Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ROG STRIX 850 W 80+ Gold datora barošanas bloka apskats

    Jaunākie raksti

    Mūsdienu datora komponentes prasa trakas jaudas, bet vēl skarbāka patiesība ir videokaršu pieprasītie jaudas pīķi, kas Nvidia GeForce 30 Series iznākšanas pirmsākumos nolika pie vietas mazāk kvalitatīvu datora barošanu, lai arī it kā vati bija gana daudz.

    Jo pamatīgāku būvējam savu datoru, jo lielāka nozīme ir jaudīgam, efektīvam un stabilam barošanas blokam. Apstākļos, kad sistēmplates, procesori un videokartes kļūst arvien energoefektīvāki, pieaug nozīme barošanas bloka efektivitātei pie vidējas noslodzes. Pie zemas noslodzes barošanas bloka efektivitāte var nokristies zem 80%. Tas arī patiesībā ir galvenais iemesls, kāpēc ir svarīgi izvēlēties datora jaudai atbilstošu barošanas bloku. Barošanas bloks jāizvēlas ar labu rezervi, tad tas darbosies gana efektīvi un neradīs problēmas datora darbībā.

    Reklāma

    Iepriekš jau rakstījām par ASUS ROG THOR 1200 W barošanas bloku, ko izmantojam vienā no mūsu testu datoriem. Tas ir ārprātīgi jaudīgs barošanas bloks, kas spēs ar uzviju pabarot teju visas jaudīgākās šobrīd nopērkamās komponentes un tev pavisam noteikti nevajag tik jaudīgu barošanas bloku, ja viss ko ikdienā dari ir tīmekļa pārlūkošana un ofisa dokumentu rakstīšana. Tomēr ja esi uzbūvējis pietiekami jaudīgu datoru un izmanto vienu videokarti, tad efektivitātes nolūkos būtu labi skatīties uz 500 W – 850 W barošanas blokiem. Iepriekš esam apskatījuši arī ASUS ROG Thor 850 80+ Platinum 850 W barošanas bloku.

    Pie mums šoreiz atceļojis ASUS ROG STRIX 850 W 80+ Gold barošanas bloks, kas izskatās vienkārši un atturīgi, kā arī tas tieši tāpat arī darbojas – klusi un nemanāmi. ASUS ROG STRIX 850 W ir speciāla poga, kas to pārslēdz klusajā režīmā.

    80 Plus sertifikāts

    2004. gadā tika ieviesta brīvprātīga 80 Plus sertifikācija, kas tiek piešķirta barošanas blokiem, kas pie 20%, 50% un 100% noslodzes spēj nodrošināt 80% efektivitāti. Iedomājies, ka tava datora barošanas bloks nodrošina 300 W jaudu datora komponentēm. Pie 80% efektivitātes no rozetes tas paņem jau 375 W. Eksistē vairāki 80 Plus sertifikācijas līmeņi un tie produktiem tiek piešķirti atkarībā no to efektivitātes pie konkrētas noslodzes. Augstākā ir 80 Plus Titanium pakāpe, un tā nosaka, ka barošanas blokam ir jābūt ar vismaz 90% efektivitāti arī pie 10% noslodzes. Pie mums gan šoreiz ir 80 Plus Gold barošanas bloks.

    Avots: Wikipedia

    Tehniskā specifikācija

    • Efektivitāte: 80 Plus Gold
    • Modulārs:
    • Izmēri: 16 x 15 x 8.6 cm
    • Aizsardzības: OPP/ OVP/ UVP/ SCP/ OCP/ OTP
    • Ventilatora izmērs: 135 mm
    • Maksimālā noslodze: 20A 20A 70A 0.3A 3A
    • Kombinētā noslodze: 100W 100W 840W 3.6W 15W
    • Kopējā jauda: 850W
    • Savienojumi: 1x MB 24/20-pin, 2x CPU 4+4-pin, 6x PCI-E 6+2-pin, 8x SATA, 6x perifērijas ierīcēm
    • Vadi komplektā: Power Cord, Motherboard Power Cable (610 mm), 2x CPU (1000mm), 3x PCI-E (675 mm), 2x SATA (810 mm/ 860 mm), 2x perifērijai (450 mm)
    • Cena: ap 170 eiro

    Izskats un uzbūve

    Glaunā ROG STRIX 850 W iepakojumā atradīsi visai maz lieko, kas priecēs tos, kuri domā par dabu. Kā jau varēja gaidīt, ASUS iepakojums ir ļoti informatīvs arī no ārpuses.

    Ļoti patīkami redzēt gan plastmasas, gan arī vairākkārt izmantojamus savilcējus, kas palīdzēs sakārtot vadu murskuli datora korpusā. Klāt gan piemestas dažas nelielas, magnētiskas plāksnītes izskata pielāgošanai, bet nekādus RGB LED šoreiz ROG STRIX 850 W neatradīsi.

    Vadi un pats ROG STRIX 850 W barošanas bloks iepakoti smukos, atsevišķos maisiņos. Liekos vadus un aksesuārus varēsi smuki uzglabāt kādā no tiem.

    Vadu uzskaitījumu meklē pie tehniskās specifikācijas sadaļas tepat nedaudz augstāk apskatā. Vien varu piebilst, ka vadi ir ievīti audumā, tie ir pietiekami gari arī lielāka izmēra korpusiem.

    Tāpat visiem vadiem galos ir atšifrējumi, kam kurš vads paredzēts. Un ir pat norādīts, kurš gals paredzēts spraušanai barošanas blokā, kurš vads iet uz, piemēram, videokarti vai sistēmplati. Manuprāt, šis noder ne tikai iesācējiem, bet arī rūdītiem datoru būvētājiem.

    Pats barošanas bloks ir atturīga paskata, bet var just, ka uz materiāliem nav taupīts. Vienīgais kas iekrita acīs ir nenoņemamā reste, kas nozīmē, ka ROG STRIX 850 W būs grūti iztīrīt. Te gan jāsaka, ka barošanas blokos līst iekšā nevajag, kondensatoros var vēl arī bez elektrības vada sienas kontaktā būt traki lādiņi.

    Barošanas bloks izmanto 135 mm ventilatoru ar dubultiem lodīšu gultņiem. ASUS patentētā wing-blade dizaina spārniņiem spēj labāk dzesēt pie mazāka to griešanās ātruma. Šāda dizaina ventilatorus varam atrast arī citos ASUS produktiem, piemēram, videokartēs. Barošanas blokā ir iebūvēti temperatūras sensori un pie zemākas darbības jaudas ventilators vispār atslēdzas un barošanas bloks nerada absolūti nekādu skaņu. Barošanas bloks ir smags, jo tajā ir iebūvēti pamatīgi radiatori, kas ļauj ierīci darbināt ar izslēgtu ventilatoru. Pat darbojoties ventilatoram, barošanas bloks nerada gandrīz nekādu troksni.

    Barošanas blokā ir iebūvētas vairākas funkcijas, kas apturēs tā darbību, kad tiks pārsniegts spriegums, temperatūra vai citi parametri.

    • OCP: Over Current Protection
    • OVP: Over Voltage Protection
    • SCP: Short Circuit Protection
    • OTP: Over Temperature Protection
    • OPP: Over Power Protection

    Tā kā šis pilnībā modulārs barošanas bloks, tam varam pieslēgt tikai tos kabeļus, kas mums aktuāli. Barošanas bloka attiecīgajā sānā ir saprotami aprakstīts, kurā vietā ir spraužams kurš kabelis.

    Nobeigumā

    ASUS ROG STRIX 850 W 80+ Gold barošanas bloks atrada savu pagaidu vietu arī vienā no mūsu testu datoriem:

    • Sistēmplate: ASUS ROG MAXIMUS Z690 FORMULA
    • Procesors: Intel Core i9-12900K
    • Procesora dzesētājs: ASUS ROG RYUJIN II 360 ar atbilstošu LGA 1700 stiprinājumu
    • Videokarte: KFA2 GeForce RTX 3070 EX Gamer
    • Operatīvā atmiņa: G.SKIL Ripjaws S5 DDR5-5200 MHz CL40-40-40-76 1.10 V
      32 GB (2x 16 GB)
    • Atmiņa: Patriot Viper VPN100 1 TB NVMe
    • Barošanas bloks: ASUS ROG STRIX 850 W 80+ Gold
    • Datora korpuss: Deepcool E-SHIELD
    • Pele: Viper V550
    • Monitors: LG 27UK850-W
    • Windows 11 64-bitu

    Ikdienā šajā pašā datorā izmantoju Xilence 1050 W Performance X (80+ Gold) barošanas bloku, bet arī ASUS ROG STRIX ar saviem 850 W dara to pašu un dara to par zemāku cenu. Manuprāt, Xilence barošanas blokam ir stīvāki vadi, kas iepīti mazāk kvalitatīvā audumā. Tāpat šķiet, ka Xilence modularitāte ir nosacīta, jo barošanas bloka pusē vadi tik stingri turas iekšā, ka man tos ir bail raut ārā, lai kaut ko nesabojātu. ASUS šādas neprecizitātes nepieļauj.

    ASUS ROG STRIX 850 W 80+ Gold barošanas bloks darbojās perfekti kopā ar jaudīgāko un rijīgāko no 12. paaudzes Intel procesoriem un GeForce RTX 3070 videokarti. Arī ar GeForce RTX 3080 sērijas videokartēm ROG STRIX 850 W tiks galā, bet GeForce RTX 3090, iespējams, būtu jāmeklē jau kilovatīgs barošanas bloks.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    22 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    13.12.2021 15:32

    Nu te baigi izskatās, ka Seasonic PSU ir uzlīmētas ASUS uzlīmes :)

    digitalk
    13.12.2021 23:33
    Reply to  Artis Ābols

    topu nosaukt par “tīri lietojamu ražotāju” ir diezgan skarbi. nosauc savu top3 tādā gadījumā.

    Bats
    13.12.2021 20:32

    “Apstākļos, kad sistēmplates, procesori un videokartes kļūst arvien energoefektīvāki, pieaug nozīme barošanas bloka efektivitātei pie vidējas noslodzes. Pie zemas noslodzes barošanas bloka efektivitāte var nokristies zem 80%.”

    Sasmīdināja. Energoefektivitāte ir ļoti būtiska, tā dēļ lūdzu jums 850W barkolis, kas darbojas ar 80% efektivitāti. Pat ja dators neko nedara, pāris tabi atvērti, kursors, tas izpūš 75W enerģijas pa pakaļu. Un pie 100% noslodzes tie jau ir ap 170W kas tiek vienkārši pazaudēti. Un tas ir vēl pirms elektroenerģijas vispār sasniedz videokarti vai proci, abi no kuriem ir ar konstantu karstuma izdali. Šādai PC arhitektūrai laiks iet vēsturē.

    Pa to laiku dažas mājsaimniecības domā kā samaksāt elektrības rēķinus šoziem, jo enerģijas visiem nepietiek un biržā cena turpina kapt. Maina gaismekļus uz LED’iem, pērk efektīvāku ledusskapi, kas viss kopā ietaupa mazāk nekā tāds PC baroklis izpūš tukšgaitā.

    850W
    13.12.2021 20:58
    Reply to  Bats

    Vidējam cilvēkam, kam vajag turēt vaļā dažus tabus, nav spēļu kompja kuram paredzēts šis baroklis, lai turētu vaļā dažus tabus. Bet tiem, kam vajag jaudīgu kompi izklaidei vai darbam, ir vēl mazpatēriņa laptops kursora lasīšanai un iepirkumiem/filmām.

    digitalk
    13.12.2021 23:38
    Reply to  Bats

    “Šādai PC arhitektūrai laiks iet vēsturē”

    lieto savu viedlāpstu. ko uzmācies cilvēkiem, kuri var atļauties strādāt pie liela ekrāna un izmantot jaudu produktīvi?

    Bats
    14.12.2021 12:05
    Reply to  digitalk

    Un ja nu es nesēžu pie viedlāpstas, bet pie tā lielā ekrāna, ko tad? Tiesa, tam nevajadzētu būt izšķirošam komentējot par PC arhitektūras energoefektivitāti. Aicinu pirms iesaistīties diskusijā, pārliecināties par temata izpratni niansēs. Civilizētāka saruna sanāks. Ja nav skaidrs par ko runāju, tad nav, nesanāks parunāt par performace per watt atšķirībām un iespējamām energoefektīvākām perspektivām, kuras neizbēgami padarīs pašreizējo PC arhitektūru par vēsturi primāri jau tiem, kas var nevar atļauties neizmantot jaudu produktīvi, aizņemoties Jūsu paša formulējumu. Nekāda sakara ar viedlāpstām.

    Galvenā iebilde man ir par tieši “cilvēkiem, kuri var atļauties”. Cik tad ilgi vēl? Cena jau nav tikai $ par kWh, cena ir visa ietekme kopumā. Visi vienā laivā. Arī šo niansi laikam nepietiekami skaidri paskaidroju – katra kWh, kuru viens “var atļauties” padara katru kWh dārgāku tiem, kuri atļauties nevar. Var būt šādi sanāks skaidrāk.

    Te var būt vietā salīdzinājums ar tiem, kas spītīgi turpina braukt pa Rīgas centru ar dīzeļiem, radot tādu piesārņojumu ka elpu sit ciet, bet uz komentāru, ka var būt dīzeļus derētu pamazām sākt sūtīt pensijā, tiem nepieder nākotne visai agresīvi atbild “lieto savu elektroauto, ko uzmācies cilvēkiem, kas var atļauties braukt ar normālu 3-litrinieku”.

    digitalk
    15.12.2021 10:22
    Reply to  Bats

    Un ja nu es nesēžu pie viedlāpstas, bet pie tā lielā ekrāna, ko tad?

    tad tu šobrīd bezjēdzīgi kurini gaisā enerģiju, rakstot man šo komentāra palagu. tieši vietā salīdzinājums ar dīzeļgalvu, kurš var samaksāt, lai brauktu ar labu auto. kā tad ir, ja tu tagad zodz no tiem, kuri nevar atļauties tās kWh?

    Last edited 2 years ago by digitalk
    Bats
    14.12.2021 12:29
    Reply to  Artis Ābols

    Cieņas izrādīšana pret cilvēkiem, kas patērē savu vērtīgo laiku izlasot Jūsu rakstu un papūlas uzrakstīt komentāru par raksta aspektu, kas šķiet pretrunīgs? Nav priekšnosacījums autoriem?

    Labi, pelēn, reiz jau komentārs aizlidoja pāri galvai, tad centīšos pārfrāzēt. Šādai PC arhitektūrai, kas šķērdē simtus W, nesaskatu nākotni. Tā vairs nav ilgtspējīga. Bez iedziļināšanās AC/DC pārveidošanas efektivitātē. Tik pat nevietā ir kādam, kas redzējis elektroauto stāstīt “Fiziku neapčakarēsi, sadedzinot degvielu neizbēgami liela enerģijas aiies zudumos”. Nu jā, tehniski pareizi, bet pilnīgi ne par tēmu.

    Ceru, ka tagad saprotamāk. “Tas taču jaudīgs dators, skaidrs, ka kurina” ir vājš arguments par labu šādas arhitektūras ilgtspējai. Katrs W, kas jāpārveido rada zudumus, procentuālus. Mazāk efektīviem barokļiem ar diožu tiltiem redz veselus 20%, tā gan nebūtu fizikas apčakarēšana, ja šos zudumus samazinātu, tas pats ROG šo dara ar “Platīna” un “Titāna” barkļiem. Taču komentārs vispār ne par to. Vai tad vai nav vietā norādīt, ka laiki mainās un jāmēģina dabūt nepieciešamo veiktspēju ar mazāku patērēto no ligzdas W daudzumu?

    digitalk
    15.12.2021 09:59
    Reply to  Bats

    “Vai tad vai nav vietā norādīt, ka laiki mainās un jāmēģina dabūt nepieciešamo veiktspēju ar mazāku patērēto no ligzdas W daudzumu?”

    nē, nav jānorāda.
    nē nav jāseko ekoteroristu šaurajai un agresīvajai domāšanai.

    vēl palagu uzrakstīsi, tas, kurš ignorē fiziku, bet fantazē par elektrotaupību?

    digitalk
    14.12.2021 11:16
    Reply to  Bats

    es pēc piemetināšu par “taupīgajiem” LEDiem. ST uzstādītie gudrumskaitītāji prot skaitīt arī šķietamo jaudu, ne tikai reaktīvo. nezinu vai par to arī iekasē naudu kā par elektrības patēriņu, bet LEDiem barošanā tiek pakāsts ap 50%.

    Last edited 2 years ago by digitalk
    arcsin
    14.12.2021 14:07
    Reply to  digitalk

    Ko prot skaitīt? Tieši viedie skaitītāji arī “prot” skaitīt reaktīvo jaudu, vecā tipa skaitītāji to nespēja. Un – nē, Latvijā privātpersonām par reaktīvās jaudas komponenti nav jāmaksā, beidzam šo dezinformāciju.

    digitalk
    14.12.2021 16:02
    Reply to  arcsin

    [iesit ar interfeisu desktopā] terminus vadātājs smadzenēs sajauca… tev taisnība par jaudas uzskaiti. paldies, ka izlaboji.

    tomēr dezinformācijas te nav. es tikai pajautāju, vai nav sākuši iekasēt. un pagaidi dažus gadus, kad varbūt pēkšņi sāks iekasēt, un LEDu PF pārvērtīsies par 2+ dārgāku enerģijas maksu. bija 10W — kļūs visi 20, ja ne vairāk. kā tev šāds scenārijs?

    arcsin
    14.12.2021 17:29
    Reply to  digitalk

    Tās ir spekulācijas, tikpat pamatotas kā apspriest gaisa, ko elpojam, nodokļa ieviešanu, vismaz priekš manis, jo neesmu tēmā, un ja esat tēmā, tad labāk to apspriest kādā darba sanāksmē ar kolēģiem, nevis interneta forumā.

    digitalk
    15.12.2021 09:44
    Reply to  arcsin

    gaisu notaksēt grūti, būs kā PVN, visiem vienāds, valsts iedzīvotāji protestēs, jo tūristiem haļava :D

    toties elektrības patēriņa uzskaitei ir gatava visa infrastruktūra. viens likums, dažas rindas kodā un energotaupošās lampiņas izmaksās iedzīvotājam vidēji 2x dārgāk. arī, par laimi, neesmu tēmā. reālists ir labi informēts optimists.

    no name
    14.12.2021 16:02

    esmu un būšu vadījies pēc šī
    https://linustechtips.com/topic/1116640-psu-tier-list/
    kaut gan man ir single rail + multi rail bet nu ok [rm850i]
    kā jūs redzat asus ir zem be quiet!, Cooler Master, Corsair, Enermax, NZXT, Bitfenix, Deepcool, LEPA, MSI . Abkoncore, Abkoncore, Andyson, Antec
    jā – asus ir kruta – nu vismaz cenā

    Last edited 2 years ago by no name
    kaspis
    14.12.2021 22:13

    pirms gadiem 7-8 pirkts 500w fanless baroklis baro nu jau trešo setapu pēc kārtas. tagad i5 gen10 gtx 1070 16 ram un 3 hdd. slodze pieklājīga. adobe 4k renders un spēles. un galīgi neprasas vairāk špaņa.

    https://www.fsplifestyle.com/PROP161000182/

    Gastons
    21.12.2021 14:02
    Reply to  Artis Ābols

    Spēlējot mazākrasīgas spēles var uzlikt downclock uz power limit, tiek ierobežots elektrības patēriņš, kā arī stipri samazinās videokartes temp. Regulāri tā daru.

    Reklāma