Web Analytics
More
    Reklāma

    LG Q60 apskats – gaidīta atkalredzēšanās

    Fotogrāfs: Jēkabs Aleksandrs Krūmiņš, @jekabsphotography

    Konkurēt var būt pagrūti, jo Ķīnas ražotāji mūs ir izlutinājuši. Tomēr uzskatīsim LG Q60, kā atkalsatikšanās sveicienu. Kā vienmēr pirms izvēles, izskatiet visas alternatīvas un saglabājiet vēsu prātu.

    Jaunākie raksti

    Teju emocionāla ir atkalsatikšanās ar zīmolu, kura četru flagmaņu īpašnieks esmu bijis. Biju ļoti apbēdināts, kad uzzināju, ka LG nolēmis pamest Baltijas tirgu. Biju gana priecīgs, kad uzzināju, ka LG atgriežas Baltijā. Tiesa gan pēc prombūtnes LG nav atgriezies ar to spozmi, kādu zīmola cienītāji bija pieraduši redzēt. LG nekad nav atvēlējuši gana daudz resursu mārketingam. Tas arī bija veids, kā Samsung aizsteidzās priekšā šai firmai. Proti pirms vairāk kā 10 gadiem (vēl neviedtālruņu ērā) LG mēdza radīt oriģinālus un interesantus modeļus (LG Chocolate, LG Cookie, LG Arena), bet Samsung mēdza radīt aizdomīgi līdzīgus modeļus, tikai, pievienojot krietni vairāk reklāmu, izdevās krietni vairāk nopelnīt. Diemžēl, šķiet, ka šoreiz LG atgriezies ar vēl niecīgākiem mārketinga resursiem. Šis tas manīts no oficiālajām preses relīzēm, bet tas nav pietiekami, lai pamanītu LG atgriešanos. Tā nu šoreiz Kursors.lv būs kā rupors šim notikumam.

    Kamēr preses relīzē norādītais, jūlija vīdū Latvijā “pieejamais” LG G8s tā arī nekur īsti nav atrodams, pie operatoriem var sastapt budžeta un vidējās klases veikumus K40, K50 un Q60. Diemžēl, LG vidējā klase šobrīd atrodas tur, kur Samsung A sērija pirms gada: nav saprotams, ar ko tie spēj konkurēt; par citas sezonas turpinājumiem tos nevar uzskatīt; tiem trūkst rozīnītes, kas tos atšķirtu no citiem. Tad nu sāksim šo triloģiju ar spēcīgāko no trijotnes – LG Q60.

    LG K40, LG Q60, LG K50

    Tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 9.0 Pie, LG UX 7
    • Ekrāns: 6.26 collu IPS LCD, 720 x 1520, 19:9 malu attiecība, ap 269 ppi, ap 78.8% ekrāna un korpusa attiecība
    • Procesors: Mediatek MT6762 Helio P22, (12 nm), astoņu kodoli: 2.0 GHz Cortex-A53, PowerVR GE8320 video apakšsistēma
    • RAM: 3 GB
    • Atmiņa: 64 GB, microSD atmiņu karšu lasītājs
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi Direct, DLNA, Wi-Fi hotspot, Bluetooth 5.0 (A2DP, LE), 4G, microUSB 2.0, 3.5 mm austiņu ligzda
    • GPS: A-GPS, GLONASS
    • Papildus: pirkstu nospiedumu lasītājs aizmugurē, DTS: X Surround Sound, kompass, MIL-STD-810G saderīgs
    • Kameras: Aizmugurē: 16 MP, f/2.0, 26mm, PDAF; 5 MP, f/2.2, 13mm ultra platleņķa; 2 MP, f/2.4, dziļuma sensors; LED zibspuldze; HDR; video – 1080p@30fps. Priekšā 13 MP, video – 1080p@30fps.
    • Akumulators: nenomaināms Li-Ion 3500 mAh
    • Cena: ap 250 eiro

    Glīta aizmugure

    LG Q60 nebūtu dēvējams par mazu tālruni. Tas tādēļ, ka ap tālruņa ekrānu apjozts visai pamatīgs rāmis. Priekšas apakša tikusi pie mazā pirkstiņa (vīrieša) izmēra zoda. Lai gan ekrānam ir “U” veida iegrauzums, skaties, kurā virzienā gribi, visas apmales ir biezas un ir tālu no elegances. 78% ekrāna un korpusa attiecība šogad pat priekš 250 eiro cenas ir pamaz, tādēļ griezīšu Q60 otrādi, tur skats ir daudz pievilcīgāks.

    Korpusa aizmugure atgādina krietni pārāko LG V40. Aizmuguri sedz plastmasa, tikai šoreiz jāteic, ka LG labāk par citiem ražotājiem spējis imitēt stiklu. Nekad neesmu uzskatījis premium korpusu imitāciju par vērtību, bet šoreiz jāsaka, ka tas pat izdevies. Mainoties apgaismojumam un skata leņķiem, mainās tirkīzās aizmugures atspīdumi, kas izskatās gana pievilcīgi. Tiesa ilgi par to priecāties nebūs lemts, jo aizmugure ir naska uz pirkstu nospiedumu un citu šmuču vākšanu. Diemžēl, komplektā maciņš nav iekļauts, toties jauks žests, ka LG iekļāvuši mikro šķiedras lupatiņu, tā ir ļoti nepieciešama. Pirkstu nospiedumu sensors nav visai iegremdēts, bet tā virsma ir matēta un atšķirīga no pārējās glancētās aizmugures, tādēļ pirksts to var ļoti viegli atrast.

    Tā pat kā aizmugure, arī sānu rāmis veidots no plastmasas. Diemžēl, korpuss nav veidots vienlaidus, kas nozīmē, ka aizmugures un sānu salaiduma vietas ir jūtamas. Toties sāni ar priekšu saiet kopā tik plūdeni, ka salaidumu var just vien ar nagu. Labais sāns ticis pie ērta bloķēšanas taustiņa. Augša tikusi pie viena mikrofona, bet apakša pie otra. Vēl apakšā ir 3.5 mm austiņu ligzda, skaļruņa caurumi un sen no modes izgājušais microUSB ports. Kreisais sāns ir maķenīt mulsinošs. Tas atgādina noliktavu, kurā sabāž visu, ko nav slinkums. Tas ticis pie atdalītiem skaļuma taustiņiem, asistenta taustiņa un divām atviktnēm – garākajā ieguļas pirmā SIM karte un atmiņas karte, bet īsākajā otrā SIM karte. Intuitīvi lietojot tālruni, ir reizes, kad skaļuma taustiņi tiek sajaukti ar asistenta taustiņu.

    LG ir viens no retajiem ražotājiem, kas saviem veikumiem piešķir militāro standartu. Tas gan nenozīmē, ka varat ar Q60 apieties tik rupji, kā ar CAT ražojumu. Tas nozīmē, ka LG uzbūvi veidojis tā, ka tālrunis ir izturējis minimumu pārbaužu, kas ļauj piešķirt MIL-STD-810G sertifikātu. Kopumā tomēr jauki, ka LG iedomājas par papildus izturību.

    Šoreiz dizaina rezumē ir šāds: aizmugure – skaisti; rāmis – mulsinoši; priekša – nemoderni. Toties prieks par uzbūves kvalitāti. Piešķirot militāro standartu, LG ir viens no nedaudzajiem ražotājiem, kas piedāvā retu domu mūsdienās – lai ilgāk kalpo.

    Ekrāna vājības

    Agrāk LG savos flagmaņos izmantoja lieliskas kvalitātes IPS ekrānus. Šoreiz, kad runa ir par vidējās klases tālruni, ekrāns atbist drīzāk budžeta klasei. Gandrīz 6.3 collu ekrānā izstiept HD+ izšķirtspēju ir krietni par maz, lai acs nespētu saredzēt pikseļus. Par laimi IPS specifika maķenīt sapludina pikseļu robežas, kas nozīmē, ka vērojot statisku attēlu pikselētību redzēsiet mazāk, bet, kad nonākam pie video, animācijām vai teksta, izšķirtspēja būs jūtami par maz un attēls izskatīsies graudains.

    Pati matrica attēlu rāda vairāk uz vēso pusi. Viss izskatās nedaudz pelēcīgi. Par laimi, gana precīzi strādā automātiskā spilgtuma pielāgošana. Tas nozīmē, ka ārā, ekrāns visbiežāk tiks pie 100% spilgtuma, lai varētu saredzēt to košā saules gaismā, bet tas nozīmē arī, ka akumulators straujāk tiks iztukšots.

    Paziņojumu joslu ap “U” formas iegrauzumu LG nosaukuši par “Jauno sekundāro ekrānu”, kas ir atsauce uz V sērijas sekundārajiem ekrāniem. Tas nozīmē, ka šoreiz gana veiksmīgi varat paslēpt izgrauzumu, vai gluži otrādi to akcentēt. Proti – apslēpjot to, var iegūt patīkamu simetriju paziņojumu joslai un lielajam apakšas zodam, bet pielāgojot joslu iespējams izvēlēties psihodēlisku varavīksnes rakstu paziņojumu joslai.

    Tā kā IPS ekrāns nekādu Always-on funkciju nepiedāvā, patīkami, ka virs ekrāna izvietota paziņojumu diode. Kā vienmēr LG telefonos, ekrānu var atmodināt ar dubulto piesitienu, tas ir tiešām ērti.

    Atbloķēšana

    Dīvaini, bet iestatījumos nekur neatradu atbloķēšanu ar seju. Es par to neskumstu, jo pirkstu nospiedumu lasītājs strādā gana labi un droši. Atbloķēšana notiek par kapeiku gausāk kā dārgākos modeļos, bet šeit atbildība jāuzņemas procesoram.

    Pirkstu nospiedumu sensors ir vienmēr ieslēgts un tā darbību pavada vibrācija. Šeit viss ir kā vajag.

    Veiktspējas augšas un lejas

    Par veiktspējas nezvēru LG Q60 grūti nosaukt. Citi ražotāji par šādu cenu piedāvā krietni spējīgākos Qualcomm procesorus, bet šeit mums pieejams drīzāk budžeta klasei domātais Mediatek Helio P22. 64 GB iebūvētā atmiņa un 3 GB RAM būtu uzskatāmi par pieņemamiem lielumiem cenu grupā. Ikdienā jāteic, ka tālrunis ar aplikācijām tiek galā, bet ar vairākuzdevumu funkciju ne visai. Tas nozīmē, ka pārslēgšanās starp aplikācijām notiek tās ielādējot no jauna, tas ir diezgan laikietilpīgi.  Jebkura darbība notiek ar nelielu aizturi. Īpaši tas vērojams GPS darbībā. Kad savienojums izveidots, vienkāršām darbībām Q60 derēs, bet savienošanās ar GPS pavadoņiem notiek palēni.

    Patīkami, ka LG nav aizmirsis par NFC un 3.5 mm austiņu ligzdu. Diemžēl, FM radio, kas parasti sastopams vairs tikai šīs cenas tālruņos, nav atradis vietu. Pie trūkumiem jāatzīmē arī microUSB ligzda, kas 2019. gadā izskatās gauži senili. Labā ziņa, ka lādētājs ticis pie trim punktiņiem, tā iespējams saprast pat tumsā, kādā pozīcijā lādētājs pareizi jāsprauž. Lādētājs ir visai gauss, par to liecina tā izmērs. Toties akumulators savu darbu padara dienas nogrieznī. Pa nakti nevajadzētu aizmirst tālruni uzlādēt.

    LG UX 7

    Cittautu apskatnieki visai bieži izteikušies ne visai glaimojoši par LG saskarni. Jāsaka tā, ka UX 7 ir pilna ar novecojušiem elementiem, saskarne prāsās pēc kosmētiskā remonta, bet tā nav tik slikta, kā gaidīju.

    Oriģinālās ikonas ir viegli uztveramas. Tās nedaudz atgādina Samsung One UI. Te gan jāsaka, ka LG ikonu dizains ir jau vairākus gadus vecs, kas liek domāt, kur Samsung guvis iedvesmu savām. Jokus pie malas. Neesmu apmierināts, ka LG saskarnes defolta iestatījumi aktivizējuši visneērtākās detaļas. Piemēram, oriģināli iestatījumi pieejami horizontāli ritināmās iedaļās, nevis, kā šobrīd pierasts, vertikāli. Arī aplikāciju atvilktne nav pieejama sākotnēji. Jāmaļas cauri iestatījumiem, lai to atrastu. Kad tas izdarīts, pie tās var tikt, kā vienmēr, ar žestu uz augšu (kā vairumam Android), bet, kā nodeva vecajiem laikiem, parādās arī atvilktnes ikona. Dīvaini. Ne visai ērti, ka atvilktni atver ar vertikālu žestu, bet ritina ar horizontālu. Šādi grēko arī Samsung. Jāatslēdz arī iespēja, pavelkot uz leju, aktivizēt ierīces meklētāju. Šī funkcija pārāk bieži tiek aktivizēta, kad gribētu izsaukt paziņojumu bloku. Šeit lieti noderētu paziņojumu aktivizēšana ar pirkstu nospiedumu sensoru, bet iestatījumu gūzmā šādu opciju neatradu. Un protams dīvainais uzraksts, kas brīdina, ka nevajadzētu izjaukt ierīci un atvienot akumulatoru. Kad tas izdarīts saskarnei nav ne vainas.

    Saskarne ir pilna ar niansētiem un noderīgiem iestatījumiem, spēj tik tiem izburties cauri. Diemžēl modernā žestu vadība nav. Var izvēlēties starp klasiskajām vadības pogām, vai nejēdzīgo Android 9 kapsulu.

    Ir redzētas labākas kameras

    LG bija pirmais ražotājs, kurš izdomāja ģeniālo triku, ka novietot blakus standarta kamerai vajadzētu ultra platleņķi, kas ļautu kadrā iekļaut daudz vairāk. Tas rezultējies ar to, ka šobrīd LG flagmaņos ir vislabākās ultra platleņķa kameras. Vidējā klasē gan situācija nav tik spoža.

    Q60 ticis pie standrata 16 MP kameras, 5 MP ultra platleņķa un 2 MP dziļuma sensora aizmugurē.

    Katra kamera strādā ar savu pēcapstrādes algoritmu, tādēļ iznākums ir atšķirīgs. Protams, ka ultra platleņķa kameras iznākums ir mazāk detalizēts, kā standarta kamerai, “zivs acs efekts” ir visai jūtams, tomēr ultra platleņķis ļauj bilžu sižetiem piešķirt drāmu.

    Kameras aplikācijas izskats nav atjaunināts vairākus gadus, tādēļ šķiet neierasts 2019. gadā. Tur, kur parasti var pārslēgt režīmus ir pieejami QLens, portreta režīms un AI CAM taustiņi. Pārējās iespējas, atrodamas augšā vai iestatījumos.

    Bilžu krāsas iznāk visai blāvas. Nedaudz tās paspilgtināt var ar AI CAM režīmu. Šoreiz tas ne vien atpazīst fotogrāfējamo ainavu, bet, uzspiežot uz atpazītās ainavas ikonas, mākslīgais intelekts piedāvā atlasītus filtrus, kas dažreiz pat mēdz būt noderīgi. Malā šie filtri tiek parādīti dzīvajā, bet ekrāna izšķirtspēja neļauj tos saprast. HDR savu darbu padara vāji vai nedara nemaz. Diemžēl, trokšņu ir visai daudz, to redukcija ir agresīva un neproduktīva, hromātiskā aberācija (ja piezūmo, kontrastainās vietās var manīt violetu krāsu) drīzāk velk uz vebkameras pusi. Protams par sliktas gaismas bildēm, nav ko sapņot. Toties patīkamus rezultātus reizēm sniedz portreta režīms.

    Ja apkārt ir pietiekami daudz gaismas un kameru fokuss veiksmīgi tiek ar savu uzdevumu galā, tad portreta režīms spēj veiksmīgi izkalkulēt objektu un labi izpludināt fonu. Pēc bildes uzņemšanas, fona izpludinājuma līmeni var mainīt, bet fokusu gan ne.

    Pašbildes sanāk ciešamas, tām pieejams arī portreta režīms. Video sadaļa nav Q60 stiprais punkts.

    Konkurence

    LG Q60 nav pati pilnība, bet, jo vairāk to lieto, jo vairāk plusus tam var atrast. Līdz nonākam pie konkurences, tad bilde mālējas drūmās krāsās. Redmi Note 7 ir tādā pašā cenā, bet pārspēj Q60 teju visos departamentos. Arī Samsung A sērija sasparojusies, tās AMOLED ekrāni ir lieliski.

    Nobeigumā

    Kāds tad ir sausais atlikums, testējot LG Q60? Tālrunim ir lieliski kopā salikts, militāri rūdīts korpuss. Priekša nav visai mūsdienīga, arī ekrāns ir par kripatu vājāks, kā citiem. Veiktspējai ir savi plusi (akumulators, 3.5 mm austiņu ligzda, NFC) un mīnusi (procesors). Kameru sniegums nav visai veiksmīgs, bet portreta režīms padevies necerēti labs.

    Un tomēr, prasītā cena ir mulsinoša. Ja LG par tālruni prasītu par 50 eiro mazāk, tad Q60 varētu kronēt par budžeta klases karali, bet vidējā klasē tālrunim grūti konkurēt pat mūsu platuma grādos. Lai gan man pret zīmolu ir siltas jūtas, LG ar savu klejošanu ir atbaidījuši klientus, kas gatavi pirkt produkciju aiz inerces. Lai gan tālrunim būs grūti konkurēt vidējā klasē, tomēr gribu sveikt LG ar atgriešanos Baltijā! Vienmēr patīkami, ka mūsu tirgū, kas balstās uz Samsung, Apple un Huawei vaļiem, ir vēl kāds. Tomēr nākamreiz gaidīsim maķenīt pārdomātākus produktus.

    Kā vienmēr, pirms pirkšanas, paturiet LG Q60 rokā, tur ir, kam patikt, un, kam nē.

    Patika

    • Labi salikts kopā, saderīgs ar MIL-STD-810G standartu
    • Ērts, uzticams pirkstu nospiedumu lasītājs
    • Negaidīti labs portreta režīms
    • Pieņemams akumulators
    • 3.5 mm austiņu ligzda, microSD atmiņu karšu lasītājs, NFC

    Nepatika

    • Ne visai labs ekrāns, ar ļoti lielu rāmi
    • Procesors derētu drīzāk budžeta klasei
    • Nav atbloķēšana ar seju
    • Ne tās spējīgākās kameras
    • microUSB, nav FM radio
    Konkurēt var būt pagrūti, jo Ķīnas ražotāji mūs ir izlutinājuši. Tomēr uzskatīsim LG Q60, kā atkalsatikšanās sveicienu. Kā vienmēr pirms izvēles, izskatiet visas alternatīvas un saglabājiet vēsu prātu.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un korpuss
    8
    Ekrāns
    6
    Programmatūra
    7
    Veiktspēja
    6
    Akumulators
    8
    Kameras
    7
    Cena
    7
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    freelifelv
    14.08.2019 00:46

    Kad bija iekš LV aktuāli, kaut ko arī pirka, piemēram, Zero, G3, G3 S, Leon, Wine (šito daudzi prasīja, lol), Spirit, G350 pogaino utml. Kad pazuda, raudāja daži. Kad atgriezās, nevajag nevienam. Vēl bēdīgāk par Xperia. True story, btw..

    nejeega
    14.08.2019 09:41

    “Ne visai ērti, ka atvilktni atver ar vertikālu žestu, bet ritina ar horizontālu”
    Šo nesaprotu. Man personīgi tieši šāds risinājums liekas ļoti ērts. Galīgi nepatīk vertikālā ritināšana, bet tas jau gaumes jautājums.

    nejeega
    14.08.2019 13:40

    Tīri no kustības viedokļa varbūt arī loģiski būtu turpināt tādu pašu kustību vertikāli, bet lai atrastu vajadzīgo aplikāciju man šķiet ērtāk to meklēt horizontāli, jo ja to ir daudz, tad es parasti vismaz atceros kurā no daudzajām lapām man tajā brīdī vajadzīgā atrodas, nevis ritinot uz leju mēģināt visā gūzmā atrast vajadzīgo.

    14.08.2019 15:21

    tas nu galīgi nav ergonomikas jautājums, tikai tīri psiholoģisks pieradums. un pieradums kā reizi prasa horizontālo skrollēšanu – grāmatu lapas šķirsta horizontāli, kā arī tas sadala meklējamo materiālu ērtās porcijās, jo gara desa ir nepārskatāma.

    Reklāma
    Konkurēt var būt pagrūti, jo Ķīnas ražotāji mūs ir izlutinājuši. Tomēr uzskatīsim LG Q60, kā atkalsatikšanās sveicienu. Kā vienmēr pirms izvēles, izskatiet visas alternatīvas un saglabājiet vēsu prātu. LG Q60 apskats - gaidīta atkalredzēšanās