Web Analytics
More
    Reklāma

    Nokia 6.1 viedtālruņa apskats

    Jaunākie raksti

    Beidzot esam tikuši pie viena no HMD Global saprotamākajiem viedtālruņu modeļiem Nokia 6.1. Jā, Nokia 6.1 nevajadzētu dēvēt par svaigu modeli, jo tas iznāca pirms gada, bet Nokia ir daži triki paslēpti azotē, kas liks piemirst par Nokia 6.1 iznākšanas laiku.

    Kas tad ir šie triki? Pirmkārt, viedtālrunis izskatās glīti, tā uzbūve noteikti neatgādina 200 eiro viedtālruni, kas Kursora izpratnē jau ir budžeta klases pārstāvis. Otrais un daudz jūtamākais triks ir Android atjauninājumi. Nokia 6.1 ir Android One viedtālrunis, kas nozīmē ātrus un saprātīgi ilgus operētājsistēmas atjauninājumus un ikmēneša ielāpus.

    Izmēģinājumam saņēmu neatpakotu Nokia 6.1, tāpēc nācās aptuveni stundu pavadīt ar Android One atjauninājumu uzstādīšanu. Ja pareizi saskaitīju, Nokia 6.1 tika pie viena lielā atjauninājuma (no 8.1 Oreo uz 9.0 Pie) un pie trim Google ikmēneša ielāpiem. Tīri sprauni tādam večukam, turklāt tikai šobrīd vairums pagājušā gada flagmaņu saņēmuši 9.0 Pie, nemaz nerunājot par 2018. gada vidējo klasi. Budžeta klasē ar 9.0 Pie veicas pavisam čābīgi, kamēr Gearbest un citi Ķīnas lielveikali nemaz nav izdalījuši 9.0 Pie operētājsistēmu pie meklēšanas.

    Pirmais iespaids pēc izpakošanas – ļoti solīdi. Vismaz kāds Android viedtālrunis māk novecot kā vīns. Parasti Android ierīces noveco kā… piens.

    Tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 9.0 Pie (Android One)
    • Ekrāns: IPS LCD, 5.5 collas, 1080 x 1920, ap 403 ppi, skrambu drošs Corning Gorilla Glass 3 ekrāna pārklājums
    • Procesors: Qualcomm Snapdragon 630, 8x 2.2 GHz Cortex-A53 kodoli, Adreno 508 video apakšsistēma
    • RAM: 3.0 vai 4.0 GB
    • Atmiņa: 32 GB vai 64 GB, microSD līdz 256 GB
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/ac/b/g/n, Wi-Fi Direct, Bluetooth 5.0 (A2DP, LE), 4G, USB Type-C
    • Kameras: 16 megapikseļi, Carl Zeiss 27 mm objektīvs, HDR, fāzes nobīdes autofokuss, sejas noteikšana, LED zibspuldze, 2160p ar 30 fps un 1080p ar 30 fps video. 8 megapikseļu priekšējā kamera
    • GPS: ar A-GPS, GLONASS, BDS
    • Papildus: e-kompass, pirkstu nospiedumu nolasītājs, USB Type-C un ātra akumulatora uzlāde (18 W: 50% 30 minūtēs), divas SIM kartes
    • Izmēri un svars: 148.8 x 75.8 x 8.2 mm, 172 g
    • Akumulators: lietotāja nenomaināms Li-Ion 3000 mAh
    • Krāsas: Black/Copper, White/Iron, Blue/Gold
    • Cena: no 200 eiro (3 GB RAM + 32 GB atmiņas versija) pie operatoriem vai nedaudz zem 200 eiro (4 GB RAM + 64 GB atmiņas versija) internetā

    Izskats un uzbūve

    Šodienas acīm skatoties, Nokia 6.1 negribētos dēvēt par skaistu viedtālruni, bet tas nav cietis no muļķīgas iedomas par viedtālruņa ietērpšanu plastmasā (peee) vai stiklā (krakš un viss). Nokia 6.1 izgrebts no 6000 sērijas alumīnija (6000. sērija ir sakausējumi ar magniju un silīciju) klucīša, nodrošinot pamatīgu izturību. Apple kādreiz līdzīgi veidoja savus MacBook Pro datorus, bet pat Apple vairs nevar atļauties taisīt Unibody modeļus (Retina un Touch Bar modeļi netiek uzskatīti par Unibody). Ja internets nemelo, par Unibody MacBook Pro modeļiem bija dēvējami Late 2008, Early 2009, Mid-2009, Mid-2010, Early 2011, Late 2011, un Mid-2012 MacBook Pro klēpjdatori.

    Pirmo reizi paņemot Nokia 6.1 rokā, var just, ka te ir darīšana ar klasisku un kvalitatīvu uzbūvi. Viedtālrunis noklāts ar soft-touch tipa pārklājumu, kas rada sajūtu, ka Nokia 6.1 nav tik auksts, bet vienlaikus pārklājums arī pievelk pirkstu nospiedumus. Izmēģināšanai saņemtais (melns + vara) Nokia 6.1 laikam ir glītākais krāsu salikums.

    Viedtālrunim ir 3.5 mm austiņu pieslēgvieta, kā arī modernā USB Type-C pieslēgvieta. Mūzikas cienītāji nebūs apmierināti ar vienīgo skaļrunīti blakus USB Type-C pieslēgvietai, jo to ir viegli aizsegt ar plaukstu, kā arī kabatā ne vienmēr dzirdēsi zvanu. Plauksta aizsegs skaļrunīti ne tikai ainavas skatā (filmu skatīšanās laikā), bet arī, kad lietosi Nokia 6.1 vertikāli jeb portreta skatā.

    Pirkstu nospiedumu nolasītājs izvietots Nokia 6.1 aizmugurē, bet tā atrašanās vieta ir nedaudz zemāk par ierasto. Var pierast, bet sākumā nešķiet pārāk ērti. Līdzīgi zemu pirkstu nospiedumu nolasītājs atradās arī Sony Xperia XZ2 sērijā.

    Nokia 6.1 ticis pie visai ierasta 5.5 collu IPS LCD ekrāna ar 1080p izšķirtspēju un 16:9 malu attiecību. Ekrāna apmales (šādas cenas viedtālrunim) nav gigantiskas, bet tās varēja būt šaurākas. Tāpat jāatzīst, ka Nokia 6.1 ekrāns gluži nespēj sacensties ar modernajiem flagmaņu ekrāniem, kas zaigo burtiski visās varavīksnes krāsās, piedāvājot milzu kontrastu, lielu spilgtumu un HDR. Nokia 6.1 ekrāns šķiet visai pelēcīgs, neizteiksmīgs. Nokia gan arī nav izcēlusies ar interesantām un spilgtām ekrāntapetēm un saskarnes detaļām. Te gan vēlreiz jāpalūkojas Nokia 6.1 cenas virzienā…

    Kopumā nākas atzīt, ka Nokia 6.1 nav moderna izskata viedtālrunis, bet tas ir ļoti kvalitatīvs, šobrīd tādu uzbūvi vairs nekur neredzēsi.

    Saskarne un veiktspēja

    Pāris vārdi par saskarni. Kā zināms, Nokia neākstās ar saskarnes pielāgojumiem, mums tiek piedāvāts pliks Android izskats, toties tas nozīmē ātrus atjauninājumus. Manuprāt, dārgākiem Nokia modeļiem būtu gribējies redzēt kādu saskarnes iespēju, kas to izceltu starp konkurentiem, bet 200 eiro cenu kategorijā nākas atzīt, ka vienkāršāks risinājums pat ir uzskatāms par plusu. Beigu beigās visiem pieejami dažādi Android palaidēji, ikonu pakas un citas vizuālās izvirtības.

    Nokia 6.1 darbina Snapdragon 630 procesors kopā ar 3 GB RAM un 32 GB atmiņu, bet pieejams arī Nokia 6.1 modelis ar 4 GB RAM un 64 GB atmiņu.

    Laikam jau esam nonākuši laikmetā, kad būtu jāsāk izvairīties arī no 32 GB atmiņām, jo pēc visiem sistēmas un lietotņu atjauninājumiem 44% no atmiņas (jeb 14 GB) ir aizņemti.

    Ja mēs viedtālruni iegādājam bērnam, jārēķinās, ka atmiņa tiks uzpildīta ar lietotnēm, fotogrāfijām un video visai agresīvos apmēros. Pieredze rāda, ka Android operētājsistēma nav pārāk lielā sajūsmā, kad atmiņas piepildījums sāk tuvoties 85%…90%, tātad vēl kādi 15% jāpieskaita klāt aizņemtajai atmiņai.

    Var teikt, ka sistēma aizņem 44% + 15%, attiecīgi lietotājam pavisam droši izmantojami vien (noapaļojot) 40%, kas ir aptuveni 13 GB. Neizklausās diez ko daudz.

    Ikdienas ātrdarbība ir visai cienījama (ar atsevišķiem izņēmumiem), bet jāņem vērā, ka Nokia 6.1 nav domāts spēlītēm un daudziem fona procesiem. Ja Nokia 6.1 nepārslogosi ar neskaitāmām lietotnēm, tas būs sprauns un pildīs visas ikdienas vajadzības. Vislielākā viedtālruņa problēma ir lēnā atmiņa, tā ir vairākas reizes lēnāka par flagmaņos iebūvētajām atmiņā, attiecīgi saskarne un ikdienas darbības mēdz šad tad nedaudz ieķerties. Ne velti bieži dzirdams, ka ražotāji lielās ar UFS 2.1 vai līdzvērtīgiem atmiņu nosaukumiem – tās vienkārši strādā daudz ātrāk.

    Ja ļoti piesienas, var nedaudz just, ka 3 GB RAM + 32 GB atmiņas versija nav īsti ideāla, Nokia 6.1 ik pa laikam šur tur ieķeras. Saskarnes animācijas droši vien der atslēgt, kas jūtami uzlabo ātrdarbību. Forumos gan lasīts, ka šāda veida problēmas radās pēc 9.0 Pie atjauninājuma. Iespējams, ražotājam izdosies vēl nedaudz salāpīt Nokia 6.1 darbības nianses.

    Viens no Android jaunumiem ir Digital Wellbeing lietotne, kas pieskata tavas ikdienas darbības viedtālrunī, ļauj tās ierobežot vai vienkārši paskatīties, cik ilgi atkal esi sēdējis feisītī.

    Nokia 6.1 noteikti kvalificēsies Android Q saņemšanai, bet par tālāku Android versiju saņemšanu būtu jāšaubās. Nokia visiem saviem viedtālruņiem sola Android jaunos laidienus vismaz 2 gadus, bet drošības ielāpus – vismaz 3 gadus.

    Kamera

    Atzīšos, ka tikai nesen Kursorā uzsākām sarunas par budžeta klases ierīču apskatu nepieciešamību. Pēdējā laikā nav izdevies paturēt rokās gandrīz nevienu svaigu budžeta klases ierīci. Vienas no pēdējām redzētajām bija Xperia XA2 un Galaxy A3 (2017). Tātad aptuvena nojausma ir, bet jācenšas nebūt pārāk prasīgam pret 200 eiro viedtālruni.

    Nokia 6.1 nav ne optiskās, nedz arī elektroniskās attēla stabilizācijas, tāpēc pat nedaudz vājākos gaismas apstākļos no viedtālruņa kameras nekādas dižās fotogrāfijas nevajadzētu gaidīt. Tīmekļa forumos atradu informāciju, ka Nokia 6.1 kameras darbība nedaudz nošļukusi pēc 9.0 Pie atjauninājuma. Man gan ir aizdomas, ka jau no sākta gala Nokia 6.1 nekāds izcilais kamer-fōns nebija.

    Lielākais iebildums būtu pret autofokusa darbību. Maigi izsakoties, tas ne vienmēr darbojas precīzi. Vislielākās problēmas autofokusam rodas laikā, kad mēģini fotografēt kādu ainavu, kur nav izteikts kāds objekts uz ko fokusēties. Ļoti daudzas fotogrāfijas izdodas nedaudz aizmiglotas. Autofokuss arī pieklibo pat tad, kad speciāli ar pirkstu iebaksti ekrānā, norādot, uz kuru tieši objektu ir jāstāda asums.

    Maksimāli jāizvairās no kameras lietošanas pievakarē, nemaz nerunājot par nakts skatiem. Te viss ir vāji, knapi un vilšanās būs visai liela, kad salīdzināsi Nokia 6.1 kamera spējas ar flagmaņiem.

    Nobeigumā

    Nokia 6.1 galvenie trumpji noteikti ir uzbūves kvalitāte un materiāli, kā arī Android operētājsistēmas atjauninājumu solījumi. Te gan jāņem vērā, ka Nokia 6.1 jau, visticamāk, vienu savu gadu ir pavadījis, attiecīgi viedtālrunim pienākas tikai vēl viens lielais Android atjauninājums kaut kad ap šī gada beigām vai 2020. gada pirmajiem mēnešiem.

    Viedtālruņa ātrdarbība ir uz robežas – kas lietojis flagmaņus (kaut vai pusotru, divus gadus vecus), jutīs, ka Nokia 6.1 nebūt nav žiperīgs. Tas pārsvarā ir pietiekami ātrs vienkāršos darbos un Android saskarnē, bet bieži gadā aizķeršanās.

    Kameras darbība 200 eiro viedtālrunim, iespējams, varētu būt dēvējama par pieņemamu, bet man jāsaka, ka diezgan daudz prieku noēd autofokusa kļūdas. Mūsdienās tā nevajadzētu būt.

    Konkurenti nav snauduši Nokia 6.1 dzīves pirmā gada laikā. Konkurenti piedāvā modernākus ekrānu, dubultās galvenās kameras, ātrākas atmiņas, interesantākus izskatus, 19:9 malu attiecības ekrānus utt.

    Plus/mīnus 10% cenas amplitūdā pieejami Xiaomi Mi A2 (4 GB + ​64 GB), Xiaomi Redmi Note 6 Pro (4 GB + ​64 GB), Huawei P Smart 2019 (3 GB + ​64 GB), Huawei Honor 10 Lite (3 GB + ​64 GB), Huawei Honor 9 Lite (4 GB + ​64 GB) un Motorola Moto G6 Plus (4 GB + ​64 GB).

    Visai sarežģīti nodēvēt Nokia 6.1 par lielisku pirkumu šobrīd. Es laikam pats skatīto uz 19:9 malu attiecības ekrāniem un dubultajām galvenajām kamerām, kas gan šajā cenā, visticamāk, būs kamera + dziļuma sensors.

    Patika

    • Svaiga operētājsistēma un ielāpi
    • Kvalitatīva uzbūve
    • Ātra akumulatora uzlāde

    Nepatika

    • Švaka kamera
    • Ik pa laikam ieķeras saskarne
    • Vājš skaļrunis
    • 32 GB atmiņā brīvā vieta ir ap 13 GB

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un korpuss
    7
    Ekrāns
    5
    Programmatūra
    7
    Veiktspēja
    4
    Akumulators
    8
    Kameras
    3
    Cena
    4
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Uģis
    28.03.2019 07:43

    Tas brīdis, kad par telefonu kuru jau plāno nomainīt, jo nokalpojis gadu, parādās apraksts :)
    Pirmajās versijās kameras aplikācija strādāja katastrofāli, kārtās. Kopš Pie iznākšanas nav konstatēts neviens gadījums. Quickcharge un type-c pozitīva lieta par to cenu. To prieku vēl palielina NFC, ko izmanto bezkontakta maksājumiem.

    wils
    28.03.2019 12:05

    Dīvaini, ka cena vērtējumā tik zemu, jo rakstā vairākkārt uzsvērts kā pluss.

    Mhm At mhm
    28.03.2019 19:09

    Uzreiz varu teikt, ka šī nokia neizgāja manu crash testu. Nokrita no neliela augstuma uz koka grīdas un kirdik. Un sīkais iebāza mutē nedaudz un augšējais skaļrunis pipec. Beigās pat neatjaunojams.

    Andris Secis
    29.03.2019 01:30

    tlelfonam vienigais plus ir cena un baterija. Bet nakass vairāk.
    Pēc pēdējā update android 9 sakot no janvāra . pazūd skaņa. Nomainīju pret garantija jaunu, tieši tas pats. Novalkas updeits un atkal tas pats.
    Atbloķējot bieži ieķeras un nākas 2-3x nobloķēt un atbloķēt.
    Arī laiks šad un tad rādās nepareizs, kaut kā sinhronizācija viņam klibo.
    Beigās nomainīju pret Motorola lētuci.

    Aigars
    29.03.2019 07:24

    Esmu lietojis šo telefonu, pilnīgi jaunu nopērkot. Varbūt dabūju brāķi, bet 3 mēnešu laikā, un es nejokoju, 3 reizes tika vests uz servisu, jo randomā kļuva par “brick phone”

    Jānis
    29.03.2019 08:51

    Lietoju telefonu no kaut kāda jūlija sākuma. Ir kritis pret asfaltu, bet nevienu švīku ekrānā pat neredzu. Par kameru runājot – piekrītu, ka tumsā pašvaki, bet nu ikdienas lietotājam, kam patīk paknipsēt, un rokas neaug galīgi no d… sanāks visnotaļ feinas bildes. Es teiktu, ka priekš 200€ telefona nav tik slikti nemaz. Par ieķeršanos – īsti neesmu novērojis baigās problēmas, ja nu pa retam pēc Pie atjauninājuma uzlikšanas kaut kas, bet nekas tāds, lai teiktu, ka telefons bremzē un nav lietojams. Visas lietošanas laikā vienu reizi nokārās ar melnu ekrānu, nereaģēja. Bet arī tad ar pogu kombināciju force restart un viss kārtībā, viss strādā atkal. Atmiņa – jā, Android ar aplikācijām aizņems diezgan daudz, bet jāatceras, ka var arī ielikt atmiņas karti, kas jau nu mūsdienās maksā salīdzinoši kapeikas. Pēctam attiecīgi varam bildes un jebkuru citu drazu likt atmiņas kartē, telefonu atstājot tīri aplikācijām. Par skaļruni subjektīvi – personīgi man liekas pietiekami skaļš, citiem varbūt nē, tur es nevaru komentēt. Kopumā pēc vairāk kā pusgada lietošanas ikdienā es varu teikt, ka savai cenai ļoti atbilstošs telefons. Skatoties, kas vēl tajā ciparā pieejams, atšķirība nav tik liela. Sanācis palietot arī Huawei P Smart, kas jūlijā bija tajā pašā cenā kā šī… Read more »

    Martins
    29.03.2019 13:22

    Par kameru runajot var ieiet 4pda.com un nokacat pixel kameru . Un viss ir ideali i fokusejas ka vajag i hdr ir un nekadas sudzibas. Vienigi baterija varētu turēt labak ,bet quck cgarge visu uzlabo!

    Reklāma
    Beidzot esam tikuši pie viena no HMD Global saprotamākajiem viedtālruņu modeļiem Nokia 6.1. Jā, Nokia 6.1 nevajadzētu dēvēt par svaigu modeli, jo tas iznāca pirms gada, bet Nokia ir daži triki paslēpti azotē, kas liks piemirst par Nokia 6.1 iznākšanas laiku. Kas tad ir šie...Nokia 6.1 viedtālruņa apskats