Web Analytics
More
    Reklāma

    “World View” piedāvās budžeta klases lidojumus pretī kosmosam

    Jaunākie raksti

    Esam nonākuši laikā, kad kosmosa tūrisms pamazām kļūst par īstenību, lielākajām kompānijām sākot piedāvāt pirmos lidojumus pretī nebeidzamajiem plašumiem. Tomēr vairumam cilvēku šādas iespējas neko daudz neizsaka, jo summa, kāda jāmaksā, ir ārprātīga. Piemēram, “Virgin Galactic” pašreiz par vienu lidojumu prasa ap 250 000 USD, līdzīgi arī “Blue Origin”. Tā ir liela nauda, tāpēc kosmosa uzņēmums “World View” atradis šajā jomā sev potenciālu un piedāvā alternatīvu – lidojumus līdz stratosfērai ar milzīgiem baloniem, kuros viena vieta maksās ap 50 000 dolāru.

    Šie baloni, kas nosaukti par stratolītiem, fiziski nevarēs uzlidot līdz pašam kosmosam 100 km augstumā. Tie pacelsies līdz stratosfērai, aptuveni 30 km augstumā, kas joprojām ļauj ieraudzīt aizraujošus skatus uz Zemi no pavisam cita skatupunkta. Kompānija cer, ka šādā veidā cilvēki iegūs līdzīgu pieredzi, kādu sniedz īstie kosmosa lidojumi. Droši vien galvenais, kas šo pieredzi rada, ir iespēja redzēt Zemi visā tās pilnībā un krāšņumā.

    Reklāma

    Attēls: World View
    Avots: World View
    Avots: World View

    Vēl kāda priekšrocība, ko saņems pasažieri, lidojot ar šiem baloniem – sešas līdz 12 stundas ilgs ceļojums. Salīdzinājumā lielās kosmosa kompānijas piedāvā padsmit minūšu garus lidojumus. Vienā balonā varēs atrasties līdz astoņiem pasažieriem un divi apkalpes locekļi. Tiesa gan, piedzīvot bezsvara stāvokli nebūs iespējams, jo pārāk maz augstums.

    Sākotnēji uzņēmums vēlas balonus palaist no Lielā kanjona Arizonā. Taču “World View” ambīcijas sniedzas līdz tam, ka cilvēki lidojumu varētu sākt no citām ievērojamām vietām, piemēram, Lielā Barjerrifa Austrālijā, Serengeti Āfrikā, pie Gīzas piramīdas Ēģiptē, Lielā Ķīnas mūra Mongolijā un citur. Šādā veidā arī pats pacelšanās process būtu elpu aizraujošs.

    Avots: World View

    Uzņēmums pašreiz vēl pilnveido balonu dizainu, kā arī tam jāsaņem nepieciešamās atļaujas no Federālās aviācijas administrācijas. Pirmos lidojumus plānots uzsākt 2024. gadā. Paredzēts, ka gada laikā varētu veikt ap 100 lidojumu, taču tas lielā mērā atkarīgs no pacelšanās punktiem un laikapstākļiem.

    AvotsGizmodo
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    10 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Elektriķis
    10.10.2021 12:14

    Atkal ķēzīs hēliju.

    digitalk
    10.10.2021 14:24
    Reply to  Elektriķis

    kura krājumi uz Zemes ir neatjaunojams resurss…

    fufcix
    10.10.2021 12:55

    normāls budžeta lidojums, viena vieta maksās ap 50 000 dolāru :-)

    Jjj
    10.10.2021 16:30

    Kamēr nav štuka par lidojumu, who cares

    Ppp
    10.10.2021 20:04
    Reply to  Jjj

    Vai vajag?

    Zobs
    10.10.2021 23:48
    Reply to  Jjj

    Ir miljoniem cilvēku, kuriem 50 štukas ir vērtības ziņā kā tev 1 štuka. Tie arī “cares”.

    x-f
    10.10.2021 18:36

    Bezsvara stāvoklis nav saistīts ar lidojuma augstumu. Palēcies gaisā un uz brīdi izjutīsi bezsvara stāvokli. :)
    Blue Origin, Virgin Galactic vai citi, ieskaitot Starptautisko kosmisko staciju, var piedāvāt bezsvara stāvokli tikai tāpēc, ka patiesībā tai brīdī atrodas brīvajā kritienā. SKS orbītā visu laiku krīt garām Zemei, pārējie īsāku laiku, bet tie krīt un tāpēc tai brīdī nav svara.

    Aigars Axx
    11.10.2021 00:34
    Reply to  x-f

    Nē, kosmosa kuģiem nav jākrīt, lai izjustu bezsvara stāvokli. Tie var lidot jebkurā virzienā, ar jebkuru ātrumu. Tieši attālumam ir nozīme.

    Nelabojams
    11.10.2021 08:03
    Reply to  Aigars Axx

    Precīzāk būtu teikt – kuģim jābūt inerciālā lidojumā, t.i., ja uz to neiedarbojas nekādi citi spēki, atskaitot gravitāciju. Kritiens ir mums ikdienā pazīstamais inerciālā lidojuma veids. Attālumam ir nozīme (f=k*m1*m2/r2; katrs var sarēķināt, cik viņš svērs, atrodoties miera stāvoklī attiecībā pret Zemi, teiksim, uz Mēness orbītas), bet tuvajās orbītās maza, salīdzinot ar kustības radīto ietekmi. Galvenais ir paātrinājums un tā vektora attiecība pret gravitācijas vektoru. Ja kritīsi akā līdz Zemes centram, bezsvara stāvoklī būsi diezgan ilgi.

    Reklāma