Web Analytics
More
    Reklāma

    Iespējams, drīzā nākotnē ar sejas maskām varēsim izmērīt savu sirdsdarbību

    Jaunākie raksti

    Nu jau divi gadi būs pagājuši, kopš mūsu ikdienas neatņemama sastāvdaļa ir sejas maskas. Pa šo laiku pētniekiem jau radušās vairākas idejas, kā sejas aizsegiem piešķirt papildus funkcionalitāti. Piemēram, Ziemeļrietumu universitātes pētnieki strādā pie “FaceBit” – sensora, kas ir piestiprināms ar magnētu sejas maskas iekšpusē. Sensors var veikt plašu veselības monitoringu, tostarp izmērīt sirdsdarbības un elpošanas ātrumu.

    Iegūtie mērījumi tiek nosūtīti uz viedtālrunī esošo lietotni, kurā atrodas informācijas panelis ar lietotāja reāllaika veselības rādītājiem. Lietotne var nekavējoties brīdināt, ja fiksētas kādas novirzes no normas, piemēram, paaugstināts sirdsdarbības ātrums vai arī pati maska uzlikta nepareizi, lietota pārāk ilgi utt. Iegūtie dati var arī informēt par to, ka lietotājs ir noguris un viņam nepieciešama atpūta.

    Reklāma

    Lai gan sensoru pamatā darbina mazs akumulators, “FaceBit” ir izstrādāts, lai iegūtu enerģiju arī no apkārtējās vides, piemēram, lietotāja elpošanas spēka, elpas siltuma, kā arī saules gaismas. Pēc vidējiem aprēķiniem “FaceBit” akumulators darbojas 11 dienas, līdz nepieciešama atkārtota uzlāde.

    Pētnieki norāda, ka primāri šis sensors domāts veselības aprūpes speciālistiem, tomēr to droši var izmantot arī citi. Pagaidām “FaceBit” jāiziet cauri klīniskajiem izmēģinājumiem un citiem testiem, līdz tas būs oficiāls gatavs lietošanai. Taču nepacietīgākie var tādu paši sameistarot, izmantojot pieejamo kodu un aparatūru. Sensors ir saderīgs ar dažādām sejas maskām – auduma, medicīnas, kā arī N95 tipa.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    digitalk
    21.01.2022 17:19

    pilnīga bezjēga, kamēr neprot noteikt kritiskos stāvokļus — aritmiju vai skābekļa trūkumu un tml.

    Reklāma