Web Analytics
More
    Reklāma

    Pētnieki izdomājuši veidu, kā pārbaudīt skotu viskija autentiskumu, neatverot pudeli

    Jaunākie raksti

    Vairāki pētījumi liecina par to, ka skotu viskiji ir viens no pieprasītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem, turklāt pandēmijas laikā vēlme tos iegādāties īpaši nav zudusi. Tomēr šādu un citu līdzīgu dzērienu problēma jau izsenis saistīta ne tikai ar to pieejamību cenas ziņā, bet arī iespējamiem viltojumiem. Vienlaikus Skotijas Svētā Endrjūsa Universitātes fiziķi raduši veidu, kā pārbaudīt dārga skotu viskija autentiskumu, izmantojot lāzera gaismu, bez nepieciešamības atvērt pašu pudeli.

    Līdz šim pētnieki strādājuši ar dažādām metodēm, mēģinot pārbaudīt viskiju autentiskumu. Tomēr lielākā daļa no tām, piemēram, mākslīgā mēle pieprasa pašu pudeles attaisīšanu, kas ražotāju ne visai apmierina. Vienlaikus skotu zinātnieki šādam mērķim izstrādājuši tā saukto Ramana sistēmu (Ramana spektroskopija), kas ļauj jau no pudeles ārpuses jeb bezkontakta veidā noteikt, vai iekšā esošais dzēriens ir vai nav viltojums.

    Reklāma

    Ramana sistēma ar lāzeru palīdzību identificē ķīmiskos savienojumus viskija pudelē.  Lāzera gaisma apspīd vielu jeb šajā gadījumā viskiju, izkliedējot gaismu un sadalot to viļņu garumu spektrā. Atšķirīgās krāsas attēlo dažādus gaismas viļņu garumus, kas atbilst noteiktiem ķīmiskajiem savienojumiem, un tādējādi padara vielu autentisku. Norādīts, ka šī sistēma spēj precīzi analizēt pudeles saturu bez jebkādas vajadzības to atvērt.

    Skotu viskija pētniecības institūts (Scotch Whisky Research Institute) pašreiz eksperimentē ar pārnēsājamu spektrometru, kas ir pietiekoši ērts, lai lietotāji paši saviem spēkiem spētu novērtēt viskija autentiskumu, bezkontakta veidā pārbaudot tādas vielas kā cukurs esošo koncentrāciju dzērienā. Šeit jāteic, ka tieši cukurs ir viens no galvenajiem raksturlielumiem viskija izcelsmes pārbaudē.

    AvotsWired
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    hmmm :)
    22.09.2020 10:50

    Skotu viskija pētniecības institūts… ļoti labs institūts… droši vien ļoti daudz grib šadā institūtā srādāt par pētniekiem. :D

    Reklāma