Web Analytics
More
    Reklāma

    Kas jauns tika prezentēts Apple WWDC21 izstrādātāju konferencē?

    Jaunākie raksti

    Nav pagājis pat pilns gads kopš mēs Kursorā līdzīgā manierē apkopojām Apple izstrādātāju konferencē WWDC20 prezentēto. Un arī šoreiz, 7. jūnija vakarā, WWDC21 konference notiek attālināti un viss tiek prezentēts video formātā. Kā parasti, šī nedēļa tiek atklāta ar lielo prezentāciju, kurā tiek apkopota jaunākā informācija par dažādām Apple produktu operētājsistēmām un kopējo ekosistēmu, iezīmējot nākotnes iespējas gala lietotājiem un pašiem izstrādātājiem. Pēc tam seko dažādas programmētāju sesijas ar Apple inženieriem un meistarklases, sniedzot iespēju saņemt gan konsultācijas, gan piekļūt uzņēmuma prātiem. Kaut arī šis pasākums nav tieši paredzēts gala lietotājiem, tomēr tāpat tas ir ļoti populārs attiecīgās jomas pārstāvju vidū. Pagājušajā gadā lielākais jaunums bija tas, ka uzņēmums paziņoja par oficiālu pāreju uz saviem izstrādātājiem ARM procesoriem, ar kuriem nu jau ir aprīkoti vairāki produkti.

    Prezentācijas ievads šoreiz ir nedaudz citādāks, ļaujot aptaujātajiem izstrādātājiem pastāstīt par dažādiem scenārijiem, kā varētu atklāt šo pasākumu, un daļa no tiem tiek prezentēti. Tādējādi apzīmējot tās daudzās trakās idejas, kuras rodas izstrādātājiem. Un tad prezentācija beidzot oficiāli sākas ar Tima Kuka ierasto uznākšanu uz skatuves, kur skatītāju krēslos atrodas… digitālie avatari.

    Jaunā iPhone operētājsistēma iOS 15

    Prezentācija tiek atklāta ar populārākā Apple produktā operētājsistēmu, un tā ir viedtālruņa iPhone operētājsistēma iOS 15. Pirmais jaunums ir par savienojumiem un saziņu, kas saistīts ar Facetime, ar domu radīt šo attālināto video sazvanīšanos dabiskāku. Facetime saņems telpiskās skaņas atbalstu (angliski Spatial audio), radot labāku skaņu un liekot tai izklausīties dabiskākai. Nākamais uzlabojums ir mikrofonu spēja slāpēt fona troksni, koncentrējoties tikai uz runātāju. Vismaz video tas izskatījās pietiekami iespadīgi. Jaunums ir arī dalītais ekrāns, lai redzētu vairākus runātājus, kas noteikti nav nekas īpašs citos saziņas servisos. Papildu tam būs iespējams izpludināt savu fonu, un kamerai ļaut koncentrēties tikai uz seju, līdzīgi kā tas ir portreta foto režīmā. Viena no ērtajām lietām būs Facetime Link, kas ļaus nosūtīt uzaicinājumu pievienoties zvanam ar adreses palīdzību. Tas ļaus Facetime pievienoties arī tiem, kuri nelieto iPhone vai citas Apple ierīces. Tāpat būs iespējams dalīties ar mūziku, atskaņojot to no Apple Music visiem Facetime dalībniekiem, līdzīgi varēs dalīties arī ar video, to visu nodrošinot jaunajām SharePlay iespējām. Jaunais iOS 15 izstrādātājiem ļaus izmantot SharePlay API, tādējādi savienojot to ar citām lietotnēm, piemēram, Disney+, Tik Tok un NBA. Interesanti, ka varēs dalīties arī ar mobilo spēli, lai parādītu kādu vietu tajā. Tātad viss ir par savienojamību.

    Arī Message lietotne saņems dažādus uzlabojumus. Piemēram, jaunais dizains ļaus ērtāk pārskatīt iesūtītās bildes grupas saziņā, kā arī būs iespējams saglabāt sūtīto informāciju, lai to pārskatītu vēlāk, un attiecīgi atbildēt uz šo ziņu sūtītājam. Šo ir grūtāk aprakstīt kā izdarīt, tāpēc par to varēs pārliecināties paši lietotāji.

    Kaut kas gaidītāks ir paziņojumu sadaļa, par šo jau tika runāts iepriekš. Jaunais iOS 15 būs spējīgs apkopot vairāku lietotņu paziņojumus, balstoties uz to, kā lietotājs darbojas savā viedtālrunī. Privātās ziņas tiks attēlotas atsevišķi, bet dažāda nesaistītā informācija tiks apkopota vienā lielā paziņojumā, neveidojot lielu skaitu atsevišķu paziņojumu. Saistībā ar šo ir radīts speciāls režīms, kas ļaus noteikt kādas ziņas tiks laistas cauri. Piemēram, darba laikā telefons ziņos tikai par darba saistītajām lietotnēm vai parādīs tikai ar ģimeni saistītās lietas. Ieslēdzot režīmu vienā ierīcē, tas automātiski pārslēgsies jebkurā saistītajā Apple produktā.

    Jaunā iPhone operētājsistēma būs spējīga atpazīt tekstu – Live Text, piemēram, nofotogrāfējot tāfeli, uz tās esošo rakstīto informāciju būs iespējams nokopēt un izmantot kādā dokumentā. Līdzīgi tas darbosies jau iepriekš uzņemtās bildēs. Kā norāda Apple, tad tas darbosies arī uz gleznām, grāmatām un dzīvniekiem.

    Atkal tiek runāts par uzlabojumiem bildēs un galerijā, bet jāatzīst, ka tas beigās ir tik gudri, ka man jau iedziļinoties, rodas grūtības saprast reālo izmantošanu. Jaunajā iOS 15 būs iespējams savienot bildes kopā ar mūziku fonā, ko ļauj izveidot Memories iespēja, parādot iepriekš uzņemtās bildes ar kādu dziesmu. Jaunā iespēja pielāgos gan bilžu un video intensitāti, gan automātiski mainīt kolāžas ātrumu un pat bilžu izskatu.

    Funkcionālos uzlabojumus saņems Wallet lietotne, papildinot to ar dažādām sabiedriskā transporta biļetēm, automašīnu digitālajām atslēgām, atrakciju parku biļetēm, viesnīcu biļetēm un arī darba ofisu drošības kartēm. Protams, šis pagaidām ikdienā nav tik noderīgi Latvijas un es pat teiktu Eiropas iedzīvotājiem. Patīkams jaunums ir iespēja saglabāt personu apliecinošos dokumentus kā autovadītāja apliecību. Šī noteikti ir viena no tām lietām, kuru es kā ikdienas lietotājs gaidu attīstamies arvien vairāk Eiropas tirgū.

    Laikapstākļu fani priecāsies par Weather lietotnes uzlabojumiem, parādot vēl vairāk meteoroliģisko informāciju. Sīkums, bet patīkami.

    Apple tiešām ielicis lielu darbu savā digitālo karšu servisā Maps. Vismaz prezentācijā tiek runāts par to, ka digitālā karte ir izveidota pavisam no jauna, sākot ar pašu Zemes attēlu. Pēc tam ticis strādāts pie tā, lai attēlotu dažādas ēkas, zaļo zonu, tirdzniecības zonas un arī ceļus. Papildu tam uzlabota iespēja Maps izmantot kā navigāciju, braucot ar auto. Piemēram, Zelta vārtu tilts ir saņēmis skaistu digitālo 3D vizualizāciju, padarot karti patīkamāk un ērtāk uztveramu, bet to noteikti vairāk izmanto amerikāņi. Mēs Eiropā tomēr vairāk uzticamies Google Maps un Waze. Tīri tā no malas karte izskatās piemīlīgi.

    Saistībā ar iOS attīstību, arī AirPods saņems uzlabojumus. Lietojot AirPods, sarunas laikā mikrofoni uztvers runātāju un pastiprinās viņa teiktu lietotāja ausīs, uzlabojot dzirdamību. Būs uzlabota arī teksta nolasīšana, kas var noderēt, piemēram, klausoties iepirkumu sarakstu. Ir uzlabota Find My bezvadu austiņu izsekojamība, attēlojot to precīzāku vietu.

    Jaunā planšetdatoru operētājsistēma iPadOS 15

    Daudzi iPad planšetdatoru lietotāji gaida uzlabojumus tieši ikdienas lietojamībā, lai varētu lietot vairākas lietotnes reizē. Protams, iPadOS 15 saņems to pašu, ko iOS 15. Kā viens no īpašajiem jaunumiem ir papildināta logrīku (angliski widgets) funkcionalitāte, kas tagad piedāvās vairākus servisus un lielāku izmēru, bet nekas elpu aizraujošs.

    Avots: Apple

    Turpinājumi jau nozīmīgāki jaunumi par ikdienas lietojamību, kurus ir grūti aprakstīt, bet ir piestrādāts pie tā, lai vēl ērtāk pārvaldītu divu ekrānu režīmu un izmantot vairākas lietotnes reizē. Ir papildināti īsceļi, lai ērtāk izmantotu pieliktās klaviatūras. Uzlabotā Notes lietotne tagad ļaus redzēt veiktās izmaiņas no citiem lietotājiem, būs iespējams pievienot mirkļbirkas, lai pēc tam ērtāk meklētu informāciju pierakstos. Apple iPadOS 15 piedāvās Quick Note iespēju, ļaujot veidot mazas piezīmju lapiņas, paralēli izmantojot citas lietotnes, to visu papildinot ar iespēju rakstīt ar Apple Pencil. Teikšu kā ir, ka te vairāk izklausās pēc tā, ka tas nav tik intuītīvi, cik to nāktos iemācīties lietot efektīvi.

    Apple iebūvētā Translate tulkošanas lietotne un iespējas tagad darbosies visā sistēmā, ļaujot pārtulkot tekstus, kas atrodas pat uz uzņemtajām bildēm. Te jau kaut kas noderīgāks ikdienā, bet interesanti, cik labi tie tiks atpazīti. Pie uzlabojumiem tikusi SwiftUI programmēšanas platforma, no kuras tagad būs iespējams izveidotās lietotnes pa tiešo publicēt AppStore lietotņu veikalā. Šī funkcionalitāte varētu padarīt iPad planšetdatorus vēl līdzīgākus datoriem.

    Citi saistītie jaunumi

    Drošība, drošība, drošība ir tas, par ko runājam visu laiku. Jaunumi no Apple ir arī šajā jomā. Tagad būs iespējams atslēgt šo neredzamo e-pastu izsekošanas pikseļu darbību Mail servisā un lietotnē. Safari interneta pārlūks būs spējīgs sniegt rziņojumu par to, cik vēlamā lapa ir droša. Jaunie iOS un iPadOS ērtā veidā apkopos septiņu dienu vēsturi par daļu lietotņu, atspoguļot to informāciju, kādu no tām paņem citas lietotnes. Jaunums būs iespēja darbināt digitālo asistentu Siri bez interneta savienojuma, ļaujot komandas darbināt tikai ar ierīču jaudu, tādējādi pasargājot mūsu audio informāciju. Tagad būs iespējams ērtāk atjaunot Apple ID.

    Apple prezentēja iCloud Plus servisu, kas ļaus slēpt personīgo e-pastu, piemēram, reģistrējoties ar speciāli izveidotu virtuālo e-pasta adresi, kas savienota ar personīgo. Par šīm iespējām nebūs nepieciešams maksāt papildu.

    Health serviss būs spējīgs kļūt par reālu resursu, kuru nākotnē izmantos ārsti, tādējādi sniedzot pacientam uztveramāku informāciju par savu veselības stāvokli. Kā viens no lietotnes jaunumiem būs iespēja noteikt koordināciju, stabilitāti un cilvēka gaita īpatnību, lai tādējādi ziņotu par iespējamajiem riskiem zaudēt stabilitāti un paaugstinās risks nokrist. Papildu tam tiks ziņots par to, kā uzlabot stabilitāti. Health lietotne būs spējīga ziņot par uzlabojumiem vai kritumiem noietajos soļos, tādējādi stimulējot būt aktīvam. Amerikā esošās elektroniskas veselības datu kompānijas varēs saņemt informāciju no Health lietotnes, drošā un privātā veidā sniedzot šo informāciju ārstiem. Jaunais iOS ļaus dalīties ar savu veselības informāciju ar citiem kontaktiem, ļaujot viņiem piekļūt, piemēram, pulsa informācijai vai arī ziņot par kādām nopietnām izmaiņām, kas var apdraudēt veselību.

    Jaunā Apple viedpulksteņu operētājsistēma watchOS 8

    Apple ir uzlabojusi Breathe lietotni, kas ļauj lietotājam ērtāk izpildīt nomierinošus elpošanas vingrinājumus. Tagad lietotne ir papildināt ar jaunām emocijām un paziņojumiem, kas liek labāk nomierināt prātu. Apple Watch būs spējīgs noteikt ieelpas un tās uzskaitīt, lai sniegtu datus par to biežumu dažādos dienas laikos.

    Ikdienišķus ērtuma uzlabojumus ir saņēmusi Fitness lietotne, lai vēl labāk darbotos kopā ar Fitness+ servisu. Īpašs uzsvars likts uz automātisko iespēju izmantot portreta foto centrēti pulksteņa izkārtojumam, jo tieši savu bilžu izmantošana ir populārākais noformējums. Papildu tam tikusi pārstrādāta bilžu pārskatīšana no viedpulksteņa. Ir uzlabota iespēja rakstīt no pulksteņa, ļaujot izmantot rotācijas pogu, lai ērti pārvietotu kursoru starp vārdiem un burtiem. Jāsaka godīgi, ka nekas īpass, tik cik sīkumi ikdienas lietošanā, kur atkal rodas sajūta, ka tie ir jāiemācas un jāzina kā pareizi lietot, lai reāli izmantotu.

    HomeKit jaunumi viedās mājas pārvaldībā

    Prezentācija ticis izmantots patīkams un uzskatāms paņēmiens, kā Apple produkti veido viedo māju. Piemēram, ar iPhone ir iespējams atvērt durvis. Rudenī ar HomePod Mini un Siri būs iespējams pārvaldīt Apple TV. Tāpat Apple TV serviss būs spējīgs ieteikt kādu kopīgu saturu, balstoties uz vairākiem lietotājiem, lai tas apmierinātu visus. To būs iespējams savienot ar HomePod Mini, sniedzot lielisku skaņas kvalitāti. Noteikti viens no lielākajiem jaunumiem ir iespēja izmantot Siri trešo pušu viedpalīgos, kas uzlabos HomeKit ekosistēmu un viedās mājas pārvaldību Apple ekosistēmā.

    Šajā reizē īpašs uzsvars likts uz Home lietotne tieši Apple Watch, uzlabojot pārvaldību no mazā ekrāna, bet saņemot pietiekami daudz informācijas un ļaujot kontrolēt to, kas notiek mājā.

    Jaunā Apple datoru operētājsistēma macOS Monterey

    Nosaukums jau laikam nav nekāds jaunums, jo par to tika baumots iepriekš, tā kā šī informācija kā parasti ir līmenī, bet šajā jaunajā macOS uzsvars būs uz iespēju ērtāk dalīties ar informāciju un nejust pāreju starp dažādiem Apple produktiem. Vēl viens āķis, lai lietotājus ievilktu šajā ekosistēmā.

    Tiks piedāvāts jauns veids kā savienot iPad ar Mac datoru ar Universal Control lietotni, kas ļaus iPad planšetdatoram automātiski saprast, kad tas atrodas blakus datoram, lai vienkārši sāktu strādāt kā papildu ekrāns. Tas ļaus izmantot Mac klaviatūru un datorpeli bez papildu savienojuma izveides. Tāpat būs iespējams nokopēt informāciju no iPad un to izmantot datorā. Papildu šai kombinācijai varēs pievienot vēl trešo ierīci, piemēram, iMac, un tās visas būs savienotas kā viens produkts un liels ekrāns ar iespēju kontrolēt visu no vienas ierīces.

    AirPlay to Mac funkcionalitāte tagad ļaus izmantot AirPlay sniegtās iespējas, izmantot iMac datoru vai citus Apple datorus kā ekrānus, kur attēlot video, bildes un filmas vienkārši no iPhone. Monterey saņems Shortcuts iespējas, kas nozīmē, kas būs iespējams izveidot automātiskas darba rindas un tās saglabāt, kas var noderēt ikdienas darbos, automatizējot tās darbības, kuras tiek darītas regulāri. Tāpat kā iPhone, tās būs iespējams izsaukt ar Siri palīdzību.

    Pie jaunumiem atkal tikusi pārlūkprogramma Safari ar jaunu dizainu un vienkāršotāku izskatu. Tagad uzsvars tiks likts tikai uz atvērtajām lapām, pārējo informāciju principā novietojot sānos vai to nāksies atvērt atseviški, lai lietotāji var koncentrēties uz mājaslapu pārskatīšanu. Safari ļaus izveidot mājaslapu grupas, kurās kopā varēs atrasties saistītās lapas pēc to pielietojuma. Šīs grupas būs iespējams izmantot gan Mac, gan iPhone Safari lietotnē. Vizuālas izmaiņas attiecīgi saņems arī iPhone un iPad lietotnes. Šajās ierīcēs uzsvars tiks likts tieši uz pašu lapu, maksimāli noslēpjot visu lieko. Safari pārlūka papildinājumi (extensions) beidzot būs piejami ne tikai datora versijā, bet arī viedtālruņos un planšetdatoros.

    Izstrādātāju labumi

    Apple tagad ļaus vēl vairāk izmantot API savienojumu, lai sniegtu jaunās iOS un iPadOS iespējas plašākam lokam lietotņu. Ir ticis piestrādāts pie 3D modeļu izveides – Object Capture, ar kuru tagad iespējams nofotografēt un pēc tam uzreiz iegūt gatavu objektu, ērtāk radot trīs dimensiju modeļus. Tikusi uzlabota Swift lietojamība, šajā reizē uzklausot programmētājus, un sniedzot iespēju efektīvāk rakstīt kodu, lai veidotu paralēlus procesus un izmantotu maksimālo procesoru jaudu.

    Pie vizuālajiem uzlabojumiem tiks App Store, lai izsrādātāji varētu attēlot dažāda veida informāciju par savu izstrādāto lietotni, balstoties uz pašu apmeklētāju. Tādējādi divi lietotāji, kas reizē skatītos aprakstu par lietotni, varētu redzēt atšķirīgas bildes un informāciju, lai veiksmīgāk uzrunāt potenciālo klientu. Izstrādātāju ikdienas darbu uzlabos Xcode Cloud, kas ļaus ērtāk izstrādāt, testēt un publicēt savas lietotnes, un tas viss atradīsies vienuviet. Tāpat serviss ļaus nosūtīt paziņojumus citām iesaistītajām personām, lai tās var darīt savu daļu izstrādē, tādējādi uzlabojot komunikāciju komandā un sniedzot kontroli pār projekta soļiem.

    Visas izziņotās operētājsistēmas pie programmētājiem nonāks jau tagad, bet pie lietotājiem oficiāli šajā rudenī. Mana ātrā pēcgarša ir tāda, ka šoreiz nav ticis prezentēts nekas ļoti īpašs, bet kā parasti piestrādāts pie ļoti sīkām detaļām, kā arī lai izmantotu kaut pusi no tā, nāksies iemācīties pareizo lietošanas veidu.

    AvotsApple
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Rūdolfs Rancāns
    08.06.2021 09:40

    Pag, bleķus arī prezentēs?

    Edgars Briedis
    08.06.2021 13:14

    iOS15 vilšanās. Biju gaidījis ko daudz vairāk.

    Last edited 2 years ago by Edgars Briedis
    Pigors
    08.06.2021 14:15
    Reply to  Edgars Briedis

    FindMy pie izslēgta tālruņa vien ir top ziņā.

    Arvia
    09.06.2021 08:12

    Sviestainaākais, ka es jau no februāra gaidu jauno MacBook pro ar M2 un magsafe … nevar saprast tagad… Turpināt gaidīt vai ņemt veco :(

    Pičs
    09.06.2021 10:03
    Reply to  Arvia

    Es ar gaidu. Uz rudeni gan jau būs. Nedaudz jāpaciešas.

    Reklāma