Web Analytics
More
    Reklāma

    Zinātnieki CO2 pārvērš reaktīvo lidmašīnu degvielā

    Jaunākie raksti

    Pētnieki, iespējams, atraduši veidu, kā samazināt gaisa satiksmes nelabvēlīgo ietekmi uz vidi, kas varētu noderēt brīžos, kad elektriskās lidmašīnas vai alternatīvā degviela nav variants. Oksfordas Universitātes zinātnieki ir veiksmīgi pārvērtuši oglekļa dioksīdu reaktīvo lidmašīnu degvielā. Tā ir iespēja, kā nākotnē joprojām izmantot parasto dzinēju lidmašīnas un vienlaikus neradīt oglekļa emisijas.

    Procesa, kad CO2 tiek pārvērsts reaktīvo lidmašīnu degvielā, pamatā ir organiskās sadedzināšanas metode. Proti, zinātnieki sildīja citronskābes, ūdeņraža un dzelzs-mangāna-kālija katalizatora maisījumu, kas tādā veidā ļauj CO2 pārvērst par šķidro degvielu, kas spēj darbināt reaktīvo lidmašīnu. Skaidrots, ka šāda pieeja ir salīdzinoši lēta, ne pārāk sarežģīta un sastāvdaļas esot visai viegli pieejamas. Arī kopumā tas ir lētāk par procesiem, kad degvielu iegūst ar ūdeņraža un ūdens palīdzību.

    Reklāma

    Tiesa gan, ceļš, lai šāda degviela nonāktu līdz lidmašīnām, ir krietni vien sarežģīts. Pētnieki eksperimenta nolūkos no CO2 spēja radīt vien dažus gramus degvielas. Taču, lai ar to pabarotu veselu floti, vajadzīga nedaudz citādāka pieeja. Turklāt, ja mērķis ir šo procesu padarīt pavisam draudzīgu videi, nepieciešams arī pārveidot pašu degvielas ražošanas sistēmu, kas spētu darboties vienīgi ar tīru enerģiju.

    Toties labā ziņa ir, ka līdz šim veiktie pētījumi nenorāda uz nozīmīgiem zinātniskiem šķēršļiem degvielas ieguvei no CO2. Šāda metode ir arī viens no variantiem, kā saglabāt  esošās flotes, nevis visas lidmašīnas nomainīt, kā tas ir gadījumos, kad, piemēram, plānots pāriet uz cita veida degvielu. Tas dotu iespēju aviosabiedrībām paturēt esošos lidaparātus un dotu ilgāku laiku pārejai, piemēram, uz elektrolidmašīnām.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Elektriķis
    29.12.2020 11:50

    Ļoti interesanti būtu uzzināt, kādi ķīmiskie elementi ir tajā degvielā.
    Parasti degvielās ir arī H. Vai šajā gadījumā to iegūst no ūdens?

    29.12.2020 13:24

    petrolejas destilāts, laikam ir tuvākais termins.

    LAN
    29.12.2020 15:15
    Reply to  digitalk

    Dīzeļdegvielas brālēns

    Elektriķis
    29.12.2020 15:24
    Reply to  LAN

    To vielu, ko pilda lielajās lidmašīnās, sauc par aviācijas petroleju.
    Tikai mazās, kuras lidojot purkšķ, darbina ar benzīnu.
    Interesanti ka petroleju var iegūt no CO2 un ūdens. Jautājums tikai par patērēto enerģiju.

    Krotow
    29.12.2020 15:47
    Reply to  Elektriķis

    Piespraudīs visu ar vējdzirnavām un ražos petroleju mucām. Tiesa pasaules siltuma balansu tas viss diez vai uzlabos. Jebkurš jaudas patērētājs silda gaisu. Un šķiet ka petrolejas ražošana nav endotermisks process.

    Elektriķis
    29.12.2020 16:04
    Reply to  Krotow

    Nākošais līmenis būs ražot sintētisko naftu un pumpēt atpakaļ zemē :)

    Reklāma