Web Analytics
More
    Reklāma

    Huawei prezentē uzlaboto Mate Xs salokāmo viedtālruni

    Jaunākie raksti

    Lai arī koronovīrusa radīto risku dēļ šogad tika atcelta pasaulē lielākā mobilo tehnoloģiju izstāde Mobile World Congress, Huawei tomēr izlēma rīkot savu jaunāko produktu prezentāciju un uz to uzaicināja arī mediju pārstāvjus. Tā ir iegājies, ka daudzi tehnoloģiju ražotāji Mobile World Congress laiku izmanto, lai prezentētu savus produktus, jo šajās dienās Barselonā sabrauc mediji, partneri un klienti no visas plašās pasaules. Šogad pasākums notika tajā pašā vietā, kur dažus iepriekšējos gadus, taču apmeklējums bija krietni šķidrāks un ļoti savādā kārtā Huawei patērētāju tehnoloģiju tehnoloģiju biznesa vadītājs Ričards Jū (Richard Yu) klātesošos uzrunāja video formātā. Baumo, ka video tika ierakstīts šajā pašā pasākuma norises vietā dienu iepriekš. Patiešām savādi, šāda uzņēmuma pieeja manā nu jau vairāk nekā 10 gadu ilgajā praksē ir pirmo reizi.

    Pasākuma gaitā Huawei prezentēja savu jauno Mate Xs salokāmo viedtālruni, ko vispareizāk būtu uzskatīt par pagājušā gada Mate X modeļa uzlaboto versiju. Ja pērn salokāmos telefonus no lielajiem zīmoliem steidza prezentēt Huawei un Samsung un tiem principā cilvēki no malas nemaz nevarēja pieskarties (izstādēs tie bija stikla būros), tad šogad beidzot tehnoloģijas ir tik atstrādātas, ka ierīces var dot rokās parastiem ierindas žurnālistiem un pircējiem. Arī man bija iespēja dažas stundas padarboties ar jauno Mate Xs viedtālruni un vēlāk publicēšu video ar maniem pirmajiem iespaidiem par šo ierīci. Plus, pavisam drīz uz testu saņemsim arī pavisam svaigi prezentēto Samsung Galaxy Z Flip salokāmo viedtālruni un tas nozīmē tikai vienu – šis pavasaris tiks aizvadīts salokāmo viedtālruņu zīmē.

    Reklāma

    Kas tad lācītim vēderā?

    Huawei Mate Xs sirds ir jaunais pašu izstrādātais Kirin 990 5G procesors, kas sastāv no astoņiem kodoliem (2 x Cortex-A76 Based 2.86 GHz + 2 x Cortex-A76 Based 2.36 GHz + 4 x Cortex-A55 1.95 GHz). Šis procesors arī nodrošina iespēju telefonam pieslēgties ne tikai 4G, bet arī 5G mobilo sakaru tīkliem. Piezīmēšu, ka šis telefons var darboties ar divām SIM kartēm vienlaicīgi.

    Telefonam ir 8GB operatīvā un 512GB iebūvētā atmiņa (krātuve), ko var paplašināt ar atsevišķi nopērkamām NM SD atmiņas kartēm.

    Telefons izmanto OLED tipa displeju, kam, salīdzinot ar pērna gada modeli, ir krietni uzlabota uzbūves tehnoloģija. Kad telefons ir salocīts, varam izmantot tā 6.6 collu displeju. Otrā pusē mums paliek 6.38 collu sekundārais displejs.

    Atlocītā stāvoklī iegūstam 8 collas lielu displeju ar 2480 x 2200 pikseļu izšķirtspēju. Displejam uzlīmēta plēve un es neesmu drošs, ka to var plēst nost. Sanāks vēl kā Samsung, kam Galaxy Fold pirmajos testos visi telefoni nosprāga, jo žurnālisti/blogeri sāka plēst nost ši aizsargplēvi.

    Pie kameru izstrādes Huawei kārtējo reizi ir piesaistījis fotogrāfijas jomas ekspertus – Leica. Šis telefons izmanto četru kameru sistēmu, kas sastāv no šādām kamerām:

    • 40 megapikseļu platā leņķa kamera (f/1.8)
    • 16 megapikseļu ultra platā kamera (f/2.2)
    • 8 megapikseļu telefoto kamera (f/2.4)
    • Time-of-flight kamera attāluma noteikšanai

    Jācer tikt pie šī telefona uz ilgāku testu, lai var praksē normāli pārbaudīt ierīces kameru spējas. Iepriekš Huawei un Leica sadarbībā ir tapušas patiešām spējīgas kameras un man ir lielas cerības, ka arī Mate Xs šajā ziņa nepievils.

    Huawei ir interesantā veidā telefonā iestrādājis akumulatorus. Tie ir veseli divi, katrs savā telefona daļā. Kopsummā tie veido 4500 mAh apjomu un telefons spēj nodrošināt ļoti ātru 55W vada uzlādi. Jau ierīces komplektācijā ir iekļauts jaudīgs sienas lādētājs, kas nodrošina maksimālo jaudu 65W apmērā. Bezvadu uzlādes šim telefonam nav.

    Uzbūves kvalitāte un dizains

    Telefons salocītā stāvoklī ir diezgan paliels un kaut kādā ziņā atgādina izstieptu telefonu, kādus nesen pasākuši taisīt Sony. Telefons ar saviem 300 gramiem ir patiešām pasmags, rokā to pavisam noteikti labi jutīsim.

    Telefons ir pieejams tikai vienā tumši zilā (interstellar blue) krāsā, taču to visdrīzāk neredzēsim, jo ierīci salocītā stāvoklī no abām pusēm apjož displejs. Bet kopumā pirmie iespaidi ir tādi, ka šī ir premium klases ierīce – izmantotie materiāli liekas kvalitatīvi un telefons uzbūvēts pamatīgi. Vismaz tās daļas, kas nelokās. Attēlā zemāk varam redzēt fizisku pogu (ar sarkano svītriņu), kuru piespiežot, korpusā iebīdās metāla aizdarīte un ekrāns atlec atpakaļ, lai to varam atvērt vaļā. Kad ekrāns ir iztaisnots, tas labi nofiksējas un pats nekur atpakaļ neatlec. Tāpat arī redzam, ka eņges mehānisms ir labi pasargāts un neiebāzīsim tur savus nešpetnos pirksteļus, kā arī nevajadzētu tajā sabirt visādiem gružiem. Mani gan satrauc tas, ka telefons salocītā stāvoklī ir ar displejiem uz ārpusi un noteikti to visai ātri apskrāpēsim.

    Ierīces sānā ir ierastais skaļuma regulators un blakus ekrāna blokēšanas poga, kas reizē kalpo arī kā pirkstu nospiedumu sensors. Manuprāt, ļoti veiksmīgs risinājums, jo zem displeja iebūvētie sensori pagaidām ir problemātiski. Plus, salokāmajiem displejiem gan jau pietiek citu problēmu, ko risināt un zem tiem pirkstu nospiedumu sensorus vēl pagrūti iebūvēt.

    Telefons bez Google lietotnēm un servisiem

    Kā jau rakstījām iepriekš, visām ierīcēm, ko Huawei izlaiž pēc 2019. gada 16. maija vairs nav pieejamas Google lietotnes un servisi, tostarp, Google Play lietotņu veikals un tādas mums pierastas programmas kā Gmail, Google Maps, Google Docs, YouTube u.c. Tas viss sankciju dēļ ar ko Trampa valdība mēģina pie vietas nolikt Ķīnu. Tādas nu ir šīs lielvaru spēlītes.

    Lietotnes jaunajos Huawei telefonos tiek iegūtas Huawei pašu izveidotajā un uzturētajā AppGallery lietotņu veikalā. Tas savā būtībā dublē to pašu, ko dara Google Play un tagad Huawei aktīvi strādā pie tā, lai AppGallery dabūtu maksimāli daudz lokāli jēdzīgo lietotņu. Tas ir kritiski svarīgi, jo, piemēram, šorbīd AppGallery neatradīsim ne Mobilly, ne vietējo banku lietotnes. Ar interesi vērošu, kā Huawei veiksies aizpildīt savu lietotņu veikalu un ja tas izdosies, tas radīs interesantu precedentu, ka var iztikt arī bez Google.

     

    Kādus ieguvumus nes salokāmie telefoni?

    Tas ir ļoti labs jautājums un personīgi man liekas, ka tehnoloģiju ražotāji vēl paši nav atraduši atbildi uz šo jautājumu. Jā, šīs ir tehnoloģiski ļoti interesantas ierīces un tādas ir sarežģīti izveidot un vēl sarežģīti – masveidā ražot. Tomēr mums kā patērētājiem svarīgi ir sprast, vai šīs ierīces spēj piedāvāt jaunas un noderīgas iespējas. Es nezinu.

    Android sistēma nav bijusi radīta salokāmajiem telefoniem un Google tikai tagad sāk raudzīties šādu ierīču virzienā. Piemēram, attēlā augstāk mēs varam uzskatāmi redzēt, ka tastatūra mēģina aizpildīt pusi lielā ekrāna, taču praktiskas jēgas tam nav, jo normāli turot rokā telefonu, mēs nevaram aizsniegties līdz tastatūras augšējām rindām.  Ar laiku pavisam noteikti salokāmie telefoni iegūs unikālas iespējas, kas tos atšķirs no visiem citiem viengabala telefoniem, taču pagaidām telefons var būt salokāms, bet darbības ziņā tas būs aptuveni tāds pats, kā visi citi Android telefoni. Vienīgais ieguvums – lielāks displejs atlocītā stāvoklī, kas būs noderīgs lasīšanai vai darbiem. Programmu izstrādātājiem ir jāpalauza galvas, kā šo jauno formfaktoru izmantot savā labā.

    Šajā sakarā man cerīgāks šķiet formfaktors, ko pielieto Motorola savā Razr telefonā un Samsung savā Galaxy Z Flip, jo cilvēkiem ir pieredze ar šādi salokāmiem telefoniem.

    Ir nepieciešami arī šādi dulli telefoni

    Jā, Huawei Mate Xs 2499 eiro cena ir augsta. Tā ir vājprātīgi augsta par telefonu, tomēr es uzskatu, ka ir nepieciešami arī šādi telefoni. To nopirks relatīvi mazs skaits cilvēku, kas vēlas pirmie izmēģināt pašas jaunākās tehnoloģijas pat ja to pielietojums vēl nav skaidrs ne ražotājam, ne pašiem. Tomēr rezultātā industrija tiks virzīta attīstības virzienā, jo kopā ar lietotāju atsauksmēm ražotāji varēs pilnveidot ierīces un to ražošanas procesus, lai jau pēc gada vai diviem piedāvātu varbūt tehniski vienkāršākus produktus, kas maksās lētāk un piedāvās vairāk noderīgu funkciju.

    Es patiešām domāju, ka salokāmo telefonu tehnoloģijas tiks attīstītas nevis nomirs kā, piemēram, 3D tehnoloģijas televizoros. Galu galā ielocītus vai salokāmus displejus var izmantot tik ļoti daudz kur – mašīnās, sadzīves tehnikā, apģērbā utt.

    Ko tu domā par šo Huawei jauno produktu? Vai ir interese par salokāmajiem telefoniem? Kāpēc? Kādam, tavuprāt, būtu jābūt ideālajam salokāmajam telefonam?

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    16 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Oskars Lācis
    25.02.2020 07:43

    Un tas ir viss ko prezentēja? 2.5k€ par telefonu tas jaunu protams ir vāks, bet trakajiem(biezajiem) pieder pasaule.

    Oskars
    25.02.2020 08:19

    Tad sanāk ka tikai viens telefons par ūber cenu? Kautkā sāku vilties Huawei

    es zinu
    25.02.2020 09:58

    Atlocītā veidā telefons kļūst piemērots krustiņu-nullīšu spēlei, šaham, dambretei, sudokiem, krustvārdu mīklām. Baigā štelle, paķēru divus lai vakaros varam spēlēt jūras kauju)

    Raivis Terinks
    25.02.2020 10:56

    Piekrītu autoram, ka kaut kāda perspektīva šīm ierīcēm ir, bet tā būs skaidra tad kad paši ražotāji spēs to definēt, un kad Google u.c. izveidos atbilstošas iespējas savā ekosistēmā. Ne velti visi ražotāji minstinās izlaist zaļu un negatavu produktu. Tas pats Microsoft par salokāmo telefonu bazunēja jau 2014.gadā, bet kaut ko līdzīgu prezentēja tikai 2019.gadā. Arī Apple 2017.solīja salokāmu ierīci pāris gadu laikā, bet tur par šo tēmu valda klusums.
    Un vēl, ir svarīgi lai ražotāji spēs ražot telefonus salīdzinoši tehniski izturīgus (bez noplīstošām plēvēm kā Samsung un Motorola, vai salūztošiem ekrāniem kā Samsung jaunajam FLIP, u.c) kā arī uzražot tos saprātīgi pieejamā cenā.

    25.02.2020 11:41

    A kāpēc 6+6 collas paliek par 8 collām nevis 12?

    Yeah
    25.02.2020 12:25
    Reply to  Centis Ābele

    Atverot taču diognāle nebūs 6+6, bet mazāka, jo ekrāni novietojas horizontālā veidā viens virs otra, nevis blakus….

    Jānis Ļahs
    25.02.2020 13:06
    Reply to  Yeah

    Respektīvi, neatveras pa diagonāli.

    Labvēlis
    25.02.2020 14:18

    Daudzi blogieri joutūbā visu laiku min ka ekrāns ir no salīdzinoši mīksta materiālu kuru var viegli pat ar nagu savainot.
    Šis aparāts salocītā stāvoklī ar ekrānu ir uz āru.
    Varbūt nepamanīju tekstā, bet no kāda materiala ir tads stikls? Kabatā nedod dievs tad kopā ar atslēgām ielikt. Ar šādu uzparikti tu paliec nevis par tās īpašnieku, bet jau par vārīga slimnieka kopēju kurš katru brīdi var brūno plastlīnu līdz ausīm sadzīt.

    Latviets
    25.02.2020 20:55
    Reply to  Labvēlis

    ‘stikls’ NEVIENAM ločfonam nebūs, jo stikls vismaz tādā kompozītā kādā mēs patlaban mākam izgatavot – nelokas.
    Varbūt pēc gadiem 10..20, ka kāds izgudros ko revolucionāru, bet pagaidām viss ko mēs kā cilvēce esam apguvuši tikai lokamu plastmasu, kurš ir mīksts un viegli ievainojams.

    Latviets
    25.02.2020 20:46

    Joprojām nesaprotu kapēc šajā masīvajā sienas kontakt uzlādē nevar 2 portus iestrādāt?!?? Nav nekas futuristisks!!!
    Labi teiksim ja abus lādē ta nav ‘supercharge’ bet nu vismaz tas ir super praktiskāk(un zaļāk) ka vari lādēt divus telefonus no vienas rozetes, nevis katrai viedīrīcei jāsprauž savs klucis…
    Mūsdienu ‘supercharge’ strāvas kluču jauda to atbalsta.. Bet kāpēc nav?!??

    johny
    26.02.2020 12:50
    Reply to  Latviets

    Traks esi? Varbūt vēl 2 lādējamos vadus līdz?

    Edgars Rozentals
    26.02.2020 14:57

    Ķīna taču ir ciet kāda jēga prezentēt ierīci ko nevar masveidā nogādāt klientam ?

    Reklāma