Web Analytics
More
    Reklāma

    Ko tad jaunu atklāja Apple savā WWDC20 digitālajā pasākumā?

    Jaunākie raksti

    Apple katru vasaru rīko speciālu pasākumu Worldwide Developers Conference (WWDC) programmatūras izstrādātājiem, un šogad, sekojot citu tehnoloģiju kompāniju piemēram, tā notiek attālināti un video formātā. Principā par visām lietām jau tika baumots iepriekš, taču tagad par tām ir zināms skaidrāks redzējums.

    Kompānijas galvenais vīrs Tims Kuks jau pašā pasākuma sākumā pieskaras šobrīd notiekušajiem nemieriem ASV un pasaulē saistībā ar rasismu. Jāatzīst, ka kompānija ir ieturējusi savu līniju, jo dažādas video pārejas un kopējais sižets ir pārdomāts un baudāms, neliekot akcentu uz it kā notiekošu prezentāciju neeksistējošas publikas priekšā.

    Jaunais iOS 14 iPhone telefoniem

    Pēc iOS 13 operētājsistēmas, kura darbina iPhone, protams, sekos iOS 14 versija. Tās galvenais jaunums būs iespēja sākuma ekrānā izmantot dažādus logrīkus (angliski widgets), kuri tagad pieejami ar plašāku informāciju. Principā tā ir ar informāciju papildināta versija, kuru redzējām, kad savu iPhone sākuma ekrānu pārbīdījām līdz galam uz labo pusi. Kaut kas tāds, kas savulaik bija pieejams Mac datoriem vai ir iespējams Android operētājsistēmai. Ērta iespēja būs tā, ka logrīki varēs automātiski nomainīties, balstoties uz lietotāja vajadzībām noteiktā dienas posmā.

    Būs iespējams uzlikt video pa virsu darbojošam ekrānam un darīt paralēli citas lietas (angliski picture in picture). Jautājums vai tas palīdzēs beidzot klausīties mūziku YouTube platformā, pat ja lietotājs būs izgājis no tās.

    Tas viss nozīmē to, ka iPhone kļus plašāk pielāgojams mūsu interesēm un vajadzībām. Fundamentāli tiks izmainīts princips, kā nokļūt līdz lietotnēm, jo ierasto vairāku lapu vietā parādīsies iespēja App Library, kura pati kategorizēs dažādas lietotnes pēc to pielietojama to parādot vienā logā. Arī Siri balss asistents kļūs gudrāks, kurš spēs atbildēt uz jautājumiem pat 20 reižu ātrāk.

    Apple Message lietotne saņems iespēju veidot grupas, kā arī izcelt savus svarīgākos kontaktus, kuru ziņas vienmēr parādīsies ekrāna augšpusē. Šajā saziņas sakarā nedrīkst aizmirst par Apple radītajiem Memoji digitālajiem avatariem, kurus būs iespējams vēl vairāk pielāgot, tiem ļaujot nēsāt pat sejas maskas.

    Nedrīkst nepieminēt Apple Maps, kuru varbūt mūsu pusē nelieto pārāk bieži, bet ASV tā ir pietiekami izplatīta, un prezentācijā tika atrādīts, ka tā spēs rādīt vēl precīzākus ielu attēlus, kā arī ļoti precīzu 3D karti. Tās sākotnēji būs pieejamas Kanādā, ASV un Lielbritānijā.

    Un jā, beidzot apstiprinātas baumas par to, ka ar iPhone būs iespējams atslēgt automašīnu, ko ļaus CarPlay sistēma un NFC iespējas. Atslēgas detaļas būs iespējams nosūtīt ar speciālo iMessage digitālo ziņu. Tāpat būs iespējams noteikt laiku, kurā šī atslēga ir derīga, sniedzot ļoti precīzu kontroli pār šo iespēju.

    Saistībā ar iOS, tika prezentēta sava veida QR kodu alternatīva App Clips, kuru noskenējot uzreiz būs pieejama dažāda veida informācija, iespēja apmaksāt pirkumus, pasūtīt ēdienu un uzzināt papildus informāciju. Piemēram, noskenējot speciālo kodu, uzreiz noīrēt elektroskūteri bez liekas reģistrācijas, jo šī sistēma ļaus iekasēt naudu uzreiz no konta, kurš saistīts ar Apple ID. Principā viss vienā, lai mēs nekad nešķirtos no sava telefona un to izmantotu visu laiku.

    Nākamais iOS 14 būs pieejams uz visiem telefoniem, kuriem bija arī iOS 13, tātad sākot no iPhone 6S un 1. paaudzes iPhone SE.

    iPadOS 14 planšetdatora operētājsistēma

    Šī jaunā versija sniegs mazāk jaunumus, cik vizuālus uzlabojumus. Zvanu logs vairs nebūs pa visu logu, bet gan ekrāna augšā parādīsies salīdzinoši maza izmēra paziņojums. Tāpat ir izmainīta Gallery lietotne, lai ērtāk pārskatītu bildes. Būs pieejams jauns Universal Search, kurš meklēs informāciju visā planšetdatorā, līdzigi kā tas ir izmantojot CMD+Space Apple datoros.

    Tiks uzlabota sadarbība tieši ar Apple Pencil, sniedzot dažādas papildus iespējas kā to izmantot produktivitātei. Izskatās, ka būs iespējams jebkurā teksta ievades laukā rakstīt ar šo digitālo zīmuli, un sistēma pati pārvērtīs burtus ierastajos fontos. Apple beidzot ļaus nodefinēt, kurus servisus izmantot pēc noklusējuma, jo līdz šim tie visi bija kompānijas produkti, taču iPadOS 14 ļaus e-pasta pārvaldībai, piemēram, uzstādīt Gmail lietotni. Kopumā nekas daudz par iPadOS 14, salīdzinot ar iOS 14, jo daļa no jaunumiem pārklājas.

    Airpods programmatūras uzlabojumi

    Jā, arī austiņām ir sava programmatūra, kura saņem atjauninājumus. Viens no jaunumiem būs iespēja pārslēgties starp dažādām ierīcēm, austiņām to izdarot automātiski. Tātad bez papildus darbībām tās sapratīs, kad mūzika tiek atskaņota telefonā, planšetdatorā vai datorā.

    Tiks uzlabota arī telpiskās skaņas kvalitāte ar Spacial Audio, jo austiņas spēs noteikt galvas kustību un apkārtējos trokšņus, lai spētu precīzāk pielāgot skaņas kvalitāti, balstoties uz nepieciešamo situāciju.

    WatchOS 7 Apple Watch darbībai

    Sekojoši jaunu versiju saņems viedpulksteņa Apple Watch operētājsistēma, kur līdzīgi iPadOS 14 ir vairāk vizuālo uzlabojumu un plašāka informācijas pieejamība, kuru parādīt uz pulksteņa ekrāna. Beidzot būs iespējams dalīties ar šiem speciālajiem ekrāna izkārtojumiem (angliski Watch faces).

    Būs pieejama plašāka informācija par treniņiem ar jaunu lietotni Fitness, kur būs iespējams sekot savai fiziskās formas attīstībai un uzlabojumiem. Beidzot būsim sagaidījuši miega uzraudzīšanu un mērīšanu, kas jau gadiem ir pieejama citos sporta viedpulksteņos. Tiesa lielākais jautājums ir par to, kad lai lādē pulksteni, jo principā tas var izturēt tikai vienu dienu un tiek lādēts pa nakti.

    Sekojot visām veselības un higienas tendencēm, pulkstenis pats sapratīs, ka tiek mazgātas rokas, un veiks nepieciešamo 20 sekunžu atskaiti. Šī iespēja jau vairāk uz priekšdienām, taču izskatās nedaudz ērtāk un intuitīvāk lietojama kā Samsung Galaxy pulksteņu risinājums.

    Šī versija būs pieejama Apple Watch Series 3 un jaunākiem modeļiem.

    Nākamā Apple datoru operētājsistēma macOS Big Sur

    Šeit reklāmās piestrādātais laiks varētu pat būt tik pat liels, cik uzlabojumos, jo pēc skaistajiem informatīvajiem video, lielākie uzlabojumi ir dizainā un skaņā. Vizuāli macOS Big Sur kļūs līdzīgāks tām ikonām un lietojamībai, kuru ikdienā redzam iPhone un iPad ierīcēs. Vieglāks dizains, cita veida ēnojums, noapaļotāki stūri, kā arī dažādi logrīki kā iOS 14. Šī būs macOS 11. versija, jo šī brīža versija ir 10.

    MacOS Big Sur tiks pie pārveidota vadības paneļa (angliski Control Central), kura atgādinās ko līdzīgu uz iPad planšetdatoriem redzētajam, ļaujot mainīt spilgtumu, skaņu, savienojumus un citas lietas ekrāna labajā pusē kā dažādus kvadrātiņus.

    Principā tas viss lielāks prieks acīm cik reāls darbības uzlabojums. Arīdzan pārveidots Safari interneta pārlūks, taču jāuzdod jautājums, cik daudz cilvēku to izmanto ikdienā. Nākamajā datoru operētājsistēma būs pieejama uz 2015. gada un jaunākiem MacBook portatīvajiem datoriem, MacBook Air un Pro datoriem sākot no 2013. gada. iMac viss vienā datoriem, kuri ražoti 2014. gadā un jaunākiem, tāpat visiem iMac Pro. Tāpat arī Mac mini sākot ar 2014. gada izlaidumu un 2013. gada Mac Pro jaudīgās darba stacijas.

    Taču tas viss norāda uz to, kas laikam šajā WWDC20 ir pats gaidītākais, informācija par Apple datoru procesoriem.

    Nākotnes datoru procesori – Apple Silicon

    Par šo tika baumots pēdējos gados, informācijai kļūstot arvien skaidrākai līdz šim brīdim, kad pati kompānija oficiāli paziņojusi par pāreju uz sevis radītiem ARM procesoriem, lai radītu labāko jaudu ar mazāko enerģijas patēriņu, savienojot dzelžus ar programmatūru, kas ir bijis viens no Apple jājamzirdziņiem ar iPhone un iPad. Šī pieeja nenoliedzami ļauj kompānijai radīt ļoti ātrdarbīgas ierīces, kuras savu jaudu spēj noturēt vairākus gadus.

    Prezentācijā tiek runāts par daudz salīdzinājumiem, taču joprojām netiek izpausta kāda tehniskā informācija, taču to gan jau uzzināsim laika gaitā. Vairāk tiek izcelta “hands on” pieredze, kurā tiek parādīts kā darbosies Word, Excel, PowerPoint, Adobe Photoshop, Final Cut Pro, un tās darbosies ļoti ātri. Pēc tam sekojoši paskaidrots kā notiks pāreja uz Apple procesoru bāzi, kur tiks izmantotas dažādas speciālas lietotnes un Apple programmēsanas lietotne Xcode, ar kuras palīdzību pāris dienās varēs nomainīt šobrīd uz Intel procesoru arhitektūras veidotās programmas derīgas priekš jaunajiem procesoriem.

    Tas viss ļaus beidzot īstenot Apple mērķi izveidot vienotas lietotnes un programmas, kuras principā varēs likt zem viena vārda, jo pietiks ar vienu izsrādātu versiju un tās darbosies gan uz iPhone, gan uz iPad, gan nākotnes “makiem”. Pirmās ierīces ar jauno procesoru parādīsie jau šī gada beigās, tomēr netiek minēts pirmais produkts. Kopējā pāreja plānota 2 gadu garumā. Taču Apple paziņoja par speciālu Mac Mini izstrādātāju versiju, kura papildus būs aprīkota ar A12Z čipu, ļaujot testēt programmas abās vidēs.

    Domāju, ka procesoru sakarā precīzāka tehniskā informācija tikai sekos, un par to ziņosim arī mēs.

    Beigās piebildīšu, ka rakstā nav minēti pilnībā visi jaunumi, jo drošības, HomeKit, HomePod, Apple TV uzlabojumi šķita ne tik ļoti ievērības cienīgi. Drīzāk kas tāds, ko tāpat sagaidīt no ierastas produktu un pakalpojumu attīstības. Jā, netika pieminēta neviena jauna elektroniskā ierīce no Apple. Vienīgi Apple TV+ piedāvās jaunu zinātniskās fantastikas seriālu Foundation, kuru radījis rakstnieks Izaks Asimovs (Isaac Asimov).

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    28 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    No offence
    23.06.2020 09:38

    Vērts noskatīties jaunāko Youtubera Marques Brownlee video par Apple izziņotajiem jaunumiem
    https://www.youtube.com/watch?v=0we7kcmgDOw
    Veselīga ironija par to, ka jaunumi no Apple (widgeti, aplikāciju mapes, darba virsmas pielāgošana, siri izsaukšana) iepriekš kaut kur jau ir redzēti.

    Edijs Sauers
    23.06.2020 12:26

    YouTube jau tagad var klausīties fonā, ja vien abonē paša YouTube noteikto premium paku. Diez vai tas atkarīgs no Apple.

    1313
    23.06.2020 13:13

    YT ir diezgan daudz interesantas mūzikas, tas arī viss. Personiski es neesmu tik liels mūzikas fans, lai anonētu spec. mūzikas servisu pakalpojumus, bet kad sagribās – paklausos to YT un jāsaka, ka ieteikumu algoritms manā gadījumā darbojas diezgan labi. Ja klausītos mūziku telefonā, varbūt abonētu lai nebūtu jāmokās ar YT priekšplānā.

    Krotow
    25.06.2020 11:12

    Tieši tas ko 1313 saka arī manā gadījumā. Galīgi nav vēlēšanās apkraut savus datorus un telefonus ar Spotify u.tml. lai paklausītos šo un to, kas atrodams arī YT. Un YT ir atrodami arī ne-mainstream gabali, kādus Spotify ar uguni neatradīsi.

    digitalk
    25.06.2020 11:20
    Reply to  Krotow

    neesmu Spotify klients. tur ir Toy Dollz f.e.

    -88-
    23.06.2020 12:37

    Sviests, par jauno macOS 11 divas rindiņas izspiedis, bet par pārējo, drazu, palagu uzģenerējis :D
    Jaunā macOS būtībā ir lielākais notikums.
    p.s. Safari gana daudzi izmanto, pagaidām, vienīgi lēnām šis mazrijīgais pārlūks tiek sačakarēts.

    Last edited 3 years ago by -88-
    -88-
    23.06.2020 13:57

    Paldies par reakciju.
    Būtu labi ja jaunā macOS 11 neatšķirtos, bet pilveidotos ;)
    Šeit drīzāk izklausās, ka macOS 11 atšķirsies ar degradāciju un primitivizāciju, būtībā gudrinieki provēs uztūnēt un uzstutet iOS (mājsaimnieču) kroplīti, līdzšnējā MacOS X vietā. Apple spers kārtējo plato soli prom no profesionālā lietotāju gala … un nu jau, būs apglabāts pats pamats MacOS :(

    Last edited 3 years ago by -88-
    1313
    23.06.2020 14:16

    Nu, diez vai ikdienas lietotāji izmanto IBM AIX vai Sun Solaris, nerunājot par patiešām legacy sistēmām, kas vairs pat netiek atbalstītas.

    digitalk
    23.06.2020 14:06
    Reply to  -88-

    šortkati taču saglabāsies? tā, manuprāt, ir vienīgā macOS virspusējā/interfeisa fīča, kas skaidri norāda uz pro darbu.

    digitalk
    23.06.2020 13:50
    Reply to  -88-

    t.i., Apple nav bijusi spējīga izspiest no sevis tehnisko info par macOS pat divām rindiņām, bet Henrijam tagad tas jālabo?

    Guru
    29.06.2020 19:58

    Nu vispār jau macOS 11 ir nevis tāpēc, ka iepriekšējā bija 10, bet gan tāpēc, ka mainās OS arhitektūra. Tas cipars iezīmē veselu operētājsistēmas paaudzi. Mac’iem notiks pāreja uz ARM procesoriem. Un tā jau ir daudz nopietnāka tēma, kas ir nopietna raksta vērta, bet šinī rakstā vispār nav atspoguļota. Un tā var būt gan Apple mega revolūcija, gan mega izgāšanās. Laiks rādīs.
    Vispār jau labāk būtu ja par āboliem rakstītu kāds kurš tos lieto :)

    -88-
    23.06.2020 14:05
    Reply to  digitalk

    Nemuldi! Info ir pietiekami, lai noformētu redzējumu.
    https://www.apple.com/macos/big-sur-preview/

    digitalk
    23.06.2020 14:13
    Reply to  -88-

    to visu pārstāstīja WWDC20, par kuru ir raksts, vai arī tu centies uzdot vēlamo par esošo?

    Last edited 3 years ago by digitalk
    -88-
    23.06.2020 14:21
    Reply to  digitalk

    Priekš kam tad ir raksts?

    Last edited 3 years ago by -88-
    digitalk
    23.06.2020 15:35
    Reply to  -88-

    lai atreportētu lasītājam, kas tika pateikts un prezentēts WWDC20. ja āboļniekiem nav gribējies izplūst par jaunā macOS tehniskajiem sasniegumiem, tad arī rakstā par to nav jābūt.

    Kursors.lv
    24.06.2020 08:16
    Reply to  digitalk

    Tā ir atsevišķa un plaša tēma ko var uzrakstīt citu rakstu.

    Ivars Dzerve
    23.06.2020 16:58
    Reply to  -88-

    Katram savs, es macOS daļu vispār izlaidu, tāpat kā ipad daļu. Man, kā nesen āboļnevainību zaudējušam cilvēkam, vislielākais prieks, ka mājas ekrāns un lietotņu pārvaldība kļūs līdzīgāka tai, pie kuras biju pieradis Android laikos :)

    ggggg
    24.06.2020 21:31

    Widgets integrācija starp aplikāciju ikonām ir lielākā vilšanās. Haoss un neviendabība NAV Apple filozofija, kauns.

    Krotow
    25.06.2020 11:17

    Pagaidām redzamākā MacOS 11 UI atšķirība ir pārsteidzoša līdzība ar pēdējā Deepin Linux desktopa izskatu. Taču par to ka Apple taisoties pilnībā noslēgties sevī, runāja jau agrāk. Savs ARM procesors, viena OS visām iekārtām, maksimāli nogriezta iespēja kaut ko pamainīt pašam. Programmu izstrādātājiem un administratoriem tas nepatiks. Lietotājiem parastajiem tas sāks nepatikt, kad viņiem atļaus lietot tikai iCloud un nogriezīs iespēju lietot no “ārpasaules” atnestus failus :)

    Kursors.lv
    25.06.2020 11:19
    Reply to  Krotow

    Par kādu “maksimāli nogriezta iespēja kaut ko pamainīt pašam”? Ko tieši tu gribi mainīt? Pavei, Apple taču tagad visžēlīgi ļaus uz mājas ekrāniem uzlikt vidžetus. Ko tev vēl vairāk vajag? :D

    Reklāma