Web Analytics
More
    Reklāma

    Tims Kuks saņems Apple akcijas 750 miljonu vērtībā

    Jaunākie raksti

    Augusta beigas iezīmē 10 gadu periodu, kopš uzņēmumu Apple vada Tims Kuks, un ir pienācis laiks saņemt pēdējo maksājumu noslēgtajā līgumā, kas būs vērts 750 miljonu dolāru apmērā.

    Apple CEO savu pēdējo maksājumu saņems 5 miljonu uzņēmuma akciju veidā, kuru vērtība varētu būt aptuveni 750 miljoni dolāru. Salīdzinājumā pagājušajā gadā šis akciju apjoms un vērtība bija tikai 114 miljoni dolāru, taču tā arī bija daļa no noslēgtā līguma. Jāpiezīmē, ka šīs dekādes laikā uzņēmuma akciju vērtība ir desmitkāršojusies jebšu augusi par 1022%, kas noteikti ļauj saņemt dāsno atalgojumu.

    Reklāma


    Šobrīd Tima Kuka vērtība novērtēta 1,5 miljardu dolāru apmērā, ko vadītājs lielākoties plāno ziedot un jau to dara. Viņš ir viens no lielo uzņēmumu CEO, kurš patiesībā nemaz nesaņem tik dāsnu un iespaidīgu pamata atalgojumu, zinot, ka Apple vērtība pārsniedz divus triljonus dolāru. Katrā ziņā Kuks arī nepaliek jaunāks un šobrīd ir 60 gadus vecs, iespējams, ka jau nākamo desmit gadu laikā mēs varētu sagaidīt jaunu Apple CEO. Tikmēr gan uzņēmumam priekšā būs jauni izaicinājumi, kas varētu īpaši skart lietotņu veikalu App Store, nākoties atvērt lietotņu piedāvāšanu arī citiem servisiem.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    davix
    30.08.2021 10:39

    Šādu praksi CEO izmaksāt atalgojumu akcijās vajadzētu pārņemt arī Latvijas lielajos uzņēmumos. Tad CEO ir ieinteresēti strādāt, lai uzņēmums strādātu ar peļņu un tā vērtība pieaugtu.

    Savādāk mums augstā vadība saņem atalgojumu praktiski nesaistīti no uzņēmuma panākumiem (AirBaltic, Rīgas Satiksme, Rīgas Brīvosta, Rīgas Namu pārvaldnieks utt.)

    Elektriķis
    30.08.2021 11:58
    Reply to  davix

    Tu te raksti par valsts un pašvaldību uzņēmumiem, šķiet ka Ābols ir privāts biržas uzņēmums, tas ir cits stāsts.

    davix
    30.08.2021 14:48
    Reply to  Elektriķis

    Vai personāla motivācijas metodes būtiski no tā atšķiras? Tieši privātais varētu darīt kā vēlas, valsts un pašvaldību uzņēmumos tas būtu vēl divtik svarīgi. Ok – tādā gadījumā tās nebūtu akcijas, ja uzņēmums nav biržā (valsts/pašvaldības gadījumā), bet piemēram % no uzņēmuma peļņas vai apgrozījuma.

    Savādāk Latvijā regulāri precedenti ar uzņēmumiem, kas strādā ar zaudējumiem, neskatoties un dotācijām, tajā paša laikā augstākās vadības atalgojums tikai pieaug.

    Reklāma