Web Analytics
More
    Reklāma

    Sony Xperia 10 II apskats

    Patīkami, ka ir austiņu pieslēgvieta un IP68 reitings, bet šajā cenā tomēr konkurenti ir ļoti spēcīgi.

    Jaunākie raksti

    Atzīšos, ka savā laikā biju visai liels Sony Xperia viedtālruņu varbūt ne gluži fans, bet idejas cienītājs. Man ir bijis Xperia Z3+ modelis, ko pēcāk atdevu radiniekam, kurš gan diemžēl šo sarkanīgā zelta smukuli nolaida uz zemes. Un priekšpēdējais manis paša pirktais viedtālrunis bija Xperia XZ2, kurš gan pats ņēma un pirms aptuveni mēneša dabūja galu (kaut kādas akumulatora problēmas). Šobrīd jau laimīgs staigāju ar viena lielā Ķīnas ražotāja pagājušā gada viedtālruņu flagmani, ko paši Kursorā apskatījām un atzinām par ļoti labu viedtālruni.

    Kāpēc šo visu stāstu? Jo gandrīz pats sev nopirku šodienas varoni Sony Xperia 10 II, bet tomēr izvēle krita par labu Xiaomi Mi 9, jo Xperia 10 II vienkārši nebija uz vietas pieejams. Vecais viedtālrunis bija nobeidzies, vajadzēja jaunu un bez kavēšanās. Par labu attaisnojumu Xperia 10 II nepieejamībai gan runā tas, ka konkrētais modelis tobrīd bija ļoti nesen nonācis veikalu plauktos, visticamāk, arī tāpēc to nevarēja iegādāties. Manu topa trijnieku tobrīd noslēdza Xperia 10 II, bet man pieņemamajā cenu kategorijā Samsung ar Galaxy A71 bija otrajā vietā.

    Kā var redzēt, mēs te paši nestaigājam ar pašu jaunāko iPhone vienā un Samsung flagmani otrā kabatā. Kristapa izvēle krita par labu iPhone 8 Plus, mana ātrā piespiedu izvēle bija Xiaomi Mi 9. Tā nu mēs te dzīvojam.

    Ja runājam par Xperia 10 II, tad Sony kārtējo reizi atdevis savu balsi par Omnibalance dizainu, viedtālrunis ticis pie 6.0 collu OLED tipa ekrāna ar 21:9 malu attiecību un trīs visai piezemētām kamerām.

    Xperia 10 II mantojis arī pāris klasiskās ekstras, piemēram, 3.5 mm austiņu pieslēgvietu, pirkstu nospiedumu nolasītāju ekrāna ieslēgšanas pogā un pat IP68 mitruma un putekļu izturību, kas (vismaz spriežot pēc OnePlus sniegtajiem apgalvojumiem) sadārdzina katru viedtālruni par aptuveni 30 eiro.

    Tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 10
    • Ekrāns: 6.0 collu AMOLED 1080 x 2520, 21:9 malu attiecība, ap 457 ppi, Corning Gorilla Glass 6 skrambu drošs ekrāns
    • Procesors:  Qualcomm Snapdragon 665, Adreno 610 video apakšsistēma
    • RAM un atmiņa: 4 GB + 128 GB, iespēja pievienot microSD atmiņas karti
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi Hotspot, Bluetooth 5.0 (A2DP, LE, aptX HD), 4G
    • Kameras: trīs kameru sistēma – 12 megapikseļi, f/2.0, 26mm (wide), 1/2.8″, PDAF; 8 megapikseļi, f/2.2, 120˚, 16mm (ultrawide); 8 megapikseļi, f/2.4, 52mm (telefoto)
    • GPS: A-GPS, GLONASS
    • Papildus: e-kompass, barometrs, pirkstu nospiedumu lasītājs Power pogā, ātra akumulatora uzlāde ar 18W, NFC, USB Type-C, IP65/IP68 mitruma un putekļu noturība
    • Izmēri un svars:  157 x 69 x 8.2 mm, 151 g
    • Akumulators: lietotāja nenomaināms Li-Po 3600 mAh
    • Krāsas:  Black, White, Mint Green, Berry Blue
    • Cena: 379 eiro pie sakaru operatoriem

    Izskats un uzbūve

    Sony saviem viedtālruņiem pēdējā laikā piešķīris gandrīz vai par unikālu saucamu 21:9 ekrāna malu attiecību, kas izceļas ar viedtālruņu garenumu, kad tos salīdzina ar šobrīd aktuālajiem 19.5:9 malu attiecības viedtālruņiem no citiem ražotājiem. Turklāt Xperia 10 II netiek izmantots ekrāna iegrauzums pašiņu kameras izvietošanai, tāpēc Xperia 10 II izstiepts vēl redzamāk. Faktiski mazo roku īpašniekiem Xperia 10 II varētu būt pat ērtāks par Galaxy S10e, jo Xperia 10 II ir vēl šaurāks par Samsung mazuli.

    Xperia 10 II ir neticami viegls, tas sver nieka 151 gramu, saglabājot visai pieņemamu akumulatora ietilpību. Viedtālruņa priekšpusi un aizmuguri sedz Gorilla Glass 6, kas piešķir Xperia 10 II izturību un nedaudz arī pamatīgumu, ko šis modelis zaudē tāpēc, ka pa perimetru ir plats plastmasas ielaidums. Ar palielināmo stiklu būs jāmeklē atverīte, kas paredzēta mono skaļrunīša čūkstēšanai, ar skaļumu un skanējumu Xperia 10 II tiešām nevar izcelties.

    Aizmugurē ir nedaudz izcelts kameru modulis ar trim pēc izskata gandrīz vienādām objektīvu acīm un LED zibspuldzi.

    Xperia 10 II vēl arvien lepojas ar IP68 mitruma noturību, kas faktiski bija viens no iemesliem, kāpēc šis Sony modelis man šķita pievilcīgs pret Xiaomi un Samsung.

    Par mazumtirdzniecības iepakojumu un tā saturu neko nevarēšu pastāstīt, jo Xperia 10 II pie mums atbrauca kā demo ierīce ļoti vienkāršā kartona kastītē.

    Ekrāns

    Noteikti jāsaka, ka ekrāns ir viena no foršākajām Xperia 10 II detaļām, tas ir spilgts, tas rāda smukas, nepārspīlētas krāsas un ir gandrīz pilnībā apkalpojams ar vienu roku.  Viedtālrunim ir 6.0 collu AMOLED tehnoloģijas ekrāns ar visai netipisku 1080 x 2520 izšķirtspēju un 21:9 malu attiecību (man tikai viena lietotne neprata izmantot visu ekrāna laukumu), kas dod ap 457 ppi. To visu sargā Corning Gorilla Glass 6 stikls. Ekrāna aizsargstikls ir plakans, kā arī jārēķinās, ka te neredzēsim super plānas apmales.

    Sūdzības varētu rasties par teksta izmēru ar noklusējuma iestatījumiem, jo 457 ppi ekrāna punktu blīvums ir drīzāk dēvējams par augstu rādītāju. Vari gatavoties tam, ka uzreiz pēc pirmās iestatīšanas vajadzēs ekrāna iestatījumos pieregulēt teksta izmēru. Protams, viss šis ir iebūvēts un paveicams ātri, bet tomēr gan jau Sony zina, ka teksta izmērs ir nedaudz par sīku, šo varēja piedāvāt pieregulēt kādā no pirmreizējās iestatīšanas soļiem.

    Veiktspēja

    Sony aprīkojis Xperia 10 II ar Qualcomm Snapdragon 665 procesoru un 4 GB RAM, kā arī šai cenai gana iespaidīgu 128 GB atmiņu. Pastāv pat iespēja pievienot microSD atmiņas karti otrās SIM vietā. Pret Snapdragon 665 procesoru ikdienas darbības nodrošināšanai un spēlēm iebildumu nav nekādu – te viss griežas un strādā bez manāmām aizturēm. 4 GB RAM es nez vai izvēlētos, ja plānotu šo viedtālruni izmantot ilgāk par diviem, varbūt trim gadiem, jo tomēr jau šobrīd Android pasaulē 4 GB RAM ir minimums.

    Iebuvēta atmiņa ir salīdzinoši lēnīga, taču super jauki, ka šajā cenā tiek piedāvāti 128 GB. Ar 298 MB/s nolasīšanu un 182 MB/s ierakstu Xperia 10 II ir grūti diži lepoties. Piemēram, Cat S52 bija nedaudz ātrāka atmiņa, kamēr Nokia 6.1 nolasīja ātrāk, bet ierakstu veica lēnāk. Šādas cenas viedtālrunim atmiņas ātrums noteikti varēja būt daudz labāks bet tomēr tas nav kritiski zems. Citi šajā cenu kategorijā liek iekšā jau jūtami ātrākas UFS 2.1 tipa atmiņas, tiesa ātrās atmiņas šajā cenu kategorijā gandrīz vienmēr būs ar mazāku ietilpību.

    Ikdienā reti, tomēr var just, ka atmiņas ātrums var ietekmēt Xperia 10 II darbības ātrumu. Pamatā to redzēsi lietotņu atjaunināšanas laikā, bet tas noteikti nav kritiski ikdienas darbību veikšanai.

    Programmatūra

    Šajā ziņā Sony pieturas pie Xperia saknēm, piedāvājot ļoti tīru Android saskarni. Pie pirmreizējās iestatīšanas vari izvēlēties lietotņu uzstādīšanu vai neuzstādīšanu, izvēlēties meklēšanas dzini utt. Pamatā mēs redzam Android 10 saskarni ar pāris niansēm, tiek piedāvātas dažādas vizuālās tēmas un citi nieki, bet Xperia 10 II ar šo visu neuzmācas. Piemēram, Huawei un Samsung ir izteiktāks spiediens uz tēmu ielādi un izmantošanu.

    Xperia 10 II piedāvā ekrānu sadalīt divās daļās, lai vienu virs otras attēlotu divas lietotnes. Šāda gara displeja gadījumā tas ir pat noderīgi. Varēsim turpināt skatīties mūsu seriālu un vienlaicīgi atbildēt uz ziņojumiem.

    No Sony noteikti var gaidīt Android drošības ielāpus ik divus vai trīs mēnešus, kā arī vienu vai divus lielos Android laidienus. Šeit mani sāktu nedaudz satraukt 4 GB RAM, jo nav zināms, kā un vai šāds operatīvās atmiņas apjoms atspēlēsies pie Android 11 un Android 12 saņemšanas iespējām.

    Kameras

    Xperia 10 II saņēmis trīs galvenās kameras – 12 megapikseļu f/2.0, 26mm (wide) kameru ar 1/2.8″ pikseļa izmēru un fāzes nobīdes autofokusu, tad nāk 8 megapikseļu f/2.2, 16mm (ultrawide 120 grādu skata leņķis) kamera un vēl viena 8 megapikseļu f/2.4, 52mm telefoto kamera. Uzreiz brīdinu, ka te mēs nemeklējam nekādas flagmaņu iespējas, funkcijas un attēla kvalitāti.

    Galvenā kamera, kas tiek apzīmēta kameras lietotnē ar “1x” darbojas tīri pieņemami labos un vidēji labos gaismas apstākļos. Fokuss strādā precīzi, bet ne tik ātri kā flagmaņiem. Sliktākā gaismā pat šai kamerai ir problēmas ar attēla detalizāciju un krāsām, bet, kā jau minēju, te mēs nemeklējam flagmaņu iespējas. Diemžēl sliktā apgaismojumā nepalīdz arī nakts režīms, kura pienesumu vispār nevar redzēt – fotogrāfijas nekļūst gaišākas, kaut kādu labāku efektu redzam pavisam tik vietās, kuras parastā auto režīmā būtu izbalinātas baltas, piemēram, kad kadrā ir lampa.

    8 megapikseļu f/2.2, 16mm (ultrawide 120 grādu) kamera darbojas tikai labā apgaismojumā, knapā krēslā to nemaz nav vērts izmantot, bet ultra plato leņķu kameras arī flagmaņos darbojas čābīgi sliktākā gaismā. Šai kamerai nav autofokusa, attiecīgi nevar fotografēt neko ļoti tuvu vai ļoti tālu.

    Labā gaismā:

    8 megapikseļu f/2.4, 52mm telefoto kamera gandrīz visu laiku cenšas attēlu uzlabot ar kontrasta pacelšanu, bet gala rezultāts ir atkarīga no kadra kopējā kontrasta un nepieciešamības izmantot HDR (jo kontrastaināks attēls, jo vairāk kamera mēdz izmantot attēla uzlabošanu, kas ne vienmēr noved pie vēlamā rezultāta). Šeit varētu būt nošauts garām ar programmatūras darbību. Bet kamera vēl arvien ir tīri labi izmantojama labā apkārtējās vides izgaismojumā.

    Pretgaismā:

    Video var uzņemt ar 4K/30 kadriem sekundē vai 1080p/60 kadriem sekundē. Xperia 10 II ir sava veida elektroniskais SteadyShot, kas nedaudz kompensē trīcošās rokas.

    Krēsla:

    Akumulators

    Xperia 10 II saņēmis savam izmēram, svaram un veiktspējai iespaidīgu 3600 mAh akumulatoru. Viena stunda ar ieslēgtu ekrānu YouTube atskaņošanas režīmā noēd aptuveni 7% līdz 8% no enerģijas, kamēr spēļu režīmā stundas laikā tiek tērēti aptuveni 12%…15%. Tātad ar ieslēgtu ekrānu Xperia 10 II darbosies vismaz 10 stundas parastā tīmekļa pārlūkošanas režīmā, kas ir ļoti cienījams rezultāts.

    Nobeigumā

    Mani Xperia 10 II uzrunā ar savu interesanto pieeju ekrāna malu attiecībai, kas ļauj viedtālruni gana ērti apkalpot ar vienu roku. 6.0 collas gluži nepadara Xperia 10 II par kompaktāko viedtālruni tirgū, bet tiek iegūta jēdzīga ekrāna laukuma attiecība pret to izmēru, kas ir jāiebāž kabatā vai jātur rokā. Tāpat IP68 mitruma un putekļu noturība šajā cenā ir pietiekami liels retums, kā arī Xperia 10 II ticis pie lieliska akumulatora darbības laika.

    Xperia 10 II uzbūve drīzāk ir kā aptuveni pusotru gadu vecam vidējās klases modelim, kur ierīces kopējos izmērus turpina iespaidot kameras izvietojums ārpus ekrānam. Priekšu un aizmuguri sedz izturīgs stikls, pa perimetru gan ir plastmasa, bet tā ir ļoti augstvērtīga plastmasa.

    Lai arī sintētiskās veiktspējas testos Xperia 10 II nav nekāds spīdeklis, tomēr ikdienas darbībā nekādas aiztures nav jūtamas. Viedtālruņa kameru spējas ir drīzāk viduvējas savai cenai, šķiet, ka citi vidējā klasē tikuši pie labākām kamerām.

    Viedtālruni darbina aptuveni gadu vecs Snapdragon 665 vidējās klases procesors. Snapdragon 665 gan laikam ir drīzāk uz vidējās klases lēto galu, jo virs tā ir vēl Snapdragon 730, 730G, Snapdragon 765 un 765G, kā arī Snapdragon 768G modelis. Ceru, ka neko pārāk būtisku un populāru no aktuālajiem procesoru modeļiem nepiemirsu vidējā klasē. Protams, te nav runas par flagmaņu procesoriem.

    Cenā starp 350 un 400 eiro nav pārāk daudz aktuālu konkurentu viedtālruņu modeļu. No tiem varētu minēt 6.1 ekrāna collas Huawei P30, kas ticis pie 6 GB RAM un 128 GB atmiņas. Huawei P30 varētu būt labākas kameras, bet par to no savas pieredzes nevaru spriest, jo redzējis šo modeli neesmu. Tad ir jau minētais Samsung Galaxy A71 un Galaxy A51, pēdējais ir pārdotākais viedtālrunis pasaulē, kā arī Galaxy A71 cena ir ļoti pievilcīga, bet viedtālruņa izmērs ir pamatīgs. Tad vēl ir LG V40 ThinQ (6 GB RAM + 128 GB), Oppo Reno 6 (6 GB RAM + 256 GB) un vairāki Xiaomi modeļi, piemēram, Xiaomi Note 10 lite (8 GB RAM + 128 GB). Aptuveni 100 eiro dārgāk maksā visai svaigais iPhone SE 2020. gada modelis.

    Patika

    • Lielisks ekrāns
    • Ilgs akumulatora darbības laikus
    • IP68 mitruma un putekļu noturība
    • Kvalitatīvas vidējās klases viedtālruņa uzbūve
    • 128 GB atmiņa (kas gan nav pārāk ātra)
    • Austiņu pieslēgvieta

    Ne tik ļoti gāja pie sirds

    • Visai viduvējas kameras
    • Vājš mono skaļrunis
    • Ar tikai 4 GB RAM nākotnē var rasties sarežģījumi (konkurentiem šajā cenā parasti ir 6 GB RAM)
    Patīkami, ka ir austiņu pieslēgvieta un IP68 reitings, bet šajā cenā tomēr konkurenti ir ļoti spēcīgi.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un korpuss
    8
    Ekrāns
    6
    Programmatūra
    8
    Veiktspēja
    4
    Akumulators
    8
    Kameras
    5
    Cena
    5
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    9 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Jānis
    26.06.2020 10:54

    Pie plusiem mini “lielisks ekrāns”, vērtējumā ekrānam 6 balles. Kāds sīkāk var paskaidrot šādu loģiku?

    Armands
    27.06.2020 12:32
    Reply to  Artis Ābols

    6. Labi, tomēr ir padaudz trūkumu = lielisks?

    Skaks
    30.06.2020 01:28

    Manuprāt telefons diez gan ātri izietu no ritma. Jā, pirmajā dienā un pirmo mēnesi strādās lieliski, kā no stenda, bet tad būs auzas. Jo!
    1. procesors Snapdragon 665 (mūsdienās budžeta klases telefoniem izmanto 730 snapu vai pat 730G (geimeru klase cip). 730 snaps esot vienkārši stabilaks.
    2. Ja nemaldos, vecie procesori vairāk patērē enerģijas no akumulatora, respektīvi, tie nav optimāli. (jā iedziļinās, iespējams Sony vienkārši gribēja atbrīvoties no veciem procesoriem, lai neaizsit plauktus, bet lai vilinātu, uzstāda interesantas tehnoloģijas.
    3. Galu galā, parametri attiecībā pret cenu, nav tas, nav tas virziens uz ko būtu jāskatās.

    Ps. Jā zinu, daudz naida, bet paglāstīt viņu gribētos arī drusciņ :)

    AgnisR
    30.06.2020 10:52
    Reply to  Skaks

    Ne-Sony cilvēkiem ir grūti noticēt cik optimizēti ir šie telefoni un Sony cilvēkiem ir grūti saprast ko tie citi sūdzas par saviem telefoniem. (Jā, skan pēc fanboy :D )
    Māsas XA1 ar MediaTek proci joprojām strādā gludāk par līdzīga vecuma (un jaunākiem) Huawei flagmaņiem, lai gan ne-IT cilvēks par to telefonu galīgi nerūpējas.

    Emka953
    22.07.2020 22:13
    Reply to  AgnisR

    Izmantoju XZ1 un problēmu nav pat ar mazo 2700 mah bateriju normāli lietojot tur pusotru dienu . neciešu tos plasmasīgo ķīnaizerus kuri lago un ilgak pa gadu nav iespējams lietot , kā arī Samsūdi . Faktiski tā ir ka ir divas izvēles vainu Iphones vainu Sony

    Kārlis
    09.07.2020 12:20

    manuprāt Sony popularitāte ir saistīta ar open programmu.
    kuras ietvaros šīs kompānijas telefonus aktīvi pērk tie, kas vēlas uzstādīt citas OS.

    Kursors.lv
    09.07.2020 16:59
    Reply to  Kārlis

    Tas nav tāds aptuveni 0.0000000000000000001% liels tirgus segments? :)

    Kārlis
    03.08.2020 13:02

    Zato ļoti svarīgs.

    Lai pārāk neieslīgtu pašapmierinājumā daži pārspīlēti svarīgi telefonu lietotāji.

    Mani personīgi nesaista šī svarīguma izpausme par katru cenu tikt sapārotam ar mājas tosteri

    Reklāma
    Patīkami, ka ir austiņu pieslēgvieta un IP68 reitings, bet šajā cenā tomēr konkurenti ir ļoti spēcīgi.Sony Xperia 10 II apskats