Web Analytics
More
    Reklāma

    Pētījums: augi caur saknēm spēj absorbēt sīkas plastmasas daļiņas

    Jaunākie raksti

    Jauni pētījumi apstiprinājuši faktu, ka no plastmasas klātbūtnes nav pasargāti pat augi. Līdz šim veikti daži novērojumi, izpētot nanoplastmasas radītās sekas ūdens augos. Tikmēr nesen veiktā pētījumā atklājies, ka arī sauszemes augi caur saknēm var absorbēt niecīgas plastmasas daļiņas, kas var būtiski ietekmēt auga attīstību.

    Pētnieku grupa apskatīja augu spēju absorbēt plastmasu laboratorijas apstākļos. Tuvāk tika izpētīts Tāla sīkplikstiņš (“Arabidopsis thaliana”) un šajā nezālē esošās plastmasas daļiņas, kas gan nav lielākas par 100 nanometriem (papīra lapa ir 100 000 nanometrus bieza). Pētījuma ietvaros tika novērots, cik tālu plastmasas daļiņas var nokļūt augā un kāda ir to ietekme uz auga bioloģiju un ģenētiku. Lai varētu papildus novērtēt plastmasas ietekmi uz augu, minētās nezāles tika pakļautas dažādas koncentrācijas nanoplastmasas iedarbībai. Tās tika audzētas gan dabiskajā augsnē, kur atrodamas plastmasas daļiņas, gan īpašā vidē ar barības vielām un bez plastmasas klātbūtnes. Novērojums ilga kopumā 10 dienas.

    Reklāma

    Iegūtie rezultāti norādīja uz to, ka tie augi, kas auga dabiskā, plastmasu saturošā augsnē, attīstījās sliktāk nekā tīrā vidē augošie. Augsnē esošās plastmasas daļiņas ir tik mazas, ka spēj iekļūt sakņu audos un neļauj saknēm pareizi absorbēt ūdeni. Pētnieki arī atrada pazīmes, ka nanoplastmasa neļauj augiem pareizi augt un kaitē kopējai attīstībai. Tāpat tiek uzskatīts, ka plastmasas klātbūtne augsnē maina auga ģenētisko uzbūvi, pasliktina tā spēju cīnīties pret slimībām, tomēr šim pieņēmumam nepieciešami papildu pētījumi.

    Lai arī pētījums ļāva vairāk uzzināt par plastmasas ietekmi uz augiem, rezultātus 100% nevar piemērot dabiskajā vidē notiekošajiem procesiem. Dabā plastmasai palīdz sadalīties dažādas ķīmiskās vielas, kā arī laika apstākļi –  tie maina plastmasas fizisko un ķīmisko sastāvu. Līdz ar to arī plastmasas iedarbība uz augu mainās, kas var būt atšķirīga no pētījumā laboratorijas apstākļos novērotā.

    Atklātais arī liek aizdomāties par to, cik patiesībā plastmasas ikdienā uzņemam. Nopietnas bažas pētniekos raisa arī fakts, ka daļā saimniecību raža tiek pasargāta ar plastmasas plēvēm, radot riskus pārtikas kvalitātei un drošībai. Vienlaikus novērots, ka plastmasa var nokļūt augsnē arī vienkārši ar vēja un lietus palīdzību. Ne velti pērn veiktie pētījumi apliecina, ka ik nedēļu cilvēks uzņem mikroplastmasu tādā daudzumā, kas pielīdzināms apmēram vienai kredītkartei.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    26 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    digitalk
    25.06.2020 10:55

    siltumnīcas plastmasas plēve (polivinilhlorīds) nav sadalījusies mikrodaļiņās, tāpēc uztraukumam par riskiem pārtikas produktiem, kuri tiekot ar to sargāti, nav īsta pamata, vai arī es nesaprotu, par ko cepiens pēdējā rindkopā.

    digitalk
    25.06.2020 11:59

    viens no pasaules retāk novērotajiem dzīvniekiem norij medījumu nesagremojot — https://youtu.be/y8kTYCex8RU?t=238
    tāpat dara liela daļa putnu, īpaši zivjēdāju.

    kā tev liekas, vai viņu barības traktu uztrauc vai traumē tavas citētās mikrodaļiņas? uzreiz varu pateikt, lai arī neesmu ne smilšu kaķis, ne zivjērglis — mani nē. fantāzijas par mikrodaļiņām no plastmasas ūdens pudeles vari atstāt pie sevis. vai nu tās cilvēkam tiks akumulētas ekskrementos, vai arī būs tik sīkas, ka izfiltrēsies nierēs. pierādi pretējo (nu vismaz kādu pētījumu, plz).

    digitalk
    25.06.2020 20:55

    paldies! sāku lasīt, bet sapratu, ka pēcjāņu periodā tas nebūs produktīvi, jo ir jāiedziļinās :D

    FAX
    25.06.2020 11:02

    Turpinam skatīties HolyWood filmas par pasaules gala tēmu, un nekāda cepiena! Tikmēr neskatāties uz saviem mazbērniem, kuriem pagaidām ir tikai 10 pirksti, kā arī cits, kas ārēji nav saskatāms…

    Krotow
    25.06.2020 11:19

    Šis pētījums bija jāskatās no cita skatu punkta – augi kā vides attīrītāji no mikroplastmasas.

    Krotow
    25.06.2020 11:44

    Tur viss tāpat ir baisā biezputrā. Augi uzkrāj arī oglekli un izdala skābekli. Taču beigtie augi sadaloties “dara” tieši pretējo – tiesa daudz lēnāk. Tur esošā mikroplastmasa savukārt nekur neaizceļos. Tāpēc ar laiku mikroplastmasa lielā mērā savāksies tieši mirušo augu masā, kas ir labi. Par augu trūkumu varam neuztraukties vismaz kamēr tiem mitruma un gaismas pietiks. Sausais atlikums – radīt mazāk plastmasas atkritumu un sitlumnīcas gāzu izmešu. Par pārējo daba parūpēsies.

    Maisinsvaig
    25.06.2020 12:16

    Kāds šim visam sakars ar tehnoloģiju portālu? Par lakstiem es varu delfos lasīt cik uziet.

    0943
    25.06.2020 12:19
    Reply to  Maisinsvaig

    dari tā)

    digitalk
    25.06.2020 12:21
    Reply to  Maisinsvaig

    nedaudz zinātnes? delfos tikai campus, kur redaktors ir meh.
    šeit nav tik slikti, tikai nedaudz par īsu atšifrējumā kas-kur-kad-kāpēc, imo.

    Last edited 3 years ago by digitalk
    SS...
    25.06.2020 15:50
    Reply to  Maisinsvaig

    Tu taču zini, ko dara suns, kad tam nav ko darīt ! Ar Keitiju tas pats ! Lai nopelnītu, jābūt kaut kādam rakstu skaitam, saturam nav nozīmes !!!

    Kursors.lv
    25.06.2020 17:22
    Reply to  SS...

    Ja tēma ir interesanta, mēs par to rakstām. Savas suņu analoģijas vari sarullēt un iebāzt sev tumšā vietā.

    Kursors.lv
    25.06.2020 16:08
    Reply to  Maisinsvaig

    Elektronika/gadžeti ir viens no plastmasas piesārņojuma avotiem, tāpēc šīm tēmām ir tiešāka saistība nekā varētu šķist no sākuma. Es uzskatu, ka mums būtu ne tikai jūsmīgi jāinformē par katru jaunāko gadžetu, bet arī jācenšas veicināt atbildīga tehnoloģiju lietošana.

    Krotow
    25.06.2020 17:44

    Vairums pirks tāpat, kamēr pašiem nesāks plastmasas ragi augt.

    Kursors.lv
    25.06.2020 17:47
    Reply to  Krotow

    Jā, cilvēki ir stulbi.

    evestule
    25.06.2020 19:49
    Reply to  Maisinsvaig

    Pārfrāzājot, tas no zemapziņas
    Kursora “speciālisti” apgalvoja, ka mikroviļnu, EMF, 5G nav veselību ietekmējošs.. “tīrs” kā avota ūdentiņš

    digitalk
    25.06.2020 20:33
    Reply to  evestule

    šeit jau arī nekas nav normāli pierādīts, tikai skaļi teksti un it kā faktoloģiskais materiāls. kad sāk skatīt cauri, izrādās, ka ir pasūtītājs (kas visticamāk padalījies ar naudu), bet patiesībā nav rezultātu. nav atbildēts uz elementāriem jautājumiem — kā cilvēkus, dzīvniekus un augus ietekmēs mikroplastmasa? 10 dienu novērojums skaitās pētijums? es teiktu, ka britu, tā dēvētie zinātnieki, kas patiesībā ir studenti ar kursa projektu, velta vairāk laika saviem projektiem.

    Last edited 3 years ago by digitalk
    digitalk
    25.06.2020 20:41

    WWF

    digitalk
    25.06.2020 20:51

    es katram gadījumam piezīmēšu, lai nebūtu sabojātā telefona efekta. es neesmu redzējis citātus, ka tieši University of Newcastle (10 dienu pētijuma autors) ir saņēmusi finansiālu atbalstu. toties ziņu lapas krustu-šķērsu apgalvo, ka “WWF sponsored study”.

    Kursors.lv
    26.06.2020 08:23
    Reply to  evestule

    Pareizi. Nav pierādījumu, ka 5G negatīvi ietekmētu veselību.

    Reklāma