Web Analytics
More
    Reklāma

    NASA no ASV valdības beidzot saņem vajadzīgo finansējumu savai Mēness misijai

    Jaunākie raksti

    Izskatās, ka NASA ir ļoti pietuvojusies tam, lai beidzot saņemtu nepieciešamo finansējumu dažiem saviem lielajiem projektiem, kuri naudas trūkuma dēļ atlikti. Ja Kongresa jaunais izdevumu likumprojekts tiks parakstīts, NASA saņems 100% finansiālu atbalstu transportlīdzekļa izstrādei, kas cilvēkus nogādās uz Mēness 2026. gadā “Artemis” programmas ietvaros. Tāpat finansējumu varētu saņemt projekts, kas paredz jaunu komerciālu kosmosa staciju izveidi Zemes orbītā.

    Ja likumprojekts tiks apstiprināts, NASA šogad saviem projektiem saņems 24,041 miljardus ASV dolāru. Tas ir par aptuveni 800 miljoniem mazāk nekā kosmosa aģentūra cerēja saņemt, taču par 700 miljoniem vairāk nekā pērn.

    Reklāma

    Iepriekš jau esam rakstījuši, ka naudas trūkuma dēļ NASA bija jāveic vairākas izmaiņas “Artemis” programmā, tostarp jāatliek šī Mēness misija. Ierobežotie finanšu līdzekļi arī liedza piesaistīt vismaz divas privātās kompānijas, kuras uzbūvētu transportlīdzekli, kas palīdzēs nolaisties uz Mēness. Šajā projektā NASA izvēlējās “SpaceX”, kas “Starship” kosmosa kuģi pielāgos misijas vajadzībām.

    Vēl viens projekts, kas NASA sagādājis lielas raizes finansējuma trūkuma ziņā, ir programma, kuras ietvaros plānots uzbūvēt Starptautiskās kosmosa stacijas (SKS) pēcteci. SKS darbība tiek finansēta līdz 2024. gadam, lai gan Baidena administrācija paziņoja par plāniem pagarināt darbību līdz 2030. gadam.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Munins
    11.03.2022 10:11

    Interesanti par cenām. Citur raksta, ka šogad plānotais ASV supersmagās raķetes SLS ar kosmosa kuģi Orion, lai automātiskā režīmā aplidotu Mēnesi un atgrieztos, lidojums izmaksās NASA 4,1 miljardu dolāru. Raķete SLS – 2,2 miljardi, Orion – 1 miljards, Orion servisa modulis – 300 miljoni, lidojuma atbalsta dienestu darbs – 568 miljoni. Pašu Orion gan pāno izmantot atkārtoti. Ņemot vērā ASV notiekošo lielo inflāciju nākotnē cenas tikai augs. Ar tādām izmaksām par vienu lidojumu tiešām rodas drūms skats uz Artemis programmas perspektīvām. Žēl.

    Krotow
    11.03.2022 12:27
    Reply to  Munins

    Izmaksu samazināšanai pieslēgs projektam SpaceX ;)

    Munins
    11.03.2022 14:09
    Reply to  Munins

    Tas ir kā? Par SLS un Orion projektēšanu un būvēšanu, jau izmesti desmiti miljardu. NASA tos izmetīs mēslainē un lidos uz Mēnesi ar Starship, kurš vēl pat līdz zemai Zemes orbītai nav aizlidojis? Mēness kuģi SpaceX laikam vēl nemaz nav sācis būvēt. Kaut kā ar lidojumu uz Mēnesi paliek arvien šaubīgāk.

    Munins
    11.03.2022 14:10
    Reply to  Munins

    Tas Krotow.

    Reklāma