Web Analytics
More
    Reklāma

    LG K40 apskats – patīkams pārsteigums

    Fotogrāfs: Jēkabs Aleksandrs Krūmiņš, @jekabsphotography

    LG K40 budžeta klasē izskatās labi. Vienkāršu lietotāju vienkāršās vajadzības tiks apmierinātas. Tomēr prasīgākiem lietotājiem var pietrūkt jauda.

    Jaunākie raksti

    Ar ko jums asociējas budžeta klases tālruņi? Pēdējie, kas paviesojušies Kursora apskatnieku ķetnās, rāda, ka zemāka cena vairs nav šķērslis, lai piedāvātu mūsdienīgu tālruni. Cena protams samazināta, pieļaujot kompromisus. Mūsu platuma grādos jāpriecājas par katru tālruni, kas nopērkams zem 200 eiro. Piedāvājums nav liels, ja salīdzina ar uzblīdušo vidējo klasi. LG K40 ir viedtālrunis, kas ticis pie maciņsaudzējošas cenas, kas grozās ap 150 eiro. Šoreiz gribu uzslavēt LG par vienkāršu, bet lietojamu tālruni. Kā vienmēr, arī šoreiz mēģināšu piekasīties, katram sīkumam, ko atradīšu, bet tā ir apskatnieku misija, lai vēlāk lasītāji nevarētu pārmest, ka nebrīdinājām. Neskatoties uz visu, uzreiz varu pateikt, ka K40 izdevies sabalansētāks par pārāko LG Q60.

    Tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 8.1 (Oreo), LG UX 7
    • Ekrāns: 5.7 collu IPS LCD, 720 x 1440, 18:9 malu attiecība, ap 282 ppi, ap 76% ekrāna un korpusa attiecība
    • Procesors: Mediatek MT6762 Helio P22, 12 nm, astoņi kodoli 2.0 GHz Cortex-A53, PowerVR GE8320 video apakšsistēma
    • RAM: 2 GB
    • Atmiņa: 32 GB, microSD atmiņas karšu lasītājs
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, hotspot, Bluetooth 5.0 (A2DP, LE), microUSB 2.0, 3.5 mm austiņu ligzda, NFC, 4G
    • GPS: A-GPS, GLONASS
    • Papildus: pirkstu nospiedumu lasītājs aizmugurē, DTS: X Surround Sound, MIL-STD-810G saderīgs
    • Kameras: aizmugurē: 16 MP, f/2.0, 1/3″, 1.0µm, PDAF, LED zibspuldze, HDR, video – 1080p@30fps; priekšā: 8 MP, f/2.0, LED zibspuldze, video – 1080p@30fps
    • Akumulators: nenomaināms Li-Ion 3000 mAh
    • Cena: ap 150 eiro

    Vienkāršs un patīkams

    Nebiju gaidījis, ka, izpakojot K40, manā rokā iegulsies tik patīkams tālrunis. Ne miņas no parasti budžeta klasē pieļautām kļūdām, piemēram, nesaprotamām salaidumu vietām, vēlmei, bet nespējai imitēt dārgākus produktus. Nu tad ķeramies klāt.

    jāteic, ka tālruņa priekša šoreiz uzskatāma par elegantu. Kad izslēgts, ekrāns saplūst ar rāmi, tas redzams vien atsevišķos leņķos. Tik veiksmīgi priekšu nostrādāt reti sanāk pat dārgākos tālruņos. Šoreiz ekrāns nav centies imitēt dārgākus tālruņus un ir vienkāršs bez izgrauzuiem un caurumiem. Jā, tas nav pārāk moderni, tomēr nekas netiek atņemts saturam. Ekrāna sānu apmales ir šauras, apakšas zods ir paliels. Virs ekrāna izvietots skaļrunis, selfijkamera, LED zibspuldze, sensori un paziņojumu diode, kas, diemžēl, prot rādīt tikai sarkano gaismu. Tas viss rezultējies ar 76% ekrāna un korpusa attiecību, kas nav milzīgs cipars, tomēr nav arī pārāk zems prasītajai cenai.

    Aizmugure padevusies ļoti patīkama, jo izmantotā plastmasa ir maigi matēta. Vienīgi, ka rupjāks matējums mazāk vāktu pirkstu nospiedumus. Kopumā izmantotais materiāls ir taustei ļoti patīkams.

    Sānu rāmis veidots no glancētas plastmasas. Priekša nemanāmi saplūst ar sāniem. Aizmugures salaidumu vietas ir vairāk jūtamas, bet nav nepatīkamas. Labajā pusē izvietots bloķēšanas taustiņš. Apakša ļauj priecāties par 3.5 mm austiņu ligzdu un skaļruni, bet pa vidu jāpiecieš microUSB. Nu, ko tad jūs citu šajā cenu grupā gaidījāt? Kreisais sāns ir kā paklājs, zem kura paslauka visu, ko nav slinkums. Proti, te satiekas gan skaļuma taustiņu, gan asistenta taustiņš, gan viena atvilktne, kurā ievietot otro SIM karti, gan otra atvilktne, kur ievietot pirmo SIM un atmiņas karti. Īsts juceklis un ergonomisks izaicinājums, lai skaļuma taustiņu vietā neizsauktu asistentu.

    Patīkami, ka pat budžeta klasē LG rūda tālruņus ar militāro standartu. MIL-STD-810G ir tas pats standarts, kas atrodams lielajos, gumijotajos, trieciendrošajos telefonos. Bet nestrebiet karstu, LG gadījumā izmantoti mazāk testi kā trieciendrošajiem. Tas nozīmē, ka ar mašīnu braukt pāri tālrunim nevajadzētu un no ūdeņiem arī jāuzmanās, jo IP reitinga nav. LG mājaslapā teikts, ka militārais standarts iegūts atbilstoši MET Labs metodēm, kas nenozīmē, ka to apstiprinājis ASV aizsardzības departaments.

    Ekrānam nav ne vainas

    Dīvaini, bet K40 ekrāns šķiet labāks par dārgāko Q60. 5.7 collu ekrāns ticis pie HD+ izšķirtspējas. Pikselētība ir manāma video vai aplūkojot tekstu, bet arī ar to K40 tiek labāk galā par Q60. Šoreiz IPS panelis ir gana spilgts, lai to saskatītu ārā. Skata leņķi ir pieklājīgi. Krāsas šķiet spilgtas un labi atainotas.

    Lai gan ekrāna forma nav moderna, man tīri labi patīk, ka šoreiz nekas nav apēsts un saturu var redzēt tādu, kā tas radīts. Nav pat noapaļotu stūru. Lai vai kā, ekrānam nav ne vainas. Ērti, ka ekrānu var aktivizēt ar dubulto pieskārienu, jau daudzu gadu garumā šī iespēja ir viena no LG raksturīgajām funkcijām.

    Atbloķēšana

    Šoreiz jāstāsta tikai par pirkstu nospiedumu lasītāju, jo sejas atbloķēšana tālrunī vienkārši nav. Diemžēl, pirkstu nospiedumu lasītāja darbība ir lēnāka, kā konkurentiem. Ir reizes, kad pirksts tiek nolasīts tikai ar trešo piegājienu.

    Vienmēr var izvēlēties klasiskos atbloķēšanas veidus, bet arī tie strādā palēni.

    Par veiktspēju

    Šoreiz LG nav centušies pārspļaut sevi un veiktspēja ir cenai atbilstoši zema. Mediatek Helio P22 komplektā ar 2 GB RAM strādā gausi. Gandrīz visu laiku saskarne aizrijas. Aplikācijas, kā gaidīts, atveras lēnāk, kā dārgākos konkurentos. Kad aplikācijas atveras, tās strādā bez problēmām. Pārslēgšanās starp aplikācijām notiek tās ielādējot no jauna. 2 GB RAM ir par maz, lai veiksmīgi nodrošinātu vairākuzdevumu funkciju. Vēl kāda vilšanās ir iebūvētie 32 GB. Apjomīgā saskarnes āda un vidējs aplikāciju daudzums atstāj brīvus tikai 10 GB.

    Par laimi K40 atbalsta atmiņas kartes lasītāju. 3.5 mm austiņu ligzda un NFC arī būtu uzskatāmi par veiktspējas plusiem. Rāmja apakšā novietotais skaļrunis ir gana skaļš, bet basu skanējumā ir visai maz. Par microUSB ligzdu priecāties nespēju, bet šajā cenu kategorijā reti, kad gadās redzēt modernākus risinājumus.

    3000 mAh baterija ir pietiekama, lai tālrunis izvilktu dienu, bet ne vairāk. Komplektā iekļautais lādētājs nav ātrs, bet tam ir divi plusi: tas veidots matēts, tādēļ iepakojumā tas nav jātin plēvē un planēta ietaupa resursus; lādētāja galā ir trīs punktiņi, kas pēc taustes ļauj saprast, kā pareizi spraust lādētāju.

    Par saskarni

    Bija patīkami, ka drīz pēc K40 atpakošanas, saņēmu atjauninājumu. Tas ir patīkami, jo LG ar savu atjauninājumu biežumu nekad nav pozitīvi izcēlies. Tas arī nemaina faktu, ka K40 izmanto veco Android 8.1. Intuīcija saka priekšā, ka diez vai K40 kādreiz tiks pie jaunākā Android.

    Neskatoties uz veco programmatūru, saskarne paziņojumu panelī imitē tīru Android. Te būs daži ieteikumi, kas jau sākumā jāizdara, lai saskarni padarītu lietojamāku: novecojušo horizontālo iestatījumu karuseli jānomaina pret vertikālu sarakstu; jāaktivizē aplikāciju atvilktne, lai salabotu jucekli mājas ekrānā; jāatslēdz iespēja tikt pie meklētāja pavelkot uz leju, jo meklētājs bieži parādās, kad gribas tikt pie notifikācijām; jāpielāgo vadības taustiņi. Nekāda moderna žestu vadība tālrunī nav, toties vadības taustiņi ir koriģējami. Tiem var mainīt secību un pat pievienot ērtus papildus taustiņus, piemēram es pieliku taustiņu, kas ļauj nolaist paziņojumu bloku. Ērtāk to darīt būtu ar pirkstu nospiedumu lasītāju, bet tā kā šāda opcija nav pieejama, šī ir ērta alternatīva

    Viss pārējais,kā nākas – niansēti iestatījumi un plašas pielāgošanas iespējas.

    Vienkāršas kameras

    Nav noslēpums, ka kameru spējas ir tieši proporcionālas tālruņa cenai, tādēļ nav ko gaidīt neko iespaidīgu. Tomēr gribu uzteikt LG par to, ka ir bijis gana godprātīgs un šoreiz nesola zelta kalnus, ar ko netiktu galā. Galvenā kamera ir tikpat vienkārša, cik kameras aplikācija.

    Dinamiskais diapozons nav visai iepriecinošs. Tas nozīmē, ja K40 izdosies atgūt detaļas ēnā, tad par debesīm tiks piemirsts un tās izskatīsies, kā balts pleķis. AI CAM šoreiz krāsas padara ļoti sintētiskas. Šoreiz bildes netiek uzlabotas, bet pārspīlētas.

    Kameras darbība ir tieši atkarīga no saules. Proti – jo saulaināka diena, jo skaidrākas bildes. Iekštelpās bildes izskatās, kā krāsotas ar akvareļiem. Protams par labām vakara vai nakts bildēm jāaizmirst, bet šeit noteikumus diktē cena.

    Ja aizmugures kamera nav tikusi pie portreta režīma, tad selfijkamera gan. Par kvalitatīvu to gan nevar nosaukt. Labi, ka priekšas kamerai ir LED zibspuldze, kas reizēm pat uzlabo situāciju.

    Konkurence

    Nav nemaz tik daudz viedtālruņu, kas būtu cenā līdz 150 eiro. Atšķirībā no LG Q60, K40 cena pozicionēta pareizi, lai tālrunis būtu spējīgs konkurēt. Honor 8A piedāvā “modernāku” priekšas dizainu un ilgāku akumulatora darbību, bet sajūtu ziņā LG K40 rokā jūtas labāk. Redmi 7 piedāvā pārāku veiktspēju un akumulatoru, bet nespēj konkurēt ar K40 militāro standartu.

    Nobeigumā

    LG K40 ir patīkams pārsteigums, kas uz papīra un fotogrāfijās izskatās sliktāk, kā dzīvē. Tālruņa rūdītā uzbūve un patīkamā aizmugure ir tikai viens no plusiem. Ekrānam nav ne vainas. Un cena ir pozicionēta pareizi. Šis tālrunis ir domāts vienkāršu vajadzību apmierināšanai. Es varu iedomāties LG K40, kā pirmklasnieka pirmo viedtālruni. Jā, procesora vājie muskuļi var nepatikt prasīgākiem lietotājiem, bet tas arī nozīmē, ka, piemēram, pirmklasnieks nevarēs bezjēdzīgi pavadīt laiku apjomīgās spēlēs, kuras procesors vienkārši nespēj pacelt.

    LG Q60/ LG K40/ LG K50

    Kopumā šoreiz gribu uzteikt LG, ka beidzot budžeta klasē pieejams sabalansēts tālrunis, kura lielākais mīnuss ir nepareizā procesora izvēle.

    Welcome back, LG!

    Patika

    • Militāri rūdīts korpuss, patīkama matēta aizmugure.
    • Pieņemams ekrāns
    • Akumulators spēj izvilkt dienu
    • 3.5 mm austiņu ligzda, atmiņas kartes lasītājs, NFC
    • Skaļš skaļrunis
    • Cena

    Nepatika

    • Procesors ietekmē ātrdarbību, pat pirkstu nospiedumu sensoru
    • Nav atbloķēšana ar seju
    • Tikai 2 GB RAM
    • Kameru sniegums
    • Nav FM radio
    • microUSB
    LG K40 budžeta klasē izskatās labi. Vienkāršu lietotāju vienkāršās vajadzības tiks apmierinātas. Tomēr prasīgākiem lietotājiem var pietrūkt jauda.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un korpuss
    8
    Ekrāns
    8
    Programmatūra
    7
    Veiktspēja
    5
    Akumulators
    7
    Kameras
    6
    Cena
    8
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    RRR
    22.08.2019 12:53

    Kaut kā ļoti līdzīgs NEXUS 5x, ko LG priekš Google ražoja. :)
    Tik ekrāns tam bija 1080, ne 720.

    Kekss
    23.08.2019 14:21

    2gb rams ir nepieņemami.
    Par šo naudu redm note 7 ir vienīgais pērkamais telefons.

    https://www.gearbest.com/cell-phones/pp_009547704575.html?cid=3950c746-c598-11e9-beeb-0670141e6114&wid=1349303&lkid=12607150

    Toms Štāls
    31.08.2019 15:11

    LG taču aizgāja no Latvijas…

    Kursors.lv
    31.08.2019 18:37
    Reply to  Toms Štāls

    Jā, aizgāja un kaut kādā mērā ir atpakaļ.

    Reklāma
    LG K40 budžeta klasē izskatās labi. Vienkāršu lietotāju vienkāršās vajadzības tiks apmierinātas. Tomēr prasīgākiem lietotājiem var pietrūkt jauda. LG K40 apskats - patīkams pārsteigums