Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ROG Thor 850 80+ Platinum 850W barošanas bloka apskats

    Jaunākie raksti

    Jo pamatīgāku būvējam savu datoru, jo lielāka nozīme ir jaudīgam, efektīvam un stabilam barošanas blokam. Apstākļos, kad sistēmplates, procesori un videokartes kļūst arvien energoefektīvāki, pieaug nozīme barošanas bloka efektivitātei pie vidējas noslodzes. Pie zemas noslodzes barošanas bloka efektivitāte var nokristies zem 80%. Tas arī patiesībā ir galvenais iemesls, kāpēc ir svarīgi izvēlēties datora jaudai atbilstošu barošanas bloku. Proti, barošanas bloks jāizvēlas ar labu rezervi, tad tas darbosies efektīvi.

    Iepriekš jau rakstīju par ASUS ROG THOR 1200W barošanas bloku, ko izmantoju savā testu datorā. Tas ir ārprātīgi jaudīgs barošanas bloks, kas spēs ar uzviju pabarot teju visas jaudīgākās šobrīd nopērkamās komponentes un tev pavisam noteikti nevajag tik jaudīgu barošanas bloku, ja viss ko ikdienā dari ir tīmekļa pārlūkošana un ofisa dokumentu rakstīšana. Tomēr ja esi uzbūvējis pietiekami jaudīgu datoru un izmanto vienu videokarti, tad efektivitātes nolūkos būtu labi skatīties uz 500W-850W barošanas blokiem. Piemēram, NVIDIA savas jaudīgākās GeForce RTX 2080 Ti videokartes specifikācijā norāda, ka videokarte pati par sevi spēj darboties ar 250W jaudu un iesaka izmantot datora barošanas bloku ar jaudu 650W. Ja izmanto jaudīgāko Intel iepriekšējās Core i9-9900K procesoru, pierēķini vēl klāt līdz 130W jaudu. Videokarte un procesors ir enerģijas ziņā visrijīgākās komponentes un atmiņas ierīces neko daudz klāt pie kopējās jaudas vairs nepieliek.

    Reklāma

    Uz apskatu esam saņēmuši ASUS ROG Thor 850 80+ Platinum 850W barošanas bloku (maksā ap 250 eiro), kas tika izziņots 2018. gada Computex izstādē kopā ar iepriekš apskatīto ASUS ROG Thor 1200W modeli. Šie abi ir dārgā gala produkti, bet pagājušajā gadā ASUS papildināja savu barošanas bloku piedāvājumu ar lētākiem un vienkāršākiem ROG Strix sērijas modeļiem: ROG Strix 750W 80+ Gold (maksā ap 180 eiro) un ROG Strix 650W 80+ Gold (maksā ap 150 eiro). Nekas lēts te nesanāk, bet ceru, ka kādu no šiem modeļiem dabūsim uz testu un varēsim pārbaudīt, kā šie produkti izskatās un darbojas.

    Ko nozīmē “80+ Platinum” apzīmējums?

    Labi, bet kā iedalās barošanas bloki pēc to efektivitātes? 2004. gadā tika ieviesta brīvprātīga 80 Plus sertifikācija, kas tiek piešķirta barošanas blokiem, kas pie 20%, 50% un 100% noslodzes spēj nodrošināt 80% efektivitāti. Iedomājies, ka tava datora barošanas bloks nodrošina 300W jaudu datora komponentēm. Pie 80% efektivitātes no rozetes tas paņem jau 375W. Eksistē vairāki 80 Plus sertifikācijas līmeņi un tie produktiem tiek piešķirti atkarībā no to efektivitātes pie konkrētas noslodzes. Augstākā ir 80 Plus Titanium pakāpe, un tā nosaka, ka barošanas blokam ir jābūt ar vismaz 90% efektivitāti arī pie 10% noslodzes.

    Ar ko ASUS ROG Thor 850 ir unikāls?

    ASUS ROG Thor 850 80+ Platinum ir pilnībā modulārs barošanas bloks un papildus ražotājs tajā ir iebūvējis RGB apgaismojumu un pat mazu OLED displeju, kas attēlo enerģijas patēriņu.

    Barošanas bloks ir iepakots glaunā kastē, kuras dizains ieturēts vienā valodā ar citiem ROG zīmola produktiem. Barošanas bloks ir ar 16 x 15 x 8.6cm izmēru un sver ap 2kg. Pamatīgs klucis!

    Bez paša barošanas bloka, kastē atradīsim vēl krietni sauju noderīgu sīkumu. Forši, ka ASUS ir padomājis par kabeļu menedžmentu un kastē ielicis dažus savilcējus un kabeļu turētājus. Tāpat patīkams sīkums ir komplektā iekļautās skrūves ar kurām barošanas bloku pieskrūvēt pie datora korpusa, nebūs jāmeklē savējās.

    Gūzma kabeļu katrai dzīves situācijai

    Puse produkta kastes aizņemta ar pašu barošanas bloku, bet otru aizņem vienkāršā maisiņā iepakota gūzma dažādu kabeļu, kas ietērpti auduma apvalkos. Tādējādi varēsim pieslēgt tikai tos kabeļus, kas aizved līdz konkrētām ierīcēm un samazināsim vadu mudžekļus datora korpusā un reizē uzlabosim ventilāciju. Tāpat kastē ir elektrības kabeļi, pie tam gan Eiropas, gan Lielbritānijas variants.

    • Motherboard Power Cable (24-pin) x 1 (610mm)
    • CPU Cable (4+4-pin) x 2 (650mm)
    • PCI-E Cable (6+2-pin) x 3 (675mm)
    • SATA Cable x 3 (760mm/570mm)
    • Peripheral x 2 (690mm/470mm)
    • SATA to Peripheral Cable x 1 (300mm)
    • Floppy Cable x 1 (101mm)
    • Addressable RGB Cables x 2 (950mm)

    Kvalitatīva uzbūve un 0dB klusuma režīms

    Barošanas bloks izmanto 135mm ventilatoru ar ASUS patentētā wing-blade dizaina spārniņiem, kas spēj labāk dzesēt pie mazāka to griešanās ātruma. Šāda dizaina ventilatorus varam atrast arī uz citiem ASUS produktiem, piemēram, videokartēm. Barošanas blokā ir iebūvēti temperatūras sensori un pie zemākas darbības jaudas ventilators vispār atslēdzas un barošanas bloks nerada absolūti nekādu skaņu. Tāpat šim ventilatoram ir IP5X putekļu noturības sertifikācija, kas paildzina ventilatora mūžu. Barošanas bloks ir tik smags, jo tajā ir iebūvēti masīvi radiatori, kas ļauj ierīci darbināt ar izslēgtu ventilatoru. Pat darbojoties ventilatoram, barošanas bloks nerada par 20dB lielāku troksni.

    Ražotājs norāda, ka barošanas bloks izmanto augstas kvalitātes Japānā ražotus kondensatorus un barošanas bloks nodrošina 89% efektivitāti pie 100% noslodzes un 92% efektivitāti pie 50% noslodzes. Tieši tas par ko runāju apskatā augstāk.

    Barošanas blokā ir iebūvētas vairākas funkcijas, kas apturēs tā darbību, kad tiks pārsniegts spriegums, temperatūra vai citi parametri.

    • OCP: Over Current Protection.
    • OVP: Over Voltage Protection.
    • SCP: Short Circuit Protection.
    • OTP: Over Temperature Protection.
    • OPP: Over Power Protection.

    Šis barošanas bloks var darboties ar 100-240V ieplūstošo maiņstrāvu un radīt +3.3V +5V +12V -12V +5Vsb līdzstrāvu datora komponenšu barošanai. Maksimālā slodze ir 20A 20A 71A 0.3A 3A.

    Izslēgtā stāvoklī to tā neredz, bet zemāk redzamajā barošanas bloka sānā ir paslēpies mazs OLED displejs, kas spēj attēlot momentāno barošanas bloka jaudu. ASUS saka, ka viņi ir pirmie, kas šādu displeju iebūvējuši barošanas blokā. Savukārt, gan uz nošķeltā stūra augšā pa labi attēlotais ROG logo, gan sānā redzamais lielais ROG logo var izgaismoties visās varavīksnes krāsās un krāsu spēles ir kontrolējamas ar AURA apgaismojuma sistēmu. Tādējādi šis barošanas bloks izgaismosies kopā ar citām datora komponentēm un perifērijas ierīcēm. Glīši, ja izmantosi datora korpusu, kas nepaslēpj barošanas bloku no skata. Bet par to vēl mazliet vēlāk.

    Siltais gaiss tiek izpūsts uz aizmuguri un turpat atradīsim arī elektrības kabeļa pieslēgvietu, ieslēgšanas/izslēgšanas pogu un vēl vienu pogu ar ko var likt ventilatoram izslēgties pilnībā, kad vēlamies kapa klusumu.

    Tā kā šis pilnībā modulārs barošanas bloks, tam varam pieslēgt tikai tos kabeļus, kas mums aktuāli. Barošanas bloka attiecīgajā sānā ir saprotami aprakstīts, kurā vietā ir spraužams kurš kabelis. Lai barošanas blokam varētu kontrolēti mainīt apgaismojumu, tas pie sistēmplates jāpievieno izmantojot RGB pieslēgvietu. Ja šis savienojums netiks izmantots, barošanas bloks tiks izgaismots sarkanā krāsā. Jāsaka, ka uz 1200W modeļa šīs pieslēgvietas ir ar atstarpēm un tādējādi mazliet vienkāršāk lietojamas.

    Pašam barošanas blokam ASUS nodrošina 10 gadu garantiju. Interesantā kārtā tajā neietilpst OLED displejs un RGB apgaismojums, šīm komponentēm solīta 3 gadu garantija.

    Beidzot nopirku lētu, bet labu datora korpusu

    Es jau iepriekšājā 1200W modeļa apskatā rakstīju, ka manam toreizējam datora korpusam (Cooler Master Masterbox TD500L) ir iebūvēta kaste, kurā paslēpjams barošanas bloks un tas man radīja divas problēmas. Pirmkārt, aiz kastes sienas nav redzams barošanas bloka displejs. Otrkārt, tā kaste ir tik šaura, ka principā es vairs bez brutāla spēka to barošanas bloku vairs nevaru dabūt laukā. Tieši tāpēc šī barošanas bloka apskatam es nopirku citu datora korpusu.

    Šoreiz es izvēlējos aptuveni 40 eiro vērto Deepcool E-Shield korpusu, jo tam nav barošanas bloka kastes, ir stikla sāns, neitrāls dizains un pats korpuss nav pārlieku dārgs. Es pat teiktu, ka superīgs pirkums par šādu naudu.

    Secinājumi: Laba izvēle “odziņas” meklētājiem!

    ASUS ROG Thor 850 ir interesants barošanas bloks, jo ne tikai piedāvā modulārus kabeļus un kvalitatīvu uzbūvi, bet iedod papildus “odziņas” RGB apgaismojuma un OLED displeja formā. Skaidrs, ka ne visiem tas ir vajadzīgs, bet ja plāno uzbūvēt krāšnu un unikālu datoru, tas var būt interesanti. Bet nu ~250 eiro cena nav zema un līdzīgu šādas jaudas barošanas bloku var nopirkt par aptuveni 100 eiro lētāk – Fractal Design Ion+, 860W, 80+ Platinum maksā ap 152 eiro. Ap 200 eiro jau varam atrast arī 1000W barošanas blokus, piemēram, Corsair 1000W, HX1000, 80+ Platinum.

    Es pats savā testu datorā jau vairāk nekā gadu lietoju šī barošanas bloka 1200W versiju un līdz šim man nav bijušas absolūti nekādas problēmas ar šo komponenti. Bet barošanas bloki parasti stabili darbojas līdz brīdim, kad vairs nedarbojas.

    Kādu barošanas bloku tu izmanto savā datorā un kādu apsvērumu vadīts izvēlējies tieši šo modeli?

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Astro
    11.05.2020 03:41

    Parasti izvēlos tādu, kuram ražotājs ir norādījis pieņemamu spriegumu stabilizāciju… Pēdējie trāpījās Seasonic.

    rudzu rikas
    11.05.2020 07:09

    Izmantoju SeaSonic Platinum- 400 Fanless (SS-400FL2 Active PFC F3). Bezkompromisa 0db man ir VIENMĒR. Nav nekādu stulbu ventilatoru, kas rada troksni. Kāpēc 400W ? Tāpēc, ka mazāku (kvalitatīvu) bez ventilatora neatradu. Kā jau minēju iepriekš datora noslodze man tipiski ir ap 40W, tātad 10% no barošanas bloka jaudas. Kam būtu vajadzīgi 850W un lielāki monstri – hvz. Man to nesaprast :)

    KKTK
    13.05.2020 13:04

    Tur ir 5x ceturtie raspberiji :D

    diso
    11.05.2020 11:33
    Reply to  rudzu rikas

    Ja ir jaudīgs procesors plus jaudīga video karte, tad kādus 600-700W nosolodzi mierīgi var salasīt.

    Krotow
    11.05.2020 11:46
    Reply to  rudzu rikas

    Nu jau sapūtās :) Kas par procesoru un videokarti tai tīkliņkastei pieslēgti? Un ko ar minēto datoru dara?

    Var jau gribēt, taču i9 / Ryzen 9 + RTX 2700 un uz augšu ar 400W būs par īsu. Un diemžēl paralēli divus tādus vienā datorā saslēgt arī nevar.

    no name
    11.05.2020 13:32
    Reply to  rudzu rikas

    es arī gribētu 40W datoru geimingam
    kur pirki?

    Reklāma