Web Analytics
More
    Reklāma

    Meeting Owl Pro viedās kameras apskats – digitālā pūce

    Fotogrāfs: Jēkabs Aleksandrs Krūmiņš, @jekabsphotography

    Jaunākie raksti

    Attālināta iepirkšanās, mācīšanās, strādāšana, studēšana, filmu režisēšana, apskatu veidošana… Būsim reāli, šis gads ir pierādījis, ka ne vienu vien klātienes darbību var veikt attālināti. Tiesa šīs transformācijas nes līdzi arī kaudzi fizisku un psiholoģisku apgrūtinājumu. Jauki, ka vismaz atsevišķi zīmoli domā, kā šo pieredzi atvieglot.

    Iepazīstieties ar Owl Labs izstrādāto rīku video konferencēm – Meeting Owl Pro! Kas tad ir stilīgā, uz galda novietojamā pūcīte? Būtībā nākamais loģiskais attīstības solis telekonferenču zirnekļiem. Meeting Owl Pro ir viedā 360° kamera, mikrofoni un skaļruņu sistēma vienā gadžetā, kas paredzēta palielām sanāksmju telpām un atvieglo darbu video konferencēs, kurās piedalās paprāvs cilvēku skaits telpā. Jā, un te mēs nonākam pie lielākā Owl Pro mīnusa – šis noteikti nav dzīvoklim domāts darba rīks, bet ofisa sanāksmju telpai gan. Laikā, kad aizvien vairāk ofisi tiek izformēti darbam mājās, pūcīte šauros dzīvokļos atklāj tās telpas daļas, ko savās Zoom konferencēs parasti cenšas noslēpt “mājas ofisa” darbinieki. Laikam šī brīža situācija (apskats top ārkārtas situācijas laikā) nav vispiemērotākā Meeting Owl Pro testēšanai ar daudz kolēģiem ofisā, tādēļ izbrīvēšu vietu uz sava pārblīvētā rakstāmgalda un izstāstīšu par digitālās pūcītes spējām vienas mājsaimniecības ietvaros. Pateikšu jau priekšā, ir gana daudz laba un arī ne pārāk laba. Uū, uū!

    Reklāma

    Īsumā par svarīgāko

    • Kamera: 360° 1080p, Owl Intelligence System auto fokuss, Smart Zooming
    • Mikrofoni: 8x, ⁓5.5m skaņas uztveršanas rādiuss, pielāgots vidējām un lielām telpām, pielāgo runātāja balss skaļumu
    • Skaļruņi: 360° tri-speaker
    • Procesors: Qualcomm Snapdragon 605
    • Savienojumi: MiMo Wi-Fi (WPA & WPA2), Bluetooth, microUSB 2.0
    • Izmēri: 111 x 273 x 111 mm, svars 1.2 kg
    • Cena: ap 840 eiro, 999 dolāri ražotāja mājas lapā

    Kas tad īsti ir Meeting Owl Pro?

    Atcerēsimies pirms pandēmijas laikus, kad sanāksmju telpā ap galdu sēž bars ar kolēģiem, bet galda galā novietots monitors ar kameru video konferencei. Nav grūti iedomāties, ka kāds no runātājiem paliek nepamanīts, vai tas, kurš performē prezentāciju, atrodas aizkadrā vai ar muguru pret kameru, turklāt uzturēt diskusiju tā īsti nemaz nevar. Nu tad pūcīte nāk talkā, lai ne tikai ietvertu visus kadrā, bet pati pat izsekotu runātāju. Diezgan ērti, lai video konferences kolēģi netiktu kinematogrāfiski apdalīti. Owl Pro spēj savienoties ar populārākajām platformām, kas nozīmē, ka, piemēram, Zoom konferences tiks papildinātas ar Meeting Owl aplikācijas montāžu. Starp citu, šis būtu lielisks risinājums skolās, mācot bērnus attālināti. Protams, zinot mūsu izglītības sistēmu, reti kura skola šādu pūcīti varēs atļauties, jo cena ierobežo potenciālo lietotāju loku.

    Kas iekšā kastē?

    Meeting Owl Pro iepakots glītā, baltā kastē ar ziliem akcentiem. Komplektācija ir gana dāsna. Iekļautas gan Eiropas, gan Apvienotās Karalistes kontaktdakšas, gan Honor ražots adapters, kas nodod pūcītes izcelšanās valsti, lai gan projektētāji bāzēti ASV. Savienojums ar datoru vai monitoru notiek ar USB-A vadu, kas Owl Pro galā izmanto microUSB spraudni. Jautājums, par kuru varētu pastrīdēties, vai nevajadzētu izmantot modernāko USB-C ligzdu un spraudni? Un protams pamācības, bez, kurām var mierīgi iztikt, jo uzstādīšana ir ļoti elementāra – pieslēdz pie datora un strāvas, ielādē Meeting Owl aplikāciju, savieno ar viedtālruni caur Bluetooth, pieslēdzies rūterim un aidā! Ierīces vienkāršā, bet precīzā instalēšana ir viens no plusiem.

    Smukā pūcīte

    Pirms aprakstīt dizainu un uzbūves kvalitāti, ļaujiet papriecāties par metaforu, ko zīmols izmanto. Daba pūces apveltījusi ar iespaidīgu skata leņķi, tādēļ 360° kamera, dizains, kas atgādina pūci un pats nosaukums ir lieliska atsauce uz gudro meža putnu. Zem auduma paslēpti gaismu riņķi, kas pie dažādām darbībām atgādina lielas pūces acis. Katrā gadījumā tas piešķir ierīcei patīkamus personības vaibstus. Pati ierīce ir nedaudz īsāka par vīna pudeli (atļaujos salīdzināt ar to, kas ir manā mājas ofisā), nu tāda paprāva termosa platumā. Kopumā, tā nav gigantiska ierīce, bet par kompaktu to arī nenosauksi.

    Lielāko ierīces virsmas daļu sedz audums. Taustei tas ir patīkams, tomēr nevajadzētu aizrauties ar tā apčamdīšanu. Gaiši pelēkā krāsa ir gana neitrāla, lai iederētos dažādos interjeros, tomēr tai ir potenciāls apbružāties un uzņemt, kādu netīrumu, tādēļ nav ko bakstīt pūcīti. Lejas daļa tikusi pie skaļuma un diviem mikrofona kontroles taustiņiem. Tos nu gan drīkst čamdīt uz nebēdu, tomēr par organiskiem tos grūti nosaukt. Proti, tie spiežas nedaudz par seklu, kā gribētos un to izvietojums ir tāds, ka ar vienu pirkstu tos grūti nospiest. Lai tos izmantotu, nāksies ar otru roku pieturēt Owl Pro.

    Apakša ir gumijota, lai neslīdētu uz dažādām virsmām. Tur arī izvietotas strāvas padeves un datora savienojuma ligzdas. Jāteic, ka microUSB ligzdā ietrāpīt vadu nebija visai ērti. Te talkā būtu noderējusi modernākā USB-C ligzda. No otras puses, kad vadi sasprausti, vairs gar štekeriem nebūs jāķimerējas, tādēļ par lielu problēmu to neuzskatu. Patīkami, ka apakša tikusi pie ligzdas statīvam, kas paplašina Meeting Owl Pro novietojuma iespējas.

     Meeting Owl Pro darbībā

    Jāteic, ka ir gana plašs programmatūras klāsts, ar ko Owl Pro spēj saprasties: Zoom, Google Meet, Skype, Skype for Business, Microsoft Teams, Webex, GoToMeeting, BlueJeans, Slack un citas. Arī ar datoriem nevajadzētu būt problēmām, jo ierīce sapratīsies ar visiem dzelžiem, kas atbalsta vismaz Windows 7, OSX 10.8 vai jaunāku versiju, Chrome OS, bet Linux Ubuntu atbalsts būs limitēts.

    Meeting Owl Pro izmēģināju 20m2 telpā uz rakstāmgalda, ar diviem konferences dalībniekiem tajā, bet trešo dalībnieku Somijā. Skaļumu nācās regulēt krietni uz leju, jo pretējā gadījumā attālinātā dalībnieka runātais būtu dzirdams daudzdzīvokļu nama kaimiņiem. Tieši tik jaudīgi ir pūcītes skaļruņi. Te gan jāatceras, ka Meeting Owl Pro darbību nodrošina tieši ierīces skaļruņu, mikrofonu un kameras kopdarbs, tātad pievienot ārējo skaļruni vai mikrofonu nav iespējams, bet arī nav nemaz nepieciešams. Konferences attālinātā dalībniece teica, ka ar video kvalitāti viss ir kārtībā.

    Lielākā maģija saistīta ar 360° kameru. Tas nozīmē, ka Owl Pro spēj vienlaicīgi rādīt vienā ekrānā telpas panorāmu ar visiem dalībniekiem un katru atsevišķi. Zem panorāmas parādās runātāja logs, kamera spēj izsekot runātājam arī, ja viņš pārvietojas pa telpu. Gudrais tuvinājums palīdz iekadrēt runātāju. Kad diskusijai pievienojas cits runātājs telpā, viņa logs pievienojas apakšā. Turklāt tas strādā pārsteidzoši labi. Man protams neizdevās pārbaudīt pūces limitus, pie cik liela cilvēku apjoma tā sāk apmulst, bet priekšrocības ir acīmredzamas. Proti, šādi iespējams nodrošināt dabiskāku diskusiju un nav jāgaida pēc iespējas iespraukties sarunā, turklāt var droši pārvietoties pa telpu. Nav jāmācās padziļināti psiholoģija, lai saprastu, ka šāda veida komunikācijai ir daudz mazāki informācijas zudumi, turklāt diskusija var kļūt ietverošāka. Kad Meeting Owl Pro mikrofoni uztver runātāju, tas automātiski tiek iekadrēts un izsekots. Super! 1080p ir pietiekami, lai nodrošinātu pieņemamu kvalitāti. Te gan jāatceras, ka labi izgaismotam ofisam te būs priekšrocība pār mājvietā pielāgotu darba vietu. Jo vairāk gaismas, jo mazāki fona trokšņi, jo labāk pūcīte strādās.

    Dārgo lasītāj, ļoti atvainojos, ka pēc ilgiem centieniem tā arī man neizdevās savu mitekli padarīt tik estētiski pievilcīgu, lai padalītos ar manas pieredzes ekrānšāviņiem! Tādēļ piedāvāju noskatīties Meeting Owl Pro prezentācijas video, kas uzskatāmi parāda pūcītes maģisko montāžu. Labā ziņa, ka šis nav pārspīlēts mārketinga materiāls un reālā pieredze patiešām no redzētā daudz neatšķiras. Sliktā ziņa, ka šis arī iezīmē Meeting Owl Pro lielāko trūkumu (pie kā pati ierīce nav vainīga) – vislabākais sniegums būs labi apgaismotā ofisā.

    Aplikācija

    Tālrunī ielādējamā aplikācija ir gauži vienkārša. Tas protams ir labi, tomēr nebiju gaidījis tik limitētu tās funkcionalitāti. Aplikācija nepieciešama ierīces uzstādīšanai. Papildus to var izmantot, kā tālvadības pulti, lai iestatītu kameru, piemēram, uz tāfeli. Iespējams arī atslēgt augšējo panorāmas skatu, bet tad tas jādara katru reizi pašam, jo pēc noklusējuma tas ir ieslēgts. Tas protams ir noderīgi, bet laikam biju gaidījis mazliet vairāk pielāgošanas iespēju.

    Pāris padomi lietošanā

    • Vislabāk Meeting Owl Pro darbosies labi apgaismotās telpās bez fona trokšņiem, tātad ofisā.
    • Vislabākā video kvalitāte tiek nodrošināta, ja dalībnieks sēž aptuveni 2.5 m attālumā.
    • Runātājam nevajadzētu atrasties tālāk par 5.5 m no pūcītes.
    • Ja galda galā ir monitors, novietojiet Owl Pro tā, lai panorāmas attēla abās malās rādītos monitors, tā panāksiet, ka visi dalībnieki ir kadrā un pūcīte spēs tos uztvert.
    • Vislabāk Owl Pro novietot galda centrā, metra attālumā no monitora, bet ne tālāk par 2.5 m no tālākā runātāja

    • Šeit pieejami ražotāja norādītie padomi, ja nu pūcīte tomēr neuzvedas tā, kā vajadzētu.

    Konkurence

    Meeting Owl Pro konkurenti varētu būt dažādi citi video konferenču rīki, tomēr tik pilnīgu pieredzi citi nesniedz. Iesaku aplūkot Meeting Owl (bez Pro). Tā ir lētāka versija ar samazinātu funkcionalitāti. Owl no Pro versijas atšķiras ar: melnu korpusu; 720p izšķirtspējas kameru; mazjaudīgākiem skaļruņiem un procesoru; nav tikusi pie Smart Zooming funkcijas; spēj piepildīt mazākas telpas un runātājus uztvert mazākā attālumā. Toties cena ir aptuveni par 200 naudiņām zemāka.

    Meeting Owl/ Meeting Owl Pro

    Nobeigumā – lielisks nišas produkts

    Godīgi sakot, esmu patīkami pārsteigts par Meeting Owl Pro sniegtajām ērtībām. Digitālā komunikācija ir daudz intensīvāka par klātienes, tai ir savi noteikumi, ko diktē izmantotā platforma un tehniskais nodrošinājums. Owl Pro rūpējas, lai video konferences kļūtu organiskākas. Tas nozīmē, ka telpā, kur ierīce atrodas, ir iespējama sadzīvei pietuvināta (ar pārvietošanos un diskusiju papildināta) komunikācija. Būtiskākie ieguvumi, ka šādā veidā var audzēt gan diskusijas saturu, gan produktivitāti kopumā. Šie ir psiholoģiski ieguvumi, par kuriem reti aizdomājas, tomēr darbībā tos viegli novērot. Tas panākts ar lielisku jaudu, spēcīgiem skaļruņiem, jutīgiem mikrofoniem un viedu kameru, kas ekrānā dara brīnumus, spējot izsekot runātājiem. Par kvalitāti arī liecina tas, ka uzstādīšana, un lietošana bija plūdena, pārdomāta un nervu šūnas neārdoša. Un galu galā, esmu sajūsmā par pūces metaforu, kas ierīcei piešķir personības vaibstus.

    Vai Meeting Owl Pro ir glābiņš izolācijā? Diemžēl, nē. Liela daļa ārkārtas stāvokli pavada mitekļos, kur paralēli darba pienākumiem, apkārt mēdz būt bērni, mājdzīvnieki, apakšveļā tērptas otrās pusītes un, starp konferencēm, neizkārtais veļas grozs. Mājās ērtāk tomēr izmantot statisko laptopa kameru, kas novietota pret sakoptāko dzīvokļa stūri un rada vajadzīgo iespaidu, neaizmirstot par privātumu. Pūce vienkārši redz par daudz. Owl Pro savas spējas vislabāk pierāda ofisā uz sanāksmju galda, ar vairākiem diskusijas dalībniekiem ap to. Ofisa vidē šis ir ļoti noderīgs un komunikāciju atslogojošs rīks. Tad vēl ir tā cena. No vienas puses, gribētu teikt, ka mājas ofisam, tā noteikti ir par augstu. No otras puses, kā jau minēju, mājas ofisam pūcīte nemaz nav piemērota. Bet, ja runa ir par uzņēmumu, tad šī nemaz nav augstākā cena video konferenču rīkam.

    Kopumā, Meeting Owl Pro aizpilda ofisa, vai tālmācības nišu. Protams, ja mājokļa telpa atļauj, var izmantot arī tur. Starp citu, tieši iedomājos, ka būtu interesanti izmēģināt Owl Pro, kādā attālinātā mājas ballītē, tomēr vislabāk tā spējas atklājas darba vidē. Diemžēl, mums nav birka “Kursors.lv rekomendē ofisiem”, tādēļ, cerot uz labākiem laikiem, kad droši varēs atgriezties darba vidēs, Meeting Owl Pro piešķiru “Kursors.lv rekomendē” birku!

    Iepriecināja

    • Vienkārša uzstādīšana, neapgrūtinoša lietošana
    • Atvieglo komunikāciju konkrētajā telpā
    • Viedā izsekošana un kadrēšana strādā ļoti labi
    • Ļoti jaudīgi skaļruņi

    Negāja pie dūšas

    • Ne tie organiskākie taustiņi
    • Nav piemērota mājas ofisam
    • Aplikācija varētu piedāvāt vairāk funkciju

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Juris
    09.12.2020 14:00

    Ir novērots, ka cilvēks runā un sēž ar masku, tad pūce viņu neatpazīst/nespēj saskatīt seju. Kā arī video ekrānā logo ar pūci nav noņemams. Pārējais viss bumbās!

    Reklāma