Web Analytics
More
    Reklāma

    NASA uz Mēnesi nosūtīs manekenus ar mērķi izpētīt radiācijas ietekmi uz sievietes ķermeni

    Jaunākie raksti

    Piešķirtais ASV valdības finansējums krietni pietuvinājis NASA savu plānoto projektu un misiju realizācijai. Viens no tādiem ir programma “Artemis”, kuras ietvaros tuvāko gadu laikā cilvēks pirmo reizi vairāk nekā 50 gadu laikā spers atkal kāju uz Mēness. Plānots, ka šoreiz astronautu vidū atradīsies arī sieviete. Tā kā iepriekš nav iegūti nekādi dati par to, kādu ietekmi uz sievietes ķermeni atstāj atrašanās kosmosa vidē, NASA plāno veikt svarīgu eksperimentu. Šī gada laikā kosmosa aģentūra uz Mēnesi nosūtīs sieviešu manekenus, ar kuru palīdzību pirmo reizi tiks mērīta radiācijas ietekme uz sievietes – astronautes ķermeni.

    Misijā, kuras nosaukums ir “Artemis 1”, uz Mēnesi tiks nosūtīti trīs pieaugušu sieviešu manekeni. Tie izgatavoti no materiāliem, kas atdarina sievietes kaulus, mīkstos audus un orgānus. To visu izsekos vairāk nekā 10 000 pasīvo sensoru un 34 aktīvie starojuma detektori. Viens no manekeniem tiks apģērbts ar jaunizstrādātu radiācijas aizsardzības vesti, otrs – būs bez jebkādas aizsardzības, trešais – apkopos datus par lidojuma paātrinājumiem un vibrācijām.

    Reklāma

    Šādus datus ievākt ir īpaši svarīgi, jo iepriekš veikti pētījumi parāda to, ka sievietēm ir lielāks risks ciest no kosmosa starojuma kaitīgās ietekmes. Pētījumi par starojuma iedarbību liecina, ka sievietēm ir lielāka iespēja saslimt ar vēzi nekā vīriešiem. Savukārt citos pētījumos atklāts, ka kosmosa starojums var ietekmēt sieviešu reproduktīvo veselību. Tāpat izpētīts, ka kosmosa starojums maina DNS molekulas, kas, protams, nav nekas labs cilvēka veselībai. Līdz ar to “Artemis 1” misija dos iespēju NASA saprast un meklēt veidus, kā samazināt kosmosa starojuma ietekmi uz astronautiem.

    Jāpiezīmē, ka “Artemis 1”, kas ilgs līdz sešiem mēnešiem, būs sava veida pamats misijai “Artemis 2”, kuras ietvaros 2024. vai 2025. gadā NASA ar “Orion” kapsulu uz Mēnesi nosūtīs cilvēkus.

    AvotsGizmodo
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma