lasīšana vienmēr būs šādā stāvoklī, un lappuse būs diezgan liela. Zinu, ka konkurentu planšetdatoros horizontālā skatā var redzēt, piemēram, pilnu divu lappušu atvērumu. Šeit var sākt salīdzināt praktisko pielietojumu arī ar Kindle, kuru mazāka izmēra dēļ, iespējams, varētu būt vieglāk turēt, bet varbūt tā ir tīri katra lietotāja individuālā pieredze.

    Un trešā lieta ir atsvaidzes ātrums, ko noteikti varēs redzēt uz aci. Gan ritinot tekstu no augšas uz leju, gan pāršķirot kādas digitālās grāmatas lappusi, tomēr tā ir elektroniskās tintes displeja specifika. YouTube video nebūs tie baudāmākie, jo nedaudz raustīties. Šo gan nevar tā izjust, kad notiek pierakstu veikšanu, līdz ar to šajā darbībā tas netraucēs. Jā, ekrāns ir melnbalts, līdz ar to pat tīri teorētiski baudīt kaut ko, kam būtu jābūt krāsainam, īsti nebūs opcija. Tomēr MatePad Paper to spēs izdarīt. Šeit tāds fundamentālais jautājums starp jēgu un sniegto funkcionalitāti no Huawei.

    Par pierakstu veikšanu gan nav sūdzību, jo tur neliela aizture būs jūtama tieši saistībā ar M-Pencil 26 ms aizturi. Es gan apgalvošu, ka tas nav izšķirošs faktors, un pierakstus varēja veikt ļoti labi. Protams, tie nebūs tik kaligrāfiski, kā uz papīra, tomēr veikt dažādas atzīmes un rakstīt salasāmu tekstu, varēs veikt kvalitatīvi. Tāpat Huawei padomājis par to, lai jebkurā brīdī varētu veikt ērtus pierakstus lapā, kuru skatās lietotājs. To varēs panākt, lietojot digitālo zīmuli un pevelkot no augšējā labā stūra uz leju, pēc tam izvēloties opciju Anotēt. Katrs šāds pierakstu veids saglabāsies pašā planšetdatorā.

    Man vēl bija jāpierod pie tā, ka arī ievade ir ar nelielu aizkavēšanos, nereaģējot uz konkrētās zīmes spiedienu nekavējoties. Tomēr kā liecina novērojumi, ievadot, piemēram, e-pasta lietotājvārdu un paroli, pat ar vizuālu aizkavēšanos, visi simboli tika atpazīti ļoti precīzi. Līdz ar to kļūda bija tā, ka es nospiedu nepareizi nevis MatePad Paper strādāja par lēnu. Par šo gan gribas uzslavēt Huawei, ka no darbības viedokļa planšetdators ir spējīgs uztvert pareizos spiedienus.

    Pamēģināju arī vienu noderīgu lietu, kas ir digitālā rokraksta pārveide par tekstu, ko pēc tam izmantot dažādos dokumentos vai e-pastā (objektīvi jāvērtē arī rokraksta kvalitāte un salasāmība), tad ar latvisko tekstu man diez ko neveicās, un to variet redzēt bildēs. Labāka situācija bija ar angļu valodu, kur mazo teksta piemēru pārveidoja tīri labi. Pēc tam šo pārveidi var iekopēt gan kādā dokumentā, gan e-pastā vai attēlā. Domāju, ka piestrādājot pie sava rokraksta salasāmības, tas noteikti uzlabotu šo pārveidi, taču izskatās, ka latviešu valodas atpazīšana MatePad Paper tiešām būs izaicinājums.

    Papildu šīm lietām, Huawei piedāvā izmantot savu programmu WPS Office, kas līdzinās Microsoft Office, ar kuras palīdzību var apstrādāt Word, Excel un PDF formāta dokumentus vai darboties ar sevis izveidotajām piezīmēm, tās dažādi papildinot. Interesanti, ka šeit Huawei arī līdzinās reMarkable, jo abi piedāvā iespēju abonēt papildu iespējas dokumentu apstrādei, lai no gala patērētāja iegūtu vēl kādus ienākumus. MatePad Paper varēs papildināt ar citām lietotnēm no AppGallery, taču šobrīd tās ir tikai dažas, kas vairāk palīdzēs ar lasīšanu, ziņu iegūšanu vai tulkošanu. Cerams, ka nākotnē to klāsts palielināsies. Interneta lietošanai, par ko jau esmu minējis tekstā, protams, būs pieejams pārlūks.

    Pirkstu nospieduma lasītājs arī darbojās optimāli, vienīgi pietrūkst kāds indikators ekrāna augšējā daļā, lai saprastu, vai tas nostrādāja vai nē, jo tas vairāk jūtams tikai tad, ja ekrāns tiek atbloķēts. Bet kā jau minēju, tas notiek ar aizturi, līdz ar to rada nelielu mulsumu, tomēr biometriskā autentifikācija darbojās labi. Domāju, ka daļai patiks tas, ka Huawei nodrošina interfeisa valodu latviešu valodā, tāpat kā Android operētājsistēma.

    Nobeigumā

    Šī iekārta bija tā, kura mani visvairāk uzrunāja Stambulā notiekošajā prezentācijā, līdz ar to esmu ļoti priecīgs, ka man to izdevās notestēt un iegūt savā īpašumā. Tomēr gaidītais pozitīvais satraukums diezgan ātri noplauka, bet domāju tas tāpēc, ka tā ir ierīce ar eletroniskās tintes jeb E-Ink displeju. Kā arī es esmu pārāk dziļi Apple ekosistēmā, līdz ar to nevajag domāt, ka šī iekārta nav lietojama, bet pie tās ir jāpierod.

    Man gribas atzīmēt, ka noteikti daļai cilvēku, gan jau tiem grāmatu tārpiem un tiem, kuri grib mēģināt digitālos pierakstus, MatePad Paper lieliski noderēs. Tam būs gan laba baterija, gan komplektā jau uzreiz nāks digitālais irbulis, kā arī ekrānu varēs saredzēt pat visspožākajā saulē, ko nevar teikt par LED un OLED ekrāniem. Līdz ar to tam ir sava vieta visā tirgū, tomēr tā būs ļoti specifiska un šaura.

    Kaut arī iespējas ir plašas, ne tikai lasot, bet arī apstrādājot dokumentus, es tomēr palikšu pie tā, ka šī ierīce ir lieliski piemērota lasīšanai un rokraksta imitācijai, pārējās lietas labāk atstājot plūdenākiem displejiem un citu zīmolu planšetdatoriem.

    MatePad Paper tiešais konkurents būs reMarkable 2 digitālā piezīmju ierīce, es pat teiktu, ka divi dvīņi, kā arī konkurentos gribas pieskaitīt Amazon Kindle. Pats svarīgākais beigu beigās ir cena. Huawei MatePad Paper planšetdators ar elektroniskās tintes displeju maksās 499 EUR, un tas būs jau ar iekļautu otrās paaudzes M-Pencil digitālo zīmuli. Melno apvalku vajadzēs iegādāties atsevišķi. Salīdzinājumam reMarkable 2 pilnais komplekts (ierīce + vāciņš + irbulis) maksā 457 EUR, tā kā Huawei ir nedaudz dārgāks, un abus produktus var vērtēt kā pietiekami dārgus.

    AvotsHuawei
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Janis
    09.08.2022 14:05

    Nemanu neko par citām šīs ierīces iespējām ko formāli nodoršina Harmony os, piem. Vai ir interneta pārlūks? Cik ātri tas strādā (piem ar “smagajiem” Delfi), vai vispār ir lietojams? Vai var skatīties YouTube, atskaņot mūziku?
    Ticu, ka izklausās dīvaini, bet kādam arī šādas funkcijas var būt interesantas. ;)

    Jānis
    09.08.2022 17:27

    paldies.
    Jā, saprotu, ka nav īsti tam domāts. Un pareizi jau sakāt, ka nekas labs tur nav gaidāmas.
    Galu galā, pat ar vidēji gala viedtālruņiem un planšetēm esmu redzējis, ka pēc 2.g. lietošanas tās pārvēršas par diezgan kaitinši lēniem izstrādājumiem, kas nespēj tikt līdz reklāmas un vizuālizācijas funkcijām.

    Mahmuds
    09.08.2022 19:02
    Reply to  Jānis

    Ja iet runa par Samsung S sēriju, tad šīs ierīces ir normāli lietojamas arī pēc 4-5 gadiem. Galvenais, atslēgt reklāmas pārlūkā (Samsung ‘pārlūks iedāvā šādu iespēju).

    Brokolis2
    10.08.2022 12:19

    Gribēt uizmēģināt uz vienu nedēļu šādu rīku , ņemot vērā ka visu laiku darbā tiek lietota piezīmju klade un viss kas ir pa rokai , bet šī būtu laba opcija lai varētu arī visu organizēt pēctam

    Jānis
    10.08.2022 15:04
    Reply to  Brokolis2

    Remarkable ir ļoti laba atgriešanas politika. Var pasūtīt, palietot un sūtīt atpakaļ “no questions asked”

    Reklāma