Web Analytics
More
    Reklāma

    Eiropols uzlauž platformu, ko izmantoja tūkstošiem likumpārkāpēju

    Jaunākie raksti

    Eiropas Policijas birojs (Eiropols) kopā arī citām tiesībaizsardzības aģentūrām uzlauzuši apjomīgu šifrētu komunikāciju platformu “Encrochat”, ko saziņai izmantoja tūkstošiem noziedznieku un narkotiku tirgotāju visā Eiropā. Uzlaužot platformas šifru un iefiltrējoties tajā, policisti ieguva piekļuvi simtiem miljoniem ziņu, kas palīdzējušas atklāt virkni nelikumīgu darbību un aizturēt simtiem likumpārkāpēju.

    Zināms, ka, piemēram, Lielbritānijā “Encrochat” uzlaušana palīdzējusi arestēt 746 aizdomās turamās personas, atsavināt 54 miljonus sterliņu mārciņu (gandrīz 60 miljoni eiro) un konfiscēt 77 šaujamieročus, kā arī divas tonnas narkotiku.  Likumpārkāpēji aizturēti arī Francijā, Nīderlandē, Norvēģijā un Zviedrijā.

    Reklāma

    Saziņas nodrošināšanai “Encrochat” dalībniekiem tika izsniegti īpaši droši tālruņi, kas būtībā bijušas modificētas Android ierīces, kurām tika noņemts GPS, kameras un mikrofona funkcijas. Ar šiem tālruņiem bija iespējams sazināties “Encrochat” platformā, veikt VOIP (Voice Over Internet Protocol) zvanus un sūtīt ziņas, neko vairāk. Būtiski, ka šīs ierīces darbojās ar faktiski divām operētājsistēmām, no kurām viena funkcionēja pavisam normāli un ļāva izvairīties no gandrīz jebkādu aizdomu rašanās. Būt šajā “Encrochat” platformā gan nebija lēts prieks – tās abonēšanas maksa gadā sasniedza vairākus tūkstošus dolāru, kas daudziem droši vien atmaksājās ar uzviju. Pats par sevi šis risinājums tika uzskatīts par drošu.

    Likumsargi datus no “Encrochat” platformas sāka ievākt 1. aprīlī, savukārt pats šifrēšanas kods, iespējams, tika uzlauzts jau marta sākumā. Pagaidām gan nav īsti zināms, ar kādu meistarību tā tika uzlauzta, taču skaidrs ir tas, ka platforma vairs nestrādā.

    Šis gan nav pirmais gadījums, kad redzes lokā nonāk šāda veida pieeja efektīvākai likumpārkāpumu izdarīšanai. 2018. gadā FBI arestēja “Phantom Secure” izpilddirektoru Vincentu Ramosu. Uzņēmums nodarbojās ar pielāgotu BlackBerry tālruņu pārdošanu narkotiku karteļiem. Toreiz Ramoss savu vainu atzina un norādīja, ka tālruņi tikuši izmantoti, lai atvieglotu kokaīna, heroīna un metamfetamīna pārdošanu. Savukārt gadījumā, ja ierīce nonāca likumsargu rokās, tajā esošie dati attālināti tika izdzēsti.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma