Web Analytics
More
    Reklāma

    Pētnieki izstrādā uz kājas nēsājamu ierīci, kas krietni precīzāk uzskaita sadedzinātās kalorijas

    Jaunākie raksti

    Kas attiecas uz sadedzināto kaloriju skaitīšanu, šobrīd pieejamās uz rokas nēsājamās ierīces bieži vien uzrāda kļūdainu rezultātu, un izstrādātāji vēl tikai meklē risinājumu, kas šo darbiņu spētu paveikt precīzāk, ar mazāku kļūdas procentu. Šajā ziņā pacentušies ir Stenfordas inženieri, kuri izstrādājuši uz kājas nēsājamu ierīci, kas faktiski pēc uzbūves nav sarežģīta, taču sniedz visai precīzu un ātru rezultātu par sadedzināto kaloriju skaitu.

    Šajā ierīcē izmantoti divi tā sauktie “inerciālā mērījuma” sensori, kurus jāuzliek uz augšstilba un apakšstilba. Savukārt speciāls mikrokontrolieris seko līdzi kājas kustībām, cilvēkam veicot aktivitātes. Lai noteiktu tā precizitāti, inženieri lika dažāda vecuma un svara ierīces testētājiem uzlikt arī divus viedpulksteņus un pulsa monitoru. Aprīkoti ar visām šīm iekārtām, pētījuma dalībniekiem bija jāveic dažādas aktivitātes, ieskaitot staigāšanu, skriešanu, riteņbraukšanu, kāpšanu pa kāpnēm, pāreju no staigāšanas uz skriešanu. Pēc tam rezultātus no viedpulksteņiem un pulsa monitora salīdzināja ar uz kājas nēsājamo ierīci.

    Reklāma

    Pēc vairākiem izmēģinājumiem tika secināts, ka uz kājas nesājamās iekārtas kļūdas īpatsvars sasniedz 13%, kamēr viedpulksteņiem – vidēji ap 43%.

    Stenfordas inženieri uzskata, ka lielākā problēma, kas attiecas tieši uz plaukstas locītavas nēsājamām ierīcēm, ir, ka tās sadedzināto kaloriju apjomu parasti aprēķina, balstoties uz plaukstas locītavas un rumpja kustībām, kā arī sirdsdarbības ātrumu. Taču, piemēram, sirdsdarbības ātruma palielināšanās ne vienmēr var būt saistīta ar aktivitātēm, bet kaut vai ar kafijas vai aso piparu lietošanu uzturā. Tāpat arī, braucot ar velosipēdu, plaukstas locītavas netiek kustinātas ne tuvu tik intensīvi kā kājas. Uz kājas nesājama ierīce varētu novērst šos trūkumus, parādot precīzākus datus par sadedzinātajām kalorijām.

    Būtiski, ka ierīces izgatavošana nav sarežģīta un katrs pats to var ar savām rokām uztapināt. Inženieri padarījuši ikvienam zināmu gan nepieciešamo detaļu sarakstu, gan kodu, lai par ap 100 dolāriem katrs varētu sev izveidot šādu ierīci.

    AvotsGizmodo
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma