Web Analytics
More
    Reklāma

    Daļa Eiropas mobilo sakaru sniedzēju vēlas bloķēt Apple Private Relay iespēju

    Jaunākie raksti

    Pagājušajā gadā, kad Apple iepazīstināja ar gaidāmo iOS 15 versiju, tika runāts par iespēju Private Relay (“privātā translācija”), kas izveido šifrētas informācijas kanālu Safari interneta pārlūkā, tādējādi slēpjot, kurš lietotājs apmeklē kādas lapas. Daļēji tas darbojas līdzīgi VPN servisiem.

    Pagaidām šī iespēja vēl ir pieejama Beta testēšanas režīmā, tomēr daļa no lielākajiem mobilo sakaru sniedzējiem Eiropā – Vodafone, Telefonica un T-Mobile – ir parakstījuši oficiālu vēstuli par to, lai šī funkcionalitāte netiktu ieslēgta. Šie operatori patiesībā jau bloķē Private Relay izmantošanu, ar ko sociālajos tīklos dalījusies daļa lietotāju. Vēstulē pamatots, ka ieslēdzot šo šifrēšanas režīmu nebūs iespējams piekļūt svarīgai tīkla informācijai, kā arī tiks ietekmēta Eiropas digitālā suverenitāte.

    Jāatzīst gan, ka līdzīgi darbojušies VPN servisi ir pieejami jau vairākus gadus, un nav skaidrs, kāpēc operatori pēkšņi iebilst pret Apple funkcionalitāti. Viens no iemesliem varētu būt tas, ka uzņēmums šo opciju gatavojas ieslēgt automātiski, un tieši tas uztrauc mobilo pakalpojumu sniedzējus. Līdzīgas bažas paudis O2 operators no Lielbritānijas. Tiesa, Private Relay režīms būs pieejams tiem, kas lieto kādu no iCloud abonēšanas plāniem.

    Lai vai kā, šī tomēr būs ierobežota ģeogrāfiski, un jau ir zināms, ka tā nebūs pieejama tādās valstīs, kā Ķīna, Baltkrievija, Ēģipte, Kazahstāna, Dienvidāfrika un citas. Tāpat tās darbību varēs regulēt tiem iPhone telefoniem, kuri tiek izmantoti uzņēmumu vajadzībām.

    Avots9TO5Mac
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ggggg
    12.01.2022 15:33

    Izmantoju Private Relay. Man pat iestatījumos nav iespēja lietot svešas valsts IP, tikai IP savas valsts un laika zonas ietvaros. Tālu līdz tādam normālam VPN.

    Last edited 2 years ago by ggggg
    digitalk
    12.01.2022 16:15
    Reply to  ggggg

    VPN nenozīmē obligātu IP adreses maskēšanu, ko kā galveno veikalinga argumentu izmanto visi maksas VPN servisi.

    Reklāma